dusigrosz2000 13.01.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Nie jestem zwolennikiem wykorzystywania wody z popłuczyn do podlewania ...powiem wiecej ..uważam to za chory pomysł.....woda po odżelaziaczu w poczatkowej fazie - o ile odżelaziacz pracuje poprawnie - posiada ponad 20 mg żelaza na litr co powoduje , że ma ona tendencje do brudzenia wszystkiego na brunatko ...w tym i trawy. Pozdrowienia dzieki za praktyczna wskazowke, ale czy w takim razie taka woda nie bedzie szkodzic zieleni w jakis sposb jesli bede ja rosączał na działce, tym bardziej ze jak napisales tego zelaza bedzie bardzo duzo ... niby roslinki beda ciagnac wode systemem korzennym no ale ... pozdrawiam Piotr ps.przy okazji czy za pare late nie bede mogl wydobywac zelaza z miejsca planowanej studni chlonnej? Jesli rozsączanie bedzie miało miejsce poniżej systemu korzennego to z całą pewnościa nie wpłynie to na rosliny. Poza tym dojdzie podlewanie no i naturalne opady , które popłuczyny będą przesuwały w głębsze warstwy. Za kilkaset lat zapewne Twoi potomkowie beda mogli zaopatrywac huty w rudy żelaza ale za Twojego zycia to raczej nie nastapi:-) ....więc nie rób sobie nadziei na dodatkowe zyski.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 13.01.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 A czy ktoś ma doświadczenia z odżelaziaczmi GA 011 firmy Aqua system z Podkowy Leśnej koło Wawy. Podobno zużywaja mało wody do płukania. Są całkowicie polską konstrukcją i wogóle same zalety... http://www.aqvasystem.com.pl/odzelaziacze.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 13.01.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 ....więc nie rób sobie nadziei na dodatkowe zyski.... a mialem nadzieje na dostatnia emertyure Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 13.01.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 A czy ktoś ma doświadczenia z odżelaziaczmi GA 011 firmy Aqua system z Podkowy Leśnej koło Wawy. Podobno zużywaja mało wody do płukania. Są całkowicie polską konstrukcją i wogóle same zalety... http://www.aqvasystem.com.pl/odzelaziacze.html ? Spojrzałem na wskazany link. Brak tam jest informacji o ilości wody wyrzucanej w trakcie płukania. Ale moim zdaniem powinien się płukac predkościa ok. 80 litrów na minute przez minimum 14 minut i drugi cykl . minimum 4 minuty prędkość ok. 40 litrów na minutę. To co podaję - jak mi sie wydaje - to całkowite minimum. Podanie informacji jaka tam istnieje już nasuwa mi pewne podejrzenia o nierzetelności sprzedawcy. W takim czasie (10 min.) nie da sie wypłukać odżelaziacza. No i nie dam wiary w płukanie raz w miesiącu. Urzadzenie ponadto jest do ręcznej obsługi - cos jak telewizor bez pilota- ale to juz oczywiście kwestia wyboru - bardzo indywidualna . Ja nie lubie sie cofać gdy cywilizacja idzie naprzód. Jak sądze plusem tego urzadzenia jest cena. Z tym nigdy nie polemizuję bo ona jest często wyznacznikiem dla klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 13.01.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Problem w tym, że cena odstrasza, a link jest do strony producenta który tłucze te filtry (opatentowane) od ok 20 lat, więc trudno mi uwierzyć że to nie działa. Filtr działa bez podłączenia do prądu (dla niektórych to zaleta) a zrobienie płukania raz w miesiącu przekręcając na jakiś czas cztery zawory nie wygląda na czynność nadmiernie uciążliwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub jankowski 13.01.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 WitamA co myślicie o magnetyzerze. http://www.akra.pl/mieszkanie.htmMyślę o nim na poważnie bo wylewanie 200l wody co kilka dni jest dla mnie nie do przyjęcia tym bardziej że mam szambo i zero możliwości wykopania studzienki chłonnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 13.01.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Witam A co myślicie o magnetyzerze. http://www.akra.pl/mieszkanie.htm Myślę o nim na poważnie bo wylewanie 200l wody co kilka dni jest dla mnie nie do przyjęcia tym bardziej że mam szambo i zero możliwości wykopania studzienki chłonnej. Znam tą firmę - solidna. A propos magnetyzera...on nie poprawia jakości wody a tworzy czasowo strukture , która zapobiega odkładaniu się zanieczyszczeń znajdujacych sie w wodzie na powierzchni wewnętrznej instalacji wodnej. Moim zdaniem mozna to stosowac wtedy gdy instalacja jest zarosnieta innego celu nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub jankowski 13.01.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Witam A co myślicie o magnetyzerze. http://www.akra.pl/mieszkanie.htm Myślę o nim na poważnie bo wylewanie 200l wody co kilka dni jest dla mnie nie do przyjęcia tym bardziej że mam szambo i zero możliwości wykopania studzienki chłonnej. Znam tą firmę - solidna. A propos magnetyzera...on nie poprawia jakości wody a tworzy czasowo strukture , która zapobiega odkładaniu się zanieczyszczeń znajdujacych sie w wodzie na powierzchni wewnętrznej instalacji wodnej. Moim zdaniem mozna to stosowac wtedy gdy instalacja jest zarosnieta innego celu nie widzę. Dziękuję za szybką odpowiedz. Korzystam z wodociągu w grodzisku maz. gdzie ostatnio zauważyłem szybkie odkładanie się kamienia na bateriach. Czy w tym celu byłoby celowe użycie magnetyzera? Nie zależy mi na oczyszczeniu tej wody bo jest dobra w smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 14.01.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Dziękuję za szybką odpowiedz. Korzystam z wodociągu w grodzisku maz. gdzie ostatnio zauważyłem szybkie odkładanie się kamienia na bateriach. Czy w tym celu byłoby celowe użycie magnetyzera? Nie zależy mi na oczyszczeniu tej wody bo jest dobra w smaku. Oczywiście , że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadczuk 14.01.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 WitamMam parę pytań do osób, które używają odżelaziacza z głowicą FLAC 5600.Zakupiłem działający używany sprzęt z ww. głowicą i wszystko działa prawidłowo, ale mam parę nurtujących mnie pytań.Głowica sterująca elektromechaniczna FLECK 5600, Zbiornik z włókna szklanego 10x54 cale,Złoże Greensand,Dodatkowy pojemnik na nadmanganian potasu.Zapotrzebowanie na wodę dla 2 osób.Pierwsze pytanie dotyczy dodawania KMnO4 do pojemnika:Dla mojego zestawu przewidziano na jedną regenerację 150g KMnO4 co 4 dni.Czy dodawać do pojemnika KMnO4 raz na miesiąc 1 kg., czy lepiej dodawać 150g KMnO4 po każdej regeneracji.Mam wątpliwości czy zawartość rozpuszczonego KMnO4 w wodzie jest ograniczona tak jak dla soli. Dla soli (podobnie jak dla KMnO4) ustawia się ilość wody, która jest dolewana po regeneracji do pojemnika i ona rozpuszcza tylko określoną ilość soli, a więc do każdej regeneracji ilość soli jest stała.Czy podobnie jest z KMnO4?Przypuszczam, że po każdej regeneracji ilość KMnO4 jest mniejsza.Czy ktoś posiada instrukcję do tego sterownika?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 14.01.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Witam Mam parę pytań do osób, które używają odżelaziacza z głowicą FLAC 5600. Zakupiłem działający używany sprzęt z ww. głowicą i wszystko działa prawidłowo, ale mam parę nurtujących mnie pytań. Głowica sterująca elektromechaniczna FLECK 5600, Zbiornik z włókna szklanego 10x54 cale, Złoże Greensand, Dodatkowy pojemnik na nadmanganian potasu. Zapotrzebowanie na wodę dla 2 osób. Pierwsze pytanie dotyczy dodawania KMnO4 do pojemnika: Dla mojego zestawu przewidziano na jedną regenerację 150g KMnO4 co 4 dni. Czy dodawać do pojemnika KMnO4 raz na miesiąc 1 kg., czy lepiej dodawać 150g KMnO4 po każdej regeneracji. Mam wątpliwości czy zawartość rozpuszczonego KMnO4 w wodzie jest ograniczona tak jak dla soli. Dla soli (podobnie jak dla KMnO4) ustawia się ilość wody, która jest dolewana po regeneracji do pojemnika i ona rozpuszcza tylko określoną ilość soli, a więc do każdej regeneracji ilość soli jest stała. Czy podobnie jest z KMnO4? Przypuszczam, że po każdej regeneracji ilość KMnO4 jest mniejsza. Czy ktoś posiada instrukcję do tego sterownika? Pozdrawiam Nie potrzeba żadnej instrukcji. Urzadzenie - o ile jest dobrze ustawione - podaje tylko taka ilość wody by wytworzyc odpowiedni poziom roztworu nadmanganianu potasu. Czy bedzie go wiecej czy też nie w pojemniku to nie ma najmniejszego wpływu na ilośc pobierana ze zbiornika. Po prostu roztwór moze sie nasycic tylko do pewnego poziomu który wynacza ilośc podanej wody. w chwili nasycenia roztworu nadmanganian przestaje sie rozpuszczać. Dlatego czy nasypiesz 5 kg czy tez 20g to wszystko jedno. Wszystko zalezy od ilości wody jaka zostanie podana do zbiornika. W Twoim przypadku powinno to byc ok. 30 cm wody od dna pojemnika. Takie jest prawidłowe ustawienie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadczuk 16.01.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Nie potrzeba żadnej instrukcji. Urzadzenie - o ile jest dobrze ustawione - podaje tylko taka ilość wody by wytworzyc odpowiedni poziom roztworu nadmanganianu potasu. Czy bedzie go wiecej czy też nie w pojemniku to nie ma najmniejszego wpływu na ilośc pobierana ze zbiornika. Po prostu roztwór moze sie nasycic tylko do pewnego poziomu który wynacza ilośc podanej wody. w chwili nasycenia roztworu nadmanganian przestaje sie rozpuszczać. Dlatego czy nasypiesz 5 kg czy tez 20g to wszystko jedno. Wszystko zalezy od ilości wody jaka zostanie podana do zbiornika. W Twoim przypadku powinno to byc ok. 30 cm wody od dna pojemnika. Takie jest prawidłowe ustawienie. Pozdrawiam W moim przypadku jest około 17 cm (czyli 7,5L) w zbiorniku o wysokości 40cm i średnicy 25cm (pojemność 19L). Dodatkowo jest wstawiona gąbka, jak sądze aby głowica nie zasysała nierozpuszczonych granulek KMNO4. Wysokość lustra wody nad gąbką wynosi 1,5 cm. Myślę, że wysokość lustra wody nie jest najważniejsza. Nie może być mniejsza od dawki na jedną regenerację. Z tego co poczytałem to powinno być 3g KMnO4/l złoża Greensand + (1 x mg/kg Fe) + (2 x mg/kg Mn) Dla moich parametrów wody i odżelaziacza to (3x43)+(1x3,2)+(2x0,5)=133,2g KMnO4 Roztwór nasycony dla KMnO4 w wodzie wynosi 6,5g (dla 21 stopni C) na 100 g wody. Aby zużyć na jedną regenerację 133,2g KMnO4 głowica powinna zassać około 2 litrów roztworu. Czy poprawnie rozpatruję ten temat? Przy następnej regeneracji dokładnie sprawdzę ile pobiera głowica. Na mojej głowicy jest możliwość ustawienia od 1,5 do 7 kg (ustawione mam 2kg). Tylko nie wiem czy te kilogramy odnoszą się do całego roztworu czy samej rozpuszczonej soli w wodzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 18.01.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 szukam zmiękczacza do wody, takiego z zasobnikiem na sól, gdzie okresowo dosypuje się do niego sól.Mam studnię głębinową.Macie jakieś propozycje.Z badań wody wynika, że twardość ogólna wynosi - 328,0 mg/CaCO3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadczuk 18.01.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 szukam zmiękczacza do wody, takiego z zasobnikiem na sól, gdzie okresowo dosypuje się do niego sól. Mam studnię głębinową. Macie jakieś propozycje. Z badań wody wynika, że twardość ogólna wynosi - 328,0 mg/CaCO3 Ja także szukam jakiegoś urządzenia do zmiękczania wody w przystępnej cenie. Z tego co rozpoznałem w necie to najczęściej można spotkać urządzenia z zaworami sterującymi" 1. Cosmowater HOME (nazwa całego zestawu), 2. Tapworks NSC 25 ED PRO (nazwa całego zestawu), 3. Buderus Loga Nice 20 (nazwa całego zestawu), 4. Logix 760 (nazwa zaworu), 5. RX63B (nazwa zaworu). Dobre opinie słyszałem o pierwszych dwóch. Z ostatnim zaworem urządzenia są najtańsze (może mad in China). Czy jest duża różnica między nimi? (sam szukam odpowiedzi) Ustawienia wszystkie zawory mają podobne. Jakość zmiękczania zależy bardziej od złoża, a od zaworu ergonomia używania i jakość płukania złoża. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 20.01.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Jadczuk z tego co widze całkiem nieźle rozpoznałeś temat w zakresie zmiękczaczy.Cóz z tego skoro cena mimo wszystko wyznacza nasze standardy i nie jest to podyktowane naszym narodowym skapstwem tylko zwykłą sytuacja ekonomiczną. Poniekąd to rozumiem - choć wyznaję zasade , że nie stać nas winno byc na buble. Jeden z wypowiadajacych sie na tym forum napisał tez ze nie ma ochoty któregoś dnia dowiedzieć się że cos co zakupił jest skażone melanina lub innym paskudztwem made in china ,dlatego woli sprzęt z górnej półki. Podzielam jego pogląd.Tu w końcu chodzi o nasz zdrowie i dziwię sie że niektórzy tak bezkrytycznie dokonuja wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_mania 20.01.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Ja także szukam jakiegoś urządzenia do zmiękczania wody w przystępnej cenie. Z tego co rozpoznałem w necie to najczęściej można spotkać urządzenia z zaworami sterującymi" 1. Cosmowater HOME (nazwa całego zestawu), 2. Tapworks NSC 25 ED PRO (nazwa całego zestawu), 3. Buderus Loga Nice 20 (nazwa całego zestawu), [...] Kilka zdań o tych trzech: - Cosmowater pierwszy raz zobaczyłem, choć już kilka tygodni na ten temat łażę po internecie tu i tam. Kto w ogóle jest jego producentem? Nie znalazłem strony producenta a jedynie ubogie opisu w kilku sklepach. Gdzie są te dobre opinie o nim? - drugi to mój (i nie tylko faworyt) i jedyną jego wadą jest cena. - zmiękczacz Buderusa został mi zaproponowany przez mojego instalatora i od pytań o niego zaczął się mój udział w tym wątku. Na chwilę obecną nie kupię go, gdyż wygląda na zmiękczacz przemysłowy a nie do użytku domowego, do wody pitnej. Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 21.01.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Kilka zdań o tych trzech: - Cosmowater pierwszy raz zobaczyłem, choć już kilka tygodni na ten temat łażę po internecie tu i tam. Kto w ogóle jest jego producentem? Nie znalazłem strony producenta a jedynie ubogie opisu w kilku sklepach. Gdzie są te dobre opinie o nim? - drugi to mój (i nie tylko faworyt) i jedyną jego wadą jest cena. - zmiękczacz Buderusa został mi zaproponowany przez mojego instalatora i od pytań o niego zaczął się mój udział w tym wątku. Na chwilę obecną nie kupię go, gdyż wygląda na zmiękczacz przemysłowy a nie do użytku domowego, do wody pitnej. Grzesiek Producentem Cosmowater jest ta sama firma która produkuje Tapworks. Wiecej informacji na http://www.marmon.com Osobiscie polecałbym tapworks ze względu na to że ma on tylko nieco okrojone menu w stosunku do cosmowatera ale dla uzytkownika nie ma to znaczenia. A propos producenta - ja nie znam innego który od a A do Z wytwarza urzadzenia w jednym miejscu. Poza złożami filtracyjnymi produkuje wszystko. Mysle , że takiemu producentowi mozna zaufac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadczuk 23.01.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Kilka zdań o tych trzech: - Cosmowater pierwszy raz zobaczyłem, choć już kilka tygodni na ten temat łażę po internecie tu i tam. Kto w ogóle jest jego producentem? Nie znalazłem strony producenta a jedynie ubogie opisu w kilku sklepach. Gdzie są te dobre opinie o nim? - drugi to mój (i nie tylko faworyt) i jedyną jego wadą jest cena. - zmiękczacz Buderusa został mi zaproponowany przez mojego instalatora i od pytań o niego zaczął się mój udział w tym wątku. Na chwilę obecną nie kupię go, gdyż wygląda na zmiękczacz przemysłowy a nie do użytku domowego, do wody pitnej. Grzesiek Filtry cosmowater sprzedaje firma Bims Plus http://www.bimsplus.com.pl/strony_p/91/30/CosmoWATER Ja coraz bardziej przekonuje się do uzdatniaczy z głowicą logix 760 firmy Osmonics (którą chyba kupiła firma GE). Jak zauważyłem to zmiękczacze Buderusa także mają tą głowicę. Mam pytanie, dlaczego wydaje ci się, że są to urządzenia przemysłowe? Zamierzam kupić zmiękczacz z 30 l. złoża, więc raczej nie są to urządzenia przemysłowe. Pytanie do znawców tego tematu: Czy są zauważalne różnice w regeneracji, jakości zmiękczania lub ustawień, że warto wydać cztery stówki więcej od Tapworksa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadczuk 23.01.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Po zapoznaniu się z tematem o uzdatnianiu wody mam pewne spostrzeżenia. U każdego tzw. autoryzowanego przedstawiciela jest wszystko, ale nie ma najważniejszej instrukcji obsługi urządzenia. Jak się wejdzie na strony w USA jest to pierwsza pozycja pod zdjęciem urządzenia, a u nas to wielka tajemnica. Przecież wolny rynek polega na tym, że zapoznam się dokładnie z instrukcją (nie tylko z parametrami urządzenia) i dokonam wyboru.Nawet jak człowiek kupi nowe urządzenie to dają jakiś świstek, którego nie można nazwać instrukcją. Większość stron zawiera zalety uzdatnionej wody.Apel do FIRM: zamieście na swoich stronach www instrukcje swoich urządzeń , a skorzystacie na tym. Pozwoli to nam weryfikować poziom wiedzy instalatorów.PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_mania 24.01.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Filtry cosmowater sprzedaje firma Bims Plus http://www.bimsplus.com.pl/strony_p/91/30/CosmoWATER No tak, ale kto jest jego producentem? Grupa kapitałowa Marmon jak napisał Dusigrosz, ale konkretnie to jaka firma? U sprzedawców, jak sam zauważyłeś nie ma dostępu do instrukcji użytkowania! Ja coraz bardziej przekonuje się do uzdatniaczy z głowicą logix 760 firmy Osmonics (którą chyba kupiła firma GE). Jak zauważyłem to zmiękczacze Buderusa także mają tą głowicę. Mam pytanie, dlaczego wydaje ci się, że są to urządzenia przemysłowe? Zamierzam kupić zmiękczacz z 30 l. złoża, więc raczej nie są to urządzenia przemysłowe. Nie chodziło mi o parametry! Moje domysły wzięły się stąd, że w ofercie Buderusa zmiękczacz ten znajduje się w dziale "Wyposażenie kotłowni". Pisałem o tym, więc zachęcam Cię do poczytania całości mojej dyskusji (na trzeciej stronie tego wątku) z Dusigroszem. Pytanie do znawców tego tematu: Czy są zauważalne różnice w regeneracji, jakości zmiękczania lub ustawień, że warto wydać cztery stówki więcej od Tapworksa? A ile warte jest nasze zdrowie? Ja jestem skłonny zapłacić te 400zł więcej za pewność, że kupuję urządzenie, które nie będzie mnie truło. Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts