aromurek 17.10.2011 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Problem w tym, że anoda magnezowa wyciągnięta z zasobnika od nowości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.10.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) śmierdząca woda! Zrobiłem badania i tak: Fe2+ Mn2+ No2- TW Zasadowość pH Studnia 1,47 0,108 0,011 282 280 7,5 filtr 0,01 0,011 0,007 2 310 7,99 Pytanie do forumowiczów w jaki8 sposób pozbyć się brzydkiego zapachu z wody? Z badań wynika że filtr działa. Możesz go przechlorować, ale to raczej na krótko pomoże. Masz napowietrzanie? Edytowane 17 Października 2011 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 17.10.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 urządzenie miało działać bez napowietrzania i dlatego jest zbiornik przeponowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.10.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 A mógłbyś określić jaki to zapach? Siarkowodór (zgniłe jajo) czy raczej gnilny lub jeszcze inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.10.2011 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 urządzenie miało działać bez napowietrzania i dlatego jest zbiornik przeponowy.No i dziala bez napowietrzenia, w sensie ze usuwa Fe, Mn i twardosc. To moze przechloruj probnie ten filtr. Jesli pomoze (chocby na krotko), to bedziesz wiedzial, ze smierdzi z powodu tego co "rosnie" w filtrze. Wtedy mozna by chlorowanie przy kazdej regeneracji, albo podmiana zbiornika na otwarty z napowietrzaniem. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 17.10.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Zapach podobny do siarkowodoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.10.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Myślę, że może chodzić o pH. Po filtrze wzrosło ono do prawie 8 i przez to zmieniły się proporcje siarkowodoru lotnego i jonu wodorosiarczkowego (teraz masz ok 90% jonu HS- i 10% lotnego H2S). Przy niższym pH te wartości są bardziej zbliżone. Gdyby dać napowietrzanie przed filtrem to prawdopodobnie udałoby się usunąć część lotnego H2S (nie wiem czy wystarczającą aby pozbyć się zapachu).Gdyby pójść w stronę chlorowania to efektem będzie raczej utlenianie siarkowodoru do związków nierozpuszczalnych (czyli zatrzymanych na filtrze), ale chlorowanie okresowe pomoże tylko przez chwilę, bo z napływem nowej wody wprowadzimy nowy siarkowodór. Dlatego skutecznym byłoby raczej ciągłe chlorowanie wody (może udałoby się to już przy minimalnej ilości chloru i poniżej granicy jego wyczuwalności?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 17.10.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Czy można napowietrzanie dać przed filtrem nie zmieniając hydroforu przeponowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.10.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Raczej nie - powietrze zbierałoby się wewnątrz przepony i jej pojemność byłby coraz mniejsza. Chyba, że jest jakiś sposób na odpowietrzanie takiego zestawu, ale ja go nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 17.10.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 A czy głowica z mixingiem mogłaby coś zmienić gdyby przepuść trchę wody nieuzdatnionej, czy wtedy pH by się podniosło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.10.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Twoje pH już raczej nie powinno rosnąć tylko spadać. Podmieszanie trochę wody surowej powinno lekko wpłynąć na pH, ale czy będzie to odczuwalna różnica to najlepiej sprawdzić na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 17.10.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 a zastosowanie kolumny węglowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.10.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Teoretycznie węgiel powinien poprawić smak i zapach, ale wraca temat bakterii rozwijających się na nim bez chlorowanej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 17.10.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 a jaki w przybliżeniu mogą być koszty kolumny węglowej 10x44? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.10.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Pewnie coś ok 700 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 17.10.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 może jakieś namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sławek_k 17.10.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Po pierwsze: same nazwy, które podałeś niewiele mówią o tym co się pod nimi kryje (strony producentów też nie). Nie wiadomo jakie złoże jest w proponowanym systemie, a to ma największy wpływ na efekt końcowy. Poza tym, po co ci zmiękczacz (chyba że chcesz mieć zmiękczoną wodę)? Przekroczone masz parametry, których zmiękczacz nie ruszy. Ze względu na utlenialność zastanawiałbym się nad złożem regenerowanym nadmanganianem potasu (np. Greensand). Ze względu na amoniak można się zastanowić nad Crystal Right'em 100 (przy okazji zmiękczyłby wodę). Nie wiem co jest w tym systemie multifunkcyjnym, ale to może być coś podobnego. Trzeba by teraz dobrać rozmiar filtra i głowicę. (...) Fajnie że zestaw z głowicami automatycznymi, ale nadal nic to nie mówi o ich rozmiarze i rodzaju złoża odżelaziającego. Nie napisales najwazniejszego. Co w owych filtrach siedzi, tzn jakie zloze. (...) W tym trzecim zestawie jest taki odżelaziacz http://sklep.osmoza.pl/odzelaziacz-wody-clack-ws1tc-p-571.html Czyli złoże filtracyjne Greensand ("złoże zbudowane jest z lekkich kuleczek pokrytych powłoka dwutlenku manganu. (...) Częściowo wyczerpane złoże regenerowane jest rozcieńczonym roztworem nadmanganianu potasu"). Głowica to: "amerykańska głowica sterująca Clack WS1CT (regeneracja czasowa) z by-passem" Zmiękczacz wody ten: http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-flamingo-c25-p-674.html z automatyczną głowicą objętościową sterującą Clack USA. Cena wyjściowa za taki zestaw z montażem to 7900brutto. Dostałem też jeszcze jedną ofertę (i właściwie zastanawiam się już tylko między tymi dwiema): - Sanitizer CR1 1054 - Kolumna z węglem aktywnym Aqua Carbo 1044 Cena tego zestawu z montażem to 5400brutto Który zestaw lepszy? Pierwszy ma lepszy opis , drugi ma lepszą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sławek_k 17.10.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 a jaki w przybliżeniu mogą być koszty kolumny węglowej 10x44? Dostałem ofertę na stację uzdatniania wody z kolumną z węglem aktywowanym Aqua Carbo 1044, koszt takiej kolumny w mojej ofercie to 1400 netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.10.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 W tym trzecim zestawie jest taki odżelaziacz http://sklep.osmoza.pl/odzelaziacz-wody-clack-ws1tc-p-571.html Czyli złoże filtracyjne Greensand ("złoże zbudowane jest z lekkich kuleczek pokrytych powłoka dwutlenku manganu. (...) Częściowo wyczerpane złoże regenerowane jest rozcieńczonym roztworem nadmanganianu potasu"). Głowica to: "amerykańska głowica sterująca Clack WS1CT (regeneracja czasowa) z by-passem" Zmiękczacz wody ten: http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-flamingo-c25-p-674.html z automatyczną głowicą objętościową sterującą Clack USA. Cena wyjściowa za taki zestaw z montażem to 7900brutto. Ten zestaw nie gwarantuje ci usunięcia amoniaku. Złoże to Greensand Plus (piasek z powłoką manganu) a nie Greensand (naturalna ruda manganu). Poza tym drogi. Dostałem też jeszcze jedną ofertę (i właściwie zastanawiam się już tylko między tymi dwiema): - Sanitizer CR1 1054 - Kolumna z węglem aktywnym Aqua Carbo 1044 Cena tego zestawu z montażem to 5400brutto Nie wiem czy nie za mały ten Sanitizer, chociaż to już tylko kwestia częstotliwości regeneracji. Jeszcze by się do tego przydała cela chlorująca i ja bym brał ten zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.10.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Dostałem ofertę na stację uzdatniania wody z kolumną z węglem aktywowanym Aqua Carbo 1044, koszt takiej kolumny w mojej ofercie to 1400 netto. Widocznie zbyt optymistycznie policzyłem koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts