Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Takie badania to chyba tylko w konkretnych laboratoriach robią... ale jeszcze sprawdzę w literaturze ;)

Byłbym niezmiernie wdzięczny. Znalazłem coś takiego: http://www.jars.pl/woda_przeznaczona_do_spozycia.html

Czy wspomniana "Suma trichloroetenu i tetrachloroetenu" świadczy o skażeniu? I czy trichloroeten, to to samo co trichloroetan? Bo ja słaby z chemii...

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niestety tylko mam te podstawowe badania, ale mogę powtórzyć pełne. Na razie nie mam jeszcze hydrofora (dom w fazie wykańczania). Obecnie jest szambo w perspektywie 5 lat kanalizacja. Na co zwrócić uwagę przy wyborze odżelaziacza w moim wypadku?

Powtorz te badania, bo pH jest dosyc kluczowe dla usuwania zelaza.

Jak pisal Qbek, duzo zelaza. Do tego szambo. Jesli masz niezbyt mokry teren a jeszcze mozliwosc, rozwaz studnie chlonna na wode z plukania odzelaziacza (zakladajac ze bedzie tylko plukany a nie regenerowany chemicznie). Oszczedzisz ze 2m3 sciekow miesiecznie, czyli pewnie z 50PLN! A duzo zelaza, to czeste plukanie.

Odzelaziacz mozlwie duzy. W praktyce pewnie ze zbiornikiem 13". Hydrofor otwarty bardziej w odzelazianiu pomaga niz przeszkadza. Jakie zloze nasypane do odzelaziacza, to zalezy od pelnych badan.

Dopoki nie bedziesz mial tych badan nie podejmuj zadnych wiazacych decyzji co do wyboru hydroforu/czy konkretnego filtra.

marcin

Byłbym niezmiernie wdzięczny. Znalazłem coś takiego: http://www.jars.pl/woda_przeznaczona_do_spozycia.html

Czy wspomniana "Suma trichloroetenu i tetrachloroetenu" świadczy o skażeniu? I czy trichloroeten, to to samo co trichloroetan? Bo ja słaby z chemii...

Zdaje się że chodzi jednak o trichloroeten, bo trichloroetan jest nietrwały.

Zdaje się że chodzi jednak o trichloroeten, bo trichloroetan jest nietrwały.

Jeszcze nie miałem czasu zajrzeć do książek - ale niestety mam kilka ważnych spraw do załatwienia. Postaram się to zrobić jak najszybciej.

Dzięki. Zdaję sobie sprawę z tego, że i tak we własnym zakresie tego nie wykonam. Szukam jakiegoś laboratorium, ale tak czy siak wszelkie informacje na ten temat będą bardzo pomocne.

Niestety w tym co mam pod ręką są tylko wzmianki o stwierdzeniu gdzieś kiedyś takich substancji i opisu właściwości całej grupy związków. Nic co by wskazywało na metodę badania. A skąd twoje zainteresowanie konkretnie tym związkiem? Masz jakieś przesłanki że to właśnie to siedzi w twojej wodzie?

W okolicy odnotowano skażenie i zastanawiam się czy dotyczy to także mnie. Chciałbym się upewnić zlecając badania.

Warszawski sanepid ma na stronie informacje, ze bada sume trichloroetenu i tetrachloroetenu,

Moze Ci sie to do czegos nada.

http://www.wsse.waw.pl/UserFiles/wsse/File/badania%20laboratoryjne/09_2011/zlecnie_%20woda%20i%20pobieranie%20SPPver_09_2011.doc

marcin

Witam po dłuższej nieobecności. Myślałam, że już sobie poradziliśmy z problemem, ale niestety, znów woda w studni się zmieniła i teraz mamy pH około 3. Stosujemy więc najpierw zwykły grys wapienny, potem calcite (imerys), następnie crystal right, no i potem hydrolit CA. Wiem, że to troszkę dookoła, ale z tym zostawiła nas firma i kombinowaliśmy. Woda jest czysta pod względem mikrobiologicznym i chemicznym, ma jednak za małą twardość węglanową, według ostatniego badania w sanepidzie jest to 15,9 mg/l przy ph 9,2. Wydaje mi się to troszkę nie możliwe, ale mogę się mylić. Nie za bardzo już wiem czym jeszcze można zmineralizować taką wodę, Hydrolit CA jest najbardziej reaktywny i wg karty katalogowej nie podniesie pH powyżej 9. W jaki sposób można jeszcze utwardzić wodę? Wiem, że to nietypowy problem, ale niestety musimy mu sprostać.

Kolejna rzecz, której nie rozumiem, to na naszym teście, co prawda akwarystycznym wychodzi, że twardość jest około 7 st. niemieckich, a w badaniu sanepidu nie ma nawet jednego. Nie ma też możliwości, by test został zakłócony przez sód.

Pozdrawiam

Ela

Edytowane przez Nimnarien

Witam, mam pytanie, które złoże wraz ze sprzętem będzie lepsze, ponieważ zostały mi do wyboru już tylko 3, a jak wiadomo nie chciałbym przepłacać:

1. Odżelaziacz/odmanganiacz Optimo 130 ze złożem wysokokatalitycznym Defeman za ok. 3000 zł,

2. Eurofer Logix za 3075 zł. 5 w 1wg producenta odżelaziacz, odmanganiacz, zmiękczacz wody, dodatkowo usuwa amoniak

i zanieczyszczenia organiczne. Złoże to mieszania składników filtracyjnych, odżelaziających, odmanganiających, zmiękczających w odpowiednich proporcjach.

3. ODŻELAZIACZ-ODMANGANIACZ-ZMIĘKCZACZ JORORIDER 40 CR AUTOTROL USA GE-złoże zeolitowe Crystal-Right za 3300 zl.

Mam jeszcze jedno pytanie, ile powinni wziąć za montaż takiego sprzętu:(, ewentualnie na ile jest to trudne w grę wchodzi również uzbrojenie hydrofora:o. Z góry dzieki za podpowiedzi pozdrawiam:D

Witam, pisaliśmy w innym topiku, ale nie było odzewu, a tu widzę, że jest specjalista - czy mogę prosić o poradę?

Mamy wodę twarda (21 dH). Chcemy zamontować centralny zmiękczacz. Przestrzeń na której będzie się znajdował to powierzchnia o wymiarach 60x70 cm (z możliwością dodania 10 cm z każdej strony). Główne wyjście wody z podłogi. Dom parterowy z użytkowym poddaszem użytkowany przez dwie osoby. Ogrzewanie podłogowe wodne ok. 70 m2. Wymiennik z wężownicą 220l .

Jaki zmiękczacz dobrać do takiego zastawienia. Zależy nam na tym, aby pojemnik na sól był na tyle duży, aby nie być zmuszonym ciągle ją uzupełniać.

Jakieś propozycje? Wypróbowane produkty? Sprawdzone opinie?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Witam, pisaliśmy w innym topiku, ale nie było odzewu, a tu widzę, że jest specjalista - czy mogę prosić o poradę?

Mamy wodę twarda (21 dH). Chcemy zamontować centralny zmiękczacz. Przestrzeń na której będzie się znajdował to powierzchnia o wymiarach 60x70 cm (z możliwością dodania 10 cm z każdej strony). Główne wyjście wody z podłogi. Dom parterowy z użytkowym poddaszem użytkowany przez dwie osoby. Ogrzewanie podłogowe wodne ok. 70 m2. Wymiennik z wężownicą 220l .

Jaki zmiękczacz dobrać do takiego zastawienia. Zależy nam na tym, aby pojemnik na sól był na tyle duży, aby nie być zmuszonym ciągle ją uzupełniać.

Jakieś propozycje? Wypróbowane produkty? Sprawdzone opinie?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Jeśli masz ograniczone miejsce to najlepszym rozwiązaniem będzie zmiękczacz w obudowie kompaktowej (kabinecie). Rozmiary są teraz naprawdę rozmaite więc na pewno znajdziesz coś co się wpasuje. Przy takiej twardości i 2 osobach soli nie trzeba uzupełniać bardzo często (zakładam, że raz na 2-3 miesiące powinno być OK).

Co do doboru zmiękczacza to dobrze byłoby mieć pełne wyniki badania wody. Jeśli jesteś pewny, że chcesz tylko zmiękczacz to przy takiej twardości wystarczy standardowy model na 25 litrów jonitu (zbiornik 10x35). W tym temacie wiele razy już mówiliśmy o komponentach z jakich powinien się składać dobry zmiękczacz, więc teraz w skrócie:

- najważniejsza jest głowica sterująca (ja bym polecał Clack CI)

- rodzaj i producent jonitu (dobre firmy to Rohm&Haas, Lanxess, ewentualnie z tańszych Dow lub Purolite)

- zbiornik (najlepiej jednej z firm: Structural, Wave Cyber, Enpress)

Pozostałe komponenty są mniej istotne, ale lepiej żeby nie były to najtańsze dostępne na rynku (szkoda by było żeby jakiś drobny kawałek plastiku spowodował zalanie).

Cóż za ironia, wszyscy zmiękczają, a my utwardzamy.

przeczytałam ostatnio w rozporządzeniu:

"Woda, o której mowa w ust. 1, poddawana procesom uzdatniania powinna odpowiadać

wymaganiom określonym w załącznikach nr 1-3 do rozporządzenia oraz spełniać parametry

określone w lp. 2, 4 i 5 w załączniku nr 4 do rozporządzenia."

Czy na podstawie tego tekstu mogę wnioskować, że nie musimy uzupełniać twardości do 60? Udało nam się do 41 :) w tych załącznikach twardość jest w 4 lp. 14. Czy jest może jakiś inny przepis, który dopowiada coś w tej sprawie? Sanepid strasznie upiera się przy tym, że musimy utwardzić i koniec.

Pozdrawiam

Ela

Cóż za ironia, wszyscy zmiękczają, a my utwardzamy.

przeczytałam ostatnio w rozporządzeniu:

"Woda, o której mowa w ust. 1, poddawana procesom uzdatniania powinna odpowiadać

wymaganiom określonym w załącznikach nr 1-3 do rozporządzenia oraz spełniać parametry

określone w lp. 2, 4 i 5 w załączniku nr 4 do rozporządzenia."

Czy na podstawie tego tekstu mogę wnioskować, że nie musimy uzupełniać twardości do 60? Udało nam się do 41 :) w tych załącznikach twardość jest w 4 lp. 14. Czy jest może jakiś inny przepis, który dopowiada coś w tej sprawie? Sanepid strasznie upiera się przy tym, że musimy utwardzić i koniec.

Pozdrawiam

Ela

Nikt was nie może zmusić do "utwardzania" :) mogą co najwyżej na badaniach napisać, że taka woda nie spełnia normy i tyle.

Nie bardzo rozumiem to co robicie z wodą (może już nie pamiętam o co chodziło na początku) ale piszesz, że macie tam etap z CR, który usuwa twardość...

Witam, mam pytanie, które złoże wraz ze sprzętem będzie lepsze, ponieważ zostały mi do wyboru już tylko 3, a jak wiadomo nie chciałbym przepłacać:

1. Odżelaziacz/odmanganiacz Optimo 130 ze złożem wysokokatalitycznym Defeman za ok. 3000 zł,

2. Eurofer Logix za 3075 zł. 5 w 1wg producenta odżelaziacz, odmanganiacz, zmiękczacz wody, dodatkowo usuwa amoniak

i zanieczyszczenia organiczne. Złoże to mieszania składników filtracyjnych, odżelaziających, odmanganiających, zmiękczających w odpowiednich proporcjach.

3. ODŻELAZIACZ-ODMANGANIACZ-ZMIĘKCZACZ JORORIDER 40 CR AUTOTROL USA GE-złoże zeolitowe Crystal-Right za 3300 zl.

Mam jeszcze jedno pytanie, ile powinni wziąć za montaż takiego sprzętu:(, ewentualnie na ile jest to trudne w grę wchodzi również uzbrojenie hydrofora:o. Z góry dzieki za podpowiedzi pozdrawiam:D

Pierwsza propozycja to tylko odżelaziacz. Kolejne to już "kombajny" (kilka w jednym), więc ich porównywanie jest ciężkie.

Jeśli chodzi o pozycję 2 i 3 to ja bym wybrał złoże CR (przynajmniej wiesz co to za złoże) zamiast "autorskiej mieszanki" różnych złóż (takie zestaw uzależnia Cię od jednego dostawcy bo nikt inny nie wie co jest w środku).

Jeśli chodzi o ofertę 3 (ze złożem CR) to jeszcze bym się upewnił czy taki zestaw (chodzi mi o głowicę) da sobie radę z płukaniem CR. (tzn czy ma możliwość ustawienia odpowiednio długiego czasu płukania i wystarczającego przepływu).

Witam wszystkich.

Proszę o porady.

Studnia 30 m.

Żelazo 0,923 mg/l.

Mangan 0,352 mg/l

pH 7,25

Twardość 329,3 mg/l.

Co w takim przypadku warto zrobić?

Jeśli to wszystkie wyniki jakie masz to warto by było je uzupełnić. Jeśli ma to być woda pitna to także o badania mikrobiologiczne.

Jeśli tylko do celów bytowych to pewnie wystarczy odżelaziacz i zmiękczacz (ewentualnie kombajn - kilka w jednym), ale warto byłoby to sprawdzić badaniami.

Nikt was nie może zmusić do "utwardzania" :) mogą co najwyżej na badaniach napisać, że taka woda nie spełnia normy i tyle.

Nie bardzo rozumiem to co robicie z wodą (może już nie pamiętam o co chodziło na początku) ale piszesz, że macie tam etap z CR, który usuwa twardość...

Z taką instalacją zostawiła nas firma i nie chcieliśmy bardziej kombinować, woda na tyle trudna i przede wszystkim zmienna (ph w ciągu pół roku spadło z 8 do 5, twardość ze 100 do 45) i próbowaliśmy na tym co mieliśmy operować, wszystkie inne bolączki się rozwiązują, poza tą twardością.

Witam Koledzy mam oto taki problem :

- ustawione ciśnienie załączania 1,5 BAR wyłączenie 3,0 BAR , problem dotyczy zasysania powietrza przez injector ( zwężkę venturiego chyba dobrze napisałem ) zasysa tylko do 2,0 BAR przy prawie całkowitym przydławieniu na zaworze na by-pasie .

Czy jest to wina pompy i jej małego przepływu ( poprostu się kończy ) czy może być tego inna przyczyna za wszelkie informacje dziękuję . Pozdrawiam Tomasz