prohus 08.12.2023 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Mam pytanie odnośnie głowicy Clack WS 1 CK - Pallas 5 przycisków Wiem na czym polega regeneracja czasowa i objętościowa ; współprądowa i przeciwprądowa . Na czym polegają różnice w tych wersjach głowic : Głowica Clack WS 1 CK Pallas - 5 przycisków, regeneracyjna, objętościowa z mixingiem Głowica regeneracyjna z softenerem objętościowym i mixingiem Głowica Clack WS 1 CK Pallas - 5 przycisków, regeneracyjna, objętościowa (up flow) z mixingiem Głowica regeneracyjna z softenerem objętościowym "up flow" i mixingiem Koledzy ładnie opisali różnice pomiędzy regeneracją up flow, a down flow, a Ja od siebie jeszcze dodam jedną rzecz. Wielu producentów, sprzedawców zachwala swoje produkty niskim zużyciem wody i soli podczas regeneracji. Prześcigają się coraz mniejszymi wartościami w litrach i kg. Pewnego rodzaju oszczędności uzyskiwane są poprzez zastosowanie regeneracji przeciwprądowej UpFlow, ponieważ w przeciwieństwie do regeneracji DownFlow jest inny kierunek przepływu wody przy płukaniu, ale co najważniejsze pomijany jest jeden z etapów tzw. Backwash. Ten tryb jest o tyle ważny, że podczas wstępnego płukania usuwane są większe cząsteczki zanieczyszczające złoże, które napłynęły wraz z wodą. Tak więc regeneracja DownFlow jest bardziej dokładna. Oszczędności z racji regeneracji UpFlow tak naprawdę są znikome, a korzyści niewielkie. Co do części, zakupisz je wszędzie, u każdego dobrego dostawcy systemów uzdatniania wody, a i nawet na portalu aukcyjnym. Serwis jest banalnie prosty, to jest właśnie największa zaleta głowic Clack. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.12.2023 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Tak więc regeneracja DownFlow jest bardziej dokładna. Oszczędności z racji regeneracji UpFlow tak naprawdę są znikome, a korzyści niewielkie. To nie do końca takie jednoznaczne. Regeneracja przeciwprądowa daje oszczędności i korzyści, które po prostu są znikome w domowych zmiękczaczach. Ma też swoje ograniczenia czy raczej wymagania (np. woda dobrze przefiltrowana mechanicznie z tych "większych cząsteczek"). Ale im większy system, tym te oszczędności są bardziej zauważalne. I jeszcze jedna kwestia dotycząca głównie domowych zmiękczaczy... tak jak pisałem różnic między oboma typami regeneracji jest dużo więcej niż tylko typ głowicy, a niestety duża część sprzedawców tego nie rozumie. W efekcie dają głowicę upflow, rozpisują się o wielkich oszczędnościach, jednocześnie zupełnie ignorując pozostałe wymagania tej regeneracji. Taki "niepełny upflow" będzie działał gorzej niż prawidłowo dobrany i ustawiony układ "downflow". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 08.12.2023 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 tak jak pisałem różnic między oboma typami regeneracji jest dużo więcej niż tylko typ głowicy, . Taki "niepełny upflow" będzie działał gorzej niż prawidłowo dobrany i ustawiony układ "downflow". Można prosić o więcej informacji , lub jakiś link gdzie jest to dokładnie wytłumaczone dla laika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.12.2023 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Można prosić o więcej informacji , lub jakiś link gdzie jest to dokładnie wytłumaczone dla laika . Kilka postów temu wypisałem te podstawowe różnice... nie wiem czy ktoś to zebrał w jednym miejscu, tym bardziej z tłumaczeniem dla laika. Są na ten temat różne opracowania naukowe, biuletyny techniczne producentów żywic i głowic, itd. ale jest to dość rozsiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 08.12.2023 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Czy zmiękczacz sprzedawany z regeneracją przeciwprądową, można zmienić w opcjach jako współprądowa? Bo wystaje mi się że wymagany inna głowica tzn niba jest jedna ale 5 możliwości doboru. Wydaje mi się że czytałem też gdzieś że inaczej jest ułożone złoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.12.2023 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Czy zmiękczacz sprzedawany z regeneracją przeciwprądową, można zmienić w opcjach jako współprądowa? Bo wystaje mi się że wymagany inna głowica tzn niba jest jedna ale 5 możliwości doboru. Wydaje mi się że czytałem też gdzieś że inaczej jest ułożone złoże. Sterownik może mieć do wyboru oba typy regeneracji, ale one wymagają innego "hardware'u" więc samo przestawienie ustawienia w sterowniku bez wymiany części da efekt odwrotny do oczekiwanego (będzie to miało negatywny wpływ na działanie urządzenia). Dodatkowo poza "kierunkiem solankowania" istotne są także pozostałe ustawienia regeneracji, które także należy dopasować do aktualnej konfiguracji całego urządzenia. W kwestii złoża to poza tym, że może być go więcej w zbiorniku (zazwyczaj do 90%) to powinna też być warstwa złoża inertnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 12.12.2023 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Dzięki przeczytanym postom w temacie zdecydowałem się na tańszego Clack-a WS1Cl-M , zamiast Clack Pallas . Znalezione oferty są jednak tylko z regeneracją przeciwprądową .Mam pytanie co do wyboru żywicy Lewatit czy Purolite ? Wiem że obie są dobre , zestaw na purolite 370 zł tańszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.12.2023 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Dzięki przeczytanym postom w temacie zdecydowałem się na tańszego Clack-a WS1Cl-M , zamiast Clack Pallas. Funkcjonalnie zrobi to samo - z widocznych różnic jest kolorowy wyświetlacz i polskie menu. Znalezione oferty są jednak tylko z regeneracją przeciwprądową. Upewnij się tylko, że cały zestaw jest dobrany i ustawiony pod ten typ regeneracji. Mam pytanie co do wyboru żywicy Lewatit czy Purolite ? Wiem że obie są dobre , zestaw na purolite 370 zł tańszy . To trochę pokazuje "świadomość" sprzedawcy (albo jej brak). Żywica Purolite jest żywicą o standardowym uziarnieniu i jako taka nie nadaje się do regeneracji przeciwprądowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 12.12.2023 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Dzięki przeczytanym postom w temacie zdecydowałem się na tańszego Clack-a WS1Cl-M , zamiast Clack Pallas . Znalezione oferty są jednak tylko z regeneracją przeciwprądową .Mam pytanie co do wyboru żywicy Lewatit czy Purolite ? Wiem że obie są dobre , zestaw na purolite 370 zł tańszy . A, że tak z ciekawości zapytam, jakie oferty znalazłeś które przykuły Twoją uwagę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 12.12.2023 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 A, że tak z ciekawości zapytam, jakie oferty znalazłeś które przykuły Twoją uwagę ? Linka na razie nie chciałbym wstawiać bo podam cenę a sprzedawców będę szukał również na tym forum. Co dla mnie ważne sprzedawca musi również zapewniać serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 13.12.2023 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Linka na razie nie chciałbym wstawiać bo podam cenę a sprzedawców będę szukał również na tym forum. Co dla mnie ważne sprzedawca musi również zapewniać serwis. To najlepiej podać region z którego jesteś, ponieważ w różnych formach można zapewnić serwis. Jeżeli wymagania masz takie, że wymagasz obecności serwisanta w przypadku np. regulacji twardości wody, a zakupisz od firmy X która jest na drugim końcu Polski, to nie sądzę, że ktoś będzie gnał, żeby wykonać tak prostą czynność. Kupując produkty na odległość musimy mieć tego świadomość. Jedyną firmą która ma szeroką siatkę serwisantów, gdzie są w stanie przyjechać na miejsce, to chyba BWT. W innym przypadku to wsparcie online. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.12.2023 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 W innym przypadku to wsparcie online. Jest jeszcze możliwość, że firmy z różnych regionów ze sobą współpracują i np. serwisują sobie nawzajem urządzenia. Nie jest to formalnie jedna firma, ale dla klienta to chyba nie ma znaczenia jeśli usługa jest zgłaszana do sprzedawcy urządzenia, a on już to sobie wewnętrznie organizuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabaniura89 14.12.2023 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Cześć,Mam twarda wodę 32 stopni francuskich , mam przydomowa oczyszczalnie ścieków drenażowa europlast producent nie zabranie zrzutu do oczyszczalni jak nie ma innej opcji trzeba wydłużyć okres regeneracji i stosowań bakterie, wiec myślę o zmiękczaczu. Zużycie obecnie 12m3 , 2 dorosłe i 2 małych dzieci oraz sadzę że będzie zużycie rosło wraz z wiekiem dzieci i z momentem wstawienia wanny rok -dwa. Nie chce zmiękczać do zera wyczytałem ze dobrze aby było 6-7 stopni. Chce aby to było sterowalne aby można było ta regeneracje wymusić w nocy bo chyba nie każdy zmiękczacz podaje wode gdy sie regeneruje nie wiem na ile to jest istotne i jak długo trwa ta regeneracja ale nie chce sytuacja że nie ma wody bo trwa regeneracja.Chce sprzęt z którym nie będzie problemu z serwisem i częściami zamiennymi. Jaki sprzęt byście proponowali do tych kryteriów? jedne sprzedawca proponuje ecoperla toro 35l koszt 3700 zł są w necie tańsze ale są też droższe i juz nie wiem co myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 14.12.2023 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Cześć, Mam twarda wodę 32 stopni francuskich , mam przydomowa oczyszczalnie ścieków drenażowa europlast producent nie zabranie zrzutu do oczyszczalni jak nie ma innej opcji trzeba wydłużyć okres regeneracji i stosowań bakterie, wiec myślę o zmiękczaczu. Zużycie obecnie 12m3 , 2 dorosłe i 2 małych dzieci oraz sadzę że będzie zużycie rosło wraz z wiekiem dzieci i z momentem wstawienia wanny rok -dwa. Nie chce zmiękczać do zera wyczytałem ze dobrze aby było 6-7 stopni. Chce aby to było sterowalne aby można było ta regeneracje wymusić w nocy bo chyba nie każdy zmiękczacz podaje wode gdy sie regeneruje nie wiem na ile to jest istotne i jak długo trwa ta regeneracja ale nie chce sytuacja że nie ma wody bo trwa regeneracja. Chce sprzęt z którym nie będzie problemu z serwisem i częściami zamiennymi. Jaki sprzęt byście proponowali do tych kryteriów? jedne sprzedawca proponuje ecoperla toro 35l koszt 3700 zł są w necie tańsze ale są też droższe i juz nie wiem co myśleć. Jeżeli producent oczyszczalni nie widzi przeszkód we wpuszczaniu popłuczyn, to z dużą śmiałością można zastosować zmiękczacz wody. Jeżeli zużycie wody w tym momencie wynosi 12m3 przy małych dzieciach, to nie sądzę, żeby z czasem jakoś drastycznie wzrosło. Raczej dzieciaki, chlapią więcej wody niż dorosły, który raczej myśli zabrać szybki prysznic niż pobawić się kaczuszką we wannie Oczywiście do wyliczeń, weźmiemy Państwa sugestie i przyjmiemy 15m3 wody miesięcznie. Co do twardości wody, według rozporządzeń, woda powinna mieć twardość min. ok 3dH. Proszę mieć na uwadze, że każde obniżenie twardości wody o 1dH to wprowadzenie do obiegu 8 mg sodu na litr wody. Z jednej strony pozbędziemy się osadu z armatury, szyb kabiny prysznicowej nalotu w postaci kamienia, ale z drugiej strony możemy mieć uporczywy biały nalot w postaci jonów sodu, aczkolwiek znacznie łatwiej będzie go usunąć wilgotną szmatką. Każda dobra głowica, umożliwia elastyczne ustawienie czasów regeneracji oraz pory jej uruchomienia. Fabrycznie jest to godzina 2:00 w nocy, a regeneracja zazwyczaj nie trwa dłużej niż 2 godziny. Podczas regeneracji, w dalszym ciągu mogą Państwo korzystać bez przeszkód z wody, ale z wody surowej, nie zmiękczonej. Jedną z najlepszych głowic na rynku, to produkty firmy Clack. Głowica praktycznie bezawaryjna, bezobsługowa, bardzo łatwa w serwisie z bezproblemową dostępnością części zamiennych. Szukając coś tańszego, można zwrócić uwagę na zmiękczacze z głowicą BNT. Zmiękczacz o pojemności złoża 35 litrów, to troszkę za mało. Dla Państwa mógłbym zaoferować zestaw o pojemności złoża min.45 litrów, który na ten moment byłby idealny. Biorąc pod uwagę pozostawienie na wyjściu min. 5 dH i zużyciu wody 12m3 , regeneracja złoża odbywałaby się co 4,66 m3 wody lub co 12 dni. Przyjmując 5 dH na wyjściu i zużycie wody w przyszłości 15 m3 miesięcznie: regeneracja co 4,66 m3 lub co 9 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżH2O 14.12.2023 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 mam przydomowa oczyszczalnie ścieków drenażowa europlast producent nie zabranie zrzutu do oczyszczalni jak nie ma innej opcji trzeba wydłużyć okres regeneracji i stosowań bakterie, wiec myślę o zmiękczaczu. Popłuczyny ze zmiękczacza nie mają negatywnego wpływu na osadnik gnilny oczyszczalni drenażowej. Chce aby to było sterowalne aby można było ta regeneracje wymusić w nocy bo chyba nie każdy zmiękczacz podaje wode gdy sie regeneruje nie wiem na ile to jest istotne i jak długo trwa ta regeneracja ale nie chce sytuacja że nie ma wody bo trwa regeneracja. Toro nie odcina wody podczas regeneracji, zmiękczacze z głowicami Clack i BNT, o których wspomniał prohus, też nie odcinają. Wodę odcina całkowicie na czas regeneracji np.głowica RX. Jeśli dostaniesz ofertę na jakiś mniej popularny zmiękczacz dopytaj o to sprzedawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżH2O 14.12.2023 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Zmiękczacz o pojemności złoża 35 litrów, to troszkę za mało. Dla Państwa mógłbym zaoferować zestaw o pojemności złoża min.45 litrów, który na ten moment byłby idealny. Biorąc pod uwagę pozostawienie na wyjściu min. 5 dH i zużyciu wody 12m3 , regeneracja złoża odbywałaby się co 4,66 m3 wody lub co 12 dni. Przyjmując 5 dH na wyjściu i zużycie wody w przyszłości 15 m3 miesięcznie: regeneracja co 4,66 m3 lub co 9 dni. 35 litrów nie będzie za mały na potrzeby kabaniura89, przy zużyciu 15m3/m-c oraz zmiękczaniu do 5 dH będzie nawet optymalny - regeneracja co 14 dni lub 7,5 m3 zużycia wody Jeśli natomiast zmiękczanie będzie ustawione do 6-7 dH to przy zużyciu 12 m3 zmiękczacz 25 litrów wystarczy. Natomiast w takim przypadku zmiękczacz 30 litrów będzie miał zapas na planowany wzrost zużycia wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 14.12.2023 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Cześć, Mam twarda wodę 32 stopni francuskich , mam przydomowa oczyszczalnie ścieków drenażowa europlast producent nie zabranie zrzutu do oczyszczalni jak nie ma innej opcji trzeba wydłużyć okres regeneracji i stosowań bakterie, wiec myślę o zmiękczaczu. Zużycie obecnie 12m3 , 2 dorosłe i 2 małych dzieci oraz sadzę że będzie zużycie rosło wraz z wiekiem dzieci i z momentem wstawienia wanny rok -dwa. Nie chce zmiękczać do zera wyczytałem ze dobrze aby było 6-7 stopni. Chce aby to było sterowalne aby można było ta regeneracje wymusić w nocy bo chyba nie każdy zmiękczacz podaje wode gdy sie regeneruje nie wiem na ile to jest istotne i jak długo trwa ta regeneracja ale nie chce sytuacja że nie ma wody bo trwa regeneracja. Chce sprzęt z którym nie będzie problemu z serwisem i częściami zamiennymi. Jaki sprzęt byście proponowali do tych kryteriów? jedne sprzedawca proponuje ecoperla toro 35l koszt 3700 zł są w necie tańsze ale są też droższe i juz nie wiem co myśleć. Ecoperla Toro 35 to optymalnie dobrany zmiękczacz do Waszych wymagań. Nie mówiąc o tym, że kupujecie w firmie, która ma swój duży dział serwisowy, dostęp do części zamiennych i wsparcie pozakupowe. Dzięki czemu przez wiele lat możecie spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 14.12.2023 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 35 litrów nie będzie za mały na potrzeby kabaniura89, przy zużyciu 15m3/m-c oraz zmiękczaniu do 5 dH będzie nawet optymalny - regeneracja co 14 dni lub 7,5 m3 zużycia wody Jeśli natomiast zmiękczanie będzie ustawione do 6-7 dH to przy zużyciu 12 m3 zmiękczacz 25 litrów wystarczy. Natomiast w takim przypadku zmiękczacz 30 litrów będzie miał zapas na planowany wzrost zużycia wody. Przy zmiękczaczu o pojemności złoża 35 litrów, przyjmując Twoje dane to wydajność między regeneracjami wynosi 3,63 m3 / co 7 dni. Nie wiem jaki wzór przyjąłeś, ale jest błędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżH2O 15.12.2023 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2023 Przy zmiękczaczu o pojemności złoża 35 litrów, przyjmując Twoje dane to wydajność między regeneracjami wynosi 3,63 m3 / co 7 dni. Nie wiem jaki wzór przyjąłeś, ale jest błędny. Wzór mamy zapewne ten sam. Błędne jest wstawienie przez Ciebie do tego wzoru twardości wody przed zmiękczeniem w stopniach francuskich oraz wody po zmiękczeniu w stopniach niemieckich. Dlatego wychodzi Tobie taki duży zmiękczacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 16.12.2023 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2023 Wzór mamy zapewne ten sam. Błędne jest wstawienie przez Ciebie do tego wzoru twardości wody przed zmiękczeniem w stopniach francuskich oraz wody po zmiękczeniu w stopniach niemieckich. Dlatego wychodzi Tobie taki duży zmiękczacz. Chyba nie bazujemy na tym samym wzorze, bo inaczej mi nie wychodzi. Jak łatwo zauważyć, wszystkie dane podaję w stopniach niemieckich. Pojemność jonowymienna zmiękczacza o pojemności złoża 35 litrów wynosi 98. Podziel sobie to przez twardość wody wyjściowej i wyjdzie wynik ze zdolnością między regeneracjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts