Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Witam. coś nie tak jest chyba z moim zmiekczaczem supreme soft 32...pracuje 60 dni, na poczatku wszystko bylo ok woda zmiekczona do 3 stopni niemieckich tak pokazywały pomiary, ale od paru dobrych dni zauważylem jakby wiecej zacieków i dzisiaj sprawdziłem testerem i jest 13 stopni niemieckich! wyswietlacz pokazuje 9 regeneracji w ciagu tych 60 dni... mam takie pytanie jeszcze ... czy po regeneracji woda ma sie ciagle znajdować w poijemniku czy ma tam być sucho i tylko sól? u mnie jest pełno wody...

9 regeneracji w 60 dni to sporo... może zabrakło soli?

woda w pojemniku może być cały czas (chyba, że masz ustawiony tryb suchego zbiornika).

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam raz jeszcze.

Chciałbym ponowić swoje pytanie na temat doboru filtra do wody lub całej stacji, tak jak pisałem wczesniej mam studnie głebinową (ok 45m.), pompa hydroforowa grundfos JP 5-48, zbiornik przeponowy 150l, bedzie czteroosobowa rodzina, docelowo oczyszczalnia biologiczna, budynek w trakcie budowy. poniżej załaczam badanie wody .

Bardzo prosze o pomoc.

https://images91.fotosik.pl/577/39e1c63a773f2647gen.png

Woda nie jest zła... myślę, że odpowiedni będzie tu filtr wielofunkcyjny, regenerowany solanką. Twardość jest niezbyt wysoka, więc wydajność będzie spora. Ale ze względu na wysoką barwę sugerowałbym złoże w wersji na podwyższoną organikę (np. AquaMulti BIO, lub Ecomix C).

Przy 4 domownikach można założyć zużycie na poziomie 10-12 m3 wody miesięcznie - z tego względu sugerowałbym przynajmniej 37 litrów złoża.

9 regeneracji w 60 dni to sporo... może zabrakło soli?

woda w pojemniku może być cały czas (chyba, że masz ustawiony tryb suchego zbiornika).

Własnie, że soli jest sporo bo 3/4 zbiornika czyli ok 4 worki 25 kg i nad solą ciągle jest woda...( nie wiem czy tak ma być) wiec napewno nie brakło soli, sprawdziłem i regenerację mam w sterowniku co ok 7500 l albo 7 dni... zrobiłem wymuszona regeneracje i coś sie porawilo ale pokazuje teraz maksymalnie 5 stopni niemieckich przy max skreconej śrubie na mixingu...nie wiem czy to może miec coś wspólnego ale filtry sznurkowe po tyg były całe w rdzawej mazi ... czy to może mieć związek z tym że zmiekczacz paktycznie nie zmiekczał wody? Wczoraj wymieniłem te filtry znowu i wwłasnie po tej regeneracji pokazuje mi te 5 stopni ale niżej nie chce zejść zmiekczanie....

Proszę o pomoc w doborze filtra zmiękczającego wodę. Wodę pobieram ze studni. Ilość domowników 3. Zużycia wody nie jestem w stanie dokładnie podać (brak kanalizacji - szambo). Wodę mam bardzo twardą - 27 stopni niemieckich. W smaku i zapachu jest ok, główny problem to bardzo dużo osadu w przegotowanej wodzie (stosujemy filtry Brita do czajnika ale jest to dość uciążliwe) oraz nieestetyczny osad na płytkach oraz kabinie pod prysznicem. Znajomy ma zmiekczacz USTM i jest zadowolony, ale z tego co przeczytalem to nie polecacie takich chińskich tanich zmiękczaczy. Macie jakieś propozycje? Budżet to ok 2-2.5 tys. Zł

