Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

a ja mam takie pytanie gdzie mozna

w rozsadnej cenie zbadac wode

bo sanepid w Bydgoszczy zyczy sobie około 700zł

Sporo.

Przy tej kwocie zgaduje ze sa to badania fizykochemiczne + bakteriologiczne.

Bakteriologiczne zawsze bede drogie, i zrobi to niewiele "firm".

Fizykochemiczne, ktore w sanepidzie kosztuje pewnie ze 200-300PLN, mozna zrobic w okolicach 50-100PLN.

Szukaj po przedsiebiorstwach wodociagowych, czesto robia to tez firmy zajmujace sie uzdatnianiem wody.

marcin

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sporo.

Przy tej kwocie zgaduje ze sa to badania fizykochemiczne + bakteriologiczne.

Bakteriologiczne zawsze bede drogie, i zrobi to niewiele "firm".

Fizykochemiczne, ktore w sanepidzie kosztuje pewnie ze 200-300PLN, mozna zrobic w okolicach 50-100PLN.

Szukaj po przedsiebiorstwach wodociagowych, czesto robia to tez firmy zajmujace sie uzdatnianiem wody.

marcin

wielkie dzieki

Witam, czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia ze złożem j-23(niestety nie znam składu), ponieważ dziś dostałem ofertę odżelaziacza z takim właśnie złożem i nie wiem czy wybrać to złoże, czy iść w defemana:confused:, które jest rzekomo o połowę cięższe(trudniejsze do wypłukania ). Druga sprawa to pytanie o działanie plastikowego inżektora, który to ponoć po pół roku zaczyna się psuć, taką właśnie informację uzyskałem z firmy zajmującej się uzdatnianiem wody. Sugerują zakup inżektora mosiężnego za 450 zł. i ostatnie pytanie jaki inżektor "3/4" "1" czy może "1 i 1/4" założyć do hydrofora 300 l. bo tutaj tez spór:mad:. jak zwykle dzięki za podpowiedzi.Pozdrawiam:D

Witam, czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia ze złożem j-23(niestety nie znam składu), ponieważ dziś dostałem ofertę odżelaziacza z takim właśnie złożem i nie wiem czy wybrać to złoże, czy iść w defemana:confused:, które jest rzekomo o połowę cięższe(trudniejsze do wypłukania ). Druga sprawa to pytanie o działanie plastikowego inżektora, który to ponoć po pół roku zaczyna się psuć, taką właśnie informację uzyskałem z firmy zajmującej się uzdatnianiem wody. Sugerują zakup inżektora mosiężnego za 450 zł. i ostatnie pytanie jaki inżektor "3/4" "1" czy może "1 i 1/4" założyć do hydrofora 300 l. bo tutaj tez spór:mad:. jak zwykle dzięki za podpowiedzi.Pozdrawiam:D

J-23 to pewnie kryptonim ;) jest tak tajne, że nikt nie wie co to jest :)

Defeman jest ciężki ale jego płukanie wcale nie jest trudniejsze od płukania innych złóż - wymaga tylko większego przepływu :)

Materiał inżektora nie ma większego wpływu na jego pracę (zasada jest taka sama). Różnica może być w jakości wykonania, ale równie dobrze możesz trafić kiepski metalowy jak dobry plastikowy.

Rozmiar inżektora nie jest tu kwestią wyboru tylko obliczenia potrzebnej objętości powietrza. Każdy inżektor ma swoją charakterystykę i z niej można odczytać ile dostarczy powietrza, przy jakim ciśnieniu i przepływie wody.

Mam pytanie - posiadam własną studnię głębinową i przymierzam się do tematu uzdatniania wody. Trwa budowa, więc póki co nie przejmowałem się jakością wody, ale powoli o tym myślę. Woda jest bardzo smaczna (jak chyba każda ze studni), ale ma lekkie zabarwienie żółto-brązowe. Pewnie mangan i żelazo. Jeszcze nie robiłem badań. Wody nie będziemy pić, ma służyć tylko do celów przemysłowo-bytowych. Myślę o zmiękczaczu kompaktowym lub zestawie z odżelaziaczem np. CR100. Pytanie - mam zbiornik przeponowy 200l, czy on się sprawdzi w takim procesie zmiękczania-odżelaziania wody? Pompa jest dość mocna (nie pamiętam dokładnie jej parametrów, ale ciśnienie jest zabójcze).

Pozdrowienia, Michał.

Mam pytanie - posiadam własną studnię głębinową i przymierzam się do tematu uzdatniania wody. Trwa budowa, więc póki co nie przejmowałem się jakością wody, ale powoli o tym myślę. Woda jest bardzo smaczna (jak chyba każda ze studni), ale ma lekkie zabarwienie żółto-brązowe. Pewnie mangan i żelazo. Jeszcze nie robiłem badań. Wody nie będziemy pić, ma służyć tylko do celów przemysłowo-bytowych. Myślę o zmiękczaczu kompaktowym lub zestawie z odżelaziaczem np. CR100. Pytanie - mam zbiornik przeponowy 200l, czy on się sprawdzi w takim procesie zmiękczania-odżelaziania wody? Pompa jest dość mocna (nie pamiętam dokładnie jej parametrów, ale ciśnienie jest zabójcze).

Pozdrowienia, Michał.

Po pierwsze primo zrob badania wody. Bez tego nikt Ci nie powie/zagwarantuje czy taka lub inna metoda uzdatniania bedzie dobra. Zloza filtracyjne maja swoje ograniczenia.

Po drugie primo co to sa cele przemyslowo-bytowe?

marcin

Badania oczywiście zrobię.

Cele przemysłowo-bytowe - tak mi się nazwało:) Chodzi o pranie, zmywanie, kąpanie się, podlewanie ogródka, mycie samochodu itp. Bez picia. Oczywiście wody do ogródka i mycia auta nie chcę uzdatniać, mam osobno wyprowadzoną ogrodówkę.

A co z tym zbiornikiem przeponowym - będzie się nadawał?

Jak już go masz to na pewno jest lepszy od tego którego nie masz ;) Pytanie czy z wyników wody wyjdzie coś co będzie wymagało uzdatniania z napowietrzaniem. W zasadzie to pytanie czy będzie ci się opłacało zmienić zbiornik czy zastosować inną metodę uzdatniania.

Po wynikach badań będzie można coś powiedzieć ;)

Badania oczywiście zrobię.

Cele przemysłowo-bytowe - tak mi się nazwało:) Chodzi o pranie, zmywanie, kąpanie się, podlewanie ogródka, mycie samochodu itp. Bez picia. Oczywiście wody do ogródka i mycia auta nie chcę uzdatniać, mam osobno wyprowadzoną ogrodówkę.

A czemu nie chcesz pic tej wody? Zbadaj ja. Moze sie okazac ze jest lepsza od niejednej "butelkowanej", ktore ostatnimi czasami w przerazajacej ilosci sa woda wodociagowa przepuszczona przez osmoze a jak dobrze to z "dosypanymi" mineralami z worka.

Czy sie zbiornik nada? Nie wiem. To zalezy jak ta wode bedziesz uzdatnial. CR to tylko jedna mozliwosc. Moge sobie zas wyobrazic sytuacje, ze CR zastosowac nie mozna, bo np twardosc wody jest bardzo niska, albo jak chyba Qbek pisal, w wodzie sa polifosforany. A jak wode bedziesz tylko odzelazial, to hydrofor bez worka jest prawdopodbonie lepszy i w dluzszej perspektywie poprostu tanszy.

Prawidlowa kolejnosc jest taka:

- budowa studni wraz z okresleniem jej wydajnosci,

- badanie wody

- na tej podstawie decyzja o sposobie uzdataniania

- po zdefiniowaniu metody uzdatniania i wydajnosci studni, dobor pompy, zbiornika hydroforowego

Jesli juz zbiornik kupiles to po ptakach. Jesli nie, zrob badanie wody i wtedy decyduj.

Jesli kupiles a nie podlaczyles, to nie podalczaj. Nieuzywany latwiej bedzie "ewentualnie" odsprzedac.

marcin

Witam,

zepsuł mi się maly hydrofor przeponowy z zbiorniczkiem 24l. Mam w domu zmiękczacz, który służy do usuwania żelaza i manganu. Płucze się automatycznie raz na tydzień. Ostatnio słabo działał, prawdopodobnie przez niewystarczające ciśnienie przy płukaniu

Teraz chcę kupić mocniejszą pompę i osobny zbiornik aby ciśnienie było wyższe i lepiej się płukało.

Teraz mam zagwostkę czy kupić zbiornik z przeponą 150l czy może duży 300l ale bez przepony + założyć aspirator.

Nie wiem czy napowietrzenie znacząco wpłynie na to, że zmiękczacz będzie lepiej oczyszczał wodę z żelaza.

Dodam, że mam mało miejsca w kotłowni - stąd zastanawiam się czy na pewno muszę kupować duży zbiornik bez przepony, czy wystarczy mniejszy

Wg sprzedawcy w sklepie do napowietrzania najlepiej zamontować 300l zbiornik

Z góry dziękuje za pomoc

Witam,

zepsuł mi się maly hydrofor przeponowy z zbiorniczkiem 24l. Mam w domu zmiękczacz, który służy do usuwania żelaza i manganu. Płucze się automatycznie raz na tydzień. Ostatnio słabo działał, prawdopodobnie przez niewystarczające ciśnienie przy płukaniu

Teraz chcę kupić mocniejszą pompę i osobny zbiornik aby ciśnienie było wyższe i lepiej się płukało.

Teraz mam zagwostkę czy kupić zbiornik z przeponą 150l czy może duży 300l ale bez przepony + założyć aspirator.

Nie wiem czy napowietrzenie znacząco wpłynie na to, że zmiękczacz będzie lepiej oczyszczał wodę z żelaza.

Dodam, że mam mało miejsca w kotłowni - stąd zastanawiam się czy na pewno muszę kupować duży zbiornik bez przepony, czy wystarczy mniejszy

Wg sprzedawcy w sklepie do napowietrzania najlepiej zamontować 300l zbiornik

Z góry dziękuje za pomoc

Wszystko zależy od tego jaką masz wodę. Najlepiej jakbyś miał wyniki badań.

Poza tym "zmiękczacz do usuwania żelaza" to albo CR albo pomyłka... sprecyzuj co masz tam zamontowane (jakie złoże, jaki rozmiar, jaka głowica, itp)

Wszystko zależy od tego jaką masz wodę. Najlepiej jakbyś miał wyniki badań.

Poza tym "zmiękczacz do usuwania żelaza" to albo CR albo pomyłka... sprecyzuj co masz tam zamontowane (jakie złoże, jaki rozmiar, jaka głowica, itp)

Urządzenie nazywa się Zmiękczacz, w karcie katalogowej ma wpisane, że nadaje się do odżelazania i odmanganiania

Zawartość żelaza w wodzie to 1,6mg/l czyli 8 razy więcej niż norma

Jest też mangan 1,34mg/l

Złoże żywica Relite C250, ilość złoża 48l, głowica Autotrol 255

Płukany jest automatycznie solanką

Urządzenie nazywa się Zmiękczacz, w karcie katalogowej ma wpisane, że nadaje się do odżelazania i odmanganiania

Zawartość żelaza w wodzie to 1,6mg/l czyli 8 razy więcej niż norma

Jest też mangan 1,34mg/l

Złoże żywica Relite C250, ilość złoża 48l, głowica Autotrol 255

Płukany jest automatycznie solanką

Ciekawe, że ktoś napisał taką kartę katalogową bo według wszelkich informacji o tej żywicy to zwykły kationit do zmiękczania i nie ma nic wspólnego z usuwaniem żelaza i manganu.

W takiej sytuacji to najlepiej byłoby się zastanowić nad dostawieniem odżelaziacza lub zmianą złoża w tym co masz teraz zamiast wymianą hydroforu (ograniczona ilość miejsca), ale do tego potrzeba więcej informacji... (choćby pH, twardość, amoniak, itp)

Ciekawe, że ktoś napisał taką kartę katalogową bo według wszelkich informacji o tej żywicy to zwykły kationit do zmiękczania i nie ma nic wspólnego z usuwaniem żelaza i manganu.

W takiej sytuacji to najlepiej byłoby się zastanowić nad dostawieniem odżelaziacza lub zmianą złoża w tym co masz teraz zamiast wymianą hydroforu (ograniczona ilość miejsca), ale do tego potrzeba więcej informacji... (choćby pH, twardość, amoniak, itp)

Pamiętam, że kiedy kupowałem ten filtr to sprzedawca mówił, że w środku jest złoże GreenSand (chyba tak się to pisze)

Więc być może dali inne złoże niż w karcie katalogowej

Istotne jest dla mnie to czy napowietrzanie ma jakikolwiek sens. Jak rozumiem nie, bo i tak obecny sprzęt nie odfiltruje wytrąconego żelaza

Twardośc: 330 mg/l

PH 7,23

Amoniak 0,44 mg/l

Ile może kosztować wymiana złoża?

Pamiętam, że kiedy kupowałem ten filtr to sprzedawca mówił, że w środku jest złoże GreenSand (chyba tak się to pisze)

Więc być może dali inne złoże niż w karcie katalogowej

Istotne jest dla mnie to czy napowietrzanie ma jakikolwiek sens. Jak rozumiem nie, bo i tak obecny sprzęt nie odfiltruje wytrąconego żelaza

Twardośc: 330 mg/l

PH 7,23

Amoniak 0,44 mg/l

Ile może kosztować wymiana złoża?

Jeśli regenerujesz to solanką to raczej na pewno nie jest to Greensand (on regeneruje się nadmanganianem potasu). Poza tym jest dużo cięższy i potrzebuje dużo większego płukania. Nie badałeś wody po filtrze?

Koszty mogą być bardzo różne bo nadal nie wiemy czy masz tam odżelaziacz czy zmiękczacz. A od tego zależy co miałbyś dostawić lub wymienić (jeśli masz tam zmiękczacz to na pewno jest już zawalony żelazem i manganem)

Witam

Zrobiłem podstawowe badania wody, wyniki:

żelazo - 7,5 mg/dm3

mangan - 0,9 mg/dm3

twardość - 360 mg/dm3

woda ze studni, 27m głęboka

pompa IBO 3,5SCM3/18

Zapotrzebowanie na wodę: rodzina 2+1, tylko prysznic, bojler 100l, szacuję 8-10m3 miesięcznie

Proszę podpowiedź jaki zestaw byłby optymalny, aby tą wodę uzdatnić?

Witam

Zrobiłem podstawowe badania wody, wyniki:

żelazo - 7,5 mg/dm3

mangan - 0,9 mg/dm3

twardość - 360 mg/dm3

woda ze studni, 27m głęboka

pompa IBO 3,5SCM3/18

Zapotrzebowanie na wodę: rodzina 2+1, tylko prysznic, bojler 100l, szacuję 8-10m3 miesięcznie

Proszę podpowiedź jaki zestaw byłby optymalny, aby tą wodę uzdatnić?

Dużo żelaza... podaj jeszcze jakie masz pH i hydrofor (z przeponą czy bez). I jak jest z odprowadzaniem ścieków (szambo/kanalizacja/POŚ)?

Na pewno będziesz potrzebował odżelaziacza. Jakiego konkretnie to już zależy od wielu czynników...

Jeśli chcesz to możesz też wodę zmiękczyć. Poza tym dobrze byłoby zrobić też badania na azotany, amoniak, bakterie...

A ja mam takie nietypowe pytanie: w jaki sposób sprawdzić czy woda jest skażona trójchloroetanem? Czy są do tego jakieś specjalne testy, czy któryś ze standardowych parametrów wody może wskazywać na takie skażenie?

Takie badania to chyba tylko w konkretnych laboratoriach robią... ale jeszcze sprawdzę w literaturze ;)

Dużo żelaza... podaj jeszcze jakie masz pH i hydrofor (z przeponą czy bez). I jak jest z odprowadzaniem ścieków (szambo/kanalizacja/POŚ)?

Na pewno będziesz potrzebował odżelaziacza. Jakiego konkretnie to już zależy od wielu czynników...

Jeśli chcesz to możesz też wodę zmiękczyć. Poza tym dobrze byłoby zrobić też badania na azotany, amoniak, bakterie...

Niestety tylko mam te podstawowe badania, ale mogę powtórzyć pełne. Na razie nie mam jeszcze hydrofora (dom w fazie wykańczania). Obecnie jest szambo w perspektywie 5 lat kanalizacja. Na co zwrócić uwagę przy wyborze odżelaziacza w moim wypadku?