prohus 29.08.2024 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 8 godzin temu, SzymonKc napisał: Witam, czy do takiej wody ze studni potrzebne jest coś oprócz zmiękczacza i ewentualnie co - proszę o propozycję konkretnych urządzeń. Dom jednorodzinny, zamieszkały przez jedną osobę, być może kiedyś 3 do 4 osób. Na ten moment przy tak niskim zapotrzebowaniu, na spokojnie wystarczy stacja na złożu multifunkcyjnym Ecomix A 25L. Przy większej ilości osób lepszym rozwiązaniem byłaby stacja o większym zasypie złoża, ale nie na ten moment, bo byłoby rozwiązanie nie ekonomiczne. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w przyszłości podmienić tylko butle o większej pojemności, a głowicę pozostawić nadal tą samą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilmart 29.08.2024 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Witam, proszę o pomoc w doborze urządzeń do uzdatniania wody ze studni głębinowej dla 3-4 osób. Żelazo: 2200 μg/l Mangan: 210 μg/l Twardość: 360 mg/l Odczyn pH: 7,1 Azotany - poniżej 0,86 mg/l Azotyny - poniżej 0,066 mg/l Przewodność: 686 μS/cm dla 25°C Mętność: 24 NTU Barwa: 8 Pt/l Jon amonowy - 0,56 mg/l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.09.2024 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września W dniu 28.08.2024 o 22:44, SzymonKc napisał: Witam, czy do takiej wody ze studni potrzebne jest coś oprócz zmiękczacza i ewentualnie co - proszę o propozycję konkretnych urządzeń. Dom jednorodzinny, zamieszkały przez jedną osobę, być może kiedyś 3 do 4 osób. Jest trochę przekroczone żelazo i delikatnie mangan, a twardość niewielka - ja bym się raczej kierował w stronę złoża wielofunkcyjnego. Do tego bakterie - zacząłbym od dezynfekcji od źródła do końca instalacji i powtórne badania, i/lub od razu lampa UV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.09.2024 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września W dniu 29.08.2024 o 19:53, kamilmart napisał: Witam, proszę o pomoc w doborze urządzeń do uzdatniania wody ze studni głębinowej dla 3-4 osób. Żelazo: 2200 μg/l Mangan: 210 μg/l Twardość: 360 mg/l Odczyn pH: 7,1 Azotany - poniżej 0,86 mg/l Azotyny - poniżej 0,066 mg/l Przewodność: 686 μS/cm dla 25°C Mętność: 24 NTU Barwa: 8 Pt/l Jon amonowy - 0,56 mg/l Potrzebny byłby odżelaziacz... ewentualnie dodatkowo zmiękczacz lub filtr wielofunkcyjny. Zależnie od możliwości odprowadzenia ścieków i napowietrzenia wody surowej można wybierać między różnymi konfiguracjami obu tych urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinkas 09.09.2024 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września Hej, czy wiecie jakiej realnie wydajności pompy potrzebuję do urządzenia SUPREME OxyLine PLUS 42L? To jest butla 12x54 ze złożem Katalox Light. W katalogu producenta filtra widzę 1,8 m3/h, co oznacza 30 l/m. Sprzedawca twierdzi, że potrzeba przynajmniej 40 l/m. Katalogi producenta złoża Katalox Light podają 1,4 m3/h dla butli 10x44 i 2,1 m3/h dla butli 13x54. Brak danych dla 12x54 Jak często trzeba płukać takie złoże? Producent pisze, że najlepiej co dwa dni. To jest jednak masa wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinkas 09.09.2024 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września SUPREME OxyLine PLUS 42L ma butlę 12x52 - w poprzednim poście źle napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.09.2024 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września W dniu 9.09.2024 o 12:35, Tinkas napisał: Hej, czy wiecie jakiej realnie wydajności pompy potrzebuję do urządzenia SUPREME OxyLine PLUS 42L? To jest butla 12x54 ze złożem Katalox Light. W katalogu producenta filtra widzę 1,8 m3/h, co oznacza 30 l/m. Sprzedawca twierdzi, że potrzeba przynajmniej 40 l/m. Katalogi producenta złoża Katalox Light podają 1,4 m3/h dla butli 10x44 i 2,1 m3/h dla butli 13x54. Brak danych dla 12x54 Jak często trzeba płukać takie złoże? Producent pisze, że najlepiej co dwa dni. To jest jednak masa wody... Tu masz tabelę z danymi od producenta złoża: Dla zbiornika 12x52 potrzebujesz (jako minimum) 1,8 m3/h w czasie płukania, ale równocześnie podają, że maksimum wydajności w czasie pracy to 2,2 m3/h (czego oczywiście nie musisz wykorzystywać). Zwróć też uwagę na zalecaną ilość złoża (42 litry vs zalecane 56 litrów). Częstotliwość płukania zależy od jakości wody, zużycia i indywidualnej oceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wais 23.09.2024 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września Witam, dobierze ktoś konkretne urządzenie? Z badań wyszło: Żelazo 1045 Mangan 172 Jon amonowy 1,254 Twardosc 176 Do tego zapach utrzymujacy się na skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.09.2024 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 1 godzinę temu, Wais napisał: Witam, dobierze ktoś konkretne urządzenie? Wygląda na to że potrzebujesz konkretnej stacji uzdatniania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wais 23.09.2024 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września Godzinę temu, qbek17 napisał: Wygląda na to że potrzebujesz konkretnej stacji uzdatniania wody. Jest aż tak źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 01.10.2024 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października W dniu 23.09.2024 o 20:21, Wais napisał: Witam, dobierze ktoś konkretne urządzenie? Z badań wyszło: Żelazo 1045 Mangan 172 Jon amonowy 1,254 Twardosc 176 Do tego zapach utrzymujacy się na skórze. Z pewnością 2 etapy filtracji. Wstępnie: napowietrzanie, hydrofor ocynk 300, sanitower m, multitower m. Jak jesteś zainteresowany, podeślij wyniki analizy wody na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spina 04.10.2024 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października Witam wszystkich serdecznie Potrzebna pomoc modele nad którymi się zastanawiam: - Ecoperla Toro 35l - SUPREME CLEVER 40 CLACK WS1CK UP FLOW LEWATIT S1567 Dane dot. wody w domu : Woda wodociągowa 23-25dh Woda ze studni 33-35dh ( użytkowana gospodarczo, ale w razie "W" i w domu) zużycie koło 7-10m3 okresowo może być trochę większe Co wybrać? jestem też otwarty na inne modele. w rozsądnych pieniądzach. Choć i tak moje propozycje wydają się bardzo drogie :/. Pytanko dlaczego stosować czy nie stosować zmiękczacza do wody ciepłej? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.10.2024 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 46 minut temu, Spina napisał: Witam wszystkich serdecznie Potrzebna pomoc modele nad którymi się zastanawiam: - Ecoperla Toro 35l - SUPREME CLEVER 40 CLACK WS1CK UP FLOW LEWATIT S1567 Dane dot. wody w domu : Woda wodociągowa 23-25dh Woda ze studni 33-35dh ( użytkowana gospodarczo, ale w razie "W" i w domu) zużycie koło 7-10m3 okresowo może być trochę większe Co wybrać? jestem też otwarty na inne modele. w rozsądnych pieniądzach. Choć i tak moje propozycje wydają się bardzo drogie :/. Pytanko dlaczego stosować czy nie stosować zmiękczacza do wody ciepłej? dzięki Przy wersji minimum (zużycie 7 m3/mc i twardość 23 dH) wystarczy Ci 25 litrów złoża. Przy wersji maksimum (zużycie 10 m3/mc i twardość 33 dH) możesz już patrzeć na modele do 50-55 litrów złoża. Głowica Clack jest solidna i bezawaryjna więc to dobry wybór. Złoże Lewatit S1567 też. Co do zawartości zestawu czy ceny to upewnij się czy jest w cenie bypass, mixing, itp. Wody ciepłej nie zmiękczasz bo raczej zmiękcza się wodę zimną przed jej podgrzaniem. Są urządzenia do wody ciepłej, ale muszą być całe metalowe, przez co są dużo droższe. Niezbyt praktyczne jest też obsługiwanie dwóch równoległych zmiękczaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 05.10.2024 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 18 godzin temu, Spina napisał: Witam wszystkich serdecznie Potrzebna pomoc modele nad którymi się zastanawiam: - Ecoperla Toro 35l - SUPREME CLEVER 40 CLACK WS1CK UP FLOW LEWATIT S1567 Dane dot. wody w domu : Woda wodociągowa 23-25dh Woda ze studni 33-35dh ( użytkowana gospodarczo, ale w razie "W" i w domu) zużycie koło 7-10m3 okresowo może być trochę większe Co wybrać? jestem też otwarty na inne modele. w rozsądnych pieniądzach. Choć i tak moje propozycje wydają się bardzo drogie :/. Pytanko dlaczego stosować czy nie stosować zmiękczacza do wody ciepłej? dzięki Chcąc dobrać odpowiedni zmiękczacz, muszą Państwo się zdecydować pod który przyłącz wody ma być użytkowany. Różnica 10dH pomiędzy źródłami jest dość duża, a tym samym dobór urządzenia nie jest zbyt oczywisty. Tak jak kolega wspomniał, przy pierwszej opcji wystarczy 25 litrów złoża, ale przy opcji drugiej 45-50 litrów. O ile jasna jest kwestia doboru pod wodę wodociągową, to dobierając SUW pod wodę studzienną zalecałbym zrobić badania wody, ponieważ podwyższone wartości fizykochemiczne, takie jak żelazo, mangan, jon amonowy, azotany, azotyny, mętność, utlenialność, pH itd, mają duże znaczenie przy doborze odpowiedniego złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spina 07.10.2024 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października Na wodzie wodociągowej w 80-90% będzie pracował zmiękczacz. Chyba ze cena wody pojdzie w kosmos to się zastanowie nad innymi proporcjami. Mam zrobione badania wody ze swojej studni. mam tylko podwyższoną twardość na 539 mg CaCO2 i z bakteriami problem. Na bakterie zamontowałem lampę UV TMA D8. Pytanie teoreyczne jak będę miał zmiękczacz 35-40 l i tak wysteruję pod wodę wodociągową na 6dh, a później zmienie na wode studzienną to sposoduje to wyższa twardość na wyjściu i sterownik będzie częściej regenerował złoże? czy coś jeszcze innego się stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.10.2024 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października Ustawienie twardości wyjściowej nie jest "raz na zawsze" - po zmianie źródła wody możesz ponownie wyregulować głowicę. Co do lampy UV na wodzie studziennej to przy tak wysokiej twardości musisz pamiętać o regularnym czyszczeniu rury osłonowej z osadów kamienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 07.10.2024 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października W dniu 4.10.2024 o 14:41, Spina napisał: Witam wszystkich serdecznie Potrzebna pomoc modele nad którymi się zastanawiam: - Ecoperla Toro 35l - SUPREME CLEVER 40 CLACK WS1CK UP FLOW LEWATIT S1567 Dane dot. wody w domu : Woda wodociągowa 23-25dh Woda ze studni 33-35dh ( użytkowana gospodarczo, ale w razie "W" i w domu) zużycie koło 7-10m3 okresowo może być trochę większe Co wybrać? jestem też otwarty na inne modele. w rozsądnych pieniądzach. Choć i tak moje propozycje wydają się bardzo drogie :/. Pytanko dlaczego stosować czy nie stosować zmiękczacza do wody ciepłej? dzięki Pod wodę wodociągową wystarczy Ci nawet mniejszy zmiękczacz (np. Toro 24). Do wody ze studni musisz zrobić osobną analizę fizykochemiczną wody. Zmiękczamy wodę zimną i ciepłą (montujemy zmiękczacz przed podgrzaniem wody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanSiny 19.11.2024 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 08:00 Witam, Proszę o poradę w doborze zmiękczacza. Rodzina 2+2 (dziewczynki 7 i 8 lat - zużycie będzie rosło 😁). Na chwilę obecną zużycie 16 m3 /miesiąc, woda z wodociągu twardość 12,1 dh, zmiękczać mogę do 0 bo mam oddzielną drugą nitkę zimnej wody do kuchni zasilaną przed lokalizacją zmiękczacza. Trafiłem na 2 zmiękczacze ale jak wiadomo chciałbym wydać jak najmniej (ale celuję w głowicę clack i złoże Lewatit).: https://niezawodni.net.pl/pl/products/dwuczesciowy-zmiekczacz-wody-30l-clack-ws1ck-pallas-pl-187.html https://www.filtry-do-wody.info/produkt/zmiekczacz-ecoperla-toro-35/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 19.11.2024 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 08:33 30 minut temu, PanSiny napisał: Witam, Proszę o poradę w doborze zmiękczacza. Rodzina 2+2 (dziewczynki 7 i 8 lat - zużycie będzie rosło 😁). Na chwilę obecną zużycie 16 m3 /miesiąc, woda z wodociągu twardość 12,1 dh, zmiękczać mogę do 0 bo mam oddzielną drugą nitkę zimnej wody do kuchni zasilaną przed lokalizacją zmiękczacza. Trafiłem na 2 zmiękczacze ale jak wiadomo chciałbym wydać jak najmniej (ale celuję w głowicę clack i złoże Lewatit).: https://niezawodni.net.pl/pl/products/dwuczesciowy-zmiekczacz-wody-30l-clack-ws1ck-pallas-pl-187.html https://www.filtry-do-wody.info/produkt/zmiekczacz-ecoperla-toro-35/ Cześć, Na start podziw za dzieci rok po roku 😉 Nie masz bardzo twardej wody - to 210 mg CaCO3. Rozważ model https://www.filtry-do-wody.info/produkt/zmiekczacz-ecoperla-vita-25/ - tu masz głowicę Clack i 25 litrów złoża Lewatit. Przy Twojej twardości wody i zmiękczaniu wody do 0 regeneracja co 5,35 m3. Nawet przy 20 m3/msc będziesz miał co najwyżej 4 regeneracje w miesiącu - to dobra ilość i pod kątem eksploatacyjnym i higienicznym (dla złoża). Vita 25 to sprawdzona jednostka, zobacz filmik z montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanSiny 19.11.2024 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 10:45 Dzięki za informację ale jak dla mnie to za drogo, znalazłem jeszcze np. https://niezawodni.net.pl/pl/products/oferta-indywidualna-kompaktowy-zmiekczacz-wody-25l-clack-ws1ck-pallas-pl-618.html Rozumiem że propozycja jest wynikiem chęci sprzedaży własnego produktu (nie koniecznie złego), ale może ktoś z forumowiczów coś jeszcze zaproponuje (tańszego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts