Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

A cytowanie bzdur dystrybutora nie sprawdzając tego praktyką to czym byś nazwał?

Bo według mnie nic nie ma to z doradztwem.

Jeszcze jedno. Czlowiek pyta o usuniecie:

- zelaza,

- manganu

- twardosci

Co Ty mu polecasz kierowany "doswiadczeniem"? Odzelaziacz. I zapominasz dodac drobiazgu, ze ten odzelaziacz z trojki usunie tylko zelazo.

I Ty masz tupet wypominac innym ze zle doradzaja?

Marcin

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Twardość na poziomie 90 dH to jakieś ekstremum...
Niestety. Wynik jest potwierdzony :-(

Można to zrobić na CR100, ale może to być problematyczne. To złoże w pierwszej kolejności usuwa twardość, a dopiero po niej idą żelazo, mangan i amoniak. Przy takiej twardości wystarczy, że dasz nieco większy przepływ i czas kontaktu wody ze złożem może się okazać za krótki aby usunąć wszystko. Poza tym regeneracja co 1300 litrów wydaje się mało opłacalną opcją...
A gdybym przed złożem zastosował hydrofor bezprzeponowy z napowietrzaczem (w celu obniżenia żelaza) i dopiero wtedy odfiltrował na CR100?

Przepływ można by przydławić restryktorem, pozostanie tylko temat opłacalności regeneracji co trzy dni...

Z CR100 jest chyba jeszcze jeden problem - złoże zamieni jony CaCO3 na jony sodu, tak? Czy to jest uciążliwe i co z tym ewentualnie zrobić?

Alternatywnie trzeba by postawić odżelaziacz (Birm odpada ze względu na siarczany) i duuży zmiękczacz.
Czy złoże Defeman wchodzi w rachubę? Widziałem opracowanie z Politechniki Koszalińskiej, Defeman dobrze sobie tam poradził.

Z siarczanami może być trudniej bo nie ma dedykowanego rozwiązania do ich usuwania (można próbować z anionitem do organiki, ale wtedy pojawia się problem z azotanami).
Możesz przybliżyć temat? Jakie złoże masz na myśli?

I dzięki za opowiedź :-)

Powielam pytanie z innego wątka bo na razie nie znalazłem rozwiązania. Mam wyniki badania wody i generalnie mętlik w głowie..... Doradźcie co z tym zorbić. Hydrofor jeszcze nie kupiony więc pełne pole do popisu

Czy CR sobie poradzi?

Dzięki!

Azot azotanowy 0.166/0.038 [mgNO3/l;mgNO3-N/l]

Azot Azotynowy 0.002/0.001 [mgNO2/l;mgNO2-N/l]

Azot amonowy 0.036/0.028 [mgNH4/l;[mgNH4-N/l]

Chlor wolny 0.12 mgCl2/l

Mangan 0.298 mgMn/l

Żelazo 1.71 mgFe/l

Twardość 132 mgCaCO3/l

Barwa 59

Przewodność 244

pH 7.9

Powielam pytanie z innego wątka bo na razie nie znalazłem rozwiązania. Mam wyniki badania wody i generalnie mętlik w głowie..... Doradźcie co z tym zorbić. Hydrofor jeszcze nie kupiony więc pełne pole do popisu

Czy CR sobie poradzi?

Dzięki!

Azot azotanowy 0.166/0.038 [mgNO3/l;mgNO3-N/l]

Azot Azotynowy 0.002/0.001 [mgNO2/l;mgNO2-N/l]

Azot amonowy 0.036/0.028 [mgNH4/l;[mgNH4-N/l]

Chlor wolny 0.12 mgCl2/l

Mangan 0.298 mgMn/l

Żelazo 1.71 mgFe/l

Twardość 132 mgCaCO3/l

Barwa 59

Przewodność 244

pH 7.9

Zakladam ze chcesz usunac zelazo, mangan i barwe z tego co wymieniles.

A czy chcesz cos robic z twardosci? Jesli tak to czy redukowac ja do 0, czy do inne wartosci. Norma przewiduje minimum 60mg dla wody przeznaczonej do picia, pewnie nie bez powodu.

marcin

Niestety. Wynik jest potwierdzony :-(

A gdybym przed złożem zastosował hydrofor bezprzeponowy z napowietrzaczem (w celu obniżenia żelaza) i dopiero wtedy odfiltrował na CR100?

Przepływ można by przydławić restryktorem, pozostanie tylko temat opłacalności regeneracji co trzy dni...

Z CR100 jest chyba jeszcze jeden problem - złoże zamieni jony CaCO3 na jony sodu, tak? Czy to jest uciążliwe i co z tym ewentualnie zrobić?

Czy złoże Defeman wchodzi w rachubę? Widziałem opracowanie z Politechniki Koszalińskiej, Defeman dobrze sobie tam poradził.

Możesz przybliżyć temat? Jakie złoże masz na myśli?

I dzięki za opowiedź :-)

Tak czy siak, tej wody ja bym na Twoim miejscu nie pil. Ewentualnie do picia zastosowal osmoze. Zakladajac, ze usuniesz Fe po napowietrzeniu, to jak solidnie zbijesz twardosc, to zywica jnowymienna wprowadzic Ci dla odmiany sod w ilosci przekraczjacej norme. Jak sie uprzesz i czyms usunies siarczany, to pewnie jeszcze wiecej sodu wprowadzisz do wody. I wtedy pewnie tak jak pisuje Hytryulik taka woda faktycznie zrobi sie gorzka w smaku, bo twardosc masz ekstremalna. Nie wiem czy mozna sie bezpiecznie myc woda z siarczanami.? Norma dla pitnej jest 250mg.

Ja bym ta wode doprowadzil do uzytecznosci technicznej (mycie, pranie), czyli usunal Fe i ile sie da twardosci, siarczanami sie juz zbytnio nie przejmowal (jesli taka woda myc sie mozna), a do picia zastosowal osmoze.

Duza ilosc siarczanow moze sie niestety zamienic w siarkowodor :-(

marcin

Zakladam ze chcesz usunac zelazo, mangan i barwe z tego co wymieniles.

A czy chcesz cos robic z twardosci? Jesli tak to czy redukowac ja do 0, czy do inne wartosci. Norma przewiduje minimum 60mg dla wody przeznaczonej do picia, pewnie nie bez powodu.

marcin

Jeżeli 'przy okazji' eliminowania tych trzech można obniżyć twardość to dlaczego nie. Obecnie jest chyba na poziomie "miękka" i tak mogłoby zostać zwłaszcza w kontekście dodatkowego wydatku (jakiego) jakim byłoby zmiękczanie.

Jeżeli 'przy okazji' eliminowania tych trzech można obniżyć twardość to dlaczego nie. Obecnie jest chyba na poziomie "miękka" i tak mogłoby zostać zwłaszcza w kontekście dodatkowego wydatku (jakiego) jakim byłoby zmiękczanie.

Zmiekczacz (CR) z zalozenia usuwa cala twardosc, Fe, Mn. Wiec jesli chcesz miec zero Fe i Mn, to i woda wyjdzie z tego zmiekczona do 0. Twardosc posrednio uzyskuje sie w takich przypadkach poprzez zmieszanie wody surowej i takiej zmiekczonej do 0. W konsekwencji czxesc Fe i Mn, z wody surowe trafi do kranu.

Jesli chcesz miec wode o posredniej twarfosci i bez Fe, to musisz zrobic to 2 stopniowo - jednym urzadzeniem usuwasz Fe (choc ja wierdze ze juz nie mangan), a drugim urzadzeniem z funkcja mieszania, uzyskujesz docelowa twardosc.

2 urzadzenia to oczywiscie wiekszy koszt.

Czyli, jedno urzadzenie z CR - 0 twardosci, Fe i Mn

Jedno urzadzenie odzelaziajace - zero Fe, choc moze Mn zostac

2 urzadzenia, zero Fe i mniej twardosci.

Wybor nalezy do Ciebie.

marcin

Zmiekczacz (CR) z zalozenia usuwa cala twardosc, Fe, Mn. Wiec jesli chcesz miec zero Fe i Mn, to i woda wyjdzie z tego zmiekczona do 0. Twardosc posrednio uzyskuje sie w takich przypadkach poprzez zmieszanie wody surowej i takiej zmiekczonej do 0. W konsekwencji czxesc Fe i Mn, z wody surowe trafi do kranu.

Jesli chcesz miec wode o posredniej twarfosci i bez Fe, to musisz zrobic to 2 stopniowo - jednym urzadzeniem usuwasz Fe (choc ja wierdze ze juz nie mangan), a drugim urzadzeniem z funkcja mieszania, uzyskujesz docelowa twardosc.

2 urzadzenia to oczywiscie wiekszy koszt.

Czyli, jedno urzadzenie z CR - 0 twardosci, Fe i Mn

Jedno urzadzenie odzelaziajace - zero Fe, choc moze Mn zostac

2 urzadzenia, zero Fe i mniej twardosci.

Wybor nalezy do Ciebie.

marcin

Teraz rozumiem. A co z barwą - też zmniejszy się czy trzeba jakim filtrem węglowym potraktować.

Dzięki!

Teraz rozumiem. A co z barwą - też zmniejszy się czy trzeba jakim filtrem węglowym potraktować.

Dzięki!

Z duzym prawdopodobienstwem za barwe odpowiada zelazo. Usuniesz zelazo, zniknie barwa i zapach wody takze.

Zrob prosty test. Nalej wody prosto ze studni. Wtedy woda powinna byc w miare klarowna/czysta. Dobrze ja wybeltaj z powietrzem i odstaw na pare godzin. Jesli poczatkowo zmetnieje, a po kolejnych kilkunastu godzinach wyklaruje sie, a na dno opadna takie brazowe farfocle, to za metnosc odpowiada wlasnie latwo usuwalne zelazo.

Wegla nie powinno sie stosowac na wodzie sudziennej (nie chlorowanej), co moze byc dziwne, na weglu chetnie rosnal bakterie. Chlor z wody chlorowanej dezynfekuje wegiel i nie pozwala sie bakteriom mnozyc.

marcin

Mam takie pytanie. Czy filtry sznurkowe lub podobne powinny znaleźć się przed butla odżelaziająca czy już przy wypływie do kranów? Nadmieniam, ze w butli mam złoże CR 100. Czytałem gdzieś ze to złoże usuwa również zanieczyszczenia mechaniczne??? Edytowane przez robus75
dopisek

Mam takie pytanie. Czy filtry sznurkowe lub podobne powinny znaleźć się przed butla odżelaziająca czy już przy wypływie do kranów? Nadmieniam, ze w butli mam złoże CR 100. Czytałem gdzieś ze to złoże usuwa również zanieczyszczenia mechaniczne???

Każde złoże usunie trochę zanieczyszczeń mechanicznych. Ale nie jest to ich główna funkcja a raczej "efekt uboczny". Filtr sznurkowy powinien być przed filtrem (jeśli masz sporo zanieczyszczeń w wodzie surowej - da to ochronę głowicy) lub za filtrem (ale wtedy robi tylko za zabezpieczenie przed wymywaniem złoża).

Witam

Proszę o poradę w sprawie uzdatniania wody z wodociągu dla mojego domku. Parametry mojej wody sieciowej są następujące:

Mętność NTU 0,21

Barwa mg/l Pt 7,5

Zapach - akceptowalny

Smak - akceptowalny

Odczyn pH 7,5

Przewodność µS/cm w 25o C 778

Twardość ogólna mg/l CaCO3 378 (21.179dh)

Azotyny mg/l NO2 < 0,05

Azotany mg/l NO3 1,82

Żelazo mg/l Fe 0,054

Mangan mg/l Mn < 0,025

Wczoraj mój instalator ostrzegał mnie że piec gazowy na takiej wodzie za długo nie powiekuje i zasugerował delikatnie centralę Viessmann Aquahome 20 za ponad 2 tyś.

Poradźcie czy dla mojej wody niezbędne jest jej uzdatnianie- mam kilka lepszych dziur na te 2-3tys zł ( np mam wodę deszczową zebraną w zbiornik 6.5m3 oczyszczoną mechanicznie- i instalację w domu gotową do wykorzystania deszczówki (spłuczki + krany gospodarcze + nawet pralka) i brakuje mi tylko na jakiś układ zasilający zbiornik-dom....

W domu docelowo 2 łazienki + kuchnia 4-5 osób.

z góry dzięki

Witam

Proszę o poradę w sprawie uzdatniania wody z wodociągu dla mojego domku. Parametry mojej wody sieciowej są następujące:

Mętność NTU 0,21

Barwa mg/l Pt 7,5

Zapach - akceptowalny

Smak - akceptowalny

Odczyn pH 7,5

Przewodność µS/cm w 25o C 778

Twardość ogólna mg/l CaCO3 378 (21.179dh)

Azotyny mg/l NO2 < 0,05

Azotany mg/l NO3 1,82

Żelazo mg/l Fe 0,054

Mangan mg/l Mn < 0,025

Wczoraj mój instalator ostrzegał mnie że piec gazowy na takiej wodzie za długo nie powiekuje i zasugerował delikatnie centralę Viessmann Aquahome 20 za ponad 2 tyś.

Poradźcie czy dla mojej wody niezbędne jest jej uzdatnianie- mam kilka lepszych dziur na te 2-3tys zł ( np mam wodę deszczową zebraną w zbiornik 6.5m3 oczyszczoną mechanicznie- i instalację w domu gotową do wykorzystania deszczówki (spłuczki + krany gospodarcze + nawet pralka) i brakuje mi tylko na jakiś układ zasilający zbiornik-dom....

W domu docelowo 2 łazienki + kuchnia 4-5 osób.

z góry dzięki

To trzeba bylo inwestowac w to co potrzebne (zmiekczacz) a nie to co modne (zbiornik na deszczowke). Przy obecnych cenach wody, ten zbiornik to pewnie inwestycja na 20lat. Nawet jak oszczedzisz 5m3 miesiecznie (a nie wierze ze az tyle), przy sredniej cenie wody 3,5PLN, zaoszczedzisz 200PLN wskali roku. Ile kosztowal Cie zbiornik z filtrem do niego, i podwojna instalacja? Sam zbiornik strzelam na 2-3 tys.

A odpowiedz na Twoje pytanie jest, nie nie jest niezbedne zmiekczanie (twardej) wody. Niezbedna moze sie okazac wymiana pieca gazowego.

marcin

Poradźcie czy dla mojej wody niezbędne jest jej uzdatnianie

Dla pieca byłoby miło gdybyś zmiękczył mu wodę... nie musi to być zmiękczacz Viessmana za 2 tys. ale dużo taniej pewnie Cię to nie wyjdzie...

Jastrząb - dzięki za wypowiedź choć krytyczną ;)- tłumacząc sie nieco -wykorzystanie deszczówki zaplanowałem już na etapie projektu i nie mam żadnej podwójnej instalacji poza jednym zaworem trójdrożnym który w razie braku wody deszczowej przełącza sie na wodociąg-a cała instalacja myślę ze zwróci się szybciej – chociażby planują wprowadzić podatek śmieciowy rozliczany wg zużycia wody… Zatem jeżeli z parametrów wody wychodzi ze mogę mieć z nią więcej problemów to oczywiście trzeba będzie się i na zmiękczacz zrujnować. Pytanie -zmiękczacz czy cała stacja uzdatniania i jakiej firmy najlepiej? – co polecacie alternatywie do Viessmanna. A co z wodą do picia czy po zmiękczeniu będę musiał zastosować filtr osmozy z mineralizatorem?

I jeszcze jedno – bo nie mogę tego jakoś doczytać – ile wody trzeba stracić na zmiękczenie np. 1m3 wody gotowej?

Pytanie -zmiękczacz czy cała stacja uzdatniania i jakiej firmy najlepiej? – co polecacie alternatywie do Viessmanna. A co z wodą do picia czy po zmiękczeniu będę musiał zastosować filtr osmozy z mineralizatorem?

I jeszcze jedno – bo nie mogę tego jakoś doczytać – ile wody trzeba stracić na zmiękczenie np. 1m3 wody gotowej?

Woda wodociągowa powinna trzymać parametry wody pitnej. Nie musisz poprawiać niczego. Dla celów technicznych można ją zmiękczyć do zera (lub chociaż częściowo). Do tego wystarczy ci zmiękczacz (ewentualnie z mieszaczem jeśli chcesz pozostawić trochę twardości). Do regeneracji zmiękczacza z 25 litrami złoża idzie ok 180-200 litrów wody (wersje przeciwprądowe mają trochę niższe zużycie wody, ale są droższe). Przy twojej twardości taki zmiękczacz dałby jakieś 3,5 m3 wody. Czyli wyjdzie jakieś 50 litrów ścieków na 1 m3 wody miękkiej.

Zatem jeżeli z parametrów wody wychodzi ze mogę mieć z nią więcej problemów to oczywiście trzeba będzie się i na zmiękczacz zrujnować. Pytanie -zmiękczacz czy cała stacja uzdatniania i jakiej firmy najlepiej? – co polecacie alternatywie do Viessmanna. A co z wodą do picia czy po zmiękczeniu będę musiał zastosować filtr osmozy z mineralizatorem?

Na jakim etapie budowy jestes? Czy masz mozliwosc poporwadzenia jeszcze jakichs rur po domu (do kuchni)?

Jesil tak, to ja bym zrobil tak, ze do kuchni, do picia doprowadzil wode dodatkowa rurka prosto z wodociagu (z pominieciem zmiekczacza) albo zmiekczona czesciowo do jakichs sensownych wartosci, no 100mg a cala reszte, wiec do grzania, prania, mycia itd, zmiekczyl do 0. Ale wymaga to tej dodatkowej rurki do kuchni gdzie sie pije 99% wody.

W zmiekczaczu viessmana z viesmanna to jest tylko nalepka z logo :-)

Poczytaj ten watek. Troche sie dowiesz. Wazne jest z jakich 3 elementow zmiekczacz jest zbudowany:

- zbiornik

- glowica sterujaca

- i zloze jonowymienne.

Jak 3 powyzsze beda dobre i renomowanych firm, calosc dobrana pod wzgledem wielkosci do Twoich potrzeb, to nawet jak na tym bedzie nalepka "drutex i spolka" to bedzie dobrze :-)

Do zmiekczacza musisz miec wyjscie do kanalizacji.

Samo zmiekczanie nie marnuje wody jak osmoza. Raz na pare dni, trzeba tylko filtr wyplukac i zregenerowac sola, na co pojdzie powiedzmy 200-300L wody extra.

marcin

Rur już nie mogę prowadzić ale do każdego kranu mam osobną linię z wodą więc mógłbym teoretycznie puścić do niej wodę sprzed zmiękczacza- ale wtedy będzie mi sie kamienił czajnik...(czepiam się ;) )- ale czy jest ryzyko że woda po zmiękczeniu będzie inaczej pachnieć czy np kwaśniej smakować?

Co do wyboru urządzeń to podajcie jakieś konkretne propozycje, z którymi będę miał najmniej problemu i będą najkorzystniejsze cena/jakość/zdrowy rozsądek....

(mogą byc na priv żeby nie robić reklam)

W ogóle dzięki za ekspresowe odpowiedzi...

farmi