Własnie, że soli jest sporo bo 3/4 zbiornika czyli ok 4 worki 25 kg i nad solą ciągle jest woda...( nie wiem czy tak ma być) wiec napewno nie brakło soli, sprawdziłem i regenerację mam w sterowniku co ok 7500 l albo 7 dni... zrobiłem wymuszona regeneracje i coś sie porawilo ale pokazuje teraz maksymalnie 5 stopni niemieckich przy max skreconej śrubie na mixingu...nie wiem czy to może miec coś wspólnego ale filtry sznurkowe po tyg były całe w rdzawej mazi ... czy to może mieć związek z tym że zmiekczacz paktycznie nie zmiekczał wody? Wczoraj wymieniłem te filtry znowu i wwłasnie po tej regeneracji pokazuje mi te 5 stopni ale niżej nie chce zejść zmiekczanie....

jacku6 cześć

Powiem Ci tyle , to że woda tak stoi i w takiej ilości to może być zacięty pływak to raz:cool:

a dwa jak masz na filtrze wstępnym rdzawą maź ... to nie mów mi tylko, że masz własne ujęcie - STUDNIE - i masz na studni zamontowany ZMIĘKCZACZ ? (!) ?

Edytowane przez exKex_6

Witam. coś nie tak jest chyba z moim zmiekczaczem supreme soft 32...pracuje 60 dni, na poczatku wszystko bylo ok woda zmiekczona do 3 stopni niemieckich tak pokazywały pomiary, ale od paru dobrych dni zauważylem jakby wiecej zacieków i dzisiaj sprawdziłem testerem i jest 13 stopni niemieckich! wyswietlacz pokazuje 9 regeneracji w ciagu tych 60 dni... mam takie pytanie jeszcze ... czy po regeneracji woda ma sie ciagle znajdować w poijemniku czy ma tam być sucho i tylko sól? u mnie jest pełno wody...

Witam, może nie jestem ekspertem ale niedawno sam kupiłem ten sam zmiękczacz - tylko mniejszy model i u mnie nigdy nie było widać wody w zbiorniku na sól. Z tego co mi powiedział monter one powinny pracować w trybie "suchego zbiornika" (woda z sola przygotowywana jest dopiero w momencie rozpoczęcia regeneracji) - więc możliwe, że coś się zacięło - jak u Ciebie jest taka ilość wody

Pozdrawiam

K.W

Proszę o pomoc w doborze filtra zmiękczającego wodę. Wodę pobieram ze studni. Ilość domowników 3. Zużycia wody nie jestem w stanie dokładnie podać (brak kanalizacji - szambo). Wodę mam bardzo twardą - 27 stopni niemieckich. W smaku i zapachu jest ok, główny problem to bardzo dużo osadu w przegotowanej wodzie (stosujemy filtry Brita do czajnika ale jest to dość uciążliwe) oraz nieestetyczny osad na płytkach oraz kabinie pod prysznicem. Znajomy ma zmiekczacz USTM i jest zadowolony, ale z tego co przeczytalem to nie polecacie takich chińskich tanich zmiękczaczy. Macie jakieś propozycje? Budżet to ok 2-2.5 tys. Zł

Dzień dobry,

jak wyglądają pozostałe parametry wody?

Do podanej twardości i szacowanego zużycia wody dla 3 osób, polecamy wybrać zmiękczacz wody z 35-40 litrami złoża jonowymiennego. Twardość jest bardzo wysoka, zatem pojemność urządzenia również powinna być odpowiednio duża. Niestety większe zmiękczacze wody z dobrymi komponentami mogą znacznie przekroczyć podany budżet.

My możemy polecić Ecoperla Toro 35 - https://www.ecoperla.pl/filtry-na-caly-dom/toro/

jacku6 cześć

Powiem Ci tyle , to że woda tak stoi i w takiej ilości to może być zacięty pływak to raz:cool:

a dwa jak masz na filtrze wstępnym rdzawą maź ... to nie mów mi tylko, że masz własne ujęcie - STUDNIE - i masz na studni zamontowany ZMIĘKCZACZ ? (!) ?

tak mam własna studnie głebinowa ,nie rozumiem co w tym dziwnego że jest zmiekczacz?

tak mam własna studnie głebinowa ,nie rozumiem co w tym dziwnego że jest zmiekczacz?

Ano to jest dziwne, że na studnie nie dobieramy zmiękczacza= stacji na złoży ZMIĘKCZAJĄCYM tylko np na złożu wielofunkcyjnym, lub stacje z napowietrzaniem lub stacje regenerowaną KMnO4 ;) - Odłączaj tą stacje raz dwa bo zaraz będziesz miał po głowicy przyjacielu i nikt Ci nie uzna gwarancji NIGDZIE , jeśli urządzenie do zmiękczania wody czyli z opcja TYLKO USOWANIA CaCO3 zostało podpięte na wodę studzienną - tzn zanieczyszczoną Fe, Mn, związkami organicznymi, NH4+ itd. Do tego służą urządzenia ww.

POZDRAWIAM { i proponuje włączyć bypass i jechać ze stacja do serwisu bo już pokazuje pierwsze oznaki ZNISZCZENIA WODĄ ZANIECZYSZCZONĄ ŻELAZEM }

Ano to jest dziwne, że na studnie nie dobieramy zmiękczacza= stacji na złoży ZMIĘKCZAJĄCYM tylko np na złożu wielofunkcyjnym, lub stacje z napowietrzaniem lub stacje regenerowaną KMnO4 ;) - Odłączaj tą stacje raz dwa bo zaraz będziesz miał po głowicy przyjacielu i nikt Ci nie uzna gwarancji NIGDZIE , jeśli urządzenie do zmiękczania wody czyli z opcja TYLKO USOWANIA CaCO3 zostało podpięte na wodę studzienną - tzn zanieczyszczoną Fe, Mn, związkami organicznymi, NH4+ itd. Do tego służą urządzenia ww.

POZDRAWIAM { i proponuje włączyć bypass i jechać ze stacja do serwisu bo już pokazuje pierwsze oznaki ZNISZCZENIA WODĄ ZANIECZYSZCZONĄ ŻELAZEM }

Wodę badałem, nie ma przekroczonych norm żelaza

Witam, może nie jestem ekspertem ale niedawno sam kupiłem ten sam zmiękczacz - tylko mniejszy model i u mnie nigdy nie było widać wody w zbiorniku na sól. Z tego co mi powiedział monter one powinny pracować w trybie "suchego zbiornika" (woda z sola przygotowywana jest dopiero w momencie rozpoczęcia regeneracji) - więc możliwe, że coś się zacięło - jak u Ciebie jest taka ilość wody

Pozdrawiam

K.W

hej, dzięki za odpowiedz, tak, z tego co też się dowiedziałem nie powinno tam być wody.. wiec coś jest nie tak

Dzień dobry,

jak wyglądają pozostałe parametry wody?

Do podanej twardości i szacowanego zużycia wody dla 3 osób, polecamy wybrać zmiękczacz wody z 35-40 litrami złoża jonowymiennego. Twardość jest bardzo wysoka, zatem pojemność urządzenia również powinna być odpowiednio duża. Niestety większe zmiękczacze wody z dobrymi komponentami mogą znacznie przekroczyć podany budżet.

My możemy polecić Ecoperla Toro 35 - https://www.ecoperla.pl/filtry-na-caly-dom/toro/

Dzięki za odpowiedź. Jakie jeszcze marki zmiękczaczy o pojemności 35 l polecacie?

Witam raz jeszcze.

Chciałbym ponowić swoje pytanie na temat doboru filtra do wody lub całej stacji, tak jak pisałem wczesniej mam studnie głebinową (ok 45m.), pompa hydroforowa grundfos JP 5-48, zbiornik przeponowy 150l, bedzie czteroosobowa rodzina, docelowo oczyszczalnia biologiczna, budynek w trakcie budowy. poniżej załaczam badanie wody .

Bardzo prosze o pomoc.

https://images91.fotosik.pl/577/39e1c63a773f2647gen.png

Dzień dobry,

jako że planujesz biologiczną przydomową oczyszczalnię, a parametry wody na to pozwalają, to my moglibyśmy zaproponować stację do odżelaziania i odmanganiania wody Ecoperla Oxytower, która regeneruje się wodą. System współpracuje także z hydroforem przeponowym, a napowietrzenie wody odbywa w komorze sprężonego powietrza - w butli.

