tomiviol 23.02.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 (edytowane) witam jak często decydując się na pyrolox należy płukać złożez tego co widzę najlepszym rozwiązaniem byłoby dla mnie crjakie ilości soli do regeneracji i czy ten cr sobie poradzi z tą zawartością żelazanie wypowiedzieliście się w kwesti kolumn turbo odżelaziająco odmanganiającej czy jeżeli jest do wszystkiego to znaczy że jest do dupy Edytowane 23 Lutego 2012 przez tomiviol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 23.02.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Dzien bez bzdur głoszonych przez Hytrego, dniem straconym Moj badziewny Clack dziala ponad 2 lata na wodzie z 3.5mg Fe i ciagle nie chce sie zablokowac Jakis wredny egzemplarz mi sie trafil. marcin Niech twój ptasi mózg zrozumie, że inni mają w domu lepsze zajęcie niż grzebanie w odżelaziaczu np. przebywanie z żoną i dziećmi. Napisz ile razy ją rozbierałeś w tym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.02.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 witam jak często decydując się na pyrolox należy płukać złoże z tego co widzę najlepszym rozwiązaniem byłoby dla mnie cr jakie ilości soli do regeneracji i czy ten cr sobie poradzi z tą zawartością żelaza nie wypowiedzieliście się w kwesti kolumn turbo odżelaziająco odmanganiającej czy jeżeli jest do wszystkiego to znaczy że jest do dupy Czy to pyrolox, czy greensand, trzeba plukac co kilka dni zeby pozbyc sie zgromadzonych zanieczyszczen. Ja przy 3.5mg Fe plucze odzelaziacz rozmiaru 13" co tydzien. Nie zauwazylem spadku jakosci wody pod koniec cyklu filtracji, takze sprawdzaelm pod koniec filtracji zawartosc Fe w wodzie i jest 0. Takie plukanie to powiedzmy z 10min. Wiec pojdzie na to przy 13" zbiorniku 400 lub 800 litrow, dla zloza pyrolox lub greensand. Czyli sporo. Przez 3-4minuty leca z tego popluczyny koloru rdzy. Wiec jest tych zanieczyszczen naprawde sporo. Nie napisales jak sie pozbywasz sciekow. Jesli masz oczyszczalnie to nie bedziesz mogl zastosowac greensand'u bo nadmanganian wybije Ci bakterie. CR ma swoje zalety, mimo ze kolega Hytryulik polecajacych go do Twojej wody od czci i wiary bedzie odsadzal. Ale Hytry to jest specjalista "jednego rozwiazania", ktory nie chce lub nie umie stosowac niczego innego. Nie wiem co to jest kolumna turbo odżelaziająco odmanganiająca Zgaduje ze to jakies haslo marketingowe dla jakiegos standadowego rozwiazania. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.02.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 witam jak często decydując się na pyrolox należy płukać złoże co kilka dni (3-6) niezależnie od zużycia wody z tego co widzę najlepszym rozwiązaniem byłoby dla mnie cr jakie ilości soli do regeneracji i czy ten cr sobie poradzi z tą zawartością żelaza CR ma wady - głównie cenę Z żelazem i manganem raczej sobie poradzi. Zbiornik 10x54 musiałbyś regenerować co 5 m3 (5,2 kg soli), natomiast 13x54 - co 8 m3 (7,5 kg soli). Jeśli masz wysokie przepływy to lepiej rozważać większy zbiornik. Jeśli zużycie jest regularnie rozłożone to mniejszy powinien wystarczyć. nie wypowiedzieliście się w kwesti kolumn turbo odżelaziająco odmanganiającej czy jeżeli jest do wszystkiego to znaczy że jest do dupy Ogólnie zgadzam się z tą zasadą - idealnie byłoby postawić oddzielny filtr na każdy rodzaj zanieczyszczenia. Ale to są ogromne koszty i nie ma też takiej potrzeby przy niskich przekroczeniach. Złoża multifunkcyjne są kompromisem - i często taki kompromis jest w sam raz na potrzeby użytkownika (mimo, że technologicznie można byłoby to zrobić lepiej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 23.02.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 witam jak często decydując się na pyrolox należy płukać złoże z tego co widzę najlepszym rozwiązaniem byłoby dla mnie cr jakie ilości soli do regeneracji i czy ten cr sobie poradzi z tą zawartością żelaza nie wypowiedzieliście się w kwesti kolumn turbo odżelaziająco odmanganiającej czy jeżeli jest do wszystkiego to znaczy że jest do dupy Dobrze radzę „Tomivol nie idźcie tą drogą” to jest utopia. Koszty eksploatacyjne zjedzą Ci no i ten cierpki smak sodu w wodzie będzie Cię odrzucał od wody. I do tego problem z zerową twardością przy CR. O czym niektórzy umiejętnie zapominają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.02.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 (edytowane) Niech twój ptasi mózg zrozumie, że inni mają w domu lepsze zajęcie niż grzebanie w odżelaziaczu np. przebywanie z żoną i dziećmi. Napisz ile razy ją rozbierałeś w tym czasie.Jak to milo gdy zwyczajowo juz zamieniasz rzeczowe argumenty na obrazanie rozmowcow. Dla Twojej wiadomosci nie rozbieralem tego zaworu nigdy. Raz gdzies z rok temu zainspirowny tym co glosisz, odkrecilem ktoras zatyczke zeby na wlasne oczy zobaczyc te zwaly zanieczyszczen ktore mi lada dzien zawor zablokuja. I jak kiedys juz pisalem, owszem scianki sa brudne, ale pokrywa je cienka warstwa tlustawego miekkiego nalotu z wodorotlenku zelaza ktora sie sciera po dotknieciu palcem. Nic co by stanowilo taki opor, zeby zamordowac silnik lub zablokowac mechanike. Trwalo to tyle, ze zona w tym czasie nawet nie zauwazyla ze cos kombinuje przy filtrach. Filtr jest dobrze plukany, maksymalnym strumieniem polecanym w karcie katalogowej dla tego zloza. Oczywiscie firma ktora to stawiala, wlozyla restryktor przeplywu duuzo miejszy, tak ze strumien wody byl mniejszy niz w karcie katalogowej zloza. Moze tu jest pies pogrzebany? Moze zwyczajowo zloza sa niedoplukiwane, albo plukane za slabo, i czesc zaniezczyszczen zostaje gdzies w glowicy? Glowica jest wszak taka sama. Ja mam duzy zbiornik 13". Wsadzilem restryktor 11gal, wiec plucze lekki BIRM z predkoscis 30m/h, wiec gorna granica z karty zloza (czyli 2,5m3/h). A jesli frma ustawila mi oryginalnie 22m/h i restrytor 5gal, a mialbym 10" zbiornik, to przez glowice by plynelo raptem 1,1m3/h. Powodow moze byc wiele. Ale Ty idziesz najprostsza droga uparcie twierdzac, ze zwor Clack jest do dupy. marcin Edytowane 23 Lutego 2012 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.02.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 I do tego problem z zerową twardością przy CR.Czekaj, niespojny jestes. Raz twierdzisz, ze to nie bedzie dzialac, bo sie inzktor zapcha itd, a teraz piszesz ze bedzie mial zerowa twardosc wody (czyli ze jednak bedzie dzialac). No wez sie zdecyduj. Bedzie dzialac, czy nie bedzie? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiw 23.02.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 (edytowane) Czekaj, niespojny jestes. Raz twierdzisz, ze to nie bedzie dzialac, bo sie inzktor zapcha itd, a teraz piszesz ze bedzie mial zerowa twardosc wody (czyli ze jednak bedzie dzialac). No wez sie zdecyduj. Bedzie dzialac, czy nie bedzie? marcin .....a było trochę spokoju;) mam instalację, na jednej z gorszych wód jakie spotkałem Wyniki przed: Fe - 5,2 Mn - 3,22 Twardość - 330 Jon amonowy - 0,79 Mętność - 84 normalny ściek, chyba woda w Wiśle jest 100x lepsza Zastosowałem "duży";) zbiornik z GS oraz butlę CR, dokładnie 40 litrów Badaliśmy wodę po około 3 miesiącach od uruchomienia, tuż przed regeneracją (GS raz w tygodniu) Wyniki: Żelazo - 0,12 Mangan - 0,07 Twardość - 160 Jon amonowy - 0,05 Mętność - poniżej 0,2 Dokładnie więc widać, że woda nie została całkowicie zmiękczona, tylko o połowę i jest idealna. Nie wspomnę o tym, że człowiek jest bardzo, bardzo zadowolony z rezultatów. Dziwią mnie opinie niektórych, bez żadnych twardych argumentów, tylko na zasadzie "bo ja wiem!" i jeszcze te personalne ataki - dziecinada Edytowane 23 Lutego 2012 przez Swi***w korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiw 23.02.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Jakbys przy okazji jeszcze napisal chocby przy jakim pH dzialala ta instalacja to by bylo super. Zaden z moich 2 sasiadow ktory sie nie pozbywa manganu, (przy pH~7.3) i 1 stopniowej filtracji, nie narzeka na czarne osady. Fakt do srodka rur nie zagladalem, ale lazienki, wanny itd sa czyste. A mangan na poziomie 0,3-0,5 mg. marcin Jastrząb, poniżej fotki, jeśli będziesz czuł niedosyt to na priva wyślę w wysokiej rozdzielczości. Nie są idealne o ciężko się zogniskować Osad jak był mokry miał barwę całkowicie czarną, teraz gdy całkiem wysechł przebijają rdzawe plamy. Wyniki badań: pH - 6,4 czyli mangan niezbyt chętnie się wytrąca Żelazo - 30 mikrogram Mangan - 180 mikrogram (czyli niewiele) Instalacja ma 15 lat. Były założone jakieś filtry ale nie wiem z czym, obstawiam dolomit;) Do płukania wstecznego. Warstwa miejscami ma nawet 4-5 mm grubości. http://vpx.pl/i/8VpF1.jpg http://vpx.pl/i/MzxtD.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.02.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 .....a było trochę spokoju;) mam instalację, na jednej z gorszych wód jakie spotkałem Wyniki przed: Fe - 5,2 Mn - 3,22 Twardość - 330 Jon amonowy - 0,79 Mętność - 84 normalny ściek, chyba woda w Wiśle jest 100x lepsza Zastosowałem "duży";) zbiornik z GS oraz butlę CR, dokładnie 40 litrów Badaliśmy wodę po około 3 miesiącach od uruchomienia, tuż przed regeneracją (GS raz w tygodniu) Wyniki: Żelazo - 0,12 Mangan - 0,07 Twardość - 160 Jon amonowy - 0,05 Mętność - poniżej 0,2 Dokładnie więc widać, że woda nie została całkowicie zmiękczona, tylko o połowę i jest idealna. Nie wspomnę o tym, że człowiek jest bardzo, bardzo zadowolony z rezultatów. Dziwią mnie opinie niektórych, bez żadnych twardych argumentów, tylko na zasadzie "bo ja wiem!" O ile znam Hytrego to on pije do rozwiazania 1-stopniowej filtracji Fe, Mn, twarosci na CR. Jak chcesz sie pozbyc calego zelaza, to i zmiekczyc do zera w takim przypadku musisz. Wszyscy sie tu chyba zgadzaja, ze filtracja 2 stopniowa jest lepsza, ze wzgledu na pozostawienie czesci twardosci. Co to jest dokladnie "duzy" zbiornik? Podaj pH tej wody. Tu jest duzo manganu, to troche inny przypadek, Ja pisalem o greensandzie na przykladzie swojej wody ph=7.3, Fe~3mg, Mn~0.3-0,5mg. Czyli manganu jest duzo mniej niz zelaza. I to nie dziala w dluzszej perspektywie!! Mangan jest usuwany tylko przez jakis czas, nie potrafie dokladnie powiedziec ile, ale bylo to pare miesiecy. Filtr z GS uruchomilem 1.Listopada. Zbijal Fe i Mn do zera. Pod koniec stycznia, magnau juz bylo 0.05 wiec niby w normie. Ale na poczatku lata to juz bylo w zasadzie tyle ile w wodzie surowej. Zelazo caly czas ladnie zbijane bylo do 0 lub bardzo blisko 0. Zbiornik 13x54. Wiec bym na Twoim miejscu pobadal czlowiekowi ten mangan troche dluzje niz 3miesiace. Ot dla wlasnej wiedzy. I badalbym ja za GS a przed CR. Bo jak dobrze rozumiem, to teraz wychodzi Ci 0,14mg Mn z GS. U sasiada w zasadzie identyczna sytuacja. Mniejszy zbiornik, 10" za to bardzo czesto puszczana regeneracja, mial ustawiona chyba co 3 dni, sadzac po tym jak czesto mu sie konczyl nadmanganian. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.02.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Jastrząb, poniżej fotki, jeśli będziesz czuł niedosyt to na priva wyślę w wysokiej rozdzielczości. Nie są idealne o ciężko się zogniskować Wyzsza rodzielczosc mile widziana. Bo na tych zdjeciach wyglada jak zelazo + kamien. Widzialem osady Mn, i one sa totalnie smoliscie czarne jak wegiel. I w swielte tych zdjec, ten Twoj client co w poscie powyzej powinien sie bac, bo za pare lat bedzie mial takie same rury, wszak zostej mu raptem 0,07mg Mn (za to wyszsze pH ) marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiw 23.02.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Wyzsza rodzielczosc mile widziana. Bo na tych zdjeciach wyglada jak zelazo + kamien. Widzialem osady Mn, i one sa totalnie smoliscie czarne jak wegiel. I w swielte tych zdjec, ten Twoj client co w poscie powyzej powinien sie bac, bo za pare lat bedzie mial takie same rury, wszak zostej mu raptem 0,07mg Mn (za to wyszsze pH ) marcin osady była właśnie czarne i smoliste, oczywiście nie było czasu zrobić fotki na bieżąco, teraz wyschły, dużo osadów się wykruszyło i wyglądają właśnie tak. Ale 15 lat to szmat czasu i woda się mogła zmieniać. Woda musiała być duużo gorsza w przeszłości, bo nie chce mi się wierzyć, że ta zostawiła takie właśnie osady. Nie mam niestety starych badań. Słyszałem kilkukrotnie o tzw. "oddawaniu manganu" przez złoże z upływem czasu. Również od kompetentnych, wydawałoby się ludzi, z zaprzyjaźnionego laboratorium. Dlatego nie mam powodu w to wątpić. Tomiviol ma oczywiście niewiele manganu i specjalnie nie powinien się tym przejmować ale dla tej zawartości żelaza powinien mieć dwa stopnie filtracji. Myślę, że Twój stosunkowo spory odżelaziacz na Birm skutecznie usuwa żelazo do przepływu 1,1-1,5 m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiw 23.02.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Wyzsza rodzielczosc mile widziana. Bo na tych zdjeciach wyglada jak zelazo + kamien. Widzialem osady Mn, i one sa totalnie smoliscie czarne jak wegiel. I w swielte tych zdjec, ten Twoj client co w poscie powyzej powinien sie bac, bo za pare lat bedzie mial takie same rury, wszak zostej mu raptem 0,07mg Mn (za to wyszsze pH ) marcin wypłukałem nypel w czystej wodzie i dopiero wyszło ciekawie;) czarna warstewka sięga maksymalnie 1mm w głąb osadów. Trudno ocenić ile tego dokładnie było bo jak wspomniałem wcześniej, sporo się wykruszyło i odpadło. zdjęcie tutajhttp://vpx.pl/i/PQT9V.jpg nic więcej z mojego sprzętu nie wycisnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.02.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Słyszałem kilkukrotnie o tzw. "oddawaniu manganu" przez złoże z upływem czasu. Również od kompetentnych, wydawałoby się ludzi, z zaprzyjaźnionego laboratorium. Dlatego nie mam powodu w to wątpić. Dlatego trzeba to kontrolowac i pewnie zloze wymienic po jakims czasie. Nic nie jest wieczne. Tomiviol ma oczywiście niewiele manganu i specjalnie nie powinien się tym przejmować ale dla tej zawartości żelaza powinien mieć dwa stopnie filtracji. Jesli chce usunac cos po za zelazem, to owszem. Jesli tylko zelazo, to duzy filtr powinien dac rade przeciez. Myślę, że Twój stosunkowo spory odżelaziacz na Birm skutecznie usuwa żelazo do przepływu 1,1-1,5 m3/h.Nie wiem, maksymalnego poboru wody nie mierzylem, ale nie sadze zeby to bylo nawet 1m3/h. Zuzywamy stosunkowo malo wody, glownie uzywamy prysznica itd. Wielokrotnie mierzone zelazo za filtrem, i zawsze bylo na granicy 0. Z tego filtra jestem zadowolony. Latwo sie plucze, w zasadzie po 4-5mimutach plukania leci z niego czysta woda (ale wczesniej zupa nieprzecietna). marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemmko 23.02.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Witam Prosiłbym o opinie na temat wody i propozycję systemu który poprawił by jej jakość. Aktualnie posiadam tylko badania fizykochemiczne, wkrótce pewnie będą również bakterie. Woda z własnego ujęcia, studnia z kręgów(6-7m głębokości),hydrofor z przeponą, woda do badania pobierana w domu. Zapotrzebowanie na wodę dla dwóch dorosłych osób z tym, że system do uzdatniania chcielibyśmy zainstalować już przyszłościowo. Poniżej parametry wody Azotany 5,4Azotyny 0,05Barwa >40 (44-N)Chlorki 49,6indeks nadmanganiowy 9,6Jon amonowy 0,39Mangan 0,85Mętność 5,67Przewodność elektryczna 921siarczany 83,3sumaryczna zawartość wapna, magnezu, twardość ogólna - 550temp wody - 20stph 7,03żelazo - 0,66 Dziękuję za zainteresowanie. PozdrawiamPrzemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.02.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Słyszałem kilkukrotnie o tzw. "oddawaniu manganu" przez złoże z upływem czasu. Również od kompetentnych, wydawałoby się ludzi, z zaprzyjaźnionego laboratorium. Dlatego nie mam powodu w to wątpić. Też o tym słyszałem, ale nie jest to zjawisko występujące zawsze. Muszą być do tego określone warunki (np. odpowiednie pH). Dlatego też każde złoże ma określone parametry pracy (w tym minimalne wartości pH), przy których może pracować prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.02.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Witam Prosiłbym o opinie na temat wody i propozycję systemu który poprawił by jej jakość. Aktualnie posiadam tylko badania fizykochemiczne, wkrótce pewnie będą również bakterie. Woda z własnego ujęcia, studnia z kręgów(6-7m głębokości),hydrofor z przeponą, woda do badania pobierana w domu. Zapotrzebowanie na wodę dla dwóch dorosłych osób z tym, że system do uzdatniania chcielibyśmy zainstalować już przyszłościowo. Poniżej parametry wody Azotany 5,4 Azotyny 0,05 Barwa >40 (44-N) Chlorki 49,6 indeks nadmanganiowy 9,6 Jon amonowy 0,39 Mangan 0,85 Mętność 5,67 Przewodność elektryczna 921 siarczany 83,3 sumaryczna zawartość wapna, magnezu, twardość ogólna - 550 temp wody - 20st ph 7,03 żelazo - 0,66 Dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam Przemek Nie wnikając w szczegóły - będzie to drogie i trudne zadanie (niskie pH, dużo manganu, wysoka organika, może jeszcze bakterie, ogromna twardość...) Chyba lepiej pomyśleć o kopaniu studni głębinowej lub wodociągach (o ile jest taka możliwość). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 24.02.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 (edytowane) .....a było trochę spokoju;) mam instalację, na jednej z gorszych wód jakie spotkałem Wyniki przed: Fe - 5,2 Mn - 3,22 Twardość - 330 Jon amonowy - 0,79 Mętność - 84 normalny ściek, chyba woda w Wiśle jest 100x lepsza Zastosowałem "duży";) zbiornik z GS oraz butlę CR, dokładnie 40 litrów Badaliśmy wodę po około 3 miesiącach od uruchomienia, tuż przed regeneracją (GS raz w tygodniu) Wyniki: Żelazo - 0,12 Mangan - 0,07 Twardość - 160 Jon amonowy - 0,05 Mętność - poniżej 0,2 Dokładnie więc widać, że woda nie została całkowicie zmiękczona, tylko o połowę i jest idealna. Nie wspomnę o tym, że człowiek jest bardzo, bardzo zadowolony z rezultatów. Dziwią mnie opinie niektórych, bez żadnych twardych argumentów, tylko na zasadzie "bo ja wiem!" i jeszcze te personalne ataki - dziecinada Czytam ten post i próbuje zrozumieć sens tego co piszesz. Odnoszę ze ty się tym chwalisz. Ale według mnie widząc taką analizę wody to powinieneś napisać tak: Udało mi się wsadzić klienta na dwa urządzenia pierwsze na grensandzie drugie na CR. I wtedy było by to bliższe prawdy. Minęło trzy miesiące Greensand widać jeszcze działa i robi czarna robotę. Z analizy wynika że CR ma jakieś problemy ( pewnie z błędnego zaprogramowania bo trochę czas za krótki na problemy). Sadzę ze jeszcze ze trzy miesiące i grensand zacznie mieć problemy i stacja cała zacznie się krzaczyć,a ty zaczniesz unikać klienta. A wystarczyło do tej wody zamontować zwykły odżelaziacz i jako drugie urządzenie nawet ten CR i w takiemu rozwiązaniu widziałbym przyszłość na długi czas. Zrozumiał to Jastrząb i z czasem zrozumiesz i ty jak cie przeklnie paru klientów. Poprostu: Greensand jest dobrym złożem ale do usuwania manganu ale z dużymi ilościami żelaza sobie nie radzi na polskich wodach. Edytowane 24 Lutego 2012 przez Hytryulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemmko 24.02.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Nie wnikając w szczegóły - będzie to drogie i trudne zadanie (niskie pH, dużo manganu, wysoka organika, może jeszcze bakterie, ogromna twardość...) Chyba lepiej pomyśleć o kopaniu studni głębinowej lub wodociągach (o ile jest taka możliwość). Niestety, wodociągów nie ma, i nie szykuje się aby miały być, ze studnią głębinową w tym rejonie (okolice Piaseczna) jest ten problem ze trzeba zrobić kilka odwiertów aby cokolwiek znaleźć a to koszty i brak pewności co do jakości wody, choć jest to oczywiście opcja do rozważenia. Nie mniej jednak może tańszym rozwiązaniem byłoby doprowadzenie parametrów wody do celów gospodarczych, do spożycia byśmy używali wodę butelkowaną. Jeśli są potrzebne dodatkowe informację to proszę pytać, na pewno odpowiem. Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiw 24.02.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Czytam ten post i próbuje zrozumieć sens tego co piszesz. Odnoszę ze ty się tym chwalisz. Ale według mnie widząc taką analizę wody to powinieneś napisać tak: Udało mi się wsadzić klienta na dwa urządzenia pierwsze na grensandzie drugie na CR. I wtedy było by to bliższe prawdy. Minęło trzy miesiące Greensand widać jeszcze działa i robi czarna robotę. Z analizy wynika że CR ma jakieś problemy ( pewnie z błędnego zaprogramowania bo trochę czas za krótki na problemy). Sadzę ze jeszcze ze trzy miesiące i grensand zacznie mieć problemy i stacja cała zacznie się krzaczyć,a ty zaczniesz unikać klienta. A wystarczyło do tej wody zamontować zwykły odżelaziacz i jako drugie urządzenie nawet ten CR i w takiemu rozwiązaniu widziałbym przyszłość na długi czas. Zrozumiał to Jastrząb i z czasem zrozumiesz i ty jak cie przeklnie paru klientów. Poprostu: Greensand jest dobrym złożem ale do usuwania manganu ale z dużymi ilościami żelaza sobie nie radzi na polskich wodach. sens jest taki, że nie wiesz o czym mówisz - zmiękcza całkowicie, nie zmiękcza itd.. instalacja ma jak na razie 1,5 roku, wszystko jest dobrze zaprogramowane i pracuje jak należy. Czyli chodzi o rok dłużej niż prognozujesz. Twoja zasada jest taka, aby wsadzić klienta a "zwykły odżelaziacz", czyli wypełniony piaskiem z piaskownicy, wmawiać mu że musi poczekać 3-4 miesiące jak zacznie działać i że to jedyne, słuszne rozwiązanie. Nie przepraszam, że to jedyne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts