Jastrząb 21.02.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Dla takich wyników to jednostopniowa filtracja raczej nie wystarczy. Przy hydroforze przeponowym/membranowym jesteś skazany na regenerację nadmanganianem (np. złoże GreenSand plus) Nie zgodze sie. Nie jest skazany. Duzy filtr, powiedzmy 13" z 65l zloza, to pojdzie blisko 200g nadmanganianu na regeneracje. W zaokragleniu, 1kg miesiecznie. Jak sie dobrze poszuka, to nadmanganian mozna kupic po jakies 25PLn za kg. x 12 = 300PLN na rok. Plus jesli szambo/kanalizacja wiecej sciekow na plukanie takiego filtra niz nieregenerowanego KMnO4. To sie po prostu nie oplaca. Jak wymieni czlowiek zbiornik na otwarty, to w 2-3 lata koszt takiej podmiany wyrowna sie z tym co by zaplacil za chemie do regeneracji. Jesli moze sprzedac za pol ceny lekko uzywany membranowy, to wyjdzie jeszcze lepiej. Jest szansa, ze po jakims czasie zmaleje amoniak. Albo nie. W drugim stopniu ja bym zastosował Cristal Right, bo usunie resztki żelaza i manganu, zmiękczy wodę oraz co najważniejsze zredukuje jon amonowy. Tu zgoda, tyle ze jako opcja w czasie pozniejszym, jesli po napowietrzeniu, faktycznie jakies zelazlo zostanie. Minimalnie przekroczonym manganem i moniakiem bardzo bym sie nie przejmowal. Jeśli chodzi o zapach, to sam musisz zdecydować. Jeśli jest silny a woda ma od razu kolor cieniutkiej herbaty to być może będzie potrzebna kolumna węglowa.Odradzam. Mnie do nie chlorowanej wody namowiono do wegla. Wtedy to dopiero smierdzialo marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomiviol 21.02.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) dzieki za info czy możecie podać koszt tego urządzenia; do qbek17 czy uważasz że jedna kolumna wystarczy jeśli tak to jaki rozmiar ; w wypadku dwóch kolumn jakie rozmiary i orientacyjne koszty ;dostałem propozycję z w-wa zbiornik hydroforowy wimest+napowietrzacz+kolumna filtrująca nie wiem o jakim wkładzie 4000złwoda po napełnieniu szklanki jest biała dopiero ok.1h zaczyna ciemnieć do koloru cieniutkiej herbaty. z qa dostalem ofertę za 6500zł chciałbym to zamknąć w granicach 3000-4000zł jeśli macie jakieś sugestie proszę o podpowiedź dzięki,jeszcze jedno czy rozwiązanie z napowietrzaniem jest najlepsze,czy iść w stronę kolumny z green lub cr Edytowane 21 Lutego 2012 przez tomiviol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.02.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 dzieki za info czy możecie podać koszt tego urządzenia; do qbek17 czy uważasz że jedna kolumna wystarczy jeśli tak to jaki rozmiar ; w wypadku dwóch kolumn jakie rozmiary i orientacyjne koszty ;dostałem propozycję z w-wa zbiornik hydroforowy wimest+napowietrzacz+kolumna filtrująca nie wiem o jakim wkładzie 4000złKoszt zbiornika z napowietrzaniem to jakies ~800PLN pewnie. Wiec reszta na filtr. Doscy sporo. Dopytaj dokladnie co tam jest, a konkretnie: - jaka glowica sterujaca - jakich rozmiarow zbiornik - jakie zloze filtracyjne i ile go tam jest U mnie zbiornik 13"x54" radzi sobie z 3,5mg zelaza. woda po napełnieniu szklanki jest biała dopiero ok.1h zaczyna ciemnieć do koloru cieniutkiej herbaty. z qa dostalem ofertę za 6500zł chciałbym to zamknąć w granicach 3000-4000zł jeśli macie jakieś sugestie proszę o podpowiedź dzięki To dobrze ze woda robi sie z czasem zolta. Jest szansa ze po usunieciu zelaza zniknie i metnosc, i zapach i kolor. We wszystkim to zelazo bruzdzi. Zalezy co jest w tej ofercie za 6500. Jak pokombinujesz to pewnie w 3000+ zamkniesz koszt zbiornika z napowietrzaniem i odzelaziacz. Po tym Ci na pewno zostanie twardosc w wodzie, moze, choc nie musi po pewnym czasie pomoc na amoniak. Prawie na pewno nie ruszy manganu (ale jest go malo) Moze ta ofera za 6500 przewiduje tez zmiekczanie? Musisz cos wiecej napisac o tych ofertach. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiw 21.02.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Nie zgodze sie. Nie jest skazany. Duzy filtr, powiedzmy 13" z 65l zloza, to pojdzie blisko 200g nadmanganianu na regeneracje. W zaokragleniu, 1kg miesiecznie. Jak sie dobrze poszuka, to nadmanganian mozna kupic po jakies 25PLn za kg. x 12 = 300PLN na rok. marcin wydaje mi się, że napisałem, że dla hydrofora membranowego, jest skazany na GS;) Czym masz zasypany swój zbiornik? Chyba regenerujesz się nadmanganianem z tego co pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiw 21.02.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Minimalnie przekroczonym manganem i moniakiem bardzo bym sie nie przejmowal. Odradzam. Mnie do nie chlorowanej wody namowiono do wegla. Wtedy to dopiero smierdzialo marcin postaram się jutro odesłać fotkę z instalacji, która była zasilana wodą z chyba 3 krotnym przekroczeniem manganu jak pięknie zarosła na czarno;) co do węgla aktywnego to dziwna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomiviol 21.02.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 dzięki za szybką reakcję oferta za 6500 to odżel-klarsanit 13x54 fleck5000 i odmang. defeman 10x54 fleck5600, jeśli mogę prosić to coś konkretniej za 3000+, czy zamienić h-membranowy na przepływowy i czy może on być w studzience w miejscu przeponowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.02.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 do qbek17 czy uważasz że jedna kolumna wystarczy jeśli tak to jaki rozmiar ; w wypadku dwóch kolumn jakie rozmiary i orientacyjne koszty Myślę, że jedna kolumna 13x54 powinna być wystarczająca, przy założeniu że zapotrzebowanie będzie na takim poziomie jaki podałeś (300 litrów/dobę). Przepływ będzie powolny i powinno starczyć czasu na usunięcie żelaza i może też manganu. Resztą (jak już pisał Jastrząb) bym się nie przejmował w tym momencie - jest spora szansa, że po usunięciu żelaza inne parametry też się polepszą. Inną kwestią jest jeszcze to, że przy takim (dość niskim) zużyciu wody będziesz musiał płukać filtr dosyć często, mimo że nie wykorzystasz jego pojemności. W tym momencie moim zdaniem warto pomyśleć o CR (jeśli zależy ci także na zmiękczeniu wody) lub greensandzie na głowicy, w której możesz ustawić dwie różne regeneracje (płukanie i regenerację nadmanganianem). Co do kosztów - CR wyjdzie drożej w zakupie, ale załatwi ci też twardość i nie musisz ruszać hydroforu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.02.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 czy zamienić h-membranowy na przepływowy i czy może on być w studzience w miejscu przeponowegoZbiornik przeplywowy do napowietrzania wody powinien byc solidnie duzy. Najczestszym tu polecanym jest 300L. Zmiescisz taki w studzience? TO jest kawal kobyly. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.02.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 (edytowane) postaram się jutro odesłać fotkę z instalacji, która była zasilana wodą z chyba 3 krotnym przekroczeniem manganu jak pięknie zarosła na czarno;) Jakbys przy okazji jeszcze napisal chocby przy jakim pH dzialala ta instalacja to by bylo super. Zaden z moich 2 sasiadow ktory sie nie pozbywa manganu, (przy pH~7.3) i 1 stopniowej filtracji, nie narzeka na czarne osady. Fakt do srodka rur nie zagladalem, ale lazienki, wanny itd sa czyste. A mangan na poziomie 0,3-0,5 mg. co do węgla aktywnego to dziwna sprawa Nie wiem co w tym dziwnego. Wegiel aktywny to swietne podloze do rozwoju bakterii. marcin Edytowane 22 Lutego 2012 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.02.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Czym masz zasypany swój zbiornik? Chyba regenerujesz się nadmanganianem z tego co pamiętam.Mam 2 stopniowa filtracje. Najpierw Birm potem Greensand. Zaszlosc historyczna, bo jakis partacz postawil Greensand + wegiel aktywny na metnosc i zapach. Raz ze smierdzialo, to nawet zelaza do konca nie usuwalo, manganu wogole rzecz jasna. pH7.3, Fe 3,5mg, Mn=0,5. A usuniecie Fe metnosc, zapach zalatwilo kompletnie. Przestawilem kolejnosc, wegiel wywlilem, zastapielem BIRMem, i teraz jest pierwszy Birm ktory w 100% radzi sobie z Fe, i Greensand ktory w 100% radzi sobie z manganem. Fe i Mn oznacza pomiedzy filtrami i za filtrami wiec wiem ze Birm nie rusza Mn zupelnie. Wczesniej gdy jako pierwszy stal Greensand, to tez nie ruszal Mn zupelnie. Tzm po paru miesiacach. Bo swierzo postawiony greensand pieknie Fe i Mn usuwal. Przez chwile. Chcociaz z checia ze wzgledu na koszty wywalilbym ten greensand i zamienil na jakies zloze nie regenerowane w mniejszym zbiorniku. Teraz jest to 13" - zupelnie niepotrzebny taki wielki na tylko 0,5 mg manganu. Tylko to oznacza zakup nowego zbiornika, lub zasypanie tego "do polowy", czyli na pewno zakup innego zloza. A ze dziala i mam inne rzeczy na glowie, to sie chwilowo nie tykam. Kiedys zrobie eksperyment. Przestane ten greensand rgenerowac KMnO4 bede tylko plukal, i zobacze czy i kiedy przestanie usuwac mangan. Woda jest solidnie napowietrzona i wymieszana, wiec sie zastanawima, czy nie zadzial bez regeneracji jak klasyczne zloze katalityczne. Jak go zamorduje to tesknil nie bede marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.02.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Kiedys zrobie eksperyment. Przestane ten greensand rgenerowac KMnO4 bede tylko plukal, i zobacze czy i kiedy przestanie usuwac mangan. Woda jest solidnie napowietrzona i wymieszana, wiec sie zastanawima, czy nie zadzial bez regeneracji jak klasyczne zloze katalityczne. Jak go zamorduje to tesknil nie bede Myślę, że już teraz możesz spokojnie darować sobie nadmanganian do każdej regeneracji. Przy takim obciążeniu manganem (bez żelaza) pojemność złoża powinna wystarczyć na długie miesiące. Profilaktycznie raz na kilka miesięcy mógłbyś zrobić porządną regenerację w ramach przeglądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.02.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Myślę, że już teraz możesz spokojnie darować sobie nadmanganian do każdej regeneracji. Przy takim obciążeniu manganem (bez żelaza) pojemność złoża powinna wystarczyć na długie miesiące. Profilaktycznie raz na kilka miesięcy mógłbyś zrobić porządną regenerację w ramach przeglądu W sumie pomysl dobry. Dzieki Roumiem, ze majac zwyklego czasowego Clack'a, musze go przestawic na program tylko z plukaniem, a raz na te pare miesiecy przestawic recznie program i puscic pelna regeneracje. Czy Clakowi mozna jakos zmienic plyte glowna zeby mial tak opcje pelnej regeneracji tylko co jakis czas? Czy jestem skazany na reczna oblusge? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.02.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 W sumie pomysl dobry. Dzieki Roumiem, ze majac zwyklego czasowego Clack'a, musze go przestawic na program tylko z plukaniem, a raz na te pare miesiecy przestawic recznie program i puscic pelna regeneracje. Czy Clakowi mozna jakos zmienic plyte glowna zeby mial tak opcje pelnej regeneracji tylko co jakis czas? Czy jestem skazany na reczna oblusge? marcin Jest taka wersja elektroniki, która może robić 2 różne regeneracje, ale w twoim przypadku nie ma sensu się w to bawić (moim zdaniem) Po pierwsze - cena i dostępność - chyba nie uda ci się kupić samej płytki bez głowicy (to jest wersja na wyłączność dla jednego dystrybutora i sprzedają ją tylko w komplecie). Po drugie - ograniczenia techniczne - oprogramowanie pozwala na maksymalnie 10 powtórzeń jednego rodzaju regeneracji (czyli np. płukania) po czym robiona jest druga regeneracja (czyli np. z KMnO4). W twoim przypadku 1 regeneracja na 10 płukań to i tak za dużo W czasowym Clacku zmieniasz tylko program i już masz to z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomiviol 22.02.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 (edytowane) panowie dzięki, wasza wymiana doświadczeń z każdym postem odkrywa coraz więcej tajemnic uzdatniania jednak prosiłbym o jakiś konkret jeżeli chodzi o tę kolumnę13x54 jaki sterownik najlepiej i jaki wsad, i jeszcze jedno pytanie znalazłem dość interesujące kolumny usuwające żelazo i mangan TWO seria Performa FA z nadmanganianem potasu co o tym sądzicie czy możliwe jest napowietrzanie za hydroforem przeponowym przed kolumną filtrującą Edytowane 22 Lutego 2012 przez tomiviol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.02.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 i jeszcze jedno pytanie znalazłem dość interesujące kolumny usuwające żelazo i mangan TWO seria Performa FA z nadmanganianem potasu co o tym sądzicie Nic w tym interesujaceo. Pisaly Ci rozne osoby o zlozu greensand powyzej. A ja powtorze to co tez pisalem, z wlasnego doswiadczenia. Ten filtr usunie Ci mangan tylko na poczatku dzialania. Pozniej usunie tylko zelazo. Nie patrz w katalogi i zapewnienia producenta. Albo inaczej, zapytaj sprzedawce, czy da Ci na pismie, ze w okresie gwarancji filtr bedzie redukowal zelazo i mangan do ustawowych poziomow Po drugie , koszty zakupu nadmanganianu to w przyblizeniu 300PLN na rok. Koszt wymiany zbiornika na otwarty, pewnie "raptem" 2x tyle. Po prostu z finansowego punktu widzenia to nie ma sensu. czy możliwe jest napowietrzanie za hydroforem przeponowym przed kolumną filtrującąMozliwe, ale nie ma zadnego sensu. Po to Ci duzy zbiornik otwarty, zeby tlen rozpuszczony w wodzie w czasie napowietrzania mial czas utlenic zelazo, czyli zeby w zbiorniku zaszlo to, co Ci zachodzi po godzinie w szklance wody - woda robi sie zolta, to jest objaw utleniajacego sie zelaza. Jak napowietrzysz wode za zbiornikiem, to jej przed wejsciem na filtr, nie przetrzymasz ostatecznie dlugo, zeby to utlenienie zdazylo zajsc. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.02.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 panowie dzięki, wasza wymiana doświadczeń z każdym postem odkrywa coraz więcej tajemnic uzdatniania jednak prosiłbym o jakiś konkret jeżeli chodzi o tę kolumnę 13x54 jaki sterownik najlepiej i jaki wsad, i jeszcze jedno pytanie znalazłem dość interesujące kolumny usuwające żelazo i mangan TWO seria Performa FA z nadmanganianem potasu co o tym sądzicie czy możliwe jest napowietrzanie za hydroforem przeponowym przed kolumną filtrującą Poza tym co wspomniał Jastrząb jest jeszcze jedna kwestia - napowietrzacz działa tylko przy odpowiedniej różnicy ciśnień (w praktyce przy odpowiednim przepływie wody). Jeśli zamontujesz go za hydroforem to raczej nie spełni on swojej roli bo przepływy będą małe i różne zależnie od ilości pobieranej wody. Jeśli chodzi o konkrety to polecam głowice firmy Clack, złoża już ci podawałem (Greensand, Pyrolox albo CR), zbiornik Enpress, Structural albo Wave Cyber. Jeśli się zdecydujesz na konkretne rozwiązanie to będzie łatwiej ci podać konkretnego linka albo firmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 23.02.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 panowie dzięki, wasza wymiana doświadczeń z każdym postem odkrywa coraz więcej tajemnic uzdatniania jednak prosiłbym o jakiś konkret jeżeli chodzi o tę kolumnę 13x54 jaki sterownik najlepiej i jaki wsad, i jeszcze jedno pytanie znalazłem dość interesujące kolumny usuwające żelazo i mangan TWO seria Performa FA z nadmanganianem potasu co o tym sądzicie czy możliwe jest napowietrzanie za hydroforem przeponowym przed kolumną filtrującą Przy takiej zawartości żelaza nie możesz stosować złóż które są regenerowane roztworami czy to nadmanganianem czy solą. Jest to strasznie awaryjne i z czasem mało skuteczne. Trafnie wybrałeś kolumnę 13x54 tylko szukaj belgijskiej produkcji Structurala i nie wież że inne ( najczęściej z dzikiego wschodu) są równie dobre. Aspirator musisz zamontować przed zbiornikiem hydroforowym bo inaczej nie będzie napowietrzał wody. Kilka razy widziałem zamontowany za aspiratorem zbiornik przeponowy i sprawdzałem żelazo ginęło, ale były to niewielkie przekroczenia ( do 1mg/l) w twoim przypadku nawet nie próbuj. Co do sterownika do takiego żelaza masz tylko jeden wybór Fleck 2510 ( zawór z silnym silnikiem i masywną konstrukcją) inne zawory będą się blokowały na osadzie z żelaza albo Ci sprzedający zaleci zamontowanie filtra wstępnego, który w twoim przypadku będziesz czyścił co parę dni. Jeżeli masz smykałkę techniczną i sam lubisz dłubać możesz ryzykować bo zawór Fleck 2510 ma jedną wadę jaką jest wysoka cena. Jedno sprawdzaj aby w zaworze był do sterowania system tłokowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.02.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 złoża już ci podawałem (Greensand, Pyrolox albo CR), I jeszcze garsc przydatnych informacji "technicznych": - Pyrolox - wymaga napowietrenia wiec wymiany zbiornika, usunie zelazo, nie wiem jak mangan (ale stawiam ze raczej tez nie), jest ciezki wiec wymaga duzo wody do plukania, przy 13" zbiorniku kolo 5m3/h!!, przy 10" zbiorniku 3m3/h, wiec i studnia i pompa musza miec taka wydajnosc - greensand - regenerowany nadmanganianem, nie wymaga wymiany zbiornika, usunie zelazo, prawdopodobnie nie mangan, woda do plukania to polowa tego co do Pyrolox'u, wiec jakies 3 i 1.5m3 /h dla zbiornikow 13" i 10". - CR - nie wymaga wymiany zbiornika, zelazo, mangan, i twardosc na zasadzie wymiany jonowej zamieni na sód, regenerowany sola, przy tym pozomie zelaza pewnie bedzie musialby czesto regenerowany, wiec pewnie wyjdzie dosyc drogi w eksploatacji (tu Qbek musi pomoc). marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.02.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 - CR - nie wymaga wymiany zbiornika, zelazo, mangan, i twardosc na zasadzie wymiany jonowej zamieni na sód, regenerowany sola, przy tym pozomie zelaza pewnie bedzie musialby czesto regenerowany, wiec pewnie wyjdzie dosyc drogi w eksploatacji (tu Qbek musi pomoc). marcin W CR pojemność jest głównie zużywana na usunięcie twardości (poziom żelaza jest tu mniej istotny). A twardość masz powiedzmy - normalną czyli eksploatacja nie powinna być tak tragicznie droga. Woda po płukaniu Pyroloxu ma tą zaletę, że nie zawiera chemii Z tym usuwaniem manganu to kwestia niepewna - w teorii powinien go usuwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.02.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Co do sterownika do takiego żelaza masz tylko jeden wybór Fleck 2510 ( zawór z silnym silnikiem i masywną konstrukcją) inne zawory będą się blokowały na osadzie z żelaza Dzien bez bzdur głoszonych przez Hytrego, dniem straconym Moj badziewny Clack dziala ponad 2 lata na wodzie z 3.5mg Fe i ciagle nie chce sie zablokowac Jakis wredny egzemplarz mi sie trafil. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts