Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

śmierdząca woda!

Zrobiłem badania i tak:

Fe2+ Mn2+ No2- TW Zasadowość pH

Studnia 1,47 0,108 0,011 282 280 7,5

filtr 0,01 0,011 0,007 2 310 7,99

Pytanie do forumowiczów w jaki8 sposób pozbyć się brzydkiego zapachu z wody?

Z badań wynika że filtr działa. Możesz go przechlorować, ale to raczej na krótko pomoże. Masz napowietrzanie?

Edytowane przez qbek17

urządzenie miało działać bez napowietrzania i dlatego jest zbiornik przeponowy.
No i dziala bez napowietrzenia, w sensie ze usuwa Fe, Mn i twardosc.

To moze przechloruj probnie ten filtr. Jesli pomoze (chocby na krotko), to bedziesz wiedzial, ze smierdzi z powodu tego co "rosnie" w filtrze. Wtedy mozna by chlorowanie przy kazdej regeneracji, albo podmiana zbiornika na otwarty z napowietrzaniem.

marcin

Myślę, że może chodzić o pH. Po filtrze wzrosło ono do prawie 8 i przez to zmieniły się proporcje siarkowodoru lotnego i jonu wodorosiarczkowego (teraz masz ok 90% jonu HS- i 10% lotnego H2S). Przy niższym pH te wartości są bardziej zbliżone.

Gdyby dać napowietrzanie przed filtrem to prawdopodobnie udałoby się usunąć część lotnego H2S (nie wiem czy wystarczającą aby pozbyć się zapachu).

Gdyby pójść w stronę chlorowania to efektem będzie raczej utlenianie siarkowodoru do związków nierozpuszczalnych (czyli zatrzymanych na filtrze), ale chlorowanie okresowe pomoże tylko przez chwilę, bo z napływem nowej wody wprowadzimy nowy siarkowodór. Dlatego skutecznym byłoby raczej ciągłe chlorowanie wody (może udałoby się to już przy minimalnej ilości chloru i poniżej granicy jego wyczuwalności?)

Po pierwsze: same nazwy, które podałeś niewiele mówią o tym co się pod nimi kryje (strony producentów też nie). Nie wiadomo jakie złoże jest w proponowanym systemie, a to ma największy wpływ na efekt końcowy.

Poza tym, po co ci zmiękczacz (chyba że chcesz mieć zmiękczoną wodę)? Przekroczone masz parametry, których zmiękczacz nie ruszy.

Ze względu na utlenialność zastanawiałbym się nad złożem regenerowanym nadmanganianem potasu (np. Greensand).

Ze względu na amoniak można się zastanowić nad Crystal Right'em 100 (przy okazji zmiękczyłby wodę). Nie wiem co jest w tym systemie multifunkcyjnym, ale to może być coś podobnego. Trzeba by teraz dobrać rozmiar filtra i głowicę.

(...)

Fajnie że zestaw z głowicami automatycznymi, ale nadal nic to nie mówi o ich rozmiarze i rodzaju złoża odżelaziającego.

Nie napisales najwazniejszego. Co w owych filtrach siedzi, tzn jakie zloze.

(...)

W tym trzecim zestawie jest taki odżelaziacz http://sklep.osmoza.pl/odzelaziacz-wody-clack-ws1tc-p-571.html

Czyli złoże filtracyjne Greensand ("złoże zbudowane jest z lekkich kuleczek pokrytych powłoka dwutlenku manganu. (...) Częściowo wyczerpane złoże regenerowane jest rozcieńczonym roztworem nadmanganianu potasu").

Głowica to: "amerykańska głowica sterująca Clack WS1CT (regeneracja czasowa) z by-passem"

Zmiękczacz wody ten: http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-flamingo-c25-p-674.html

z automatyczną głowicą objętościową sterującą Clack USA.

Cena wyjściowa za taki zestaw z montażem to 7900brutto.

Dostałem też jeszcze jedną ofertę (i właściwie zastanawiam się już tylko między tymi dwiema):

- Sanitizer CR1 1054

- Kolumna z węglem aktywnym Aqua Carbo 1044

Cena tego zestawu z montażem to 5400brutto

Który zestaw lepszy?

Pierwszy ma lepszy opis , drugi ma lepszą cenę :)

W tym trzecim zestawie jest taki odżelaziacz http://sklep.osmoza.pl/odzelaziacz-wody-clack-ws1tc-p-571.html

Czyli złoże filtracyjne Greensand ("złoże zbudowane jest z lekkich kuleczek pokrytych powłoka dwutlenku manganu. (...) Częściowo wyczerpane złoże regenerowane jest rozcieńczonym roztworem nadmanganianu potasu").

Głowica to: "amerykańska głowica sterująca Clack WS1CT (regeneracja czasowa) z by-passem"

Zmiękczacz wody ten: http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-flamingo-c25-p-674.html

z automatyczną głowicą objętościową sterującą Clack USA.

Cena wyjściowa za taki zestaw z montażem to 7900brutto.

Ten zestaw nie gwarantuje ci usunięcia amoniaku. Złoże to Greensand Plus (piasek z powłoką manganu) a nie Greensand (naturalna ruda manganu). Poza tym drogi.

Dostałem też jeszcze jedną ofertę (i właściwie zastanawiam się już tylko między tymi dwiema):

- Sanitizer CR1 1054

- Kolumna z węglem aktywnym Aqua Carbo 1044

Cena tego zestawu z montażem to 5400brutto

Nie wiem czy nie za mały ten Sanitizer, chociaż to już tylko kwestia częstotliwości regeneracji. Jeszcze by się do tego przydała cela chlorująca i ja bym brał ten zestaw.