Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

22 godziny temu, qbek17 napisał:

I te 14 m3 miesięcznie to zużyte przez 2 osoby?

Zapomniałem, mamy papugę i to zapewne on/ona😉 

Wszystkie rady wezmę sobie do serca, dziękuję wszystkim za czas poświęcony moim rozterkom. Realizacja mam nadzieję nastąpi za około 4 miesiące, to pochwalę się na co się zdecydowałem. Chyba, że będą następne rozterki......

Cześć,
Mam wielką prośbę, szukam rozwiązania dla nowego domu i wyszło mi żelaza i manganu poza normę.
Rodzina 2+1 (może będzie 2+2), studnia z pompą głębinową i szambo. Nie mam jeszcze zbiornika hydroforowego. Parametry wody:
Bakterie - 0
Barwa - 16
Mętność - 3,3 NTU
pH - 7,7
Azotany - 2 mg NO3/dm3
Azotyny <0,01 mg NO2/dm3
Mangan = 0,202 mg/dm3
Żelazo = 1,130 mg/dm3

Twardość ogólna = 199 mg CaCO3/dm3
Amonowy jon < 0,22 mg NH3/dm3

Czy iść w napowietrzanie i odżelaziacz czy lepiej zmiękczacz na CR-200 (na jakiej głowicy i jaki zbiornik hydroforowy wtedy). Co będzie lepszym ekonomiczniejszym rozwiązaniem?

Edytowane przez Rafał_
edycja
W dniu 19.07.2025 o 11:15, Rafał_ napisał:

Cześć,
Mam wielką prośbę, szukam rozwiązania dla nowego domu i wyszło mi żelaza i manganu poza normę.
Rodzina 2+1 (może będzie 2+2), studnia z pompą głębinową i szambo. Nie mam jeszcze zbiornika hydroforowego. Parametry wody:
Bakterie - 0
Barwa - 16
Mętność - 3,3 NTU
pH - 7,7
Azotany - 2 mg NO3/dm3
Azotyny <0,01 mg NO2/dm3
Mangan = 0,202 mg/dm3
Żelazo = 1,130 mg/dm3

Twardość ogólna = 199 mg CaCO3/dm3
Amonowy jon < 0,22 mg NH3/dm3

Czy iść w napowietrzanie i odżelaziacz czy lepiej zmiękczacz na CR-200 (na jakiej głowicy i jaki zbiornik hydroforowy wtedy). Co będzie lepszym ekonomiczniejszym rozwiązaniem?

Masz wysokie pH co sprzyja wytrącaniu żelaza/manganu przy napowietrzaniu. 

CR działa lepiej tam gdzie żelazo jest rozpuszczone i jest podatne na wymianę jonową. 

Jeśli jeszcze możesz to szedłbym w napowietrzanie, ale musisz do tego zweryfikować wydajność pompy i pomyśleć czy ścieki dawać do szamba (jeśli regeneracja chemiczna) czy studni chłonnej (jeśli złoże tylko płukane wodą).

Zawsze możesz też rozważyć filtrację dwustopniową (czyli najpierw odżelazianie, ale mniejsze), a potem filtr wielofunkcyjny (np. CR200) jako doczyszczenie żelaza i zmiękczanie. Ale to na pewno droższe rozwiązanie.

21 godzin temu, qbek17 napisał:

Masz wysokie pH co sprzyja wytrącaniu żelaza/manganu przy napowietrzaniu. 

CR działa lepiej tam gdzie żelazo jest rozpuszczone i jest podatne na wymianę jonową. 

Jeśli jeszcze możesz to szedłbym w napowietrzanie, ale musisz do tego zweryfikować wydajność pompy i pomyśleć czy ścieki dawać do szamba (jeśli regeneracja chemiczna) czy studni chłonnej (jeśli złoże tylko płukane wodą).

Zawsze możesz też rozważyć filtrację dwustopniową (czyli najpierw odżelazianie, ale mniejsze), a potem filtr wielofunkcyjny (np. CR200) jako doczyszczenie żelaza i zmiękczanie. Ale to na pewno droższe rozwiązanie.

Dzięki za odpowiedź. Studnia chłonna odpada - czy dobrze rozumiem, że przy napowietrzaniu muszę dać zbiornik hydroforowy -> zbiornik do napowietrzania -> odżelaziacz na złożu BRIM?

Możesz doradzić gdzie się zgłosić/kupić taki zestaw.

Czy dobrze kojarzę, że przy tym rozwiązaniu idzie sporo więcej wody na płukanie = wyższe koszty wywozu szamba ?

Nie powiem, że bardziej kusi mnie rozwiązanie na filtrze wielofunkcyjnym bo mniej miejsca zajmie, mam przy okazji zmiękczoną wodę i mniej wody do szamba na płukanie. Z jakimi ewentualnymi problemami/wadami wiąże się to rozwiązanie? 

1 godzinę temu, Rafał_ napisał:

Dzięki za odpowiedź. Studnia chłonna odpada - czy dobrze rozumiem, że przy napowietrzaniu muszę dać zbiornik hydroforowy -> zbiornik do napowietrzania -> odżelaziacz na złożu BRIM?

Zbiornik hydroforowy bezprzeponowy (czyli zwykły ocynkowany) spełnia obie funkcje (czyli zapewnia ciśnienie oraz napowietrzenie wody). Trzeba go tylko wyposażyć w zwężkę (przed zbiornikiem), dyszę rozbryzgową (w zbiorniku), odpowietrzenie i armaturę.

Ja osobiście nie przepadam za złożem BIRM, ale jest to jedna z możliwości.

Czy dobrze kojarzę, że przy tym rozwiązaniu idzie sporo więcej wody na płukanie = wyższe koszty wywozu szamba ?

Tak. Do tego trzeba zweryfikować czy wydajność pompy (i studni) jest wystarczająca do rozmiaru filtra.

Nie powiem, że bardziej kusi mnie rozwiązanie na filtrze wielofunkcyjnym bo mniej miejsca zajmie, mam przy okazji zmiękczoną wodę i mniej wody do szamba na płukanie. Z jakimi ewentualnymi problemami/wadami wiąże się to rozwiązanie? 

Jest ryzyko, że na jednym stopniu filtracji, przy większych przepływach może dochodzić do przebicia żelaza/manganu. Chemicznie to złoże w pierwszej kolejności zmiękcza wodę, a dopiero później zdejmuje kolejne zanieczyszczenia. 

Jeśli wcześniej żelazo się utleni i wytrąci, to w takiej formie będzie raczej zaklejało złoże jonowymienne. Dlatego nie należy wody napowietrzać przed wymianą jonową. 

Dochodzą koszty soli, a ścieki muszą trafiać do szamba bo zawierają dużą ilość chlorków z regeneracji solą. 

17 godzin temu, qbek17 napisał:

Ja osobiście nie przepadam za złożem BIRM, ale jest to jedna z możliwości.

A jakie złoże polecacz? Właśnie sprawdziłem i wydajność pompy to 2,8m3/h.

A jakie złoże polecacz? Właśnie sprawdziłem i wydajność pompy to 2,8m3/h.

Z cięższych złóż nie wymagających chemii, preferuję takie o wysokiej zawartości (70-90%)"manganu" czyli naturalne rudy manganu, a nie złoża pokrywane warstewką tego związku. Występują pod wieloma nazwami handlowymi, przykładowo: Catalox, G1, m.dox, Pyrolox...

Ale jeśli to rzeczywista wydajność pompy (np. przy 3 barach ciśnienia) to nie masz za dużego wyboru. Taki przepływ wystarczy do wypłukania tych złóż najwyżej w zbiorniku o średnicy 10".

• 2 months później...

Proszę o pomoc w doborze najbardziej optymalnego cenowo zmiękczacza. Jako że często mnie nie ma w domu, a to ja będę odpowiedzialny za urządzenie, to dobrze żebym miał do niego zdalny dostęp, chyba że zmiekczacz jest na tyle zautomatyzowany, że jest to zbędne. Z tego co wyczytałem to głowica clack i złoże lewatit wiodą tu prym i chyba w tym kierunku powinienem pójść.  Wodę mamy z wodaciągów. Według testu kropelkowego francuskiego wyszło 53 krople. Zużycia nie znam, ale w domu mieszkać bedą 3 osoby. Nigdy nie korzystaliśmy ze zmiękczaczy i boimy się śliskości i smaku wody więc rozważam również zakup filtrów i tu mam kolejne pytanie czy jeśli nie chcemy odwróconej osmozy to czy jest sens iść w tą stronę? 

W dniu 9.10.2025 o 19:37, taba1 napisał:

Proszę o pomoc w doborze najbardziej optymalnego cenowo zmiękczacza. Jako że często mnie nie ma w domu, a to ja będę odpowiedzialny za urządzenie, to dobrze żebym miał do niego zdalny dostęp, chyba że zmiekczacz jest na tyle zautomatyzowany, że jest to zbędne. Z tego co wyczytałem to głowica clack i złoże lewatit wiodą tu prym i chyba w tym kierunku powinienem pójść.  Wodę mamy z wodaciągów. Według testu kropelkowego francuskiego wyszło 53 krople. Zużycia nie znam, ale w domu mieszkać bedą 3 osoby. Nigdy nie korzystaliśmy ze zmiękczaczy i boimy się śliskości i smaku wody więc rozważam również zakup filtrów i tu mam kolejne pytanie czy jeśli nie chcemy odwróconej osmozy to czy jest sens iść w tą stronę? 

Generalnie każda z głowic jest w pełni zautomatyzowana, tzn. regeneracja odbywa się automatycznie po przekroczeniu danej ilości uzdatnionej wody, lub co x dni, np. co 14 dni. 
Głowice Clack to taki mercedes wśród głowic, ale i nawet chińczyk daje radę. Wszystko zależy od budżetu. 
Jeżeli chciałbyś mieć zdalny dostęp do głowicy, to mamy coś ekstra w ofercie. Urządzenia firmy SaoCal z głowicą Pentair, ze zdalnym dostępem. W razie jakiejkolwiek awarii, serwis SaoCal ma możliwość zdalnej analizy błędów gdyby działo się coś niepokojącego. 
Przy tej twardości wody, zdecydowanie rekomenduję urządzenie o pojemności złoża 35 litrów. Pozostawiając 5 stopni niemieckich na wyjściu, regeneracja odbywałaby się co 12 dni. 
Ciągle i tak będziecie zmiękczać dość twardą wodę, więc tym samym, do obiegu wprowadzone zostaną pewne ilości sodu, czyli soli. 
Jedyną skuteczną metodą poradzenia sobie z redukcją soli w wodzie, jest membrana osmotyczna. Zdecydowanie polecam zakup nawet najtańszego systemu RO. 
Dlaczego Państwo nie chcą osmozy i jakie macie z tym obawy ? 

saocal glowica.jpg

Edytowane przez prohus

Zmiękczacz dodaje do wody sód (to nie to samo co sól...) ale faktycznie osmoza jest najskuteczniejszym sposobem jego usunięcia. A przy tak wysokiej twardości wejściowej, ilość sodu w wodzie będzie znaczna... 

Zdalny dostęp do głowic zmiękczaczy to tylko "podgląd", a nie "sterowanie". W każdym przypadku awarii musisz wykonać niezbędne czynności ręcznie. Ale dopóki nie ma awarii to wszystko działa automatycznie, a Ty musisz tylko zadbać o obecność soli do regeneracji i ewentualnie wymianę wkładów w filtrze wstępnym.

• 2 weeks później...
W dniu 11.10.2025 o 09:33, prohus napisał:

Dlaczego Państwo nie chcą osmozy i jakie macie z tym obawy ? 

Po krótce mówiąc, samo zmiękczanie wody ma wielu zwolenników jak i przeciwników a odwrócona osmoza  jeszcze to potęguje. Gdyby nie aż tak wysoki wynik twardości wody to bym nie zakładał żadnych filtrów poza wstępnymi. Jest sens zakupu zmiękczacza żeby zmiękczać wodę w mniejszym stopniu? Tak żeby ilość sodu była w akceptowalnym poziomie a sprzęty nie zachodziły kamieniem w mgnieniu oka?

W dniu 11.10.2025 o 11:15, qbek17 napisał:

Zdalny dostęp do głowic zmiękczaczy to tylko "podgląd", a nie "sterowanie"

A wiec ta funkcja jest zbędna. 

Troszkę poczytałem i chyba się nie obejdzie bez osmozy. Jako, że są to dodatkowe koszty to chciałbym zapytać czy taki zestaw zmiękczający byłby dla mnie wystarczający  https://hydroflow.pl/pl/p/Zmiekczacz-Clack-WS1-CI-2.0mh-10x44-35l-Upflow-Mixing/329 . Korzystał ktoś z usług tego sklepu? Oczywiście jeśli warto wybrać coś innego to jestem w stanie dopłacić. 

W dniu 11.10.2025 o 11:15, qbek17 napisał:

Zmiękczacz dodaje do wody sód (to nie to samo co sól...) ale faktycznie osmoza jest najskuteczniejszym sposobem jego usunięcia

Zagłębiając się trochę w temacie zwróciłem uwagę na Twoją ogromną wiedzę w uzdatnianiu wody więc byłbym ogromnie wdzięczny gdybyś mógł mi zaproponować odpowiedni zmiekczacz oraz system odwróconej osmozy. Miejsca mam pod dostatkiem więc rozmiar ani wygląd urzadzenia nie grają roli

• 1 month później...

Witam . 

Posiadam ujęcie wody ze studni głębinowej w której sporo jest przekroczony mangan oraz żelazo . 

Do oczyszczenia mam zastosowaną butle 10/54 z głowicą rx zasypaną złożem katalox light, dopływ wody do hydroforu jest od góry zbiornika a na zasilaniu zamontowany jest inżektor napowietrzający. Zastosowane złoże dobrze radzi sobie z żelazem natomiast ma braki w neutralizacji manganu. Myślę czy powodem tego stanu nie będzie wielkość butli i ilość zastosowanego złoża. Czy po zastosowaniu większej butli i uzupełnieniu złoża katalox da rade wyrównać poziom manganu ? Czy może trzeba zastosować inne złoże? Poniżej wyniki z analizy mojej wody(wynik 1 - woda surowa, wynik 2- woda po przejściu przez złoże). Proszę o poradę znawców w tym temacie.

woda 2025.jpg

Edytowane przez mikida

Myślę, że zdecydowanie butla jest za mała do takiej ilości żelaza. Do tego jest niskie pH więc usuwanie manganu zawsze będzie tu "kulawe"... Może lepiej zamiast wymieniać butlę, to rozważyć dostawienie drugiej, szeregowo?

47 minut temu, qbek17 napisał:

Myślę, że zdecydowanie butla jest za mała do takiej ilości żelaza. Do tego jest niskie pH więc usuwanie manganu zawsze będzie tu "kulawe"... Może lepiej zamiast wymieniać butlę, to rozważyć dostawienie drugiej, szeregowo?

Jeśli chodzi o dodatkową butlę to złoże takie samo jak w pierwszej? Aczkolwiek wolałbym zastosować większą gdyż nie mam już miejsca aby postawić drugą i dochodzi kwestia zużycia wody przy płukaniu dwóch stacji bo pewno będzie to więcej niż przy jednej większej butli. Czy do opcji  z większą butlą zastosować katalox czy coś innego i jaka wielkość butli była by wskazana? A obecna głowica da radę z nową butlą? Lub jeszcze rozważyć podniesienie pH wody.

Edytowane przez mikida

Jak sam widzisz, opcji jest kilka... Głowica nie jest zbyt mocna, więc czy ona da radę z większą butlą to trzeba zweryfikować (RX też jest w kilku wersjach). Tak samo jak wydajność pompy. 

Co do płukania to większą butlę musisz płukać często i większą ilością wody. A jakby były dwie osobne, mniejsze butle to pierwszą płuczesz często (jak do tej pory), a drugą możesz rzadziej (bo ładunek na niej jest już dużo niższy). No i kwestia płukania drugiej butli wodą przefiltrowaną po pierwszej butli (oby wystarczyło ciśnienia...)

Co do złoża to chyba nie ma za dużego wyboru... Katalox jest względnie lekki więc chyba bym już przy nim pozostał.

2 godziny temu, qbek17 napisał:

Jak sam widzisz, opcji jest kilka... Głowica nie jest zbyt mocna, więc czy ona da radę z większą butlą to trzeba zweryfikować (RX też jest w kilku wersjach). Tak samo jak wydajność pompy. 

Co do płukania to większą butlę musisz płukać często i większą ilością wody. A jakby były dwie osobne, mniejsze butle to pierwszą płuczesz często (jak do tej pory), a drugą możesz rzadziej (bo ładunek na niej jest już dużo niższy). No i kwestia płukania drugiej butli wodą przefiltrowaną po pierwszej butli (oby wystarczyło ciśnienia...)

Co do złoża to chyba nie ma za dużego wyboru... Katalox jest względnie lekki więc chyba bym już przy nim pozostał.

Twardy orzech do zgryzienia jaką opcje wybrać. Myślę ,iż starą butle 10/54 wykorzystam do podniesienia PH wody, montaż tej butli raczej za hydroforem czy przed? a drugą butle zakupię 13/54 i do niej dam katalox. Jaką głowicę użyć( taka średnia półka )do tej butli? 

Edytowane przez mikida

Wszelkie filtry montujesz za hydroforem - tam gdzie przepływ jest niższy...

Głowicę proponuję Clack'a - to jest solidny sprzęt. Ale sprawdź najpierw rzeczywistą wydajność pompy...

40 minut temu, qbek17 napisał:

Wszelkie filtry montujesz za hydroforem - tam gdzie przepływ jest niższy...

Głowicę proponuję Clack'a - to jest solidny sprzęt. Ale sprawdź najpierw rzeczywistą wydajność pompy...

Wiem że Clack to dobry wybór ale cenę też ma dobrą . Pompę z danych katalogowych mam o wydajności 52l/min, natomiast w trakcie regeneracji wypływ wody jest 16L/min.

Według producenta, dla butli 10x54 przepływ w czasie płukania powinien wynosić 1,3 m3/h czyli ponad 21 l/min.

Dla butli 13x54 ta wartość powinna wynosić minimum 36 l/min... a to są dane naciagane (zaniżane) żeby lepiej wyglądały w broszurach. W praktyce powinny być nieco wyższe żeby zapewnić dobre wypłukanie złoża. 

Pompa musi zapewnić taki przepływ pod odpowiednim ciśnieniem - sprawdź wykres charakterystyki dla danej pompy dla ciśnienia minimum 3-4 bar (zależnie od poziomu lustra wody i wielkości oporów w instalacji...