Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Ten film już oglądałem. To teraz pytanie: jest studnia zbudowana z 12 kręgów, woda zaczyna się na czwartym kręgu, czyli mam 8 kręgów wody, cały czas trwa proces utlenainia Fe i osdy spadają na dno, zgadza sie?? Więć zawarte CaO spowoduje klarowanie wody, osadzanie się tlenków żelaza na dnie, woda będzie ciągnięta z głębokości ponad 1,5 metra nad osadami, w niewielkich ilościach, ile litrów na godz? 50-70?? Przecież nawet poziom wody nie spadnie.
Tak, caly czas trwa w Twojej studni naturalne odzelazianie. Ale masz niskie pH, woda stoi sobie spokojnie nie miesza sie z powietrzem, wiec ten proces zachodzi stosunkowo wolno i pewnie nigdy nie zbije zelaza do niskich wartosci.

To co mozesz zrobic:

- to co proponowales, czyli podniesc pH wody w studni okresowo dodajac to wapno ale i sprawdzajac/kontrolujac pH wody.

- zrobic to samo na kolumnie filtracyjnej w domu na zlozu podnoszacym pH (czyli zawierajacym powoli rozpuszczajacy sie dolomit).

2 opcja jest o tyle IMHO lepsza, ze duzo bardziej bezobslugowa, do tego wstawienie inzektora przed hydroforem duzo skuteczniej natleni wode, (bo powietrze miesza sie z woda a nie stoi spokojnie w studni)

W opcji 1 i tak musisz jakis filtr wstawic zeby wylapac ewentualne utlenione zelazo. Choc pewnie by wystarczyl maly wklad a nie kolumna filtracyjna

marcin

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spróbować zawsze można. Nic to nie kosztuje.
Moim zdaniem kosztuje. Po pierwsze Twoja prace a po drugie jak wspomnialem, zeby to zrobic dobrze, to nalezaloby po nasypaniu wapna, i normalnej ekslopatacji studni, co pare dni sprawdzic pH wody i zawartosc zelaza. pH sprawdzisz tanim testem akwarystycznym ale oznaczenie zelaza to juz wydatek rzedu 300-400PLN za zestaw do 100 oznaczen.

Czemu tak? Zeby wiedziec na przyszlosc co ile czasu to wapno trzeba bedzie dosypywac.

marcin

Inzektora przed hydroforem nie wstawię , bo mam hydrofor przeponowy. Mam zrobiony filtr do oczyszczania sposobem domowym, wygląd jak firmowy Otago, z tym, że jest mniejszy, ma może z 60 litrów, w nim jest złoże piasku kwrcowego o różnym uziarniniu, oraz grys, może pasowało by dać jeszcze złoża dolomitowego? I filtr ten jest podłączony do instalacji wodociągowej z tej drugiej studni co ma 16,5mg Fe i chyba 0,7 mg Mn, ostatnio go rozkręcałem cały był w środku zażelaziony ale woda leciała czysta jak na ten poziom. Więc przerobię instalacje i podłącze teraz pod studnię z zawartościa 3,8 mg Fe i dam do zbadania wodę prosto ze studni i za filtrem i zobaczę czy filtr ten coś pomaga.

Inzektora przed hydroforem nie wstawię , bo mam hydrofor przeponowy. Mam zrobiony filtr do oczyszczania sposobem domowym, wygląd jak firmowy Otago, z tym, że jest mniejszy, ma może z 60 litrów, w nim jest złoże piasku kwrcowego o różnym uziarniniu, oraz grys, może pasowało by dać jeszcze złoża dolomitowego? I filtr ten jest podłączony do instalacji wodociągowej z tej drugiej studni co ma 16,5mg Fe i chyba 0,7 mg Mn, ostatnio go rozkręcałem cały był w środku zażelaziony ale woda leciała czysta jak na ten poziom. Więc przerobię instalacje i podłącze teraz pod studnię z zawartościa 3,8 mg Fe i dam do zbadania wodę prosto ze studni i za filtrem i zobaczę czy filtr ten coś pomaga.

Odzelaziacz masz. Hydroforu zgaduje zmieniac nie chcesz. To napowietrz wode w studni. Kup jakas prosta pompke, jak stosuje sie do napowietrzania sciekow w oczyszczalniach przydomowych, ustaw z jakims prostym sterownikiem czasowym, zeby sie raz na pare godzin na kilka minut zalaczalo, na dno studni wrzuc jakis prosty napowietrzacz: kilka cienkich rurek rozchodzacych sie promieniscie z duza iloscia drobnych dziurek na calej dlugosci. Poprawi Ci to napowietrzanie wody w studni. Jesli to nie pomoze i zelazo bedzie zostawac po filtrze, to nie wiem, czy nie moznaby na dno studni wysypac paru cm warstwe drobno tluczonego dolomitu, czegos podobnego co sie wsypuje do filtrow. Nie wiem czy dostatecznie i na jak dlugo podnosiloby to pH wody. Jakby starczalo na krotko to mozna sobie obsluge ulatwic i dolomit na dno studni w jakies siatce metalowej opuszczac, zeby po jego wyczerpaniu latwo mozna go podniesc i wymienic na nowy.

marcin

Dziś wypompowałem wodę i wrzuciłem CaO-wapno palone, wziąłem próbkę wody jak czyściłem i też dałem wapna, po chwili było mętne ale po 40 min, woda w szklance jest klarowna a osady na dnie. We wtorek zrobią probe podłączenia instalacji wodnej z moim filtrem a potem analiza wody tj pH i Fe w studni i za filtrem.

Na moją wodę dostałem trzy takie oferty:

1.Odżelaziacz WIMEST–150 OTOMAN(zbiornik 150dm3, pionowy, ocynkowany,złoże filtracyjne, aspirator, dysza rozbryzgowa)-cena 1769,00zł

+ wymiana na zbiornik hydroforowy 300dm3, ocynkowany(z wyposażeniem) –769,98zł

2.Pompa dozująca wodorotlenek dla podniesienia odczynu wody, cena: 590 zł brutto

Pompa dozująca podchloryn w celu zbicia wysokiej utlenialności, cena: 590 zł brutto

Odżelaziacz 12/48 złoże Greensand, cena: 2593 zł brutto

Sprawdzić amoniak po złożu Greensand może zejdzie do wartości 0,5 według polskich norm.

Urządzenie 10/54 na złożu Crystal-Right 100, głowica Fleck 5600, cena: 2745 zł brutto

Suma: 6518 zł brutto + koszt montażu -1300 zł

3. Filtr mechaniczny BB20: http://www.woda.com.pl/index.php?p524 z wkładem sznurkowym: http://www.woda.com.pl/index.php?p569

Kolumna węglowa: http://www.woda.com.pl/index.php?p724

Kolumna wielofunkcyjna: http://www.woda.com.pl/index.php?p723

Kolumna odżelaziająca: http://www.woda.com.pl/index.php?p619

Jeśli nadal mówimy o wodzie z tej studni kopanej to tak:

- masz zbyt niską twardość na złoża typu Crystal Right (jeśli ktoś ci je oferuje to znaczy, że albo potraktował twoje zapytanie standardowo bez patrzenia na wyniki, albo nie ma pojęcia co robi)

- głowice na zdjęciach (przynajmniej część) to chińskie RX - uważaj dokładnie co ci oferują. Poza tym sprawdź czy dana głowica ma odpowiedni przepływ dla danego złoża i zbiornika (np. Fleck 5600 ma za krótkie czasy regeneracji dla CR100)

- po co masz montować dwie pompy dozujące, skoro wodorotlenek sodu też działa dezynfekująco (albo możesz zastosować jakiś środek 2w1)

Chyba najlepiej z tego wypada pierwsza opcja. Pytanie czy (skoro już masz filtr) potrzebujesz kolejnego czy wystarczy zmienić hydrofor? Ewentualnie dałbym jeszcze kolumnę przepływową (wlot-wylot - bez głowicy automatycznej) ze złożem podnoszącym pH.

Witam

Pojawiają sie na forum pytania i wątpliwości na temat:

Czy warto założyć sobie stację uzdatniania na dom jednorodzinny?

Sam jestem posiadaczem zmiękczacza oraz filtra do wody od 5 lat.

Zapewniam, komfort kąpieli, oszczędność proszku,płynów do kapieli, do mycia, mydła a przede wszystkim czystość w domu.

Zawsze myślałem, ze to my brudzimy tak w domu, ale to woda brudziła. Wszechobecny kamień w czajniku, w pralce ( wymieniałem co 5 lat ) na kabinie prysznicowej. Warto zainwestować 1900 zł za porządne urządzenia ( nie chińskie ) i mieć spokój.

Polecam. Mój zestaw działa od 5 lat bez problemu.

[ moderowano - reklama ]

Dostałam wyniki badania wody:

liczba bakterii z grupy coli: 0 jtk/100ml

liczba enterokoków: 16 jtk/100ml

liczba Escherichia coli: 0 jtk/100ml

smak akceptowalny

zapach akceptowalny

mangan 35,4 ug/l

żelazo 199 ug/l

amonowy jon 0,08 mg/l

azotyny 0,01 mg/l

barwa 5 mg/l

mętność 23,2 NTU

PH 7,43

przewodność elektryczna 787 uS/cm

sumaryczna zawartość wapnia i magnezu 291 mg/l

Dostałam wyniki badania wody:

liczba bakterii z grupy coli: 0 jtk/100ml

liczba enterokoków: 16 jtk/100ml

liczba Escherichia coli: 0 jtk/100ml

smak akceptowalny

zapach akceptowalny

mangan 35,4 ug/l

żelazo 199 ug/l

amonowy jon 0,08 mg/l

azotyny 0,01 mg/l

barwa 5 mg/l

mętność 23,2 NTU

PH 7,43

przewodność elektryczna 787 uS/cm

sumaryczna zawartość wapnia i magnezu 291 mg/l

Gratuluję wyników :)

jakieś sugestie w sprawie uzdatnienia?

rodzina 4osobowa, prowadząca dom otwarty (czyt. wielu gości) :)

filtr wstepny

zmiekczacz (z bypassem zeby nie zmiekczac do zera) i sterowaniem objetosciowym, zeby nalot gosci nie wyczerpal zloza plukanego czasowo.

lampa UV

marcin

Edytowane przez Jastrząb

dzięki za odzew

czy mógłbyś mi polecić jakieś konkretne urządzenia nie rujnujące kieszeni?

Lampa UV - V20 (firma TMA), koszt rzedu 1000PLN, plus okolo 200PLN rocznie na wymiane zarnika i rury oslonowej (w ktorej sieci zarnik UV). Bierze ~40W = 350kWh na rok, wiec jakies kolejne 150PLN na rok za prund.

Musi chodzic non-stop, bo po wlaczeniu wolno sie "rozpedza" a ciagle wlaczanie skraca zycie zarnika. Zarnik wytrzymuje rok. Po roku nawet jesli jeszcze swieci powinien byc wymieniony bo traci na wydajnosci.

Czyli razem do kupy: 1000PLN na starcie i 30PLN miesiecznie.

Dobry zmiekczacz sklada sie 3 dobrych komponentow: zbiornika (Structural, Enpress, Vave&Cyber ), glowicy (Clack, Fleck, Autotrol), i zywicy (poszukaj w tym watku byly polecane konkretni producenci). Glowica sterujaca powinna byc raczej objetosciowa, bo wtedy regeneracja zloza nastapi po przefiltrowaniu okreslonej ilosci wody a nie co ustalony okres czasu. Pozwoli Ci to zaoszczedzic pieniadze na sol i plukanie. Zwlaszcza ze masz czeso gosci, i wielkosc zuzycia wody moze sie wahac. Jesli nie chcesz wody zmiekczyc do zera (dolna norma twardosci dla wody pitnej to 60mg), to glowica musi miec obejscie, ktorym czesc wody poplynie obok filtra i da Ci okreslona twardosc na wyjsciu.

marcin