Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Rur już nie mogę prowadzić ale do każdego kranu mam osobną linię z wodą więc mógłbym teoretycznie puścić do niej wodę sprzed zmiękczacza- ale wtedy będzie mi sie kamienił czajnik...(czepiam się ;) )-
Ano bedzie. Ale wsypanie lyzeczki kwasku i zagotowanie trwa 1 minute. Trzeba to raz na 2 tygodnie zrobic. A masz mineralna za darmo. W osmozie tez chciales mineralizator dodawac. Tak dodane mineraly tez by sie w czajniku odkladaly.

Nie bez powodu norma twardosci dla wody pitnej ma dolna granice.

ale czy jest ryzyko że woda po zmiękczeniu będzie inaczej pachnieć czy np kwaśniej smakować?

Zdarzja sie przypadki ze ciepla woda w zasobnikach CWU smierdzi siarkowodorem po zmiekczaczach. Ale to sa raczej pojedyczne przypadki, z ktorymi mozna sobie z reguly poradzic. Niektorzy twierdza, ze woda po zmiekczaniu ma gorzkawy smak z powodu dodawanego do niej sodu. A ze generalnie wszystko dookola jest slone jak diabli i spozywamy za duzo soli, jakby mial wybor to wolabym wode z mineralami pic, niz z sodem.

Co do wyboru urządzeń to podajcie jakieś konkretne propozycje, z którymi będę miał najmniej problemu i będą najkorzystniejsze cena/jakość/zdrowy rozsądek....

farmi

Idzi do paru lokalnych firm. Niech Ci zrobia oferty z cenami i informacja o uzytych 3 komponentach o ktorych pisalsalem. I tak ktos Ci to pewnie bedzie musial zainstalowac, uruchomic, itd, wiec lepiej uzyc lokalnej firmy jakiejs. Wtedy Ci tu powiedza, ktora oferata jest dobra/tania itd.

marcin

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a gdybym nalegał ja konkretną podpowiedź firmy-urzadzenia? Gdy pojde z zapytaniem do instalatora np buderusa- raczej nie zaoferuje mi viessmanna...

- nie wiem czy muszę zlecać montaż zmiękczacza firmie czy mógłbym spróbować samemu...

Jak chcesz placic za marke, to idz do budeursa czy viessmana. Ale jak juz pisalem dostaniesz nie ich produkt z nalepka za ekstra cene.

Troche upraszczajac mozna napisac ze w warunkach polskich masz 3 wartych uwagi producentow zbiornika, 3 producentow glowicy sterujacej i tylez producentow zywicy jonowymiennej. Kto to zlozy do kupy, i jak nazwie urzadzenie - rzecz drugorzedna. To samo zrobi viessman, jak i lokalna firma uzdatniajaca wode.

Jesli nie wiesz jak powinno sie eksploatowac zywice jonowymienna, jak ustawic regeneracje itd, to odradzam samodzielne tego uruchomienie.

marcin

Witam Farmi w okolicach Poznania jest pewno z kilkanaście jak nie kilkadziesiąt firm które zajmują się uzdatnianiem wody , poszukaj w internecie , wyślij zapytania z dołączonymi wynikami badań wody , firmy dobiorą filtry , wycenią i będziesz miał wybór , ewentualnie wtedy koledzy z forum podpowiedzą czy to dobra cena ,dobre złoże , głowica ,zbiornik i po kłopocie ja tak zrobiłem i miałem kilkanaście ofert . Pozdrawiam i powodzenia Tomasz

Dodam jeszcze , że ja sam to montowałem nie było problemu , ale butle były już zasypane złożem i głowice miałem już zaprogramowane przez firmę , w której zakupiłem urządzenia .

Edytowane przez tomekgips
dopisek

Witam

Od roku korzystam ze stacji uzdatniania wody Buderus Loga Nice 30. Na doprowadzeniu ma zainstalowany zwykły filtr mechaniczny i filtr sznurkowy 200 um.

Woda surowa ma następujące parametry:

Mętność - 0,27 NTU

Chlor wolny - 0.12 mgCl2/l

Żelazo - 0.77 mg/l

Twardość ogólna - 430 mgCaCO3/l

Barwa - 3

Przewodnonictwo właściwe w temp 25 stopniach 987 uS/cm

pH - 7.2

Amoniak - 0,070 mg/l

Azotyny <0,01 mg/l

Zmięczacz jest ustawiony na właściwą twardość, tj. 430 mgCaCO3/l i efekty są rzeczywiście odczuwalne. W teście kropelkowym za stacją wychodzi 1 dh (~ 17.85 mg CaCO3/l), nie ma kamienia na czajniku, szampony i mydła się pienią jak szalone :)

Stosuję wyłącznie sól tabletkowaną kupowaną bezpośrednio u dystrybutora w Małopolsce soli Soda Polska Ciech, firmie Kamsol, oryginalnie zapakowane worki, więc winę soli muszę wyeliminować.

Mój problem polega na tym, że podczas mycia auta (czarnego :no: ) pozostaje na nim biały osad. Niezależnie, czy używam chemii, czy czyste auto poleję wodą. Na kabinach prysznicowych również pozostaje niewielki i łatwo zmywalny osad.

Na wszelki wypadek dodam, bo może ma to jakieś znaczenie, że w trakcie eksloatacji wystąpiła ustarka sprzętu i głowica była regulowana mechanicznie (śruba na głowicy).

Czy ma ktoś pomysł, co z tym fantem zrobić? Cz w ogóle przy pomocy zmiękczacza można uzyskać wodę, która nie pozostawia takie osadu, czy cos jest źle ustawione w stacji (wspomniana mechaniczna regulacja śrubką :) ) ,czy po prostu muszę się z tym pogodzić ....

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie fachowców.

Pozbierałem kilka ofert na zmiękczacz do mojego domu :

1 DIAMOND 20 - Z głowicą LOGIX AUTOTROL cena ok. 1890 zł.

2 ZMIĘKCZACZ WODY-LOGIX-GE/ ECO-OPTIMA 30 głowica LOGIX 255/760 cena 1920zł

3. Zmiękczacz 30 litrów złoża Crystal 30 Głowica GE Osmonix 255/760 "objętościowa", – cena z VAT -. 2000 zł

4 EKOMECH Cabinet 35 (25litrów złoża)głowica sterująca Fleck 5600SXT cena 2200 + opcja zasypania jonitem Amberlite SR1L za 150 zł

5 MAXIMA ECO 26 + By-pass z Mixingiem głowica objętościowa Erie z funkcją płukania przeciwprądowego (up-flow – ) cena około 2600zł

6 Viessmann AQUAHOME 20 – cena ok. 2600

7 Zmiękczacz SLIMLINE ECO+ 24 (24 litry)Sterowanie - Elektroniczne, głowica ERIE 541N48 cena ok. 2700zł

Czy możecie pomóc coś wybrać przy założeniach cena/jakość/zdrowy rozsądek ( twardość wody 21,2 dh)?

Z góry dzięki;)

Edytowane przez farmi

Pozbierałem kilka ofert na zmiękczacz do mojego domu ...

Czy możecie pomóc coś wybrać przy założeniach cena/jakość/zdrowy rozsądek ( twardość wody 21,2 dh)?

Nie ma sensu iść w jakieś specjalne złoża (Crystal?? - chyba nie chodzi o Crystal Right).

Głowica Erie skazuje cię na serwis sprzedawcy bo jest mało popularna i ewentualne koszty przeglądu/części mogą się okazać wysokie.

Poza tym każdy zestaw z głowicą objętościową i mixingiem będzie w porządku (osobiście polecałbym głowice Clack, ale te które ci zaproponowano też będą OK).

Warto dopytać jakie jonity są w tych zestawach - może nie ma potrzeby "dopłacać" do Amberlite'a?

Stosuję wyłącznie sól tabletkowaną kupowaną bezpośrednio u dystrybutora w Małopolsce soli Soda Polska Ciech, firmie Kamsol, oryginalnie zapakowane worki, więc winę soli muszę wyeliminować.

Mój problem polega na tym, że podczas mycia auta (czarnego :no: ) pozostaje na nim biały osad. Niezależnie, czy używam chemii, czy czyste auto poleję wodą. Na kabinach prysznicowych również pozostaje niewielki i łatwo zmywalny osad.

Na wszelki wypadek dodam, bo może ma to jakieś znaczenie, że w trakcie eksloatacji wystąpiła ustarka sprzętu i głowica była regulowana mechanicznie (śruba na głowicy).

Czy ma ktoś pomysł, co z tym fantem zrobić? Cz w ogóle przy pomocy zmiękczacza można uzyskać wodę, która nie pozostawia takie osadu, czy cos jest źle ustawione w stacji (wspomniana mechaniczna regulacja śrubką :) ) ,czy po prostu muszę się z tym pogodzić ....

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie fachowców.

Zmiękczacz nie usuwa z wody "wszystkiego" a jedynie twardość (związki wapnia i magnezu). Poza nimi w wodzie występują inne minerały mogące powodować osady. Jeśli chciałbyś wodę "bez niczego" to musiałbyś mieć cały proces demineralizacji (lub osmozę), a w domowych warunkach jest to niepraktyczne/nieekonomiczne.

Wydaje mi się, że regulacja głowicy nie ma tu większego znaczenia - jeśli zmierzyłeś twardość na wyjściu i wynosi ona 1 dH to znaczy że zmiękczacz działa i więcej z niego nie wyciśniesz... (no chyba, że zejdziesz do 0 dH) ;)

Pozbierałem kilka ofert na zmiękczacz do mojego domu :

1 DIAMOND 20 - Z głowicą LOGIX AUTOTROL cena ok. 1890 zł.

2 ZMIĘKCZACZ WODY-LOGIX-GE/ ECO-OPTIMA 30 głowica LOGIX 255/760 cena 1920zł

3. Zmiękczacz 30 litrów złoża Crystal 30 Głowica GE Osmonix 255/760 "objętościowa", – cena z VAT -. 2000 zł

4 EKOMECH Cabinet 35 (25litrów złoża)głowica sterująca Fleck 5600SXT cena 2200 + opcja zasypania jonitem Amberlite SR1L za 150 zł

5 MAXIMA ECO 26 + By-pass z Mixingiem głowica objętościowa Erie z funkcją płukania przeciwprądowego (up-flow – ) cena około 2600zł

6 Viessmann AQUAHOME 20 – cena ok. 2600

7 Zmiękczacz SLIMLINE ECO+ 24 (24 litry)Sterowanie - Elektroniczne, głowica ERIE 541N48 cena ok. 2700zł

Z góry dzięki;)

Niestety na tym forum uzyskasz zdanie zależne od punktu siedzenia ( nie mam Amberlita na magazynie bo na nim za mało zarobię – efekt-może nie ma potrzeby "dopłacać" do Amberlite'a). Proces produkcyjny jonitu Amberlite SR1L jest prowadzony tak aby spełniał wymogi uzdatniania wody pitnej chyba jako jedyny. Przeczytaj sobie kartę katalogową producenta: http://www.rohmhaas-polska.com/produkty/pds/amberlite/SR1LNA.pdf Według mnie dopłata tych 150 zł jest warta świętego spokoju.

W tych wszystkich ofertach masz jeden pewny wymiennik, który jest złożony z najwyższej jakości wszystkich komponentów Pentaira produkowanych w Europie – to jest zmiękczacz na głowicy Fleck 5600.

Powtórzę: kupując tak usilnie promowany zmiękczacz na głowicy Clack masz 100% szans że będziesz miał chińskiej produkcji zbiornik i nie wiadomo co z resztą. Zastanów się czy tego chcesz.

Oczywiście proponowanie zmiękczaczy z ładnie zapakowaną z najsłabszą z głowic Erie uważam za porażkę pominąwszy to że chyba w całości sprowadzane z Chin.

Niestety na tym forum uzyskasz zdanie zależne od punktu siedzenia.

[....]

W tych wszystkich ofertach masz jeden pewny wymiennik, który jest złożony z najwyższej jakości wszystkich komponentów Pentaira produkowanych w Europie – to jest zmiękczacz na głowicy Fleck 5600.

Kazda sroka swoja ogon chwali jak sam przyznajesz. Ale musze przyznac - masz chlopie jaja i tupet!!

Innym zarzucasz stronniczosc, a sam jednoczesnie forsujesz Ekomech'a. Nie wiem co Cie z nimi laczy, ale to zdaje sie jest ta firma od slynnego Dolmixu, ktory namietnie na kazdym kroku promujesz i polecasz na niemalze kazda wode.

Czekaj. To Ekomech tylko jako opcje podal zasypanie jonitem Amberlite? O kurka. Toz Ty teraz musisz sepuku popelnic. Ekomech od Dolmixu proponuje klientom cos gorszego niz amberlite? To musi byc szok dla Ciebie :(

marcin

Edytowane przez Jastrząb

Niestety na tym forum uzyskasz zdanie zależne od punktu siedzenia ( nie mam Amberlita na magazynie bo na nim za mało zarobię – efekt-może nie ma potrzeby "dopłacać" do Amberlite'a). Proces produkcyjny jonitu Amberlite SR1L jest prowadzony tak aby spełniał wymogi uzdatniania wody pitnej chyba jako jedyny. Przeczytaj sobie kartę katalogową producenta: http://www.rohmhaas-polska.com/produkty/pds/amberlite/SR1LNA.pdf Według mnie dopłata tych 150 zł jest warta świętego spokoju.

Człowieku - wiem że ty zdania nie zmienisz, ale nie życzę sobie insynuacji na mój temat. Po raz kolejny powtarzam: Nie mam magazynu, nie zajmuję się sprzedażą zmiękczaczy i nie zarabiam na tym! (w przeciwieństwie do ciebie).

Zapewniam cię, że Amberlite wcale nie jest jedynym, który jest produkowany do wody pitnej. Nie wiem czy ty widziałeś jak się produkuje jonity (tak się składa, że ja widziałem na własne oczy, a nie tylko czytając karty katalogowe). Są inni producenci (których po prostu "nie masz na magazynie") robiący dobre produkty i nie wszyscy mają skośne oczy ;)

To że ktoś bierze dopłatę za "lepszy jonit" świadczy tylko o tym, że standardowo używa "gorszego" - a to wcale nie jest pocieszające. Może któryś z innych oferentów ma dobry jonit w standardzie i bez dopłaty.

Nie odróżniasz głowicy od reszty zmiękczacza? To że ktoś używa dobrej głowicy Clack/Fleck nie ma nic wspólnego z resztą komponentów....

Człowieku - wiem że ty zdania nie zmienisz, ale nie życzę sobie insynuacji na mój temat. Po raz kolejny powtarzam: Nie mam magazynu, nie zajmuję się sprzedażą zmiękczaczy i nie zarabiam na tym! (w przeciwieństwie do ciebie).

Zapewniam cię, że Amberlite wcale nie jest jedynym, który jest produkowany do wody pitnej. Nie wiem czy ty widziałeś jak się produkuje jonity (tak się składa, że ja widziałem na własne oczy, a nie tylko czytając karty katalogowe). Są inni producenci (których po prostu "nie masz na magazynie") robiący dobre produkty i nie wszyscy mają skośne oczy ;)

To że ktoś bierze dopłatę za "lepszy jonit" świadczy tylko o tym, że standardowo używa "gorszego" - a to wcale nie jest pocieszające. Może któryś z innych oferentów ma dobry jonit w standardzie i bez dopłaty.

Nie odróżniasz głowicy od reszty zmiękczacza? To że ktoś używa dobrej głowicy Clack/Fleck nie ma nic wspólnego z resztą komponentów....

Z tego co wiem omawiany zmiękczacz Ekomech w standardzie zasypany jest jonitem Amberlite IR 120 NA lub DOWEX HCR-S/S i to jest odpowiednik twoich jonitów, a ja uważam że nawet lepsze. Ale nie porównuj jonitu SR1 Na do nich bo im do pięt nie dorasta. Jeżeli to negujesz to ja wątpię w twoja bezstronność.

Powtórzę: tak ja kupuję i stosuję tylko sprawdzony towar z pewnego źródła i chińszczyznę z niepewnych źródeł omijam szerokim łukiem. I taki towar popieram na tym forum.

Z tego co wiem ... Amberlite IR 120 NA lub DOWEX HCR-S/S i to jest odpowiednik twoich jonitów, a ja uważam że nawet lepsze.

A czy ty w ogóle wiesz jakie to są "moje" jonity? Uważasz, że np Dowex HCR S/S jest lepszy niż Lewatit S1567 czy S108? To zupełnie różne produkty i to że znasz tylko chińszczyznę i HCR'a nie znaczy, że nie ma nic innego.

zamiast utarczek spodziewałem sie raczej :

" zestaw xxxx będzie najodpowiedniejszy do kryteriów cena/jakość zdrowy rozsądek ...."

to może inaczej zapytam- czy warto dokładać jakiekolwiek złotówki ponad najtańszy zestaw z zaproponowanych???

Sama nazwa zestawu nie mówi o jego składnikach - radzimy ci dopytać o to z czego składa się najtańszy zestaw i wtedy będziesz mógł otrzymać odpowiedź czy warto :)

mam takie informacje techniczne np nr 1(1890zł)to:

DIAMOND 20 LOGIX AUTOTROL

PEŁEN AUTOMAT+BY-PASS Z WBUDOWANYM ZAWOREM MIESZAJĄCYM (Mixing)

• Ciśnienie pracy - 1,5 - 6,0 bar

• Objętość złoża - 20 litrów

• Zasilanie - 110-240 V / 50-60 Hz

• Przyłącze wody - 1 cal

• Sterowanie - Elektroniczne, głowica LOGIX 255/760

• Regeneracja - Całkowicie automatyczna

• Zużycie soli na regenerację - ok. 0,9kg/1m3 wody

• Zużycie wody na regenerację - ok. 185 litrów

• Temperatura cieczy - 4-49°C

i czy warto dołożyć parę złotych do np nr 3 za 2000zł:

Crystal 30 Głowica GE Osmonix 255/760

żywica Purolite C 100E

Ilość złoża (żywicy) 30 litrów

Max. przepływ 1,9 m³ /h

Wydajność między regeneracjami

w zależności od twardości wody

17,8°f (10dH) 10,2 m³

24,9°f (14dH)7,2 m³

32,1°f (18dH)5,6 m³

40,9°f (23dH)4,3 m³

SPADEK CIŚNIENIA do 0,4 bara

ŚREDNIE ZUŻYCIE SOLI NA

REGENERACJĘ 3,6 kg

ŚREDNIE ZUŻYCIE WODY NA REGENERACJĘ 180 litrów

OBJĘTOŚĆ ZBIORNIKA SOLI 70 litrów

TEMPERATURA PRACY 5 - 38°C

CIŚNIENIE ROBOCZE 1,8 - 8,0 bar

PRZYŁĄCZE HYDRAULICZNE WEJ/WYJ - Rozstaw 1'' - 78mm

PRZYŁĄCZE HYDRAULICZNE POPŁUCZYN1/2 ''

ZASILANIE ELEKTRYCZNE - MOC AC230/AC12V - 4W

ŚREDNI KOSZT EKSPLOATACJI (na m3wody)1,50 PLN/m³

mam takie informacje techniczne np nr 1(1890zł)to:

DIAMOND 20 LOGIX AUTOTROL

PEŁEN AUTOMAT+BY-PASS Z WBUDOWANYM ZAWOREM MIESZAJĄCYM (Mixing)

• Ciśnienie pracy - 1,5 - 6,0 bar

• Objętość złoża - 20 litrów

• Zasilanie - 110-240 V / 50-60 Hz

• Przyłącze wody - 1 cal

• Sterowanie - Elektroniczne, głowica LOGIX 255/760

• Regeneracja - Całkowicie automatyczna

• Zużycie soli na regenerację - ok. 0,9kg/1m3 wody

• Zużycie wody na regenerację - ok. 185 litrów

• Temperatura cieczy - 4-49°C

i czy warto dołożyć parę złotych do np nr 3 za 2000zł:

Crystal 30 Głowica GE Osmonix 255/760

żywica Purolite C 100E

Ilość złoża (żywicy) 30 litrów

Max. przepływ 1,9 m³ /h

Wydajność między regeneracjami

w zależności od twardości wody

17,8°f (10dH) 10,2 m³

24,9°f (14dH)7,2 m³

32,1°f (18dH)5,6 m³

40,9°f (23dH)4,3 m³

SPADEK CIŚNIENIA do 0,4 bara

ŚREDNIE ZUŻYCIE SOLI NA

REGENERACJĘ 3,6 kg

ŚREDNIE ZUŻYCIE WODY NA REGENERACJĘ 180 litrów

OBJĘTOŚĆ ZBIORNIKA SOLI 70 litrów

TEMPERATURA PRACY 5 - 38°C

CIŚNIENIE ROBOCZE 1,8 - 8,0 bar

PRZYŁĄCZE HYDRAULICZNE WEJ/WYJ - Rozstaw 1'' - 78mm

PRZYŁĄCZE HYDRAULICZNE POPŁUCZYN1/2 ''

ZASILANIE ELEKTRYCZNE - MOC AC230/AC12V - 4W

ŚREDNI KOSZT EKSPLOATACJI (na m3wody)1,50 PLN/m³

Z tych dwóch wybrałbym drugą opcję: ma więcej złoża i masz przynajmniej podaną jego nazwę :) głowica jest w obu przypadkach taka sama, reszta komponentów też będzie zbliżona.