Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pozostale wyniki sa w normie:

1. liczba bakterii grupy coli - 0

2. utlenialnosc z KMnO4 - 1,44+/- 0,14 (mg/l)

3. twardosc 168 +/-3 (mg/l)

4. amoniak 0,11+/- 0,001 (mg/l)

5. azotyny ponizej 0,006 (mg/l)

6. azotany ponizej 0,50 (mg/l)

7. chlorki ponizej 5,0 (mg/l)

8. zelazo 807+/-81 (mikro grama/l)

9. mangan 139+/-14 (mikro grama/l)

10. metnosc 2,0+/-0,2 (NTU)

11. barwa (Pt) 20+/-4 (mg/l)

12. zapach w temp. 23+/-2C - nieakceptowalny

13. pH - 7,6+/-0,2

Jeśli chcesz z wody usunąć nie tylko nadmiarowy mangan i żelazo ale też twardość to filtr na Crystal Right będzie OK. Ale to będzie dość drogie.

Ponieważ przekroczenia masz niewielkie to mógłbyś spróbować wstawić nieco większy zmiękczacz i (kosztem jego żywotności) pozbyć się też części żelaza i manganu.

Jeśli nie chcesz zmiękczać wody (twardość masz w sumie niewielką) to wystarczy mały odżelaziacz np ze złożem Birm, Pyrolox, itp. Nawet jeśli złoże wymaga napowietrzenia to przy tak małych przekroczeniach nie powinno być problemu z działaniem bez napowietrzania.

Filtr węglowy przy własnej studni to ryzyko bakterii (ale żelazo też usunie).

Filtr mechaniczny nie zaszkodzi ale jako dodatek do głównego urządzenia - i myślę, że wystarczy ci najtańszy korpus 10" z wkładem PP.

Oferty mam nastepujace:

1. Filtr wstepny model 9FP 1" z wkladem siatkowym - 100 zł

2. EKO - OPTIMA/CR 35/C. CR 200 - LOGIX z glowicą sterujaca automatycznymi cyklami regeneracji - LOGIX 255/760 - cena 2646 zl

3. Filtr odwroconej osmozy - model FRO5M - cena 540 zl

4. Filtr multifunkcyjny AQUAMIX z filtrem EPURION PLUS (1 kpl.) - cena 3800

5. Filtr wielofunkcyjny Aquacarbon - cena 1721

powyzsze sa cenami brutto

pozycje 1,2,3 - to jedna firma (proponuje 8% VAT)

pozycje 4,5 to druga firma (tam musze 23% VAT)

pytanie ktore z tych wersji ktore powyzej napisalem oraz w powyzszych wpisach jest lepsze - dla mnie wazne jest aby:

1. woda bylaby dobra do spozycia

2. nie musialbym za 2 lata wymieniac cala stacje - ważna jest dla mnie jakosć

3. czy warto kupowac odwrocona osmoze?

pytanie ktore z tych wersji ktore powyzej napisalem oraz w powyzszych wpisach jest lepsze - dla mnie wazne jest aby:

1. woda bylaby dobra do spozycia

2. nie musialbym za 2 lata wymieniac cala stacje - ważna jest dla mnie jakosć

3. czy warto kupowac odwrocona osmoze?

VAT 8 % możesz zastosować jeśli jest to usługa z montażem (pytanie ile kosztuje u nich montaż?).

1) jeśli woda ma spełniać normę to urządzenia muszą mieć mieszacz (a w tego typu złożach zazwyczaj firmy go nie dają). Inaczej będziesz miał wodę zupełnie miękką (czyli nie spełniającą normy). Jeśli nie interesuje cię norma i chcesz pić wodę miękką to każde urządzenie będzie OK.

2) każde z tych urządzeń wytrzyma więcej niż 2 lata. Jeśli weźmiesz dodatkowo filtr węglowy (chociaż nie widzę powodu) to będzie trzeba wymienić złoże co jakiś czas (pewnie raz na rok lub dwa)

3) to zależy od tego co wybierzesz przed osmozą. Raczej nie zaszkodzi ale musisz regularnie wymieniać wkłady.

Mieszacz ustawiasz tak aby część wody surowej mieszała się z wodą uzdatnioną. W efekcie masz dowolny poziom twardości. Ustawiasz to zwykłym pokrętłem (tylko głowica musi mieć ten mieszacz - nie da się go później dołożyć).

Lampa UV to zupełnie co innego niż RO (osmoza). UV zabija bakterie, a RO oddziela zanieczyszczenia (tak w skrócie).

Mieszacz ustawiasz tak aby część wody surowej mieszała się z wodą uzdatnioną. W efekcie masz dowolny poziom twardości.
Tylko jeden maly komentarz. Jesli ustawisz mieszacz tak, zeby 2/3 wody bylo zmiekczone do zera, a 1/3 szla naookolo zmiekczacza, to nie tylko 1/3 twardosci trafi do wody docelowej, ale tez 1/3 zelaza, manganu, metnosc, zapachu.......itd.

Opcje sa 4.

1. stawiasz zmiekczacz bez mieszacza ktory usunie cala twardosc, cale Fe i Mn. Pijesz wode o praktycznie zerowej twardosci - ustawowa norma dla wody wodociagowej to 60mg. Podobno nie jest za dobrze pic tak miekka wode.

2. stawiasz zmiekczacz z mieszaczem. Otrzymujesz wode z jakas tam twardoscia, ale pozostale zanieczyszczenia (metnosc, Fe, Mn) tez czesciowo do wody przejda.

3. stawiasz tylko odzelaziacz. Usunie Fe, Mn, metnosc i zapach (metnosc i zapach najcesciej pochodza wlasnie od Fe). Zostawiasz twardosc, ktora nie jest katastrofalna i da sie z nia zyc.

4. stawiasz odzelaziacz. Usuwa Fe,Mn, metnosc i zapach. Za tym jako 2 stopien stawiasz zmiekczacz, ktory ustawiasz na taka twardosc docelowa jak chcesz. Zeby nie pic wody o zerowej twardosci, i zeby nie walczyc z kamieniem.

5. stawiasz odzelaziacz z mozliwoscia dostawienia 2 stopnia za czas jakis jesli Ci sie ta twardosc jednak nie bedzie podobac (czyszczenie, osad w czajniku itp). Czyli rezerwujesz miejsce i odpowiednio przygotowujesz rury.

Nie jestes w stanie na 1 stopniu pozbyc sie zelaza, Manganu, i twardosci do poziomu ktory przewiduje norma. Ale beda to 2 stopnie, albo zrezygnujesz z usuniecia czegos, albo twardosc bedzie ponizej normy.

Jakbym mial wybierac, zregygnowalbym z usuwania twardosci a jak masz kase, po postawil 2 stopnie. Zolte zacieki na wannie i zpaszek wody sa o wiele gorsze od lyzki kwasku cytrynowego raz na tydzien w czajniku.

marcin

Najlepsza byłaby opcja nr 4 (z technologicznego punktu widzenia) - jeśli masz taką możliwość i stać cię na to.

Jak chcesz oszczędzić to musisz pójść na jakiś kompromis między normą (której wypełnienie nie jest obowiązkiem) a ilością i rodzajem składników w wodzie.

W poście podane było ok 16 dH.

W sumie jest nie jest to mało, ale jak nie chce zmiękczać to nic na siłę :)

Jest to co najmniej nierozsądne, ja ze swego zmiękczacza jestem bardzo zadowolony, i nie wyobrażam sobie żeby go nie było :) Proponowałbym sie jeszcze raz zastanowić, naprawdę warto. Ile to problemów rozwiązuje :)

Jest to co najmniej nierozsądne, ja ze swego zmiękczacza jestem bardzo zadowolony, i nie wyobrażam sobie żeby go nie było :) Proponowałbym sie jeszcze raz zastanowić, naprawdę warto. Ile to problemów rozwiązuje :)

Po pierwsze primo, to qbek sie chyba pomylil. 168mg to 9,5 stopnia niemieckiego.

16 stopni niemieckich to 290mg, wiec faktycznie sporo.

Po drugie primo, jakie tam nierozsadne. Ja mam 220mg, (12stopni niemieckich), i zadnych problemow nie widze. Raz na 2-3 tyg musze zagotowac wode w czajniku z lyzka kwasku cytrynowego. Tyle problemow. Zwykle kostki do zmywarki jakies tam 3w1. Zero osadow, zmywarka czysta.

Czy probowales swojej wody uzywac bez zmiekczacza?

marcin

4. stawiasz odzelaziacz. Usuwa Fe,Mn, metnosc i zapach. Za tym jako 2 stopien stawiasz zmiekczacz, ktory ustawiasz na taka twardosc docelowa jak chcesz. Zeby nie pic wody o zerowej twardosci, i zeby nie walczyc z kamieniem.

dzieki za infomracje:

wydaje sie ze jest to jednyna sluszna droga.

Jezeli ktoś ma propozycje rozwiązania to bylbym wdzieczny

dzieki za infomracje:

wydaje sie ze jest to jednyna sluszna droga.

Jezeli ktoś ma propozycje rozwiązania to bylbym wdzieczny

"Plus dodatni" jest taki, ze crystal right (zmiekczanie + usuwanie Fe/Mn) jest chyba ze 3x drozsza niz zywice ktore tylko zmiekczaja i powinny pracowac na wodzie bez Fe/Mn.

Razem do kupy za wsad do odzelaziacza i zmiekczacza zaplacisz pewnie mniej niz za crystal right ktory by usunal wszystko.

Oczywisie zostaja 2 glowice i 2 butle :-(

Idealnie, to by bylo tak, ze do kranu w kuchni (woda do pica) idzie zimna woda o jakiejs tam twardosci (np 60mg) puszczona za zmiekczaczem przez mieszacz. Moze se miec osobnik kranik. A do lazienek, pralki, zmywarki, ida rurki z woda bez mieszacza zmiekczona do 0 bo tam ta twardosc jest na diabla potrzebna. A po za kuchnia rzadko sie bierze wode do picia.

Tak zrobie kiedys w swoim "nastepnym domu" ;-)

marcin

Po pierwsze primo, to qbek sie chyba pomylil. 168mg to 9,5 stopnia niemieckiego.

Po drugie primo, jakie tam nierozsadne. Ja mam 220mg, (12stopni niemieckich), i zadnych problemow nie widze. Raz na 2-3 tyg musze zagotowac wode w czajniku z lyzka kwasku cytrynowego. Tyle problemow. Zwykle kostki do zmywarki jakies tam 3w1. Zero osadow, zmywarka czysta.

Czy probowales swojej wody uzywac bez zmiekczacza?

marcin

Bez zmiękczacza bawiłem sie prawie 10 lat, i chciałbym o tym zapomnieć.

1. Nie lubię czyścić czajnika, swoje juz wyczyściłem. A czyściłem tak z dwa razy na tydzień pucowałem :(

2. Kostki do zmywarki dziele na połowę, szkoda ze nie można na 3 ale sie rozsypują

3. kocioł gazowy przepływowy idealnie czysty, zero kamienia, a wcześniej było nieciekawie

4. nareszcie nie trzeba pucować szklanego prysznica, i koniec z domestosem w wc

5. w ogóle jakoś chemia w domu się skończyła bo nie widzę potrzeby, no trochę zostało.

Odpowiadałem na post autorusa, który cytował post lipka71 - w pierwszym poście lipka71 podana była twardość coś ok 291 mg :)