Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów:), otóż w związku z brakiem możliwości podłączenia się do wodociagu:mad: byłem zmuszony do wywiercenia studni:eek:, której głębokość wg mojego studniarza wynosi 17 metrów. Do studnii zaproponował mi pompę SKM 150, którą założył po dodatkowej opłacie. Nastepnie oddałem wodę do zbadania, wyniki:

PH - 7,39

Barwa - 17,21

Zapach - z4g

Mętność - 20,9

Twardość 302,6

Przewodność elektryczna - 310

Jon amonowy - 0,34

Azotyny - 0,062

Azotany - 1,44

Chlor - 0,02

Żelazo - 2,004

Mangan 0,244

Mikrorganizmy 22 st.C - 17

Mikrorganizmy 36 st.C - 68

Mikrorganizmy 72 st.C - 17

Bakterie coli - 0

Enterokoki kałowe - 0

Podsumowaniem badań jest zapis, że woda jest barwy żółtowo - zielonej o silnym zapachu fekalnym. Choć woda pompowana ma faktycznie zapach zgniłych jaj (jeden z doradców twierdzi, że to nie od żelaza tylko od fekaliów z pobliskich terenów:(),co do koloru to woda wlana do wiaderka jest przezroczysta, ale wiem po przeczytaniu forum, że tym nie należy się sugerować. Naturalnie woda nie nadaje się do spożycia.

Teraz kilka moich pytań ponieważ z wynikami zwróciłem się do kilku firm i w każdej co innego a to pompa za słaba, a to zapach nie do wyeliminowania, jedni proponują użycie chemii drudzy twierdzą, że jest nie potrzebne, nie ma też konkretnej odpowiedzi jaki hydrofor będzie najlepszy, a i ceny wahają się od 4 tyś. w górę. W gruncie rzeczy nie wiadomo komu zaufać, a ja juz sam nie wiem co robić:

1. Czy da się do wodę uzdatnić na tyle, aby prznajmniej służyła do mycia i prania

2. Jaki zestaw prponujecie, aby to działało i jakie są ewntualne koszty + koszty użytkowania?

3. Jak ma być ten hydrofor z poduszką czy bez, ocynkowany czy emaliowany, z zestawem czy bez?

4. Czy po zastosowaniu hydrofora pompa bedzie się wyłączać, bo w chwili obecnej musi cały czas lecieć przy próbie zatrzymania rozsadza plastikowe śrubunki?

5. Czy przy takiej wodzie konieczny jest zmiękczacz bo to koszt ok. 2 tyś

6. Czy warto kopać głębszą studnię (zalecenie jednego z doradców)

7. Jak przeczyścić taka studnię jeden z doradców mówił o chlorze, a drugi o wapnie, jak to przempompować skoro ta woda cały czas leci?

8. Czy jest możliwość, że studnia została źle wykonana, ponieważ rura od studni gdzie wpuszczona jest pompa nakryta jest zaślepką, całość otoczona dwoma kręgami betonowymi i nakryta betonową pokrywą, jednakże gdy wyłączy się pompę do studni napływa woda z rury w której umieszczona jest pompa przez otwór przez który schodzi metalowa linka i przewód elektryczny co chyba nie jest normalne( chyba brak odpowiedzniego uszczelnienia). Woda po napłynięciu zatrzymuje sie na pierwszym kręgu i przy ponownym pobieraniu jest zaciągana przez pompę wraz z wodą ze źródła, aż zejdzie do poziomu tego wlotu na linke i przewód:( (to chyba nie jest normalne)

Za wszyskie odpowiedzi będę bardzo wdzięczny:wave:, ponieważ niedługo zamierzam sie wprowadzić, a nie mam wody użytkowej:eek:. Prosiłbym również o namiary na sprawdzoną firmę zajmująca się uzdatnianiem wody na terenie dolnego śląska najlepiej Wrocław i okolice. Dodam, że zapotrzebowanie na wodę będzie potrzebne dla 3 osób. Pozdrawiam:D

Edytowane przez 81marek

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na początek musisz uszczelnić wlot do studni głębinowej lub jej obudowę , nie może tam się nic wlewać bo to zabrudza i skaża wodę ( padający deszcz wszystko zmywa z pól i wlewa ci do studni ) jak to zrobisz koniecznie trzeba studnię dobrze przepompować , przechlorować i wtedy jak jest 100% pewności , że juz nic tam się nie dostaje dać wodę do badania , bo inaczej po każdym deszczu wyniki będą inne . Aby pompa się wyłączała należy zamontować wyłącznik ciśnieniowy . Na więcej pytań odpowiedzą koledzy fachowcy z forum ale podstawa to uszczelnienie studni . Pozdrawiam Tomasz

Co to za studniarz, który montuje pompę bez zbiornika hydroforowego:eek:. Zamontuj zbiornik "ocynk" 300 l.

Przed zbiornikiem daj aspirator (np. 1"). Na zbiorniku zamontuj odpowietrznik. Z tego co zrozumiałem nie masz również łącznika ciśnieniowego (tak jak zauważył tomekgips), ani zaworu zwrotnego.

Pompa faktycznie może być mała. Z nomogramu wychodzi, że daje ok. 1,5 m3/h przy ciśnieniu 2,5 bara a to może nie wystarczyć do prawidłowego płukania filtra.

G oznacza zapach gnilny. Wykluczyłbym fekalia, bo miałbyś wówczas bakterie typu kałowego. Odchody zwierząt też odpadają (za mało związków azotu). Czy aby przypadkiem nie masz w pobliżu bagien, torfowisk...?

Zmiękczacz by się przydał, ale jeżeli go nie chcesz, to sobie daruj. Zawsze możesz go zamontować później (jak wygrasz w totka).

1. Czy da się do wodę uzdatnić na tyle, aby prznajmniej służyła do mycia i prania

Da sie ja uzdatnic tez do picia ;-)

Z punktu 8 wynika ze studniarz/hydraulik zapomnial o zaworze zwrotnym!! Bo po wylaczeniu pompy woda Ci jak rozumiem splywa z instalacji z powrotem do studni :-)

W tej chwili wode w studni masz z tego powodu skazona niestety, tak byc nie moze.

Wstaw zawor zwrotny zeby sie woda do studni nie cofala.

Wlacz pompe i pompuj wode tak ze 24h

Przechloruj studnie (podchloryn sodu kupisz w sklepach chemicznych)

Poczekaj 24h

Znowu pompuj az przestanie byc czuc chlor.

Stawiam, ze masz za slaba ta pompe zeby nia jakis odzelaziacz wyplukac :-( Przy 4atm, daje ledwo ponad 1m3/h.

2. Jaki zestaw prponujecie, aby to działało i jakie są ewntualne koszty + koszty użytkowania?

Na pewno odzelaziacz. Zmiekczacz za nim to juz opcja ekstra, nice to have, ale niekonieczna. Spora twardosc, wiec troche kamienia Ci sie bedzie odkladac.

3. Jak ma być ten hydrofor z poduszką czy bez, ocynkowany czy emaliowany, z zestawem czy bez?

Ze wzgledu na odzelaziacz, raczej ocynkowany.

4. Czy po zastosowaniu hydrofora pompa bedzie się wyłączać, bo w chwili obecnej musi cały czas lecieć przy próbie zatrzymania rozsadza plastikowe śrubunki?

Samego zbiornika nie, ale na zbiorniuku zamontujesz wylacznik cisnieniowy i wtedy juz tak.

Pogon tego hydraulika, to o Ci zrobil to jakas pomylka.

6. Czy warto kopać głębszą studnię (zalecenie jednego z doradców)

NIe masz zadnej gwarancji ze glebiej bedzie lepiej. Ba, spokojanie moze byc gorzej. Zdezynfekuj studnie. Jesli bakterie nei wroca, to ta woda jest przyzwoita. Jak nie, zawsze mozna wstawic lampe UV.

Woda ze studni gelbinowej, ktora jest zdatna do picia bez niczego to niezbyt czesta sytuacja.

marcin

Stawiam, ze masz za slaba ta pompe zeby nia jakis odzelaziacz wyplukac :-( Przy 4atm, daje ledwo ponad 1m3/h. marcin
Jest jeszcze jedno rozwiązanie. Zastosowanie jakiegoś lekkiego złoża, typu "Filter-Ag". Ale należałoby to dobrze policzyć (rozmiar butli, ilość złoża). Nie ma gwarancji, że usunie całkowicie żelazo (barwa świadczy, że może to być żelazo organiczne), ale po "wpracowaniu" się trochę je "zbije". Edytowane przez free_shop

Ok. koledzy, kilku rzeczy już się dowiedziałem:), przede wszystkim, że na 100 % muszę kupić hydrofor 300l ocynkowany plus wyposażenie. Co do braku uszczelnienia to wołam studniarza on to spieprzył:mad:, niech naprawia, ale co z pompą, jeśli może być za słaba:( to też mu o tym powiem niech coś wymyśla za montaż i pompę wziął 800 zł:eek:. a to chyba nie jest mało tym bardziej, że było to we wrześniu 2011 r. Nadal nie wiem jak przechlorować studnię, kupiłem już chlorszok, ale nie wiem jak to zastosować:eek: tzn. ile i w jakich proporcjach tego wlać. Nadal prosiłbym również o namiary na jakąś hurtownię lub sprawdzony sklep z uzdatnianiem wody we Wrocławiu lub tez kogo nie polecacie:mad:. Co do badań wody to wydaje mi się, że są w miarę wiarygodne bo dzień przed badaniem spuszczałem wodę przez ok. 2 godz. i przed samym badaniem proces ten powtórzyłem takie było zalecenie laboratorium, a i jeszcze jedno a propos torfowisk czy bagien, obok domu 20 m od studni idzie rów melioracyjny, ok 300 m od domu jest staw hodowlany więc może to jest powód. Na chwilę obecną bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem i za podpowiedzi, nadal czekam na dobre rady:wave:. Pozdrawiam:D

Co do braku uszczelnienia to wołam studniarza on to spieprzył:mad:, niech naprawia, ale co z pompą, jeśli może być za słaba:( to też mu o tym powiem niech coś wymyśla za montaż i pompę wziął 800 zł:eek:. a to chyba nie jest mało tym bardziej, że było to we wrześniu 2011 r.

Mogę się mylić, ale przyzwoite pompy to chyba kosztują od 1k w górę. Jak ma być Grundfos, to np. SQ 3-40 kosztuje powyżej 2k. Więc te 800 z montażem, to raczej nie tak dużo. Ogólnie przygotuj się na to, że cała instalacja to będzie kilka tysięcy, zależnie co będziesz jeszcze montował. Z drugiej strony niektórzy za podłączenie do wodociągów płacą 10k i więcej, więc mimo wszystko warto.

Mogę się mylić, ale przyzwoite pompy to chyba kosztują od 1k w górę. Jak ma być Grundfos, to np. SQ 3-40 kosztuje powyżej 2k. Więc te 800 z montażem, to raczej nie tak dużo. Ogólnie przygotuj się na to, że cała instalacja to będzie kilka tysięcy, zależnie co będziesz jeszcze montował. Z drugiej strony niektórzy za podłączenie do wodociągów płacą 10k i więcej, więc mimo wszystko warto.

Kilka tysiecy?

Studnia 17m, stawiam, ze ze 2500PLN

Przyzwoita pompa (nie musi byc grundfoss), 1500-2000

hydrofor z napowietrzaniem i osprzetem - 1000

Odzelaziacz 2000-2500

lampa UV jesli nei zniknal bakterie - 1500

zmiekczacz - 2500

Za sam sprzet, w wersji minimum, taka darmowa woda ze studni kosztuje na starcie ze 7000-8000.

Jak wersja extra ze zmiekczaniem, UV, to powyzej 10.000.

A jeszcze ktos to musi do kupy poskladac.

marcin

Studnia 17m, stawiam, ze ze 2500PLN

Pisałem o osprzęcie. Swoją drogą tanio u was te studnie robią.

Przyzwoita pompa (nie musi byc grundfoss), 1500-2000

hydrofor z napowietrzaniem i osprzetem - 1000

Odzelaziacz 2000-2500

lampa UV jesli nei zniknal bakterie - 1500

zmiekczacz - 2500

Wersja minimum to chyba pompa + hydrofor z osprzętem + jakiś filtr wstępny. Do tego ew. robocizna. To jest właśnie te kilka tysięcy.

Nie każdy potrzebuje zmiękczacza, odżelaźniacza, czy lampy UV. Jeśli potrzeba, to cena rzecz jasna rośnie.

Pisałem o osprzęcie. Swoją drogą tanio u was te studnie robią.

100-120 PLN za metr studni fi110 z prosta obudowa z 2 kregow. A tu plytko 17m.

Wersja minimum to chyba pompa + hydrofor z osprzętem + jakiś filtr wstępny. Do tego ew. robocizna. To jest właśnie te kilka tysięcy.

Nie każdy potrzebuje zmiękczacza, odżelaźniacza, czy lampy UV. Jeśli potrzeba, to cena rzecz jasna rośnie.

Zmiekczacza nie potrzebuje kazdy, sam pisalem, ze to opcja extra. Ale jesli chcesz miec w domu wode z groznymi bakteriami, rdzawe zacieki, a po 20latach zarosnieta instalacje do wymiany, to tak, hydrofor + "jakis filtr wstepny" rzeczywiscie wystarczy ;-)

Ja tam twierdze, ze jak policzysz wszelakie koszty szkod wyzadzonych przez twarda i zazelaziona wode, to sie okaze ze taki odzelaziacz to jest minimum.

Wiekszej statysyki nie znam, ale woda bez Fe z glebinowki, to raczej rzadkosc.

marcin

100-120 PLN za metr studni fi110 z prosta obudowa z 2 kregow. A tu plytko 17m.

Jak ja szukałem to 250-350. Ale u nas pewnie więcej skał i dlatego.

Zmiekczacza nie potrzebuje kazdy, sam pisalem, ze to opcja extra. Ale jesli chcesz miec w domu wode z groznymi bakteriami, rdzawe zacieki, a po 20latach zarosnieta instalacje do wymiany, to tak, hydrofor + "jakis filtr wstepny" rzeczywiscie wystarczy ;-)

Ale jak nie masz bakterii, to chyba lampa UV niepotrzebna? Jak żelazo w normie, to odżelaźniacz też chyba raczej zbędny? Fachowcem nie jestem, więc nie wykluczam że się mylę.

Ja tam twierdze, ze jak policzysz wszelakie koszty szkod wyzadzonych przez twarda i zazelaziona wode, to sie okaze ze taki odzelaziacz to jest minimum.

Wiekszej statysyki nie znam, ale woda bez Fe z glebinowki, to raczej rzadkosc.

Zmiękczacz planuję, to fakt. Ale póki co "jadę" bez, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Żelaza nie mam, pewnie urodziłem się w czepku... :) Chociaż biorąc pod uwagę cenę jaką zapłaciłem za samo wiercenie (drożej za metr i głębiej), to nie jestem taki tego pewien.

Biorąc powyższe pod uwagę, nie wiem dlaczego się tak uczepiłeś tego co napisałem.

Edytowane przez kolorado
literówki

Ale jak nie masz bakterii, to chyba lampa UV niepotrzebna? Jak żelazo w normie, to odżelaźniacz też chyba raczej zbędny? Fachowcem nie jestem, więc nie wykluczam że się mylę.

Biorąc powyższe pod uwagę, nie wiem dlaczego się tak uczepiłeś tego co napisałem.

Ale przeciez my tu dyskutujemy o przypadku uzytkownika 81marek (ten od slabej pompy), ktory norme zelaza ma 10-krotnie przekroczona, bakterie i zanieczyszczona studnie na dokladke.

Ja sie czepiam stwierdzenia ze filtr wstepny "to takie minimum" na taka wode.

marcin

Trzy sprawy po pierwsze ja za tą studnię zapłaciłem 5600 (fi 110) + 800 za pompę z montażem:(, a po drugie jak studniarz widział że jest żealzo i wiadomo że będzie trzeba odżelaziacz, który potrzebuje większe ciśnienie z pompy to mógł powiedzieć o silniejszej i droższej pompie, a nie wciskać mi skm 150:mad:, który okazuje się za słaby:(. Trzecia sprawa co z tymi bakteriami przecież mikroorganizmy to chyba nie bakterie i lampa uv chyba nie jest potrzebna. Prosiłbym jeszcze o ewentualne propozycje co do pompy, żebym miał argumenty podczas rozmowy ze studniarzem:mad:. Bo wiadomo kasę łatwo wziąć, a o dobrą usługę to już niestety coraz trudniej:(Pozdrawiam:D

Trzy sprawy po pierwsze ja za tą studnię zapłaciłem 5600 (fi 110) + 800 za pompę z montażem:(, a po drugie jak studniarz widział że jest żealzo i wiadomo że będzie trzeba odżelaziacz, który potrzebuje większe ciśnienie z pompy to mógł powiedzieć o silniejszej i droższej pompie, a nie wciskać mi skm 150:mad:, który okazuje się za słaby:(. Trzecia sprawa co z tymi bakteriami przecież mikroorganizmy to chyba nie bakterie i lampa uv chyba nie jest potrzebna. Prosiłbym jeszcze o ewentualne propozycje co do pompy, żebym miał argumenty podczas rozmowy ze studniarzem:mad:. Bo wiadomo kasę łatwo wziąć, a o dobrą usługę to już niestety coraz trudniej:(Pozdrawiam:D

Te mikroorganizmy to wlasnie bakterie. Tyle ze ogolnie ogolnie wszystkie razem. Naliczyl ich ktos tyle a tyle, a potem wyszczegolnil, ze tych 2 groznych na szczescie nie znalezli.

Ale inne jak najbardziej sa.

Kolejnosc powinna byc taka:

- zabezpieczenie studni i jej czyszczenie - chlorowanie

- dobor uzdtataniania wody, w szczegolnosci wielkosci odzelaziacza i zloza ktorym zostanie zasypane.

- dobor pompy. WIelkosc filtra i rodzaj zloza powie Ci jaka musisz miec wydajnosc pompy zeby ten filtr wyplukac.

Ta pompa ktora masz, wody do uzytku by Ci spokojnie dostarczyla dosyc. Problem moze byc z wyplukaniem filtra. Im wiekszy filtr i zasypany ciezszym zlozem tym wiecej wody potrzrebuje. 10 calowy filtr z jakims niezbyt ciezkim zlozem, bedzie potrzebowal wlasnie tak 1200 - 1400 l/h. Twoja pompa moze dac rade, ale treba by to sprawdzic w praktyce.

marcin

wiadomo kasę łatwo wziąć, a o dobrą usługę to już niestety coraz trudniej:(
Noo! Dlatego dopytaj się hydraulika, czy wie co robi:)

Ja bym na razie zostawił pompę, tą co masz. Zrobił bym układ "minimum" (zaproponowany przez kolorado).

Aby wszystko było zgodnie ze sztuką, to instalacja powinna wyglądać tak (patrząc od strony pompy):

- zawór zwrotny,

- trójnik, na trójniku łącznik ciśnieniowy,

- aspirator z obejściem,

- zawór kulowy,

- zbiornik hydroforowy,

- zawór kulowy,

- filtr narurowy BB (ten większy, 20") z wkładem sznurkowym 20 albo 50 mikronów,

- zawór kulowy.

Na górze hydrofora możesz zamontować manometr (w zestawie otrzymujesz wentylek, przyda Ci się do roweru:)). Na dole zbiornika dobrze jest zamontować kolanko i zawór 1/2" (przydaje się do spuszczania "syfu" oraz opróżniania zbiornika). W komplecie masz też taką cienką przezroczystą rurkę. Do niej wkładasz bateryjkę z diodą LED, dajesz dziecku do zabawy (niech poczuje się jak dżedaj:)). Dolny króciec zaślepiasz, na górny wkręcasz kolanko z odpowietrznikiem (z zaworem stopowym).

Koszt gratów (bez robocizny), to jakieś 1500-2000 zł.

Po montażu zachloruj studnię i instalację. Po porządnym wypłukaniu chloru, oddaj ponownie wodę do analizy pobraną z kranu (wystarczy żelazo, mangan i bakterie ogólne).

Po tym, jak napisał jastrząb, dobrać odżelaziacz, do odżelaziacza pompę.

Niezależnie od dobranego odżelaziacza, ten układ Ci zostanie.

Edytowane przez free_shop

Ok. biorę się za kupno hydrofora jak rozumiem ocynkowanego bez poduszki, ale z osprzętem. Może macie jakieś sugestie (Grudziądz, ew. Wimest), co do osprzętu hydrofora myślę że wszystko kupię w casto. Nadal jednak nie wiem jak chlorować:eek:, aby oczyścić, wystarczy po prostu wlać tam 10 l. rozrobionego roztworu odczekać jakiś czas i wypompować? Pozdrawiam:D

Ok. biorę się za kupno hydrofora jak rozumiem ocynkowanego bez poduszki, ale z osprzętem. Może macie jakieś sugestie (Grudziądz, ew. Wimest), co do osprzętu hydrofora myślę że wszystko kupię w casto. Nadal jednak nie wiem jak chlorować:eek:, aby oczyścić, wystarczy po prostu wlać tam 10 l. rozrobionego roztworu odczekać jakiś czas i wypompować? Pozdrawiam:D
Nie kupuj nic sam! Dobry hydraulik (taki co często kupuje) może mieć spore rabaty w hurtowniach, Tobie wyjdzie taniej na montażu, a on zarobi więcej:). Daj ludziom zarobić! Ty i on będzicie zadowoleni.

Nadal jednak nie wiem jak chlorować:eek:, aby oczyścić, wystarczy po prostu wlać tam 10 l. rozrobionego roztworu odczekać jakiś czas i wypompować?

Generalnie tak jak piszesz... wlej, zacznij pompować tak aby chlor dotarł do każdego końca sieci, pozostaw na kilka(-naście) godzin i pompuj aż zapach zniknie i jeszcze trochę. Przed pobraniem próbki znów włącz pompę na kilka godzin...