Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Nie doceniasz kobiet z Sanepidu one po tylu latach pracy to Ci powiedzą jaką masz wodę po adresie.. Mieszkasz na trudnym terenie i na pewno masz siarkowodór. Dziwi mnie tylko że masz tak mało żelaza jak na Dębe Wielkie.

To są okolice Dębe Wielkie. Sąsiad ma studnię 150m ode mnie i wodę ma niemal identyczną:

żelazo ogólne 0,89+-9%

mangan 0,18-+9%

utelnialność 0,62

ph-7,63

Złoże chalcedonitowe to ładnie brzmi marketingowo ale jest porównywalne ze żwirem filtracyjnym tylko że jest kruszone ze skały i dzięki temu ma strukturę porowatą i podobno lepiej działa. Ja wole dolomit.

Co do urządzeń zbiornik Aqua Sky jest od niedawna na rynku i nie wiadomo jak się zachowuje z czasem ( cuodzi o trwalość) no i ten czarny kolor. Proponuję poszukać oferty na belgijskich zbiornikach Structural.

Co do ceny montażu to jeżeli dają swój materiał i montują całą stację to cena nie jest wygórowana. Przecież oni muszą wyciąć całą twoją hydrofornię i i wykonać od nowa.

Montaż w moim wypadku jest prosty. Wycięcie jednej rurki i zainstalowanie sprzętu. Średnio w innych ofertach jest na max 1/2 poziomu tego wykonania. Z tym nie dyskutuję, taki jest cennik tej firmy.

Wielkość urządzeń właściwa do potrzeb domu jednorodzinnego

Generalnie prysznic czy wanna ma 16l/m. Dodaje tylko do jednego urządzania kran i chyba mamy już maksymalny zalecany pobór wody.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co myślicie o zaleceniach odnośnie twardości z WHO. Wygląda na to, że poniżej 100 mg/l następuje przyspieszona korozja instalacji. Do tej pory czytałem na tym wątku, żeby uciekać od wartości 0, ale żeby ustawiać się 100

Pozdrawiam.

To nie jest reguła, że zawsze miękka woda oznacza szybszą korozję - taka woda nie ma właściwości buforujących i dopiero przy zaistnieniu innych specyficznych warunków może nastąpić szybsza korozja.

Jak będziesz miał 150 mg CaCO3 to też może nastąpić korozja :)

Natomiast rozwiązanie niechcianego dodatkowego kranika na wodę filtrowaną istnieje. Faktycznie spotykam się z osobami, które wolą również tą opcję co Ty. Masz już osmozę? Jaką? Przyślij e-mail wyślę Ci proste rozwiązanie/podłączenie. pozdrawiam

Rozwiązanie jest proste i nie ma tu co robić tajemnicy. Są specjalne baterie z trzema obiegami wody: zimnej użytkowej, gorącej użytkowej oraz wody z filtra.

Największy wybór chyba daje BlueWaters. Wyglądają jak normalne baterie kuchenne. Osobnym kurkiem otwieramy wodę użytkową zimną/gorącą osobnym wodę z filtra. Na wylewce są dwa perlatory dzięki czemu wody się nie mieszają. Baterie są dość drogie i zakup opłaca się przy urządzaniu nowej kuchni.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

-czy wode z odwroconej osmozy moge podpiac po prostu zamiast zimnej wody do kranu-jakos srednio mi sie widzi dodatkowa wylewka, a w zlewozmywaku raczej naczyn nie bedziemy myli-od tego jest zmywarka-a nawet jesli to i tak raczej cieplej wody sie do tego uzywa

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poza wszelkimi kwestiami wydajności systemów osmotycznych, używanie wody przefiltrowanej do celów inne niż spożywcze to zwykłe marnotrawstwo. Odrzut wody do ścieków to około 70%, czyli na każdy litr czystej przypada średnio 3 litry do ścieków.

Z dwóch w/w możliwości zdecydowanie odrzucam regenerację nadmanganieniem potasu. Pozostaje tradycyjny odżelaziacz, tylko co należy przez to rozumieć?

W jaki domowy sposób mogę określić czy ten zapach to siarkowodór? Na teraz mogę powiedzieć, że jak pobieram wodę z kranu, po przejściu przez zbiornik ciśnieniowy to nie czuję ,,jakiegoś mocnego'' zapachu. Dziwne też jest, że sanepid nie określił typu zapachu w badaniu.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam!

Prawie każde laboratorium nie określa pochodzenia zapachu. Najbezpieczniej jest napisać "nieakceptowalny"

Siarkowodór stosunkowo łatwo rozpoznać. Pachnie mocno siarką i szybko się ulatnia, pozostawiając wodę bezwonną.

Moje rozwiązanie: napowietrzacz, butla 13x54, podsypka żwirowa ok 10 litrów, Birm 60 litrów, głowica wg. uznania

Woda jest dość miękka ale kamień na pewno się będzie odkładał. Można ewentualnie przygotować wyjścia pod zmiękczacz na instalacji. Dzięki temu można później go dostawić samodzielnie i nie płacić dwa razy za montaż.

Problem żelaza/manganu jak i twardości załatwiłoby 30 litrów złoża CR ale na tym forum nie ma ono dobrej prasy;) czemu... nie wiem.

Ja też spotkałem się wielokrotnie z bardzo złej jakości wodą (norma x 100) w okolicach Dębe Wielkie, więc możesz uważać się za szczęściarza.

pozdrawiam

Mam pytanie o zewnętrzne zbiorniki na solanke do zmiękczaczy wody.

Czy te zbiorniki to "coś specjalnego" czy tylko zwykle wiadro/beczka do którego doprowadzona jest rurka?

Sam zbiornik nie jest w jakiś sposób specjalny, ale ma dodatkowe elementy (studnię, zawór solankowy, pływak, przelew, ruszt). Jak dodasz te elementy do beczki to będziesz miał elegancki zbiornik na solankę :)

Prawie każde laboratorium nie określa pochodzenia zapachu. Najbezpieczniej jest napisać "nieakceptowalny"

Siarkowodór stosunkowo łatwo rozpoznać. Pachnie mocno siarką i szybko się ulatnia, pozostawiając wodę bezwonną.

Moje rozwiązanie: napowietrzacz, butla 13x54, podsypka żwirowa ok 10 litrów, Birm 60 litrów, głowica wg. uznania

Woda jest dość miękka ale kamień na pewno się będzie odkładał. Można ewentualnie przygotować wyjścia pod zmiękczacz na instalacji. Dzięki temu można później go dostawić samodzielnie i nie płacić dwa razy za montaż.

Problem żelaza/manganu jak i twardości załatwiłoby 30 litrów złoża CR ale na tym forum nie ma ono dobrej prasy;) czemu... nie wiem.

Ja też spotkałem się wielokrotnie z bardzo złej jakości wodą (norma x 100) w okolicach Dębe Wielkie, więc możesz uważać się za szczęściarza.

pozdrawiam

Coś mi się zdaje że znowu dajesz d…. . Jeżeli w wodzie jest siarkowodór nie można stosować sławnego Birmu mimo że ma napis Made in USA. Sadze że już lepszy będzie ten chalcedonit, jest neutralny i szkody nie przyniesie. A do czego ten CR przy takiej twardości i zapachu to wcale już nie rozumiem. Proponuje zmienić książkę na aktualniejszą bo zrobisz komuś krzywdę.

Edytowane przez Hytryulik

Coś mi się zdaje że znowu dajesz d…. . Jeżeli w wodzie jest siarkowodór nie można stosować sławnego Birmu mimo że ma napis Made in USA. Sadze że już lepszy będzie ten chalcedonit, jest neutralny i szkody nie przyniesie. A do czego ten CR przy takiej twardości i zapachu to wcale już nie rozumiem. Proponuje zmienić książkę na aktualniejszą bo zrobisz komuś krzywdę.

Hytry, ja rozumiem, ze Ty nie lubisz wszystkiego co Hameryjkanskie, ale bez przesady. Jaka krzywde? Wyskoczy ten BIRM z butli i go ugryzie?

A drogi Hytry zwyczajowo pluje na to co hamerykanskie nie doczytujac tego co wazne tudziez skrzetnie pomijajac. Wez sie wczytaj, bo nigdzie nie jest napisane, ze w tej wodzie sa "siarkowodory" ;-) Tylko ze zapach jest wedlug sanepidu nieakceptowalny, co wiecej, akapap twierdzi ze po przejsciu przez zbiornik ocynkowany woda nie ma jakiegos silnego zapachu. Zgnile jaj by raczej poczul.

Co wiecej, czegos bys tam nie nasylap, czy to BIRMu czy to piachu, mangan i tak zostanie. Na szczescie jest go na tyle nieduzo ze bym sie nie przejmowal tym faktem.

Czekaj, zapomnialem. BIRM zacznie zaraz mu "siac manganem" ;-))

NIe wiem skad zalecenie zeby nie uzywac BIRMu z siarkowodorem bo producent sie nie chwali. Zloze sie od tego pewnie nie rozleci, i zgaduje, ze H2S dezaktywuje zloze katalityczne i manganu bys juz tym nie usunal. Tylko jak pisalem, i tak manganu razem z zelazem nie usuniesz, wiec niewielka strata.

marcin

Dla przypomnienia bo Hydraulik wyraźnie traci wątki

Na teraz mogę powiedzieć, że jak pobieram wodę z kranu, po przejściu przez zbiornik ciśnieniowy to nie czuję ,,jakiegoś mocnego'' zapachu. Dziwne też jest, że sanepid nie określił typu zapachu w badaniu.

----------------------------------------------------------------------

II stopien filtracji

Zmiekczacz z kationitom, butla Aqua Sky 10x35”, kompaktowy kabinet

Aqua Sky Maxi, głowica sterujaca CLACK z mieszaczem, pracujaca w

cyklu objetosciowym, zbiornik solanki w kabinecie. Układ z podwójnym

zaworem bezpieczenstwa, 25 kg soli pastylkowanej, układ dezynfekujacy

złoże.

1 kpl. 1 650,00

3. Montaż rozruch oraz elementy instalacyjne. - 1400,00

Razem: 5 035,00 + 23% VAT.

Czy to jest siarkowodór to nie wiadomo.

Dupy to Ty dajesz hYDRAYLIKU w co drugim poście. Ostatnio przekonywałeś forumowicza na wydatek 1500 zł na montaż napowietrzacza w celu usunięcia siarkowodoru, nie doczytałeś jednak, że on go już ma i niestety nie działa.

Ale tak mają wszystkowiedzący "fachowcy".

Jeśli był bym inwestorem to przynajmniej chciałbym wiedzieć, że istnieje możliwość zastąpienia dwóch urządzeń jednym, z wszystkimi wadami i zaletami tego rozwiązania.

Dupy to Ty dajesz hYDRAYLIKU w co drugim poście. Ostatnio przekonywałeś forumowicza na wydatek 1500 zł na montaż napowietrzacza w celu usunięcia siarkowodoru, nie doczytałeś jednak, że on go już ma i niestety nie działa.

QUOTE]

Podaj konkretny cytat potwierdzający te twoje twierdzenie. Jeżeli nie to się nie odzywaj. Zaistnieć można uczciwie bez powtarzania głupot;)

QUOTE]

Podaj konkretny cytat potwierdzający te twoje twierdzenie. Jeżeli nie to się nie odzywaj. Zaistnieć można uczciwie bez powtarzania głupot;)

istnieję .. bardziej się już nie da;)

dla zainteresowanych to tylko kilka wątków wstecz...

miłego weekendu dla wszystkich

Hytry, ja rozumiem, ze Ty nie lubisz wszystkiego co Hameryjkanskie, ale bez przesady. Jaka krzywde? Wyskoczy ten BIRM z butli i go ugryzie?

A drogi Hytry zwyczajowo pluje na to co hamerykanskie nie doczytujac tego co wazne tudziez skrzetnie pomijajac. Wez sie wczytaj, bo nigdzie nie jest napisane, ze w tej wodzie sa "siarkowodory" ;-) Tylko ze zapach jest wedlug sanepidu nieakceptowalny, co wiecej, akapap twierdzi ze po przejsciu przez zbiornik ocynkowany woda nie ma jakiegos silnego zapachu. Zgnile jaj by raczej poczul.

Co wiecej, czegos bys tam nie nasylap, czy to BIRMu czy to piachu, mangan i tak zostanie. Na szczescie jest go na tyle nieduzo ze bym sie nie przejmowal tym faktem.

Czekaj, zapomnialem. BIRM zacznie zaraz mu "siac manganem" ;-))

NIe wiem skad zalecenie zeby nie uzywac BIRMu z siarkowodorem bo producent sie nie chwali. Zloze sie od tego pewnie nie rozleci, i zgaduje, ze H2S dezaktywuje zloze katalityczne i manganu bys juz tym nie usunal. Tylko jak pisalem, i tak manganu razem z zelazem nie usuniesz, wiec niewielka strata.

marcin

To jest twój przypadek i Birm nie działa na mangan. Ja parę razy spotkałem się że usuwa żelazo i mangan, ale nigdy jak występował siarkowodór.

Niestety jeżeli to są przypadki to dla klientów indywidualnych tego nie proponuję, gdyż w Polsce rzadko zdarzają się takie wody.

Zastosowanie takiego złoża wymaga testów do konkretnego przypadku i w tym momencie robią się koszty których klient indywidualny nie jest w stanie unieść. To samo się tyczy złoża CR najpierw powinny być przeprowadzone odpowiednie testy przed zastosowaniem, propagowane przez producenta złoża.

Wszystkie bandy na skrzyżowaniach w Warszawie są zeszpecone twoja reklamą.

Zastanawiam się czy to przynosi klientów?

A ja nawet specjalnie patrzyłem na te bandy przez ostatnie dni i nie udało mi się wypatrzeć ;)

Ale też chętnie się dowiem czy taka reklama jest skuteczna?

To jest twój przypadek i Birm nie działa na mangan. Ja parę razy spotkałem się że usuwa żelazo i mangan, ale nigdy jak występował siarkowodór.
Jak to, BIRM usuwal Fe i Mn? I nie "sial manganem"? Byc nie moze ;-) Zaloze sie ze pH bylo ciut wyzsze nic 7.5?

A to przypadek nie tylko moj i nie tylko BIRM. Przypadki z mojej ulicy (4), to zarowno BIRM, Greensand, jak i (o zgrozo!!) dolomit, na jednym stopniu usuwaja zelazo ale manganu juz nie (ph~7.3). A przeca Greensand H2S-u sie nie boi, mimo ze go tu generlanie nie mamy. TO nie siarkowodor temu manganu przeszkadza.

marcin

Edytowane przez Jastrząb

A ja nawet specjalnie patrzyłem na te bandy przez ostatnie dni i nie udało mi się wypatrzeć ;)

Ale też chętnie się dowiem czy taka reklama jest skuteczna?

Wschodnia Warszawa i okolice. Ja ostatnio nie jeżdżę po Warszawie, gdyż wyjeżdżam tylko na awarie hydroforni (mróz), morze zrobiło się komuś wstyd i usunął je. A to też będzie sukces.