W przypadku tego systemu woda nie byłaby zmiękczona, jednakże nie każda przydomowa oczyszczalnia wody dobrze reaguje na wprowadzanie do niej solanki.

Link do recenzji urządzenia:

Edytowane przez KLARSAN

Kolego, zanim się weźmiesz za "doradzanie" komuś, sprawdź proszę choćby w internetach to co chcesz napisać... straszysz tylko ludzi niepotrzebnie. Jakbyś prześledził wątek kolegi któremu doradzasz, znalazłbyś odpowiedzi na swoje pytania, a także to co już Ci napisał - że żelazo miał w normie. Mając taki wynik wody spokojnie można było dobrać zmiękczacz i nie powinno to wpływać na głowicę ani gwarancję. Inna sprawa to czy wyniki były miarodajne i rzeczywiste skoro pojawia się jakaś maź na filtrze wstępnym?

Jak dla mnie to ta regeneracja jest ustawiona zdecydowanie za często (chodzi mi o liczbę dni), bo nie sądzę abyś zużywał 7,5 m3 wody przez tydzień.

Mając nowe urządzenie i takie objawy chyba należałoby się zwrócić do dostawcy po diagnozę - aby nie było zastrzeżeń co do Twoich obowiązków przy prawidłowej eksploatacji urządzenia.

W tym budżecie możesz mieć trudność ze znalezieniem "solidnego" sprzętu o odpowiedniej pojemności (ok 35-40 litrów złoża). Możesz zastosować mniejszy model (np. 30 litrowy), ze standardowym złożem i chińską głowicą - wtedy pewnie zmieścisz się w budżecie.

Zwróć uwagę, że przy zmiękczeniu z tak wysokiej twardości smak wody znacznie się zmieni, a w wodzie będzie znaczna ilość sodu. Dlatego do wody pitnej sugerowałbym rozważyć dodatkowo filtr odwróconej osmozy (RO6, z mineralizatorem).

Powiedzcie czy warto wydać 4k na VIESSMANN Aquahome 20 SMART ? Czy cena wybitnie nie powiązana z jakością ??

To raczej nie jest kwestia złej jakości, ale kosztownych bajerów, które nie wpływają na finalne działanie urządzenia. Tzn. jeśli lubisz się bawić w sterowanie smartfonem i chcesz za to zapłacić to spoko :) ale tak obiektywnie to zwykły zmiękczacz o niewielkiej ilości złoża.

W sumie to nie mam na to parcia. Bardziej chodziło o to, że tańsza seria AQUASTILLA jest tylko w wersji 12L i 25L.

Za mało i za dużo jak dla mnie .

Co do samego wyboru, to oprócz sprawności i niezawodności chciał bym żeby to jeszcze jakoś wyglądało.

A co myślisz o urządzeniach, które oprócz żywicy mają węgiel aktywny i złoże KDF ?

Bo tu akurat jest wersja AQUASTILLA DUO ze złożem 20L

Edytowane przez matyspio

W sumie to nie mam na to parcia. Bardziej chodziło o to, że tańsza seria AQUASTILLA jest tylko w wersji 12L i 25L.

Za mało i za dużo jak dla mnie .

Co do samego wyboru, to oprócz sprawności i niezawodności chciał bym żeby to jeszcze jakoś wyglądało.

Na to już nic nie poradzę :) Może są jeszcze jakieś inne modele, które będą wyglądały akceptowalnie?

A co myślisz o urządzeniach, które oprócz żywicy mają węgiel aktywny i złoże KDF ?

Mieszanie zmiękczacza z węglem jest moim zdaniem kompletną pomyłką... węgiel należy regularnie wymieniać (co rok lub jak jest jakiś super to max 2 lata, a zmiękczacz ma żywotność kilkanaście lat..., poza tym zapytaj o koszt wymiany węgla).

KDF jest OK, tylko czy ktokolwiek jest w stanie określić ile go będzie w tym zmiękczaczu? To jest bardzo drogie złoże i aby umieścić to w nazwie to wystarczy że ktoś sypnie "szczyptę" tego złoża i już wartość urządzenia wzrasta... a żeby KDF miał szansę zadziałać to musi go być jakaś konkretna ilość.