Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Sprzedawcy rur miedzianych nie muszą/nie chcą wiedzieć jakie urządzenia będą te rury obsługiwały i odwrotnie - sprzedawcy zmiękczaczy rzadko kiedy wnikają w tą sprawę. To raczej kwestia projektanta lub wykonawcy instalacji żeby wiedzieć jakich komponentów użyć aby nie zachodziły między nimi niepożądane reakcje.

Jeśli ktoś ma doświadczenie o jakie pytasz (zmiękczacz + miedziane rury) to stwierdzenie (tym bardziej metodą "na oko"), że taki układ jest dobry lub zły nie musi oznaczać, że to będzie regułą - może akurat kombinacja innych parametrów wpływa na korozję dużo bardziej niż obecność zmiękczacza? Niestety nie da się tego określić "bezwzględnie" przy takiej liczbie zmiennych. Ale jeśli pytasz o rozważania to temat jest dość obszernie opisywany w pracach naukowych :)

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Proszę o dobranie filtra na cały dom.

Wyniki badań są:

pH=6,06,

amoniak(jon amonowy)=2,14mg/l,

azotyny=0,05mg/l,

azotany=poniżei 1mg/l,

mangan=699ug/l,

żelazo ogólne=16150ug/l(to jest mikrogram na litr)

chlorki=142mg/l,

twardość-195.

W domu jest zbiornik przeponowy na 150l i mieszkają 4osoby.Posiadam studnię wykopaną na 12metrów, woda jest z głębokości 5-7 metrów, zanurzona pompa głębinowa 4SPD318( Hmax=113m, Qmax=3,5m3/h, Max moc silnika-1100W).

Witam.

Proszę o dobranie filtra na cały dom.

Wyniki badań są:

pH=6,06,

amoniak(jon amonowy)=2,14mg/l,

azotyny=0,05mg/l,

azotany=poniżei 1mg/l,

mangan=699ug/l,

żelazo ogólne=16150ug/l(to jest mikrogram na litr)

chlorki=142mg/l,

twardość-195.

W domu jest zbiornik przeponowy na 150l i mieszkają 4osoby.Posiadam studnię wykopaną na 12metrów, woda jest z głębokości 5-7 metrów, zanurzona pompa głębinowa 4SPD318( Hmax=113m, Qmax=3,5m3/h, Max moc silnika-1100W).

Po pierwsze to raczej filtrow nie filtra :( Jedna kolumna to tego pewnie nie zalatwisz.

Po drugie bym zbadal bakteriologie na wszelki wypadek - duzo amoniaku, moze jakies szczelne inaczej szambo w okolicy? Studnia nie za gleboka.

Po trzecie bym sprawdzil jeszcze utlenialnosc.

W diably tego zelaza jest :-( 80x powyzej normy!! Nie ma tam za duzo jednego 0?

Jesli nie ma bledu, to:

- wymiana zbiornika na bez przepony, mozliwie duzy, 200-300L.

- jakis duzy odzelaziacz, ze zlozym ktore podniesie pH, czesto plukany. Tak duzy, na ile wydajnosc pompy i studni pozwoli na wyplukanie.

Postawic i popracowac tym troche. Zobaczysz o ile spadnie Ci to zelazo, byc moze tez czesc amoniaku zniknie jesli szczesliwie na odzelaziaczu zamieszkaja sobie odpowiednie bakterie "wcinajace" jon amonowy.

Jak bedzie wiadomo czy i ile zelaza zostanie (bo jest masakrycznie duze), to wtedy dostawisz odpowiednio dobrany crystal right zeby zalatwil (reszte) amoniaku, (reszte) zelaza i mangan.

marcin

Wysyłałem zapytania do różnych firm i dostałem linka do odpowiedniego produktu:

> > > http://sklep.osmoza.pl/odzelaziacz-wody-clack-ws1tc-p-571.html

Żelaza tyle jest tj 16,1 mg/l przy normie do 0,2mg/l

Faktycznie "ciężka woda" :)

Każde złoże do odżelaziania kończy skalę na 15 mg/l (a te parametry często są dość optymistycznie pisane). Myślę, że nie obejdzie się bez dwustopniowego usuwania żelaza i manganu, tym bardziej że pH jest bardzo niskie. Radziłbym zrobić tak jak pisze Jastrząb czyli zacząć od dużego odżelaziacza.

Greensand to właściwie twoja jedyna opcja - inne złoża są zbyt ciężkie i twoja pompa nie da rady wypłukać większego zbiornika. Obawiam się tylko, że 12x52 to może być za mało - przy Greensandzie nie można dopuścić do wyczerpania złoża. Twoja pompa powinna jeszcze dać radę przy zbiorniku 14".

Drugim problemem jest niskie pH - napowietrzanie powinno je nieco podnieść, ale wymaga to zmiany hydroforu na bezprzeponowy (i większy).

To na początek - po tym trzeba by zrobić badania co jeszcze zostało i wtedy zastanowić się co dalej.

Pompę masz taką, że wystarczy na każdy filtr (zespół filtrów) stosowanych w domkach (tak do 1000 m2 ).

Tak jak napisał Jastrząb, zbiornik hydroforowy lepiej wymienić na bezprzeponowy (np 300 l). Przed zbiornikiem zamontować aspirator (1" powinien być odpowiedni, pierwsza, lepsza strona):

http://www.budmech.com.pl/print.html&dokument=185

i jeszcze raz wykonać badania wody. Ale tylko na żelazo, mangan, amoniak i pH. Jastrząb wspomniał o utlenialności, zgadzam się! Zbadałbym jeszcze barwę i mętność. Pozostałe wartości się nie zmienią i nie ma sensu wydawać kasy. Koszty ponownych badań zwrócą Ci się, jeżeli będziesz mógł zakupić mniejsze i tańsze filtry (koszt zakupu, eksploatacji, ilość ścieków...).

W linku, który podesłałeś, filtr powinien sobie poradzić z twoją wodą, ale przy małych przepływach.

Jeżeli firma daje Ci gwarancję, na filtr (jakość wody), to możesz go kupić. Zapytaj się, ile wydasz rocznie na nadmanganian potasu do regeneracji filtra. Każda firma powinna to łatwo wycenić (znając Twoje miesięczne zużycie wody).

Pompę masz taką, że wystarczy na każdy filtr (zespół filtrów) stosowanych w domkach (tak do 1000 m2 ).

OK - przy standardowych parametrach wody - a takich tu nie ma. Każde cięższe złoże typu Pyrolox, G1, Defeman czy inne tego typu wymaga do płukania tyle wody, że przy takiej pompie maksymalny zbiornik to 10x54" - a to przy takiej wodzie nie wystarczy.

W linku, który podesłałeś, filtr powinien sobie poradzić z twoją wodą, ale przy małych przepływach.

Wydaje mi się, że jednak za małych jak na potrzeby 4 osób - ale to już zależy od tego jakie macie potrzeby ;)

Jeżeli firma daje Ci gwarancję, na filtr (jakość wody), to możesz go kupić. Zapytaj się, ile wydasz rocznie na nadmanganian potasu do regeneracji filtra. Każda firma powinna to łatwo wycenić (znając Twoje miesięczne zużycie wody).

To akurat możemy policzyć sami :)

Na jedną regenerację potrzeba ok 100g KMnO4.

Regeneracja co ok 2m3 wody więc pewnie ok 4-5 razy w miesiącu.

Czyli miesięcznie ok 1 kg.

OK - przy standardowych parametrach wody - a takich tu nie ma. Każde cięższe złoże typu Pyrolox, G1, Defeman czy inne tego typu wymaga do płukania tyle wody, że przy takiej pompie maksymalny zbiornik to 10x54" - a to przy takiej wodzie nie wystarczy.

Nie liczyłem dokładnie (ach ta rutyna:)), ale patrząc na nomogram, ta pompa da sobie radę przy większych zbiornikach ze złożami, które wymieniłeś. Zakładając, że pompa jest na dnie studni, czyli 12 m + opory na rurociągu + minimalne ciśnienie do płukania (ok. 2,5 bara), to wychodzi, że da podczas płukania ponad 4 m3/h (nie wiem dokładnie, bo wykres kończy się na czterdziestu paru metrach podnoszenia i czterech metrach sześciennych na godzinę). Dla pewności, sprawdziłem tylko pierwszą lepszą stronę:

http://pompy.jack.pl/Pompa-glebinowa-4SPD318-1-1--1-1kW230V;s,karta,id,P02297

PS ilość osób nie ma większego znaczenia przy doborze filtrów. Wystarczy, że jedna osoba zamieszkuje "chałupę" która ma pięć łazienek, zaprasza często gości, ma dwie pralki, jedną zmywarkę, jacuzzi, basen i pięciu kucharzy, którzy jednocześnie zmywają naczynia:).

Edytowane przez free_shop

PS ilość osób nie ma większego znaczenia przy doborze filtrów. Wystarczy, że jedna osoba zamieszkuje "chałupę" która ma pięć łazienek, zaprasza często gości, ma dwie pralki, jedną zmywarkę, jacuzzi, basen i pięciu kucharzy, którzy jednocześnie zmywają naczynia:).

Wiem że nie dobiera się filtrów "na ilość osób", ale to sugeruje właśnie większą ilość punktów poboru wody które mogą działać jednocześnie. Wystarczy, że do każdej z tych 4 osób przyjdzie ktoś znajomy ;)

Wydajność pompy założyłem taką jak podał MarcoPolo1974 - 3,5 m3/h, ale nawet przy 4,3 m3/h to zwiększy zakres obsługiwanych zbiorników tylko do 12".

Mam pewien dylemat. Obok tej studni co podawałem jest jeszcze stara studnia nieużywana od czerwca 2010 roku jak ją woda zalała przez powódź i była pod wodą ok 4dni i zamknął ją sanepid ponieważ nie spełniała wymagań saniternych. Jest ona w odległości ok 3 metrów od tej nowej. Sanepid wtedy przeprowadził badania i stwierdził:

• bakterie grupy Coli w ilości 10 w 100mlwody,

• ESCHERICHA COLI=10 w 100ml wody,

• ENTEROKOKI( paciorkowce kałowe)=3jtk w 100ml,

• mętność =1 NTU,

• jon amonowy(amoniak)=0,61mg/l (norma 0,50),

• żelazo ogólne 0,25 mg/l(norma 0,2).

• nie mam wyniku żadnego manganu-ni było robione

Więcej nie mam wyników. Jak teraz sprawdzić stan tej wody, wypompować wodę i dopiero jak nadejdzie nowa to zrobić badania?

W starej studni jest chyba 11 kręgów tj głębokość ok 6,5 metra i patrząc od góry woda zaczyna się w połowie 4 kręga.

Wziąłem wiaderko metalowe, zawiązałem go na sznurku i wpuściłem do starej studni i trochę zruszałem wodę a następnie pobrałem próbkę wody do literatki a drugą taką samą próbkę z nowej studni. Po 12 godz woda ze starej studni jest dalej klarowna a z nowej mętna ze rdzawką. Może ze starej jest taka ładna, gdyż nie była ruszna przez rok?

Co radzicie? Wyczyścić starą studnię tj wypompować wodę i wyczyścić brudy z dna? Ach stara studnia była poczęstowana po powodzi chloraminą i dwa razy była wypompowana do dna. Ale już nie pamiętam czemu nie korzystaliśmy z niej. W tym czsie woda była dużo używana, dziennie nawet z 15 kubików wody do podlewania roślin.

Wiem że nie dobiera się filtrów "na ilość osób", ale to sugeruje właśnie większą ilość punktów poboru wody które mogą działać jednocześnie. Wystarczy, że do każdej z tych 4 osób przyjdzie ktoś znajomy ;)

.

Jesli mialby byc wymieniony zbiornik na bezprzeponowy, a ilosc miejsca na to pozwoli, to niech czlowiek postawi "odzyskany" przeponowy za filtrami. bedzie to stanowilo rezerwe na duzy chwilowy pobor wody - wtedy ten odzelaziacz nie musialby byc bardzo duzy. Mozna by jeszcze zastosowac jakis restryktor przeplywu, zeby woda przez odzelaziacz nie leciala z za duza predkoscia, co da jakas tam gwarancje, ze to masakryczne zelazo nie bedzie sie przebijac.

Czy ten greensand jajk proponujecie mozna pomieszac z czyms podnoszacym pH?

marcin

Wziąłem wiaderko metalowe, zawiązałem go na sznurku i wpuściłem do starej studni i trochę zruszałem wodę a następnie pobrałem próbkę wody do literatki a drugą taką samą próbkę z nowej studni. Po 12 godz woda ze starej studni jest dalej klarowna a z nowej mętna ze rdzawką. Może ze starej jest taka ładna, gdyż nie była ruszna przez rok?

W wodzie z nowej studni utlinlo Ci sie zelazo dlatego woda zmetniala i zrobila sie zolta. Tuz po nalaniu wydawala sie czysta pewnie. To samo mialoby sie dziac w hydroforze bezprzeponowym ktory Ci tu proponujemy. Akurat to ze woda zrobila sie zolta, to dobrze, bo znaczy ze to zelazo prawdopodbnie da sie latwo wyfiltrowac.

Woda w studni kregowej sobie dlugo stala, wiec zelazo mialo czas sie 100 razy utlenic i opasc na dno. Niewazne, czy woda byla na dole s studni czy wyciagnieta na powierzchnie - w obu przypadkach miala taki sam dostep do powietrza (tlenu).

Czy obie studnie sa studniami kregowymi - kopanymi?

marcin

Edytowane przez Jastrząb