Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

To ty masz problem ze zrozumieniem. Ja go ostrzegłem, a on podjął decyzję co do standardu urządzenia jego wola. .
Dokladnie, mam problem ze zrozumieniem Ciebie.

Ze 2 czy 3 razy przy okazji szczegolowych pytan Arturo (zbiornik, sposob regeneracji itd), doradzasz mu, zeby sie nie wglebial tylko zaufal jakiejs firmie.

Co w swiecie Twojej walki ze wszystkim co chinskie, wydaje mi sie przynajmniej dziwne a juz na pewno niezrozumiale. Nie wglebiajac sie bowiem, ma duza szanse, trafic wlasnie na chinski produkt. Niestety na drzwiach firm, nie wisza tabliczki - jestesmy rzetelni, i nawet zarekomendowana firma moze sprzedac (o zgoroz) "chinskie badziewie".

Oczywiscie z wyjatkiem Ciebie.

marcin

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam !

Wiadomo,znalazłem w necie pełno materiałów o monosferyku i przeciwprądzie.Ale chciałem usłyszeć to od Was, jak to wygląda na dzień dzisiejszy.

W momencie pytania już wszystko mieliśmy zamówione,chciałem tylko usłyszeć aktualne zdanie na ten temat.

Wierzę,że wszystko będzie dobrze działać,to ja naciskałem sprzedawcę na taką wersję,a nie on mnie.

I za małą dopłatą będziemy mieć taką opcję i wierzę,że będzie to dobrze działać.

U mamy montujemy natychmiast,u mnie przed wakacjami.

Dziękuję i pozdrawiam !

Witam !

Wierzę,że wszystko będzie dobrze działać,to ja naciskałem sprzedawcę na taką wersję,a nie on mnie.

!

Wybierając taką opcję narażasz się na to że sprzedawca odpowie Ci w razie problemów: To Pan tak chciał a ja byłem temu przeciwny i to Pana problem.

Moja rada jak już się zdecydowałeś na Up-flow zamontuj przed zmiękczaczem durzy dokładny filtr najlepiej BB20” aby się zabezpieczyć przed kłopotami.

Wybierając taką opcję narażasz się na to że sprzedawca odpowie Ci w razie problemów: To Pan tak chciał a ja byłem temu przeciwny i to Pana problem.

Chyba mierzyl kazdego sprzedawce swoja miarka? Jak czegos nie rozumiem, badz nie polecam, to umywam raczki przed odpowiedzialnoscia tudziez gwarancja na cos co sprzedalem. Tak?

marcin

Witam,

Prośba o porade w sprawie doboru urządzeń do uzdatniania wody ze studni wierconej. Dom jednorodzinny, 5-ciu mieszkańców.

Pierwotne wyniki badań (sierpień 2011, studnia rzadko używana, głębokość około 27m, nieczyszczona po odwiercie):

- Mętnośc 2,2 NTU

- Odczyn 7,31

- Barwa – akceptowalna

- Zapach – akceptowalny

- Przewodnosc – 745 uS/cm

- Amoniak (jon amonowy) 1,66 mg/l

- Azotyny – ponizej 0,050 mg/l

- Azotany – ponizej 1,0 mg/l

- Mangan – 72 ug/l

- Żelazo ogólne – 630 ug/l

- Twardośc – 364 mgCaCO3/l

- Wapń – 94,6 mg/l

- Magnez – 3,2 mg/l

- Ogólny węgiel organiczny – 1,42 mg/l

- Chlorki – 18 mg/l

- Bakterie grupy coli w 100ml – 6

Powtórzylismy właśnie badania ( studnia została wyczyszczona w październiku 2011 i zastosowana chemia, od tego czasu używana cześciej głównie na cele budowlane ):

- Amoniak (jon amonowy) 1,64 mg/l

- Azotyny – ponizej 0,050 mg/l

- Azotany – ponizej 1,0 mg/l

- Mangan – 82 ug/l

- Żelazo ogólne – 77 ug/l (bardzo duzy spadek w porównaniu z pierwszym badaniem)!? - właśnie uświadomiłem sobie ,że między badaniami zamontowałem wstępny filtr Big Blue 10' z wkładem 5um. Zakładam ,że to on usunął dużą cześć rdzy z wody ?

- Twardośc – 342 mgCaCO3/l

- Wapń – 94,6 mg/l

- Magnez – 3,2 mg/l

- Ogólny węgiel organiczny – 1,12 mg/l

- Bakterie grupy coli w 100ml – 0

Jakie urządzenia, złoża trzeba by zastosować żeby woda była zdatna do użytku domowego. Czy warto zastosowac również lampe UV ? Jeśli tak to jaką.

Z góry dziękuję za pomoc.

Piotr

Edytowane przez puoyui

Jakie urządzenia, złoża trzeba by zastosować żeby woda była zdatna do użytku domowego. Czy warto zastosowac również lampe UV ? Jeśli tak to jaką.

Lampa UV nie zaszkodzi, ale wygląda na to że studnia jest czysta więc byłoby to tylko dodatkowe zabezpieczenie.

Co do samej wody to przydałoby się pozbyć tego amoniaku. Możesz to zrobić na zeolicie i wyjdzie to stosunkowo niedrogo. Jest szansa, że osadzi się na nim także trochę żelaza i/lub manganu. Jeśli chcesz dodatkowo zmiękczyć wodę to jako drugi stopień mógłby iść zmiękczacz.

Drugim rozwiązaniem jest postawienie filtra ze złożem Crystal Right 100 i masz to wszystko załatwione na jednym stopniu. Ponieważ jest mało żelaza i manganu to mógłbyś zastosować głowicę z mieszaczem i wyregulować sobie twardość do żądanego poziomu.

Dziekuję za szybką odpowiedź. Czy może Pan/Pani polecic konkretny model/prodeucenta urzedzania zarówno w jednej jak i w drugiej z opcji oraz lampy UV ? Przyznaję , że nie chciałbym kupować "mercedesa" podczas gdy coś tańszego w zupełności spełni swoje zadanie.

Raz jeszcze dziekuje za pomoc.

Piotr

Edytowane przez puoyui

Jeśli już to "Pan" ale wolałbym na "ty" ;)

Żeby określić konkretny model (przynajmniej rozmiar) musisz wiedzieć jak dużo wody ma ten filtr przerobić. Jeśli nie masz danych rzeczywistych (maksymalny chwilowy przepływ) to chociaż zakładane zużycie dobowe/miesięczne lub może ilość punktów poboru wody i osób korzystających z domu?

Producenta możesz sobie wybierać - większość takich filtrów jest składana pod konkretne zamówienie. W większości firm zastosują podobne komponenty, więc warto zwrócić uwagę na takie sprawy jak okres gwarancji, kontakt ze sprzedawcą czy koszt serwisu.

W takim razie bardzo Ci dziękuję :)

5-6 osób, 3 łazienki (w kazdej prysznic, umywalka, WC) + kuchnia . Pompa /hydrofor maja około 50 l/min wydajności. Jest zamontowany filtr wstepny BB 10' obecnie z wkładem 20um (moze warto wrócic do 5um?).

Tak jak wspomniałem interesuje mnie jak najprostsze rozwiązanie. Pani w sanepidzie wspomniała ,ze wyniki badania sa podobne do wody z wodociagów (zapewne z pominieciem amoniaku:) wiec mialem nadzieje ,ze rozwiazanie moze byc w miare proste.

Pozdrawiam,

Piotr

5-6 osób, 3 łazienki (w kazdej prysznic, umywalka, WC) + kuchnia . Pompa /hydrofor maja około 50 l/min wydajności. Jest zamontowany filtr wstepny BB 10' obecnie z wkładem 20um (moze warto wrócic do 5um?)

Spory system z tego wyjdzie. Raz że 6 osób, 3 łazienki, kuchnia.... a dwa, że usunięcie amoniaku wymaga dłuższego czasu kontaktu wody ze złożem (czyli trzeba zastosować trochę większy system). Myślę, że minimum to 13x54 albo i większy - tylko większy filtr to większe koszty.

13x54 powinien całkowicie usuwać amoniak przy przepływie ok 1 m3/h. Im większy przepływ tym więcej amoniaku może się przedostać. Norma mówi o 0,5 mg/l więc ok 30% tego co jest w wodzie surowej... Z drugiej strony nie ma co stawiać wielkiej stacji uzdatniania do usunięcia odrobiny amoniaku ;)

Pozwole sobie zatem zadac naiwne pytanie. Czy jest szansa zastosowania dodatkowych filtrów BB z odpowiedznimi wkladami zeby uzyskac przyzwoity efekt z takimi wynikami badan jakie mamy ? Czy w gre wchodzi tylko odpowiednie złoze typu CR100 ?

Filtr o ktorym pisze qbek, bedzie zawieral kilkadzisiat litrow zloza, ktore co pare dni, moze tydzien trzeba bedzie zregenerowac solanka. Regeneracja polega na powolnym przepuszczeniu przez filtr roztworu soli (dzieje sie to automatycznie), a nastepnie wyplukaniu. W przypadku filtra BB nie masz mozliwosci wykonac regeneracji tylko wymienic caly wklad. Pojdziesz z torbami ;-) Co wiecej, takie wymienne wklady do BB to by bylo zloze tego samego typu, nadajace sie do regeneracji sola, ktorej w takiej obudowie BB po prostu nie da sie wykonac.

marcin

Nie chce isc z torbami ;-)

Z tego co sie juz zorientowalem to dla 5-6 osobowej rodziny powinien wystarczyc np. Clack D40 http://www.clack.pl/index.php?p=1_14_Clack-EI-D40 z glowica objetosciowa i mieszaczem . Czy to wlasnie tego typu urzadzen powinienem szukac do swojego domu? (jeszcze kilka dni rozpytywania sie na forum i szperania w sieci a zostane ekspertem od uzdatnainia wody :)

Piotr

Nie chce isc z torbami ;-)

Z tego co sie juz zorientowalem to dla 5-6 osobowej rodziny powinien wystarczyc np. Clack D40 http://www.clack.pl/index.php?p=1_14_Clack-EI-D40 z glowica objetosciowa i mieszaczem . Czy to wlasnie tego typu urzadzen powinienem szukac do swojego domu? (jeszcze kilka dni rozpytywania sie na forum i szperania w sieci a zostane ekspertem od uzdatnainia wody :)

Piotr

To jest w zasadzie to o czym pisal Qbek.

Tylko ze wzgledu na amoniak, zasugerowal zeby zastosowac wiekszy zbiornik, wieksza iloscia zywicy.

marcin

Witam.

Mam studnię głębinową o wydajności ok. 3000 l/h.

Odebrałem wyniki badania wody i wygląda to tak:

- Mętność 9,7 NTU

- pH (odczyn) 7,35

- Barwa akceptowalna

- Zapach NA,H2S

- Przewodność 2460 uS/cm

- Amoniak (jon amonowy) 0,64 mg/l

- Azotyny ponizej 0,050 mg/l

- Azotany ponizej 1,0 mg/l

- Żelazo ogólne 960 ug/l

- Mangan 198 ug/l

- Ogólny węgiel organiczny 1,42 mg/l

- Twardość 1632 mgCaCO3/l

- Chlorki 9,4 mg/l

- Siarczany powyżej 1000 mg/l (być może dużo powyżej)

Bakteriologia zerowa.

W zasadzie przekroczenia wydają mi się łatwe do wyeliminowania, poza ogromną twardością i siarczanami.

Z lektury forum i materiałów w necie wynika mi, że CR100 powinien dać radę - ale przy takiej twardości będę musiał bardzo często regenerować złoże. Przy kolumnie 13x54 i zużyciu ok. 450l dziennie regeneracja wypadnie mi co trzy dni. Takie też złoże zostało zaproponowane przez firmę w której mam zamiar dokonać zakupu urządzeń. Zaproponowano mi również jako ostatni stopień filtr z wkładem węglowym i odwróconą osmozę, która ma załatwić temat siarczanów.

Pytanie do specjalistów: czy da się to zrobić lepiej/inaczej? Jaki hydrofor zastosować?

Dziękuję i pozdrawiam,

Emer

Edytowane przez Emer

W zasadzie przekroczenia wydają mi się łatwe do wyeliminowania, poza ogromną twardością i siarczanami.

Z lektury forum i materiałów w necie wynika mi, że CR100 powinien dać radę - ale przy takiej twardości będę musiał bardzo często regenerować złoże. Przy kolumnie 13x54 i zużyciu ok. 450l dziennie regeneracja wypadnie mi co trzy dni. Takie też złoże zostało zaproponowane przez firmę w której mam zamiar dokonać zakupu urządzeń. Zaproponowano mi również jako ostatni stopień filtr z wkładem węglowym i odwróconą osmozę, która ma załatwić temat siarczanów.

Pytanie do specjalistów: czy da się to zrobić lepiej/inaczej? Jaki hydrofor zastosować?

Twardość na poziomie 90 dH to jakieś ekstremum... Można to zrobić na CR100, ale może to być problematyczne. To złoże w pierwszej kolejności usuwa twardość, a dopiero po niej idą żelazo, mangan i amoniak. Przy takiej twardości wystarczy, że dasz nieco większy przepływ i czas kontaktu wody ze złożem może się okazać za krótki aby usunąć wszystko. Poza tym regeneracja co 1300 litrów wydaje się mało opłacalną opcją...

Alternatywnie trzeba by postawić odżelaziacz (Birm odpada ze względu na siarczany) i duuży zmiękczacz.

Z siarczanami może być trudniej bo nie ma dedykowanego rozwiązania do ich usuwania (można próbować z anionitem do organiki, ale wtedy pojawia się problem z azotanami).

Jeśli woda ma być do picia to chyba faktycznie RO by się przydała.

Hydrofor zależnie od wybranej metody: jeśli CR100 to przeponowy, jeśli odżelaziacz z napowietrzaniem to bez przepony.

Witam,

Wybudowałem właśnie dom w którym będzie trzeba uzdatnić wodę. Będą 2 łazienki i jeden WC, czyli ogółem 3 umywalki, prysznic, wanna, pralka, zmywarka i oczywiście zlewozmywak. Woda użytkowana będzie przez dwie osoby dorosłe i dziecko.

Proszę o poradę uzdatniania wody z takimi parametrami:

-żelazo 2,88 mg/litr wody,

-mangan 0,27 mg/litr,

-twardość 218g/litr,

-pH 7,3.

Interesuje mnie rozwiązanie Crystal-Right, ale nie wiem czy w moim przypadku w ogóle się uda zbić żelazo i mangan...

Proszę o opisanie podłączenia takiego zestawu i wyjaśnienie działania ponieważ jestem zielony w tym temacie.

Witam,

Wybudowałem właśnie dom w którym będzie trzeba uzdatnić wodę. Będą 2 łazienki i jeden WC, czyli ogółem 3 umywalki, prysznic, wanna, pralka, zmywarka i oczywiście zlewozmywak. Woda użytkowana będzie przez dwie osoby dorosłe i dziecko.

Proszę o poradę uzdatniania wody z takimi parametrami:

-żelazo 2,88 mg/litr wody,

-mangan 0,27 mg/litr,

-twardość 218g/litr,

-pH 7,3.

Interesuje mnie rozwiązanie Crystal-Right, ale nie wiem czy w moim przypadku w ogóle się uda zbić żelazo i mangan...

Proszę o opisanie podłączenia takiego zestawu i wyjaśnienie działania ponieważ jestem zielony w tym temacie.

Mieszkasz na trudnym terenie i nie radzę Ci stosować przy takiej ilości żelaza CR. Zastosuj napowietrzanie aspiratorem + zbiornik ocynkowany 300L + odżelaziacz. Będziesz miał z tym mniejsze problemy.

Jak wygląda koszt takiej filtracji?

W tej chwili mam zbiornik przeponowy 120L i nie chcę się go za bardzo pozbywać, czy jest jakieś rozwiązanie przy którym nie będę musiał zmieniać zbiornika?

Co mogę zrobić z manganem? Rozumiem że sam odżelaziacz nie zbije manganu...

Czy taki sposób jest bezobsługowy?