Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jasne, że znam tą procedurę - sam ją rozsyłałem do wielu osób żeby miały świadomość o jej istnieniu (na tym forum też o tym pisałem), ale znam chyba dwa przypadki kiedy takie działanie było potrzebne. I to dlatego, że złoże było użyte do wody do której nie powinno - po prostu ktoś się nie wysilił aby sprawdzić wyniki badania wody. Żeby było śmiesznie złoże mimo to nadal działało, a po zrobieniu tej dodatkowej regeneracji jego wydajność została przywrócona. Podkreślam, że jest to DODATKOWA regeneracja stosowana AWARYJNIE, a nie normalna procedura regeneracji.

Takie same procedury istnieją dla jonitów czy złóż odżelaziających - jakoś ich się nie czepiasz i nie robisz z tego problemu? A przecież jonit zapchany żelazem też można odczyścić, ale najpierw w ogóle nie powinno się dopuścić do takiej sytuacji.

Dodatkowo zapominasz, że bywają w wodzie związki które NIEODWRACALNIE niszczą złoże CR - polifosforany. Tak samo jak chlor niszczy jonity, a np. krzemionka zapycha membrany... Czy to znaczy, że nie można ich stosować? Raczej nie - trzeba je tylko z głową dobierać.

Wniosek jest taki, że złoże to może działać nawet jak pseudofachowiec bezmyślnie je zastosuje tam gdzie nie powinien.

A co do "licznych reklamacji" to wymyślasz - ja bym był ostrożny z takimi deklaracjami bez pokrycia :)

Wniosek jest taki, że złoże to może działać nawet jak pseudofachowiec bezmyślnie je zastosuje tam gdzie nie powinien.

To co powiesz o sobie - na podstawie kilku parametrów i nie znając terenu na którym będzie zamontowany filtr oferujesz CR - może jasnowidz – a może bezwzględny handlowiec, nie ukrywam świetnie wykorzystujący nowe możliwości reklamy swojego towaru.

Niestety te forum zdominowane jest przez ludzi którzy robią sobie darmową reklamę. Złoża CR i chińskich komponentów, umiejętnie przekręcając fakty. Prym wiedzie qbek17.
Wszystkich mierzysz swoja miarka piszac, ze jak ktos doradza na forum, to ma w tym osobisty interes, czy reklamuje swoja wlasna dzialalnosc. A juz szczegolnie mocno mylisz sie w przypadku kolegi qbek17 :-)

Zacznijmy z innej beczki. Przytaczam cytat z okólnika rozsyłanego przez importera CR po licznych reklamacjach. Qbek17 chyba go dobrze zna [...]

Kazde zloze mozna zle zastosowac, tak ze nie bedzie dzialac. Mi jacys partacze tak do wody zastosowali greensand, ze praktycznie przestal dzialac po pol roku. Smierdzial, i nawet zelaza przy ph 7.4 nie usuwal. Wytrawilem go awaryjna metoda przy pomocy podchlorynu sodu, potem zastosowalem jak producent nakazal do wody odzelazionej, i prosze, od ponad roku pieknie usuwa 0,5mg Manganu do zera. Czy to znaczy ze Greensand jest be??

Mojemu sasiadowi ktos nasypal do filtra tak polecanego przez Ciebie dolomitu. I nie powiedzial, ze czasem by go trzeba dosypac. Rzecz jasna po kilku latach filtr manganu nie usuwa. Czy to znaczy ze zloze dolomitowe jest zle? Nie. Partacz sie za to wzial. Czy koniecznosc uzupelniania tego zloza co czas jakis, dyskwalifikuje je?

Swoja droga wydaje mi sie ze prosciej zrobic extra regeneracje, niz dosypywac zloze do filtra. Taka regeneracje z latwoscia zrobi sobie uzytkownik. Zeby dosypac dolomitu, to juz trza pewnie serwis wolac. Ja na zadnej stronie filrm sprzedajacych zloza dolomitowe, nie widzialem informacji, ze one sie zuzywaja i musza byc uzypelniane.

marcin

To co powiesz o sobie - na podstawie kilku parametrów i nie znając terenu na którym będzie zamontowany filtr oferujesz CR - może jasnowidz – a może bezwzględny handlowiec, nie ukrywam świetnie wykorzystujący nowe możliwości reklamy swojego towaru.

Słuchaj - zgadzam się, że idealnym rozwiązaniem byłoby zrobić pełną analizę wody, gleby i powietrza w promieniu kilkudziesięciu kilometrów od miejsca gdzie ma być taki filtr zamontowany. Ale bądźmy realistami - nikt nie wyda 1,5 tys na pełną analizę wody żeby dobrać filtr za 2 tys (a jeśli się taki znajdzie to tylko się cieszyć). Dlatego staram się doradzić na podstawie tego co wiedzą - a jeśli czegoś istotnego brakuje to zastrzegam, że jest to przy założeniu jakiegoś brakującego elementu. Ty robisz tak samo - nie masz pełnych danych, a radzisz żeby zastosować to lub inne złoże. Oburzasz się, bo proponuję coś innego niż ty?

Poza tym - po raz kolejny - nie prowadzę sklepu, nie jestem importerem ani dystrybutorem żadnej konkretnej marki. To że znam kilka firm z tej branży i z nimi współpracuję (np. dobieram im technologię) daje mi możliwość poznania ich produktów - dlaczego więc miałbym siedzieć cicho i nie poradzić komuś do kogo się zwrócić?

Witam

Jestem w przededniu zakupu zestawu do odżelaziania wody, chcę zastosować OTAGO MP, jaką pompę zastosować przed hydroforem, ponieważ czytałem że za mała pompa nie będzie odpowiednio napowietrzać wody. Mam studnię głębinową na 19 m (pompa głębinowa skm100 OMNIGENA).

Nalezy zastosowac taka pompe, zeby byla w stanie wyplukac rzeczony odzelaziacz. Trzeba sprawdzic u producenta filtra jaki jest wymagany przeplyw wody do plukania. Nie napisales, jaka jest wielkosc tego OTAGO MP, wiec ciezko cos napisac o konkretnym modelu pompy.

marcin

Witam

Jestem w przededniu zakupu zestawu do odżelaziania wody, chcę zastosować OTAGO MP, jaką pompę zastosować przed hydroforem, ponieważ czytałem że za mała pompa nie będzie odpowiednio napowietrzać wody. Mam studnię głębinową na 19 m (pompa głębinowa skm100 OMNIGENA).

Otago MP to chyba cała seria urządzeń - a wymagana wydajność pompy zależy od średnicy zbiornika.

Twoja pompa daje ok 1,5 m3/h i to raczej nie wystarczy na wypłukanie dużego zbiornika... policz czy ci się opłaca wymieniać pompę czy może wstawić mniejszy (lub inny) odżelaziacz.

Myślałem o tym zestawie 150 l:

http://allegro.pl/odzelaziacz-odmanganiacz-ze-zlozem-kompletny-filtr-i1694078860.html

Jutro będę miał wyniki z sanepidu, to zamieszczę całość i będę prosił o poradę, ale już wcześniej pani dzwoniła że przekroczone normy są tylko jeżeli chodzi o żelazo (0,64) i mangan (0,08)

Do qbek17 - moja pompa głębinowa ma 40 l/min więc chyba trochę więcej przepompuje niż piszesz, ale chodzi mi o pompę przed hydroforem czy ona musi mieć podobne parametry do głębinowej ?

Do qbek17 - moja pompa głębinowa ma 40 l/min więc chyba trochę więcej przepompuje niż piszesz, ale chodzi mi o pompę przed hydroforem czy ona musi mieć podobne parametry do głębinowej ?

Twoja pompa daje 40 l/min przy zerowym podnoszeniu. Piszesz, że masz studnię 19 m, więc przy takim podnoszeniu twoja pompa daje 25 l/min.

Twoja pompa daje 40 l/min przy zerowym podnoszeniu. Piszesz, że masz studnię 19 m, więc przy takim podnoszeniu twoja pompa daje 25 l/min.

To nie jest tak do końca jak piszesz. Wysokość podnoszenia pompy liczy się od lustra wody pomniejszony o metry na opadniecie lustra po włączeniu pompy (nie pamiętam jak to się nazywa), a nie od głębokości studni. A to nieraz spora różnica.

Nie wnikając w dobór odżelaziacza do twojej wody - zastanów się czy warto to kupować w tym sklepie. Koszt transportu = 200 zł za przesłanie zbiornika, 4 worków żwiru i kilku drobiazgów? Chyba lekka przesada.

To nie jest tak do końca jak piszesz. Wysokość podnoszenia pompy liczy się od lustra wody pomniejszony o metry na opadniecie lustra po włączeniu pompy (nie pamiętam jak to się nazywa), a nie od głębokości studni. A to nieraz spora różnica.

Wiem jak się to liczy - ale nie wiemy (na razie) jaka jest wysokość lustra wody. Poza tym nie znamy różnicy poziomów między pompą i zbiornikiem (może będzie na podwyższeniu), nie wiemy też jakie będą opory przepływu przez rury, kolanka, zawory itp. Dlatego przyjąłem w przybliżeniu wartość jedyną jaką znamy - w najgorszym przypadku będzie to słuszne założenie, a w najlepszym będzie miał kilka l/min więcej (ale na pewno nie będzie to wydajność 40 l/min)

Wysokość podnoszenia pompy liczy się od lustra wody pomniejszony o metry na opadniecie lustra po włączeniu pompy (nie pamiętam jak to się nazywa), a nie od głębokości studni. A to nieraz spora różnica.
Bzdury jak zwykle piszesz. A czemu to niby dynamiczne lustro wody ma opadac o metr? Toz to zalezy od wielu czynnikow: wydajnosci studni, wydajnosci pompy, srednicy studni. Moze sie zdazyc ze poziom wody opadnie o 1metr. Ale rownie dobrze moze opasc o 3metry.

Zwyczajowo juz jakies mnemotechniczne reguly podajesz bez zrozumienia wlasciwego problemu.

marcin

Twoja pompa glebinowa ma na papieprze 40l, przy podnoszeniu 0-metrow. Wiec w praktyce da mniej. Nie wazne gdzie jest pompa: w stiudni glebinowa czy ssaca przed hydroforem. Zeby wyplukac ten filtr musi dac wedlg produenta 40l/min, czyli sporo.

Po drugie, jakos mi sie nie chce wierzyc, ze filtr piaskowy, da sie skutecznie wyplukac takim strumieniem wody (40l min przy srednicy 16" daje jakies 30m/h). Ale moze sie myle.

Po kolejne: to jest zbiornik z blachy ocynkowanej. Przy plukaniu piasek lata sobie w srodku swobodnie i szoruje po ocynku. Widziales kiedys piaskowanie zardzewialego metalu? Ja bym sie bal ze po paru latach z tego ocynku nie zostanie nic po za rdzewiejaca blacha.

Jesli do filtr do domu, to wedlug mnie niepotrzebnie duzy.

marcin

Po kolejne: to jest zbiornik z blachy ocynkowanej. Przy plukaniu piasek lata sobie w srodku swobodnie i szoruje po ocynku. Widziales kiedys piaskowanie zardzewialego metalu? Ja bym sie bal ze po paru latach z tego ocynku nie zostanie nic po za rdzewiejaca blacha.

Jesli do filtr do domu, to wedlug mnie niepotrzebnie duzy.

marcin

Bardziej bym się obawiał „szorowania” piach po chińskim zbiorniku. Ocynk jest metalem obojętnym i podobno jest najzdrowszą instalacją. Obawy że ocynk się wytrze i zacznie odżelaziacz rdzewieć są nietrafione. Początek takich odżelaziaczy to upadła fabryka w Mlawie rok 1991 i wymieniałem złoże w takich odżelaziaczach w paru leśniczówkach i rdzy tam nie zauważyłem. Problem jest inny. Zły system dystrybucyjny wewnątrz przez co 1/3 zbiornika jest martwa i następuje wypłukiwanie złoża. W tej wielkości powinien być poziomy system dystrybucyjny w formie rozgwiazdy a to podraża system.

Zły system dystrybucyjny wewnątrz przez co 1/3 zbiornika jest martwa i następuje wypłukiwanie złoża. W tej wielkości powinien być poziomy system dystrybucyjny w formie rozgwiazdy a to podraża system.
A to cenna informacja. Dodatkowo na nie ruszanym przez plukaniu zlozu cos moze urosnac.

Co powoduje, ze trzeba raz jeszcze zadac pytanie: po co az 16" odzelaziacz do 0.64mg zelaza dla domu jednorodzinnego (to ostatnie to zalozenie, bo przedpisca nic nie wspomnial o zapotrzebowaniu na wode).

marcin

Edytowane przez Jastrząb

Bardziej bym się obawiał „szorowania” piach po chińskim zbiorniku. Ocynk jest metalem obojętnym i podobno jest najzdrowszą instalacją. Obawy że ocynk się wytrze i zacznie odżelaziacz rdzewieć są nietrafione. Początek takich odżelaziaczy to upadła fabryka w Mlawie rok 1991 i wymieniałem złoże w takich odżelaziaczach w paru leśniczówkach i rdzy tam nie zauważyłem. Problem jest inny. Zły system dystrybucyjny wewnątrz przez co 1/3 zbiornika jest martwa i następuje wypłukiwanie złoża. W tej wielkości powinien być poziomy system dystrybucyjny w formie rozgwiazdy a to podraża system.

Po pierwsze ocynk nie jest metalem - cynk nim jest :) Cynk na pewno nie jest metalem obojętnym - nie reaguje z wodą w środowisku obojętnym, a to nie to samo.

Zakładasz, że jak nie "widziałeś" odpadającej rdzy to ocynk nadal był wewnątrz zbiornika?

Problem z dystrybucją wody nie ma nic wspólnego z wypłukiwaniem złoża - masz rację że część złoża nie pracuje przy słabym rozprowadzeniu wody, ale czemu miałoby być wypłukiwane?