qbek17 31.05.2022 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Witam, czy są jakieś różnice między tabletkami soli do zmiękczaczy? pozdrawiam Jeśli są to gdzieś na 4 miejscu po przecinku... ogólnie wszystkie robią to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zerko1 31.05.2022 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Jeśli są to gdzieś na 4 miejscu po przecinku... ogólnie wszystkie robią to samo. Czyli nie ma znaczenia co się kupi? Żeby nie zostawiły złogów są takie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.05.2022 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Czyli nie ma znaczenia co się kupi? Żeby nie zostawiły złogów są takie? To nie zależy od marki soli... Co jakiś czas nie dosypuj soli i daj się rozpuścić temu co zostaje w zbiorniku (w razie potrzeby zamieszaj). To powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek1719517356 03.06.2022 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Witam Może ktoś będzie tak miły i zinterpretować wyników badań wody z studni. Opcje a koszt 1.Uzdatnianie do celów spożywczych? 2.Tylko do podlewana ogrodu? 3. Nowa studnia? 4.Woda z wodociągu tak za 2/3lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.06.2022 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Może ktoś będzie tak miły i zinterpretować wyników badań wody z studni. Brakuje kilku istotnych parametrów jeśli chciałbyś tą wodę uzdatniać (np. pH, utlenialność) ale widząc to co jest chyba poszukałbym innej możliwości niż walka z tą wodą... Opcje a koszt 1.Uzdatnianie do celów spożywczych? 2.Tylko do podlewana ogrodu? 3. Nowa studnia? 4.Woda z wodociągu tak za 2/3lata Nie wiem jak głęboka jest ta studnia, ale może warto poszukać głębiej lub gdzieś indziej? Może warto sprawdzić mapy geologiczne (lub popytać sąsiadów) czy woda bywa lepsza? Próba uzdatnienia tej wody to przynajmniej 3 filtry i to nie musi być koniec... do podlewania ogrodu każda woda się nada - byle z węża, a nie jakieś automatyczne zraszacze (zapchają się). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 06.06.2022 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Opcje a koszt 1.Uzdatnianie do celów spożywczych? 2.Tylko do podlewana ogrodu? 3. Nowa studnia? 4.Woda z wodociągu tak za 2/3lata Cześć. Do konkretnej wyceny należałoby powtórzyć badanie wody i sprawdzić kilka dodatkowych parametrów, tak jak napisał kolega qbek. Koszt uzdatnienia tej wody na cele spożywcze to kwestia kilkunastu tys. zł. Koszt uzdatniania wody na podlewanie zależy od zapotrzebowania na tę wodę. Jeśli byłbyś zainteresowany konkretną wyceną, to zapraszamy do kontaktu na [email protected] Wykonamy dodatkowe badania i testy obciążeniowe na wodzie w celu doboru odpowiedniego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mara.03 10.06.2022 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2022 Witam! Po przemyszleniu wyszlo ze filtr ktory wstepnie chcialam kupic - Ecowater - wedlug parametrow nie jest taki super: glowica niewidoma jaka, zloze nie levavit i na razie nie jest dostepny. Znow wybieram i prosze porady. Cześć, generalnie do tych potrzeb najlepszym rozwiązaniem byłby zmiękczacz wody z 25-30 l złoża jonowymiennego (np. Ecoperla Vita 25). Jeśli jednak zależy Ci na niewielkich wymiarach urządzenia, zobacz np. model Ecoperla Vita 12. Tak, bardzo mi zalezy na wymiarach, bo mam mala wnieka w lazence w mieszkaniu a nie dome. I jeszcze polecali mi nie 1" a 3/4" zatwor dla moich rur. 1. Wedlug wymiarow najliepiej mi pasuje Zmiękczacz Ecoperla Slimline CS 17 https://www.filtry-do-wody.info/produkt/zmiekczacz-ecoperla-slimline-cs-17/ 2. Troche wiekszy w wymiarach ale z glowicej Clack Zmiękczacz Ecoperla Softcab 12 https://www.filtry-do-wody.info/produkt/zmiekczacz-ecoperla-softcab-12/ 3. I tez bardzo kompaktny w szer/gleb Zmiękczacz Erie IQsoft Eco 18 https://www.filtry-do-wody.info/produkt/zmiekczacz-erie-iqsoft-eco-18/ ale tu znow glowica Erie i niema info nakont zloza. Czy mozecie cos poradzic w tym wyborze? Czy sa glowicy Erie bardzo gozej niz Clack? Pozdrawiam, Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 10.06.2022 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2022 Witam. Doradzi ktoś jak uzdatnić wodę w studni aby się nadawała do mycia i spożywania.Interesuje mnie dodatkowo filtr w kuchni aby mieć wylewkę z wodo zmineralizowana i demineralizowana.Muszę wziąć pod uwagę że wyniki wody mogą się zmienić i może pojawić się odrobina żelaza manganu. Czy azotyny i azotany brać pod uwage? Bakterie to myślę że lampa UV sobie poradzi. Parametry wody:Barwa 5 mg/l PtMętność 2,4-+ 0,6 NTUpH 7,1Przewodność właściwa w 25°C 653Jon amonowy poniżej 0,09 mg/l NH4+Azotyny poniżej 0,022 mg/l NO2-Azotany 1,5 mg/l NO3-Żelazo ogólne poniżej 33 mikro g/l FeMangan 123+-17 mikro g/ MnTwardość ogólna 352 CaCO3Bakterie 0 Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.06.2022 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 Witam. Doradzi ktoś jak uzdatnić wodę w studni aby się nadawała do mycia i spożywania. Interesuje mnie dodatkowo filtr w kuchni aby mieć wylewkę z wodo zmineralizowana i demineralizowana. Muszę wziąć pod uwagę że wyniki wody mogą się zmienić i może pojawić się odrobina żelaza manganu. Czy azotyny i azotany brać pod uwage? Bakterie to myślę że lampa UV sobie poradzi. Parametry wody: Barwa 5 mg/l Pt Mętność 2,4-+ 0,6 NTU pH 7,1 Przewodność właściwa w 25°C 653 Jon amonowy poniżej 0,09 mg/l NH4+ Azotyny poniżej 0,022 mg/l NO2- Azotany 1,5 mg/l NO3- Żelazo ogólne poniżej 33 mikro g/l Fe Mangan 123+-17 mikro g/ Mn Twardość ogólna 352 CaCO3 Bakterie 0 Dziękuję za pomoc Z tych parametrów chyba tylko mangan jest przekroczony i ewentualnie podwyższona barwa i mętność. Twardość też jest spora. Jeśli do picia rozważasz osmozę podzlewową to taka woda nadaje się już do użytku. Ze względów użytkowych proponowałbym ją tylko zmiękczyć... Jeśli chcesz się dodatkowo zabezpieczyć od potencjalnego pojawienia się żelaza to można zamiast złoża zmiękczającego dać złoże wielofunkcyjne. Lampa UV nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barszcz Biały 11.06.2022 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 Cześć, niedawno przy okazji modernizacji kotłowni musiałem zamontować zmiękczacz do wody i wybór padł na Vitecco Smart Rain 25 l. Fitr wstępny też jest założony przed (był w zestawie) Problemem w okolicy, gdzie mieszkam jest dość twarda woda: przy teście wody surowej wg testu kropelkowego na 5 ml: twardość to ok 25~ stopni niemieckich. Uruchomiliśmy zmiękczacz, zrobiliśmy szybkie płukanie złoża. Na drugi dzień rano woda zaczęła mieć lekko gorzkawy posmak i widać w niej taki bardzo drobny biały osad. Woda na wyjściu miała około 3-5 stopni niemieckich. Teraz pojawia się w niej taki też lekki gorzkawy zapach. Czuć też to w herbacie po przegotowaniu. Instrukcja niestety niewiele mówi na ten temat. Zapuściłem pełne płukanie złoża (w toku). Co może być przyczyną takiego czegoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.06.2022 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 Cześć, niedawno przy okazji modernizacji kotłowni musiałem zamontować zmiękczacz do wody i wybór padł na Vitecco Smart Rain 25 l. Fitr wstępny też jest założony przed (był w zestawie) Problemem w okolicy, gdzie mieszkam jest dość twarda woda: przy teście wody surowej wg testu kropelkowego na 5 ml: twardość to ok 25~ stopni niemieckich. Uruchomiliśmy zmiękczacz, zrobiliśmy szybkie płukanie złoża. Na drugi dzień rano woda zaczęła mieć lekko gorzkawy posmak i widać w niej taki bardzo drobny biały osad. Woda na wyjściu miała około 3-5 stopni niemieckich. Teraz pojawia się w niej taki też lekki gorzkawy zapach. Czuć też to w herbacie po przegotowaniu. Instrukcja niestety niewiele mówi na ten temat. Zapuściłem pełne płukanie złoża (w toku). Co może być przyczyną takiego czegoś? Zmiękczenie o 20-22 stopnie niemieckie spowoduje wprowadzenie do wody ok 160-180 mg sodu na każdy litr wody. Jeśli w wodzie surowej miałeś już pewną jego ilość to taka wartość może dawać gorzki posmak... tym bardziej przy jednoczesnym usunięciu innych pierwiastków (wapnia i magnezu) nadających wodzie smak. Zazwyczaj jednak pozostawienie w wodzie kilku stopni twardości pozwala pozbyć się tego efektu. Nie tłumaczy to także białego osadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barszcz Biały 12.06.2022 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Zmiękczenie o 20-22 stopnie niemieckie spowoduje wprowadzenie do wody ok 160-180 mg sodu na każdy litr wody. Jeśli w wodzie surowej miałeś już pewną jego ilość to taka wartość może dawać gorzki posmak... tym bardziej przy jednoczesnym usunięciu innych pierwiastków (wapnia i magnezu) nadających wodzie smak. Zazwyczaj jednak pozostawienie w wodzie kilku stopni twardości pozwala pozbyć się tego efektu. Nie tłumaczy to także białego osadu. Zrobiłem pełną regenerację złoża. Problem się zmniejszył. Lekki posmak w tle jest - jednak takie coś jak herbata czy kawa smakuje już normalnie. Zmniejszyła się znacznie także ilość zawiesiny. Jako drugi etap na sterowniku przestawiłem twardość wody z 400 mg/dl na 250~ i zobaczymy jaki da to efekt (z 20-22 stopni redukcji na około 15). Generalnie widać, że brak pełnej regeneracji złoża po napełnieniu mógł sprawić, że cząstki soli dostały się dalej. Będę obserwował kilka dni - może po prostu zostaną wypłukane z czasem z instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.06.2022 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Zrobiłem pełną regenerację złoża. Problem się zmniejszył. Lekki posmak w tle jest - jednak takie coś jak herbata czy kawa smakuje już normalnie. Zmniejszyła się znacznie także ilość zawiesiny. A przy uruchomieniu (zanim puściłeś wodę na instalację) nie robiłeś płukania/regeneracji? Jako drugi etap na sterowniku przestawiłem twardość wody z 400 mg/dl na 250~ i zobaczymy jaki da to efekt (z 20-22 stopni redukcji na około 15). Nie wiem jak wygląda menu w tym sterowniku ale takie zmiany raczej spowodują przeliczenie objętości wody między regeneracjami (czyli rzadsze regeneracje), a nie fizyczne "mniejsze" zmiękczanie. Generalnie widać, że brak pełnej regeneracji złoża po napełnieniu mógł sprawić, że cząstki soli dostały się dalej. Będę obserwował kilka dni - może po prostu zostaną wypłukane z czasem z instalacji. Jeśli nie zrobiłeś pierwszego płukania i regeneracji przy uruchomieniu zmiękczacza, to raczej nie były to cząstki soli. Ale cokolwiek to było powinno zostać wypłukane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 13.06.2022 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Witam! Po przemyszleniu wyszlo ze filtr ktory wstepnie chcialam kupic - Ecowater - wedlug parametrow nie jest taki super: glowica niewidoma jaka, zloze nie levavit i na razie nie jest dostepny. Znow wybieram i prosze porady. Tak, bardzo mi zalezy na wymiarach, bo mam mala wnieka w lazence w mieszkaniu a nie dome. I jeszcze polecali mi nie 1" a 3/4" zatwor dla moich rur. 1. Wedlug wymiarow najliepiej mi pasuje Zmiękczacz Ecoperla Slimline CS 17 https://www.filtry-do-wody.info/produkt/zmiekczacz-ecoperla-slimline-cs-17/ 2. Troche wiekszy w wymiarach ale z glowicej Clack Zmiękczacz Ecoperla Softcab 12 https://www.filtry-do-wody.info/produkt/zmiekczacz-ecoperla-softcab-12/ 3. I tez bardzo kompaktny w szer/gleb Zmiękczacz Erie IQsoft Eco 18 https://www.filtry-do-wody.info/produkt/zmiekczacz-erie-iqsoft-eco-18/ ale tu znow glowica Erie i niema info nakont zloza. Czy mozecie cos poradzic w tym wyborze? Czy sa glowicy Erie bardzo gozej niz Clack? Pozdrawiam, Maria Cześć, głowice Erie także charakteryzują się wysoką jakością. Jeżeli wymiary Slimline CS 17 najbardziej Ci odpowiadają, to jest to dobry wybór. Dodatkowo ten model posiada więcej złoża niż np. Softcab 12 / Vita 12, zatem będzie bardziej wydajnym rozwiązaniem. W serii Erie IqSoft Eco jest także złoże Lewatit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasialubuskie 13.06.2022 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Witam, Prosiłabym o pomoc w doborze urządzenia do zmiękczenia wody. Poniżej parametry wody z wodociągu Gorzowskiego. Rodzina 2+2- przewidywane zużycie ok. 10 M3 na miesiąc. Dom jest podłączony do szamba. Zależy nam na piciu wody prosto z kranu. Czy warto montować dodatkowo filtr węglowy albo osmozę na kranie w kuchni? Dodatkowo zaznaczę, że nie lubimy wody mineralnej, więc osmoza mogłaby być jedynie filtrująca. Na ten moment mam tylko średni filtr rurowy (sznurkowy), a instalacja jest wykonana z Alupexa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.06.2022 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Witam, Prosiłabym o pomoc w doborze urządzenia do zmiękczenia wody. Poniżej parametry wody z wodociągu Gorzowskiego. Rodzina 2+2- przewidywane zużycie ok. 10 M3 na miesiąc. Dom jest podłączony do szamba. Myślę, że 30 litrowy zmiękczacz będzie odpowiedni. Poziom manganu jest na granicy normy, ale obecność zmiękczacza może nieco zmniejszyć ten parametr. Zależy nam na piciu wody prosto z kranu. Czy warto montować dodatkowo filtr węglowy albo osmozę na kranie w kuchni? Dodatkowo zaznaczę, że nie lubimy wody mineralnej, więc osmoza mogłaby być jedynie filtrująca. W teorii do picia wody z kranu nie potrzebujecie żadnych dodatkowych filtrów. Ale woda zmiękczona ma swój specyficzny posmak, który nie wszystkim smakuje. Osmoza może go usunąć, ale powinna mieć też mineralizator, bo picie takiej wody zupełnie bez minerałów też nie jest wskazane. Nawet po mineralizatorze to nie będzie woda bardzo "mineralna" bo tych minerałów będzie niewiele (ale wystarczająco aby woda nie była jałowa i miała smak). Osmoza dodatkowo zabezpiecza przed potencjalnymi bakteriami czy innymi zanieczyszczeniami. Niestety ma też wady - produkuje ścieki (jest to całkiem dobrej jakości woda) i zajmuje trochę miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasialubuskie 14.06.2022 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2022 (edytowane) Rozumiem. W takim razie jaki zmiękczacz warto by zastosować? Z dobrymi parametrami i oczywiście przystępną ceną. Dla mnie największym problemem tej wody jest kamień. Straszliwie się osadza, a walka z nim to dramat. I kolejne pytanie. Czy jeżeli mam możliwość, to może warto do kuchni doprowadzić wodę która nie przejdzie przez zmiekczacz, a pod zlewem zamontować dodatkowe filtry, np. węglowy , ew. Osmozę jedynie filtrującą?Smak wody mineralnej jest dla mnie niestety nie do przejścia. Z butelkowanej smakuje mi tylko woda źródlana i coś takiego chciałabym uzyskać. Edytowane 14 Czerwca 2022 przez Kasialubuskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 14.06.2022 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2022 Rozumiem. W takim razie jaki zmiękczacz warto by zastosować? Z dobrymi parametrami i oczywiście przystępną ceną. Dla mnie największym problemem tej wody jest kamień. Straszliwie się osadza, a walka z nim to dramat. I kolejne pytanie. Czy jeżeli mam możliwość, to może warto do kuchni doprowadzić wodę która nie przejdzie przez zmiekczacz, a pod zlewem zamontować dodatkowe filtry, np. Osmozę? Cześć, jeśli chodzi o zmiękczacz wody, to polecamy model Ecoperla Slimline CS 30 lub Softower S. Jeżeli masz możliwość, aby w kuchni podłączyć wodę surową, to warto rozważyć też opcję zamontowania ultrafiltracji. Przygotowuje ona naprawdę smaczną i jednocześnie czystą wodę, pozostawiając sole mineralne. Zatem twardość wody byłaby bez zmian (wapń i magnez), a woda byłaby dużo lepsza do picia. Ultrafiltracja działa w dodatku przepływowo, nie generuje odrzutu do kanalizacji. Zatrzymuje przede wszystkim bardzo małe zanieczyszczenia mechaniczne oraz chemiczne, poprawia smak i zapach wody. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tego typu filtrze: Natomiast w przypadku odwróconej osmozy nie ma konieczności przeciągania wody surowej do kuchni. Miękka woda wpuszczana do osmozy przedłuży żywotność membrany. Zaletą osmozy jest jednak maksymalnie oczyszczanie wody i zabezpieczanie przed bakteriami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Integer 16.06.2022 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2022 Cześć, niedawno przy okazji modernizacji kotłowni musiałem zamontować zmiękczacz do wody i wybór padł na Vitecco Smart Rain 25 l. Fitr wstępny też jest założony przed (był w zestawie) Problemem w okolicy, gdzie mieszkam jest dość twarda woda: przy teście wody surowej wg testu kropelkowego na 5 ml: twardość to ok 25~ stopni niemieckich. Uruchomiliśmy zmiękczacz, zrobiliśmy szybkie płukanie złoża. Na drugi dzień rano woda zaczęła mieć lekko gorzkawy posmak i widać w niej taki bardzo drobny biały osad. Woda na wyjściu miała około 3-5 stopni niemieckich. Teraz pojawia się w niej taki też lekki gorzkawy zapach. Czuć też to w herbacie po przegotowaniu. Instrukcja niestety niewiele mówi na ten temat. Zapuściłem pełne płukanie złoża (w toku). Co może być przyczyną takiego czegoś? Cześć A nie masz przypadkiem instalacji / fragmentu instalacji z miedzi? Jeśli tak - musisz pilnować aby nie obniżyć twardości poniżej ~3,5dH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.06.2022 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2022 Rozumiem. W takim razie jaki zmiękczacz warto by zastosować? Z dobrymi parametrami i oczywiście przystępną ceną. Dla mnie największym problemem tej wody jest kamień. Straszliwie się osadza, a walka z nim to dramat. I kolejne pytanie. Czy jeżeli mam możliwość, to może warto do kuchni doprowadzić wodę która nie przejdzie przez zmiekczacz, a pod zlewem zamontować dodatkowe filtry, np. węglowy , ew. Osmozę jedynie filtrującą? Smak wody mineralnej jest dla mnie niestety nie do przejścia. Z butelkowanej smakuje mi tylko woda źródlana i coś takiego chciałabym uzyskać. Tak jak sugerował Klarsan - jeśli masz możliwość podciągnięcia osobnej nitki do kuchni to tam wystarczy filtr UF i masz wodę do picia. Jeśli jednak będziesz zmiękczać wodę także w kuchni to już raczej RO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts