listek 18.04.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Dowiedz sie i daj znać a cos wymyslimy....cobyś zadowolony był. oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 03.05.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Witam. prosze o pomoc w doborze urzadzeń. - woda z wodociagu - kuchnia, mały wc i 1 łazienka z wanna i prysznicem. - 2 dorosłych + 1 dziecko Wyniki badań: http://www.fototube.pl/pictures/1jp163.jpg Interesuje mnie miękka woda . Zaproponujcie coś (może coś z tych central do uzdatniania wody) . Dzięki Pozdrawiam No i mam twardość wody zmierzoną co prawda testem dla akwarystów wychodzi cos ok 14 stopni dKH Czekam na propozycje dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karas123 04.05.2009 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 ja dzisiaj odebrałem badania, jest dosłownie super Żelazo 3 Mangan 0,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 05.05.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Witam Poproszę zgodnie z tematem wątku o radę czy warto zastosować filtr na wejściu do budynku, a jeśli tak to jaki. Celem dla mnie jest uniknięcie zjawiska osadzania się kamienia na armaturze. W domu jeszcze nie mieszkam, ale będą tam mieszkać 2 dorosłe osoby i 2 dzieci. Woda z wodociągu, Wyniki badań pozyskane ze stacji uzdatniania wody: Mętność - 0,49 Barwa - 10 Zapach - nieakceptowalny ( :o ) Odczyn - 6,73 Smak - nie oznaczono Przewodność - 454 Amoniak - 0,38 Azotyny - poniżej 0,005 Azotany - 0,21 Żelazo ogólne - poniżej 0,036 Mangan - poniżej 0,005 twardość - średnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 15.05.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Mam wodę studzienną dobrej jakości - niezbyt twarda 308 mg CaCO3/l. Jedynym problemem jest dwukrotne przekroczenie norm przez mangan.Zainstalowałam za radą fachowca zmiękczacz TAPWORKS NSC 25 ED i jestem bardzo niezadowolona z efektu.Woda była 3-krotnie badana na zawartość manganu i twardość. Proszę spojrzeć na wyniki: Przed zainstalowaniem zmiękczacza:mangan 0,12 (norma 0,05)twardość 308 (norma 60-500)Woda nie odpowiada wymaganiom jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi ze względu na znacznie podwyższoną zawartość związków manganu. Po zainstalowaniu zmiękczaczamangan 0,014 twardość 12Woda nie odpowiada wymaganiom jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi ze względu na zbyt niską wartość twardości ogólnej wody. Wyniki te otrzymano przy ustawieniu twardości wody na panelu sterowania zmiękczacza na 25gpg=430 mg CaCo3/lPonieważ nasza woda jest bardziej miękka od tej ustawionej przez fachowca zmieniliśmy ustawienia zmiękczacza i wprowadziliśmy na panelu sterowania wartość 17gpg=300 mg CaCO3/l (wartości podaję w przybliżeniu).Chcieliśmy w ten sposób uzyskać bardziej twardą wodę.Oto wyniki badań po tym zabiegu: mangan 0,040twardość 16b]Woda nie odpowiada wymaganiom jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi ze względu na zbyt niską wartość twardości ogólnej wody.[/b] Okazuje się, że nie można zmienić twardości wody na panelu urządzenia. Wchodzi woda o twardości konstans i wychodzi o twardości konstans. Można jedynie regulować ilość płukań i w związku z tym ilość manganu. Nie można ustawić urządzenia tak aby otrzymać twardszą wodę. Czy ktoś może mi powiedzieć jak rozwiązać ten problem aby mieć wodę zdatną do picia przy użyciu tego urządzenia?Dodam, że za miękka woda nie jest komfortowa w użyciu. Zwiększa się zużycie wody bo nie można spłukać mydła i innej chemi. Nie raz zdarzyło mi się wylać gotującą się wodę z garnka bo na wodzie pojawiła się piana. Generalnie nie jestem zadowoloną użytkowniczką i NIE POLECAM. Proszę mi powiedzieć dlaczego sprzedaje się urządzenie, które produkuje wodę niezgodną z polskimi normami i nie uprzedza się o tym klientów?jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 15.05.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 To nie urzadzenie jest winne . Brak zrozumienia problemu powoduje , że właśnie takie sa efekty końcowe. No i nie wiem czy rzeczywiście był to fachowiec skoro tak podszedł do rozwiązania problemu.Ale po krótce. Urzadzenie działajace na zasadzie wymiany jonowej - czyli tak jak pracuje zmiekczacz - to jedna z opcji jakie mozna zastosowac do usuwania manganu. Nalezy jednak właśnie przed montazem uprzedzić inwestora , ze nastapi zmiękczenie wody do poziomu poniżej 17 mg/litr. jesli inwestorowi to odpowiada to z całą pewnościa bedzie to dobry wybór. Brak komunikacji spowodował jednak , ze nie doszło do osiagnięcia pełnego zadowolenia .Należałoby obecnie dokonac mieszania wody wejściowej na zmiekczacz z wodą wyjściową ze zmiękczacza w stosunku 1 część wody surowej na 2 części wody po zmiękczaczu. Twardość wody uzyskanej z takiego mieszaniaa będzie w granicach 100mg/litr a poziom manganu powinien oscylować w granicach 0,04 do 0,05 co bedzie wystarczajacym i jednocześnie dopuszczalnym poziomem.Taki efekt można osiągnąć stosując zawór pomiedzy wejściem a wyjściem urzadzenia i otwierając go doprowadzic do uzyskania twardości w granicach 100mg/l. Wtedy również mangan osiagnie zakładany poziom.Jest to jedyne rozwiązanie problemu w obecnym stanie nie zmuszajace do zmiany urzadzenia. Wiele razy już się wypowiadałem by sprawdzać firmy które "wiszą" w internecie. Nie zawsze sa to fachowcy a nawet w przeważajacej wiekszości sa to sprzedawcy. Efekty wtedy sa właśnie najczęściej takie jak i w tym przypadku. I jeszcze jedno a propos polskiej normy.....jesteśmy jednym z dwóch krajów na świecie które mają wyjatkowo dziwna normę dotyczacą twardiości wody.Mimo to chciałbym podkreslic - to nie urzadzenie jest winne a niezorientowany dostawca. Urzadzenie można zawsze tak ustawić by woda była właściwa i zgodna z PN.No i prosze się pacnąć w pierś i przyznać , ze cena była tu najważniejszym czynnikiem decydujacym o wyborze. Bo ja innego uzasadnienia nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 15.05.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Dusigrosz,Możesz coś więcej powiedzieć na temat tego zaworu? Jak działa? Ile kosztuje?Z góry dziękuję za wszelkie informacje.To prawda, nie mam zbyt dobrego zdania o fachowcu, który nam sprzedał zmiękczacz, choć został mi polecony na tym forum. Norma WHO wynosi 150, o zdrowie trzeba dbać bo droższe pieniędzy.Fachowiec nie zaproponował rozwiązań alternatywnych, po prostu znalazł sobie naiwnych laików i wcisnął im to co mu się podobało nie informując o skutkach.Proszę powiedzieć z ręką na sercu kto z inwestorów zna się naprawdę na uzdatnianiu wody - od tego są fachowcy, a ten był polecony. jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek_g 15.05.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Witam Was kochani bardzo serdecznie. Jestem pierwszy raz na forum wiec wybaczcie ewentualne wpadki. Jestem na etapie zakupu urzadzenia do uzdatniania wody. Nie mam juz sily i czasu na szukanie urzadzen. Zdecydowalem sie na Tapworks (oczywiscie zasugerowal mi go dytrybutor tej firmy). Jedna rzecz jednak mnie zastanawia. Zaproponowali mi urzadzenie NSC-25-ED. Z analizy wyszlo że mam przekroczony 4x mangan i 9x żelazo. Czy niepowinno byc zastosowane urzadzenie NSC 25 ED-ZM. Bardzo prosze o pomoc i dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 15.05.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Nie sądze by był to dobry wybór.Wybór drugiej opcji jest zdecydowanie lepszy.Najpierw jednak zmien doradcę bo z takim dojedziesz tylko do problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek_g 15.05.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Na poczatku dziekuje za zainteresowanie. Dystrybutor powiedzial że urzadzenia nie roznia sie rodzajem złoża tylko funkcjami sterownika - wiec po co przeplacac (tak powiedzial) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 15.05.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 na stronie http://www.tapworks.pl znajdziesz autoryzowanych przedstawicieli.....jesli jeden z nich tak odpowiedział to rece opadają. Mimo wszystko zmien doradcę to bedzie najlepsze wyjście. Już to kilka razy pisałem na forum ale powtórzę.W sprawie uzdatniania wody nalezy zwracać sie do firm z doświadczeniem a nie do sprzedawców. U sprzedawcy jest zawsze niższa cena i brak zaplecza technicznego - to jedyne zalety. Dobra firma ma do dyspozycji serwis , zaplecze i doświadczenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 21.05.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Prosze o dobranie urzadzeń.- woda z wodociagu- kuchnia, mały wc i 1 łazienka z wanna i prysznicem.- 2 dorosłych + 1 dziecko Interesuje mnie miękka woda Wyniki: 1. barwa wynik 5 na najwyższą dopuszczalna wartość 15 mg/l pt2. Mętność wynik 0,61 na najwyższą dopuszczalna wartość 13. Ph wynik 7,2 na najwyższą dopuszczalna wartość6,5-9,5 4. zapach akceptowalny5 smak akceptowalny6 Amonowy jon mg/l NH4 wynik 0,08 na najwyższą dopuszczalna wartość 0,57. Azotyny mg/l NO2 wynik 0,036 na najwyższą dopuszczalna wartość 0,58 Azotany mg/l NO3 wynik 2,62 na najwyższą dopuszczalna wartość 2,629. Mangan mg/l Mn wynik 0,053 +- 0,012 na najwyższą dopuszczalna wartość 0,0510 Żelazo mg/l Fe wynik 0,083 na najwyższą dopuszczalna wartość 0,2 No twardość wody wychodzi cos ok 14 stopni dKH Czekam na propozycjedziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 01.06.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Mam wodę studzienną dobrej jakości - niezbyt twarda 308 mg CaCO3/l. Jedynym problemem jest dwukrotne przekroczenie norm przez mangan. Zainstalowałam za radą fachowca zmiękczacz TAPWORKS NSC 25 ED i jestem bardzo niezadowolona z efektu. Woda była 3-krotnie badana na zawartość manganu i twardość. Proszę spojrzeć na wyniki: Przed zainstalowaniem zmiękczacza: mangan 0,12 (norma 0,05) twardość 308 (norma 60-500) ........... Dodam, że za miękka woda nie jest komfortowa w użyciu. Zwiększa się zużycie wody bo nie można spłukać mydła i innej chemi. Nie raz zdarzyło mi się wylać gotującą się wodę z garnka bo na wodzie pojawiła się piana. Generalnie nie jestem zadowoloną użytkowniczką i NIE POLECAM. Proszę mi powiedzieć dlaczego sprzedaje się urządzenie, które produkuje wodę niezgodną z polskimi normami i nie uprzedza się o tym klientów? jj Właśnie to urządzenie chciałam zakupic do zmiękczania wody:(. Myślałam ,że można w samym panelu sterowania wyregulować stopien zmiękczania wody. Mam twardośc wody około 300 podobnie jak JJ. Czy ktoś wobec tego może polecić urządzenie w którym będzie można ustawić stopień zmiekczania wody ( więcej - mniej )w zależności od potrzeb? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mars19 01.06.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 a co powiecie na urzadzenia to; AQUA VITA OSMOZA RO BIO 7http://allegro.pl/item643849893_filtr_wody_aqua_vita_osmoza_ro_bio_7_gratisy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 02.06.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Dusigrosz, Możesz coś więcej powiedzieć na temat tego zaworu? Jak działa? Ile kosztuje? Z góry dziękuję za wszelkie informacje. jj Jeszcze raz poproszę o informacje na temat tego zaworu. Mój hydraulik był u dystrybutora Tapworksa w Wólce Kosowskiej k.Warszawy i twierdzi, że tapworks nie ma takiego zaworu , który umożliwiałby mieszanie wody uzdatnionej z nieuzdatnioną w zadanej proporcji. Poproszę o komentarz (techniczny). jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek_g 02.06.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 To jest jakas paranoja z tym uzdatnianiem wody. Ja kupilem NSC-25ED i czekam na montaz. Dobral mi go fachowiec (to sie okaze) ktory zajmuje sie tematem 20 lat. Twardosc wody okolo 300 poza tym przekroczony mangan i żelazo wielokrotnie. Dal mi pisemną gwarancje z zapisem że gwarantuje usuniecie tych zanieczyszczen do poziomu polskiej normy (w innym przypadku zwrot pieniedzy). Ciekaw jestem co powie jak twardosc spadnie ponizej 60. Juz spac nie moge bo za urzadzenie zaplacilem 3250, a gdzie montaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 03.06.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Jakoś cisza w temacie. CZyżby fachowcy opuscili forum muratora . A może nie ma urządzeń zmiękczających , w których można regulować stopień zmiękczenia wody ( tak aby nie wykraczała poza normę). Artek_g koniecznie napisz jak u Ciebie przebiegł montaż urządzenia i jaka jest woda po zmiękczeniu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek_g 03.06.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Odpisze na pewno. Na wtorek mam umowiony montaz. Wujek mi bedzie zakladal bo ci sprzedali chcieli 1300 zł i koniecznie ich materiały. Swoja drogą obawiam sie ze masz racje i zmiekczacz po prostu bedzie zmiekczal na maxa. Ja na wszelki wypadek zażyczylem sobie poprowadzenie obejscia filtra tak, że w razie czego bede sobie domieszywał wody surowej, żeby uzyskac wieksza twardosc. ie wiem jak to wyjdzie w praktyce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 03.06.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ależ...pewnikiem są .....ino w ukryciu:-)Artkowi juz napisałem ....guzik z tego wyjdzie więc jesli zapłacił to żle ulokował pieniadze..... nie z tym doradcą i nie ta metoda.a urzadzenia w których można regulować stopień zmiękczania oczywiście są.....tylko jak to zwykle bywa w życiu ...zawodzi czynnik ludzki .To jest zazwyczaj najsłabsze ogniwo w całym łańcuchu... a niezadowolony klient zwala wine na maszynerię. Jeszcze raz podpowiem.... nim zatrudnisz "fachowca" zapytaj co zrobił . Sprzedawców bez liku sie narobiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek_g 03.06.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Nie wiem z czego wyjdzie guzik. To ze urzadzenie redukuje mangan i zelazo wiem na 100%, a że jest ot typowy zmiekczacz wiec bedzie zmiekczal. Łatwo jest mowic o czyms ogolnikowo i udawac znawce tematu. Ci co mi sprzedali to urzadzenie dzialajana rynku 20 lat (nie sprzedaja tylko montuja). Wiec powiedz mi jak znalezc dobrych fachowcow, przeciez nie ma zadnego rankingu. Kierujesz sie miedzy innymi poleceniem innych ludzi, a dzwonilem do inych dystrybutorow tapworksa, podawalem wyniki analizy i dobierali to samo urzadzenie. Moze ty dusigrosz masz jakies swoje urzadzenia ktore chcesz sprzedac. Ja mam pisemna gwarancja na usuniecie zanieczyszczen do poziomu PN, wiec jak bedzie cos nie tak to bedą zabierac i kupie od ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts