henrykow 24.01.2025 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia Mnie tu już nic nie zaskoczy, jest tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flakor 25.01.2025 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia W dniu 24.01.2025 o 11:46, KLARSAN napisał: Jak zależy Ci na przedziale cenowym do 2500 zł to rozważ Pentair Riversoft 30 (urządzenie na europejskich komponentach). Prosty, ale solidny zmiękczacz. Nie zależy mi na przedziale cenowym do 2500 zł, ale nie chcę przepłacać też za coś co będzie działać tak samo ale ma niepotrzebne funkcje. Chcę coś co będzie działać i spełniać swoją funkcję bez problemu. Jeśli mogę prosić to bym prosił o polecenie chociaż 2-3 urządzeń. W dniu 24.01.2025 o 08:10, prohus napisał: Na dzień dzisiejszy 25L to jest aż nadto, ale faktycznie myśląc do przodu to będzie idealnie. Generalnie przez Ciebie zmiękczacz nie jest jakiś najgorszy. Największym plusem to 10 letnia gwarancja, ale na stronie nie znalazłem ich warunków i jakie są zasady. Jedna firma już daje dożywotnią gwarancję na systemy RO, ale jak wczytamy się w warunki, to wygląda to bardzo słabo, a dodatkowo wymusza na kliencie cykliczne koszty związane z przyjazdem serwisanta. Jeżeli chcesz, mogę coś zaproponować w zbliżonych kwotach. Poproszę o propozycje, może być coś budżetowego, normalnego i coś ekstra, ale bez zbędnych bajerów. Ma stać i robić robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszmarszal 25.01.2025 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia Witam, proszę o pomoc w doborze urządzeń do uzdatniania wody ze studni głębinowej - głębokość 14m do domu jednorodzinnego dla 4 osób (2 dzieci). W studni pompa IBO 3,5 SDM 2-12 Wyniki badań Żelazo: 5000 μg/l Mangan: 410 μg/l Twardość: 148 mg/l Odczyn pH: 7,2 jon amonowy 0,66 mg/l utlenialność 7mg/l mikrobiologia prawidłowa (bez bakterii w wodzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.01.2025 01:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 4 godziny temu, mariuszmarszal napisał: proszę o pomoc w doborze urządzeń do uzdatniania wody ze studni głębinowej - głębokość 14m do domu jednorodzinnego dla 4 osób (2 dzieci). W studni pompa IBO 3,5 SDM 2-12 Wyniki badań Żelazo: 5000 μg/l Mangan: 410 μg/l Twardość: 148 mg/l Odczyn pH: 7,2 jon amonowy 0,66 mg/l utlenialność 7mg/l mikrobiologia prawidłowa (bez bakterii w wodzie) Przy tak wysokim poziomie żelaza nie spodziewałbym się usunięcia tego na jednym stopniu filtracji. Do tego 4 osoby to już zużycie na filtry w nieco większym rozmiarze. Czy będziesz miał kilka łazienek (lub innych punktów poboru wody, które mogą pracować jednocześnie)?? Pompa także nie jest zbyt mocna więc proponowałbym rozważenie na pierwszym stopniu układu z regeneracją chemiczną. Pytanie czy masz co zrobić ze ściekami (nie można ich wrzucić do oczyszczalni biologicznej)? Druga kwestia to czy masz już hydrofor (jeśli tak to jaki typ i pojemność)? Na drugi stopień rozważyłbym filtr wielofunkcyjny na złożu usuwającym jon amonowy (czyli np CR100). Takie złoże w pierwszej kolejności zmiękcza wodę (więc byłoby to niejako "obowiązkowe"), a dopiero po tym usuwa żelazo, mangan, jon amonowy. Jeśli chodzi o koszty to szacunkowo mówimy o kwotach rzędu 10 kPLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szajer 28.01.2025 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia (edytowane) Temat już nieaktualny. Nie wiem jak można skasować swój post. Pozdrawiam Edytowane 3 Lutego przez Szajer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikita_Bennet 28.01.2025 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia W dniu 2.01.2025 o 13:22, prohus napisał: To przy takiej twardości wody polecę zmiękczacz o pojemności złoża min. 20 litrów o ile zużycie wody jest na poziomie 9 m3 miesięcznie. Wówczas wydajność między regeneracjami wynosi 4 m3. Gdyby zużycie było znacznie większe niż statystyczne wartości to można jeszcze pomyśleć o urządzeniu 25 litrowym. Co do samego urządzenia, to kwestia zaplanowanego budżetu. Można się rozglądnąć za zmiękczaczem z dobrą chińską głowicą BNT lub znacznie droższym rozwiązaniem z topową głowicą Clack lub Pentair. Za dodatkową opłatą mogą być z funkcją smart. Ale zapewniam, że niezależnie od ceny, każde z tych urządzeń spełni swoją rolę. W uzupełnieniu dane wody z wodociągu: pH = 7,8 Mangan <25 Żelazo 50 (+-8) Twardość ogólna (mg/l caCO3) 210 plus minus 32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flakor 28.01.2025 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia W dniu 25.01.2025 o 13:24, Flakor napisał: Nie zależy mi na przedziale cenowym do 2500 zł, ale nie chcę przepłacać też za coś co będzie działać tak samo ale ma niepotrzebne funkcje. Chcę coś co będzie działać i spełniać swoją funkcję bez problemu. Jeśli mogę prosić to bym prosił o polecenie chociaż 2-3 urządzeń. Poproszę o propozycje, może być coś budżetowego, normalnego i coś ekstra, ale bez zbędnych bajerów. Ma stać i robić robotę. Podpowie ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 28.01.2025 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 5 godzin temu, Flakor napisał: Podpowie ktoś? Zrozumiały jest fakt, że nie chcesz przepłacać (nikt nie chce), natomiast nie jesteśmy w stanie wrzucić wszystkich zmiękczaczy wody do jednego woda. Cel jest jeden - urządzenia mają zmiękczać wodę (zamieniać jony wapnia i magnezu na jony sodu). Do tego służy żywica jonowymienna wsypana do butli epoksydowej, obsługiwana przez akcesoria dystrybucyjne i sterowana przez głowicę sterującą. Wszystkie te komponenty mogą być różnej jakości i mogą oferować różne rozwiązania regeneracji. Jak chcesz coś prostego, ale solidnego - (niemniej widać np. po jakości kabinetu, że urządzenie jest z dolnej półki) to będzie to Pentair Riversoft 30. Jak coś bardziej porządnego to Ecoperla Vita 25 (głowica amerykańska, butla belgijska, złoże niemieckie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 28.01.2025 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia W dniu 25.01.2025 o 22:46, mariuszmarszal napisał: Witam, proszę o pomoc w doborze urządzeń do uzdatniania wody ze studni głębinowej - głębokość 14m do domu jednorodzinnego dla 4 osób (2 dzieci). W studni pompa IBO 3,5 SDM 2-12 Wyniki badań Żelazo: 5000 μg/l Mangan: 410 μg/l Twardość: 148 mg/l Odczyn pH: 7,2 jon amonowy 0,66 mg/l utlenialność 7mg/l mikrobiologia prawidłowa (bez bakterii w wodzie) Ciężka woda. Podeślij do nas na testy obciążeniowe. Odezwij się na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszmarszal 09.02.2025 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego W dniu 26.01.2025 o 02:55, qbek17 napisał: Przy tak wysokim poziomie żelaza nie spodziewałbym się usunięcia tego na jednym stopniu filtracji. Do tego 4 osoby to już zużycie na filtry w nieco większym rozmiarze. Czy będziesz miał kilka łazienek (lub innych punktów poboru wody, które mogą pracować jednocześnie)?? Pompa także nie jest zbyt mocna więc proponowałbym rozważenie na pierwszym stopniu układu z regeneracją chemiczną. Pytanie czy masz co zrobić ze ściekami (nie można ich wrzucić do oczyszczalni biologicznej)? Druga kwestia to czy masz już hydrofor (jeśli tak to jaki typ i pojemność)? Na drugi stopień rozważyłbym filtr wielofunkcyjny na złożu usuwającym jon amonowy (czyli np CR100). Takie złoże w pierwszej kolejności zmiękcza wodę (więc byłoby to niejako "obowiązkowe"), a dopiero po tym usuwa żelazo, mangan, jon amonowy. Jeśli chodzi o koszty to szacunkowo mówimy o kwotach rzędu 10 kPLN. Mam wyprowadzoną rurę fi 50 na zewnątrz budynku z miejsca gdzie będzie stacja uzdatniainia. Myślę zrobić coś w rodzaju studni chłonnej - gleba to piach dobrze przepuszczalny, wody gruntowe głęboko. Hydroforu jeszcze nie mam, ale pewnie będę potrzebować ok 300l. Tak myślałem, że kwotowo to będą takie pieniądze, ale brak dostępu do wodociągu więc trzeba sobie jakoś radzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.02.2025 02:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 4 godziny temu, mariuszmarszal napisał: Mam wyprowadzoną rurę fi 50 na zewnątrz budynku z miejsca gdzie będzie stacja uzdatniainia. Myślę zrobić coś w rodzaju studni chłonnej - gleba to piach dobrze przepuszczalny, wody gruntowe głęboko. Hydroforu jeszcze nie mam, ale pewnie będę potrzebować ok 300l. Tak myślałem, że kwotowo to będą takie pieniądze, ale brak dostępu do wodociągu więc trzeba sobie jakoś radzić . Niestety przy regeneracji chemicznej (nadmanganianem potasu) nie chcesz tego wrzucać do studni chłonnej... po kilku zrzutach będziesz miał wszystkie rośliny wypalone a okolica zrobi się fioletowa O ile nie ma opcji zmiany tej kanalizacji (np. na szambo) to pozostają ci filtry płukane samą wodą, a one wymagają dużego przepływu więc idziemy w kierunku zmiany pompy na mocniejszą lub naprawdę dużo większego hydroforu... lub obu tych kwestii jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts