Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Jak bylem mlody to sie mawialo, ze morze jest szerokie i glebokie ;-)

Odszkodowanie za straty, hehe dobre :-) Jak Ci cos wybuchnie czy sie spali, to serwis wyda opinie, ze miales przepiecie w sieci lub cos w tym stylu. Pewnie nawet nie rozkrecajac trupa. Gdzie Ty zyjesz? Jak bedziesz chcial to sie pewnie mozna sadzic z takimi. Latami. Pogadaj z kims kto w serwisie komputerowum/elektronicznym pracuje. Co wiecej, ja powiem Ci, ze ten Twoj DELL ktoremu tak ufasz, zostal tak zaprojektowany, zeby krotko po uplywie gwarancji zaczal sie sypac i umarl. Po to, zebys kupil nowego. Bo jak pojdziesz do serwisu do sie dowiesz, ze np matryca jako czesc zamienna to kosztuje 70% nowego komputera.

marcin

Malo wiesz Dell daje cztery lata gwarancji z czasem naprawy 24h mogę nim. Raz wylałem piwo na niego drugi raz usiadłem. I zawsze następnego dnia miałem komputer naprawiony. Nigdy się na marce Dell nie zawiodłem.

A po czterech latach zawsze jest coś nowego. Jakoś stosuję je od 15 lat i do tej pory pierwszy pracuje jako Fax do tej pory.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Malo wiesz Dell daje cztery lata gwarancji z czasem naprawy 24h mogę nim. Raz wylałem piwo na niego drugi raz usiadłem. I zawsze następnego dnia miałem komputer naprawiony. Nigdy się na marce Dell nie zawiodłem.

A po czterech latach zawsze jest coś nowego. Jakoś stosuję je od 15 lat i do tej pory pierwszy pracuje jako Fax do tej pory.

Hahaha. Ja rozumiem, ze Ty jestes czasem bajkopisarz. Przywyklem. Ale czy Ty mi teraz chcesz powiedziec, ze naprawiono Ci na gwarancji połamany badz zalany piwem komputer :-) Dobre!! Jak zanosisz uszkodzony mechanicznie sprzet do naprawy gwarancyjnej, to daja Ci tez jakies gratisy?? :-D

marcin

Hahaha. Ja rozumiem, ze Ty jestes czasem bajkopisarz. Przywyklem. Ale czy Ty mi teraz chcesz powiedziec, ze naprawiono Ci na gwarancji połamany badz zalany piwem komputer :-) Dobre!! Jak zanosisz uszkodzony mechanicznie sprzet do naprawy gwarancyjnej, to daja Ci tez jakies gratisy?? :-D

marcin

To się nazywa 4-letnia ochrona CompleteCare NBD przed przypadkowym uszkodzeniem. Jak chcesz potrzepać piany to się do tego przygotuj. ;)

To się nazywa 4-letnia ochrona CompleteCare NBD przed przypadkowym uszkodzeniem. Jak chcesz potrzepać piany to się do tego przygotuj. ;)
Czyli nie "gwarancja", tylko rodzaj ubezpieczenia za ktore w ten czy inny sposob placisz. Wiesz, jak mi kiedys zarysowali samochod, to grosza nie zaplacilem za naprawe. Tyle ze ja nie nazywam tego gwarancja. Tylko ubezpieczenie. Pojecia mylisz drogi kolego.

To ja powiem tak zgodnie z Twoja logika.

Ja mam zaufanie do zbiornikow CyberWave. A nawet jak peknie i zaleje dom, to mi zaplaca odszkodowanie (PZU).

marcin

Witam !

No dobra ,po tym jak Pani z wodociągów zapytała się o nasze mega zużycie wody,wziąłem się za pływaki i ustawienia w wc,odbyłem krótką rozmowę o ekologii z rodziną i zaczynamy od początku.

1. Jedno ujęcie wodociągi 23-24 st.niem. 6 m3 wody miesięcznie.

2. Drugie ujęcie wodociągi 21-22 st.niem. 9-10 m3 wody miesięcznie.

Nasi faworyci w tej chwili to Clack WS1 CI ,Purolite C100E,zbiornik 10x44 30 litrów złoża lub 10x54 40 litrów złoża.

Mam ofertę na Structurala,ale kłopot z zakupem osobno Clacka WS1 CI w dobrej cenie i dlatego skłaniam się ku Cyber Wave.

No i jak duży zbiornik dla 1. i 2. .Chcemy zejść do 3dH.

A i z tym By-passem już zgłupiałem, czy zawory ,czy plastik ale to już przy zamówieniu.

pozdrawiam

O ile dobrze rozumiem to masz teraz 2 oddzielne opcje: zużycie 6m3 albo 10m3?

Na zużycie 6m3 wystarczy ci w zupełności 30 litrów jonitu. Nie ma sensu brać więcej bo i tak regenerację trzeba zrobić raz na max.2 tygodnie.

Przy zużyciu 10m3 też starczy 30 litrów ale jak się uprzesz to 40 litrów też będzie OK.

Nad zbiornikiem nie ma się co rozwodzić. WaveCyber jest sprawdzony (osobiście używam od ponad 5 lat) i bezpieczny tak samo jak inne.

Nad bypassem też szkoda się zastanawiać - jeśli masz go w zestawie to nie potrzebujesz dodatkowych zaworów. Jak masz zawory to nie potrzebujesz plastiku. A jak masz oba to oby Cię od nadmiaru głowa nie rozbolała :)

Purolite C100E to akurat "najsłabszy z tych dobrych" jonitów - jak masz wybór to pytaj o Lewatity albo Rohm&Haas (nie Dowex) ;) a jak nie masz wyboru to Purolite też zadziała :)

Chcialbym to zobaczyć.;)

Nie wiem co chciałbyś tam dostrzec? Że stoi? Że nie cieknie? Że nie biega i atakuje domowników? Mogę ci zrobić fotkę, ale jak znam twoje nastawienie to pewnie i tak coś będzie źle "bo to przecież dzieło chińczyków".

Dziękuję wszystkim za rady.Lada dzień zamawiamy 2 razy Clack,10x44 ze zbiornikami Wave Cyber lub Structural ,a może i Enpress nam wpadnie.

Przy Wave Cyber będzie Purolite c100e,a przy tych droższych sami dobierzemy jonit.Najlepsze,że polecany przez wielu jonit Rohm&Haasa Amberlite SR1 Na,według oficjalnej strony producenta,jako jedyny jest produkowany w Chinach.

pozdrawiam

jonit Rohm&Haasa Amberlite SR1 Na,według oficjalnej strony producenta,jako jedyny jest produkowany w Chinach.

pozdrawiam

Chyba źle coś przeczytałeś. Mam na magazynie kilka worków jonitu Amberlite SR1 Na, i na workach jest nadruk Made In France. Jedynie co się zmieniło to logo producenta na Dowex, gdyż koncern wykupił firmę Rohm&Haas. Koncern Dow pozostawił jedynie nazwy jonitów i twierdzi iż są produkowane we Francji. Nie sądzę aby koncern Dow ryzykował pozwy sądowe i umieszczał z premedytacją napis na workach Made In France.

Dziękuję wszystkim za rady.Lada dzień zamawiamy 2 razy Clack,10x44 ze zbiornikami Wave Cyber lub Structural ,a może i Enpress nam wpadnie.

Przy Wave Cyber będzie Purolite c100e,a przy tych droższych sami dobierzemy jonit.Najlepsze,że polecany przez wielu jonit Rohm&Haasa Amberlite SR1 Na,według oficjalnej strony producenta,jako jedyny jest produkowany w Chinach.

pozdrawiam

http://www.allegro.instalmarket.pl/images/Produkty/Zloza/jonit/sr1lna/Amberlite_SR1L_Na_800x800.jpg

Zobacz to zdjęcie, może to Ciebie przekona iż Amberlite SR1 Na produkują we Francji. Zwróć uwagę na boczny nadruk.

Próbowałem odnaleźć tamtą stronę,gdzie przy każdym produkcie widniała flaga i pzy Amberlite SR1 Na była chińska.Pamiętam,że na kilkanaście opisywanych jonitów tylko ten wskazywany był na Chiny.Może jeszcze znajdę,ale już przeglądając trafiłem na ślady w postaci Dehayer Chemical Co.Ltd. i Triway Chemical Co.Ltd. firmy związane z tym jonitem i tu też wskazują na chiński ślad.Kupowałem ostatnio głośniki JBL,a z tyłu made in China,pięknie grają.

Ale dajmy sobie z tym spokój.Nasze zmiękczacze budujemy prawdopodobnie na zbiornikach Enpress,jonit Lanxess i głowica Clack.

I tu moje pytanie.Z wątków wyczytałem,że regeneracja przeciwprądowa typu Up-flow jest lepsza od współprądowej typu Down.

Więc musiałbym myśleć o Clack V1 CI U M-...injector....-M(mixing),a nie o V1CIDM,mówimy o głowicach Clack WS1CI.

POZDRAWIAM

Próbowałem odnaleźć tamtą stronę,gdzie przy każdym produkcie widniała flaga i pzy Amberlite SR1 Na była chińska.Pamiętam,że na kilkanaście opisywanych jonitów tylko ten wskazywany był na Chiny.Może jeszcze znajdę,ale już przeglądając trafiłem na ślady w postaci Dehayer Chemical Co.Ltd. i Triway Chemical Co.Ltd. firmy związane z tym jonitem i tu też wskazują na chiński ślad.Kupowałem ostatnio głośniki JBL,a z tyłu made in China,pięknie grają.

Ale dajmy sobie z tym spokój.Nasze zmiękczacze budujemy prawdopodobnie na zbiornikach Enpress,jonit Lanxess i głowica Clack.

I tu moje pytanie.Z wątków wyczytałem,że regeneracja przeciwprądowa typu Up-flow jest lepsza od współprądowej typu Down.

Więc musiałbym myśleć o Clack V1 CI U M-...injector....-M(mixing),a nie o V1CIDM,mówimy o głowicach Clack WS1CI.

POZDRAWIAM

Moja rada : przestań kombinować składając sam urządzenie. Zaufaj firmie która zbuduje Ci kompletne urządzenie, zaprogramuje go i co ważne będzie za niego odpowiadać. Może teraz parę złotych zaoszczędzisz ale później za wszystko będziesz płacił.

No to przecież urządzenie składa mi poważna firma i nawet oferuje mi tani montaż przez przedstawiciela,a więc i późniejszy seriws.

No i jak z tą regeneracją przeciwprądową warto i dlaczego ?

pozdrawiam

Ja wiem,że dzisiaj była piękna pogoda i wszyscy jeździli na rowerach,ale może ktoś powie zdecydowanie regeneracja współprądowa czy przeciwprądowa,bo pomyślę,że wszyscy na forum to handlarze,a gdy klient już prawie "kupiony",to zero odpowiedzi,już nikt nie wysyła gotowych propozycji na allegro,albo adresów do zaprzyjaźnionych firm.Powiem prosto z mostu.Wyczytałem na forum,że przeciwprądowa jest ekonomiczniejsza,dowiedziałem się,że muszę dopłacić do głowicy(up-flow) i do jonitu,żeby był bliski żywicy monosferycznej,bo wtedy to działa.Proszę o opinie Up-flow czy Down-flow /

pozdrawiam

No i jak z tą regeneracją przeciwprądową warto i dlaczego ?

Regeneracja przeciwprądowa jest bardziej ekonomiczna od współprądowej. Problem polega na tym, że robi się to odczuwalne dopiero przy dużych instalacjach. W warunkach domowych jest to bardziej bajer niż "oszczędność" ale na pewno nie zaszkodzi :) Przy takiej głowicy zazwyczaj firmy ustawiają mniej cykli płukania złoża, czyli zużywa się mniej wody do regeneracji. Oszczędność na soli jest niewielka.

Ja wiem,że dzisiaj była piękna pogoda i wszyscy jeździli na rowerach,ale może ktoś powie zdecydowanie regeneracja współprądowa czy przeciwprądowa,bo pomyślę,że wszyscy na forum to handlarze,a gdy klient już prawie "kupiony",to zero odpowiedzi,już nikt nie wysyła gotowych propozycji na allegro,albo adresów do zaprzyjaźnionych firm.Powiem prosto z mostu.Wyczytałem na forum,że przeciwprądowa jest ekonomiczniejsza,dowiedziałem się,że muszę dopłacić do głowicy(up-flow) i do jonitu,żeby był bliski żywicy monosferycznej,bo wtedy to działa.Proszę o opinie Up-flow czy Down-flow /

pozdrawiam

Są ciekawsze rzeczy na wolny dzień .Ja Ci napisałem: Uwierz firmie od której kupujesz urządzenie, gdyż każdy ma inne spojrzenie na ten temat. Firma w której kupisz urządzenie później odpowiada za swoją ofertę. Jeżeli narzucisz im sposób regeneracji oni wypną się później na Ciebie.

Prawda jest taka iż, up-flow i jonit monosferyczny w domowych urządzeniach jest to chwyt marketingowy niż oszczędność. Ja odradzam, czasami z powodu specyficznego zasypu i ustawień może być kłopotliwa w eksploatacji przy niektórych wodach.

Edytowane przez Hytryulik

Prawda jest taka iż, up-flow i jonit jonosferyczny w domowych urządzeniach jest to chwyt marketingowy niż oszczędność.

Jaki jonit?? :)

Czasami z powodu specyficznego zasypu i ustawień może być kłopotliwa w eksploatacji przy niektórych wodach.

Możesz coś więcej o tym powiedzieć? ;)

Są ciekawsze rzeczy na wolny dzień .Ja Ci napisałem: Uwierz firmie od której kupujesz urządzenie, gdyż każdy ma inne spojrzenie na ten temat. Firma w której kupisz urządzenie później odpowiada za swoją ofertę. Jeżeli narzucisz im sposób regeneracji oni wypną się później na Ciebie.

Ja Ciebie serio nie rozumiem. Z jednej strony narzekasz, ze idac to statystycznej firmy, ma sie wielka szanse dostac Clack'a z "chinskim badziewiem" - zbiornik WaveCyber, ktore cienka i truja a z drugiej strony doradasz niewglebianie sie w temat i nie stawianie firmie konkretnych wymagan co do zakupu.

W swietle wciskania przez firmy chinskiego syfu na kazdym kroku, to chyba dobre i godne polecenia, ze czlowiek chce uzyskac rzetelne informacje i swiadomie podjac decycje co dla niego jest optymalne.

marcin

Ja Ciebie serio nie rozumiem. Z jednej strony narzekasz, ze idac to statystycznej firmy, ma sie wielka szanse dostac Clack'a z "chinskim badziewiem" - zbiornik WaveCyber, ktore cienka i truja a z drugiej strony doradasz niewglebianie sie w temat i nie stawianie firmie konkretnych wymagan co do zakupu.

W swietle wciskania przez firmy chinskiego syfu na kazdym kroku, to chyba dobre i godne polecenia, ze czlowiek chce uzyskac rzetelne informacje i swiadomie podjac decycje co dla niego jest optymalne.

marcin

To ty masz problem ze zrozumieniem. Ja go ostrzegłem, a on podjął decyzję co do standardu urządzenia jego wola. Teraz mówimy o sposobie regeneracji. I ja odradzam up-flo.