Jastrząb 03.07.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Witam Koledzy mam oto taki problem : - ustawione ciśnienie załączania 1,5 BAR wyłączenie 3,0 BAR , problem dotyczy zasysania powietrza przez injector ( zwężkę venturiego chyba dobrze napisałem ) zasysa tylko do 2,0 BAR przy prawie całkowitym przydławieniu na zaworze na by-pasie . Czy jest to wina pompy i jej małego przepływu ( poprostu się kończy ) czy może być tego inna przyczyna za wszelkie informacje dziękuję . Pozdrawiam Tomasz Jest OK. Mi kiedys ktos tam tlumaczyl, ze powietre powinno sie zasysac przez 1/3 czasu dzialania pompy. Sprawdz za 1-2 miesiace czas pracy pompy. Jesli sie nie skraca (czyli powietrza w zbiorniku coraz mniej), to znaczy ze jest dobrze, czyli stabilnie. To ile pracuje inzektor malo wazne, grunt zeby powietrza w zbiorniku nie ubywalo. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rudii 04.07.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Zrobiłem komplet badań, mikrobiologia jest ok.Kłopot tylko z żelazem i manganem.Co to za badania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.07.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Zrobiłem komplet badań, mikrobiologia jest ok. Kłopot tylko z żelazem i manganem. Co to za badania? Jeśli tylko to co podałeś to nie jest źle. Musisz zdecydować czy chcesz wodę zmiękczać czy nie. Jeśli chcesz to polecałbym ci kombajn na złożu CR200 (ma większą pojemność niż CR100, ale nie usuwa amoniaku). Jeśli nie chcesz zmiękczać to wystarczy ci całkiem niewielki odżelaziacz, ale jego rodzaj zależy od kilku parametrów (np. jaki masz hydrofor (z membraną czy bez), jak ze ściekami (szambo czy kanalizacja), itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81marek 04.07.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) qbek17 dzięki za podpowiedź co do zestawu (ODŻELAZIACZ-ODMANGANIACZ-ZMIĘKCZACZ JORORIDER 40 CR AUTOTROL USA GE 3300 zł.) mam jeszcze pytania czy cena za ten zestaw jest odpowiednia czy może jest na rynku coś tańszego oraz ile może kosztować montaż hydrofora z takim zestawem:eek: a i jaka jest podstawowa różnica między cr100 a cr200Pozdrawiam:cool: Edytowane 4 Lipca 2012 przez 81marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.07.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 qbek17 dzięki za podpowiedź co do zestawu (ODŻELAZIACZ-ODMANGANIACZ-ZMIĘKCZACZ JORORIDER 40 CR AUTOTROL USA GE 3300 zł.) mam jeszcze pytania czy cena za ten zestaw jest odpowiednia czy może jest na rynku coś tańszego oraz ile może kosztować montaż hydrofora z takim zestawem:eek: a i jaka jest podstawowa różnica między cr100 a cr200Pozdrawiam:cool: CR100 usuwa dodatkowo amoniak, ale kosztem mniejszej pojemności na wszystko inne. CR200 nie usuwa amoniaku, ale ma większą pojemność na twardość i resztę (Fe, Mn). Poza tym mogą pracować na nieco innym zakresie pH (dla CR100 minimum to 5.7, a dla CR200 musi być co najmniej 7). Cena jest raczej normalna, co do montażu to wszystko zależy od ilości potrzebnych materiałów i trudności prac. Każdy wyceni to inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 04.07.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Mam takie pytanka odnośnie zmiękczacza. Planuję zakup takiego z oddzielną kolumną i zbiornikiem na solankę. Będzie to stało w kotłowni z kotłem na ekogroszek. Ze względu na opał występuje tam określone zapylenie. Czy to przeszkadza zmiękczaczowi i jego elementom? Czy trzeba zabezpieczyć całość, lub jakieś szczególnie wrażliwe elementy? Po każdym ładowaniu i wyciąganiu popiołu odkurzam, ale o sterylności to raczej nie można tam mówić.Druga sprawa to sól do zmiękczacza: czy ma znaczenie producent/marka? Czy po prostu kupować najtańszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.07.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Mam takie pytanka odnośnie zmiękczacza. Planuję zakup takiego z oddzielną kolumną i zbiornikiem na solankę. Będzie to stało w kotłowni z kotłem na ekogroszek. Ze względu na opał występuje tam określone zapylenie. Czy to przeszkadza zmiękczaczowi i jego elementom? Czy trzeba zabezpieczyć całość, lub jakieś szczególnie wrażliwe elementy? Po każdym ładowaniu i wyciąganiu popiołu odkurzam, ale o sterylności to raczej nie można tam mówić. Druga sprawa to sól do zmiękczacza: czy ma znaczenie producent/marka? Czy po prostu kupować najtańszą? Większość głowic ma osłony, które wystarczą jako ochrona od pyłu. Musisz jedynie uważać na to żeby pył nie dostał się do zbiornika solanki bo wtedy może zablokować inżektor i będzie problem. Co do soli to te tańsze zawierają więcej zanieczyszczeń i szybciej będziesz musiał czyścić zbiornik soli. Poza tym do regeneracji nadają się tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 04.07.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Większość głowic ma osłony, które wystarczą jako ochrona od pyłu. Musisz jedynie uważać na to żeby pył nie dostał się do zbiornika solanki bo wtedy może zablokować inżektor i będzie problem. Czyli zbiornik solanki nie jest hermetyczny? Trzeba będzie w takim razie jakoś to wszystko zabezpieczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rudii 04.07.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Więc jeśli nie chcę zmiękczać wody, to jakie są konkretne propozycje? Na razie mam tylko hydrofor 300 l z zaworem zwrotnym i pompę głębinową 500W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.07.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Czyli zbiornik solanki nie jest hermetyczny? Trzeba będzie w takim razie jakoś to wszystko zabezpieczyć... Daleko mu do hermetyczności - zazwyczaj ma tylko luźno leżącą pokrywę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.07.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Więc jeśli nie chcę zmiękczać wody, to jakie są konkretne propozycje? Na razie mam tylko hydrofor 300 l z zaworem zwrotnym i pompę głębinową 500W. Do konkretnych propozycji trzeba mieć więcej informacji, choćby takich jak: - jakie będzie chwilowe i średnie zużycie wody, - czy hydrofor jest z poduszką powietrzną czy bez - czy masz możliwość zrobienia studni chłonnej czy może woda idzie do kanalizacji (a może masz POŚ?) - jaka jest wydajność tej pompy - itp, itd Do wyboru masz wiele złóż i wiele kombinacji komponentów. Generalnie musisz zdecydować czy chcesz złoże regenerowane chemicznie (nadmanganianem potasu) czy tylko płukane wodą, a żeby coś wybrać potrzebne są informacje j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hvbert 04.07.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Niestety tylko mam te podstawowe badania, ale mogę powtórzyć pełne. Na razie nie mam jeszcze hydroforu (dom w fazie wykańczania). Obecnie jest szambo w perspektywie 5 lat kanalizacja. Powtórzyłem badania: Stężenie jonów wodoru (pH) - 7,0 Żelazo ogólne - 4,66 mg/l Jon amonowy - 0,489 mg/l Azotyny - poniżej 0,007 mg/l Azotany - 0,628 mg/l Utlenialność z KMnO4 - 2,1 mg/l Mangan - 0,262 mg/l woda ze studni, 27m głęboka pompa IBO 3,5SCM3/18 Przypomnę: Zapotrzebowanie na wodę: rodzina 2+1, tylko prysznic, bojler 100l, szacuję 8-10m3 miesięcznie Poproszę o podpowiedź jaki zestaw byłby optymalny, aby tą wodę uzdatnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.07.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Powtórzyłem badania: Stężenie jonów wodoru (pH) - 7,0 Żelazo ogólne - 4,66 mg/l Jon amonowy - 0,489 mg/l Azotyny - poniżej 0,007 mg/l Azotany - 0,628 mg/l Utlenialność z KMnO4 - 2,1 mg/l Mangan - 0,262 mg/l woda ze studni, 27m głęboka pompa IBO 3,5SCM3/18 Przypomnę: Zapotrzebowanie na wodę: rodzina 2+1, tylko prysznic, bojler 100l, szacuję 8-10m3 miesięcznie Poproszę o podpowiedź jaki zestaw byłby optymalny, aby tą wodę uzdatnić? Nie widzę twardości... ale z tego co widać to odżelaziacz i napowietrzanie powinny dać radę. Jeśli masz miejsce to daj większy hydrofor bo żelaza jest sporo i im więcej napowietrzona woda będzie miała czasu na wytrącenie żelaza tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81marek 05.07.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Witam, może wie ktoś, gdzie można najtaniej kupić inżektor najlepiej w okolicach Wrocławia. Pozdrawiam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rudii 05.07.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 -Jakie będzie chwilowe i średnie zużycie wody, -- nie mam pojęcia.2 dorosłe osoby, ja biorę prysznic, żona kąpiel, dziecko ma 2 lata.Raz dziennie zmywarka, co drugi pralka. Tutaj dochodzi inny aspekt, latem będę chciał być może podlewać ogródek, więc trzeba by gdzieś podłączyć zewnętrzny kran.Hydrofor został postawiony, i podłączony do węża od studni. Nie pompowałem powietrza.Ścieki idą do POŚ.wydajność pompy EVJ 1,8-50-0,55 30l/min Jeśli chodzi o sposób oczyszczania, to nie mam preferencji, lecz wolałbym żeby było proste w działaniu i nie ograniczało mnie w serwisowaniu do jednej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.07.2012 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 -Jakie będzie chwilowe i średnie zużycie wody, -- nie mam pojęcia. 2 dorosłe osoby, ja biorę prysznic, żona kąpiel, dziecko ma 2 lata. Raz dziennie zmywarka, co drugi pralka. Tutaj dochodzi inny aspekt, latem będę chciał być może podlewać ogródek, więc trzeba by gdzieś podłączyć zewnętrzny kran. Hydrofor został postawiony, i podłączony do węża od studni. Nie pompowałem powietrza. Ścieki idą do POŚ. wydajność pompy EVJ 1,8-50-0,55 30l/min Jeśli chodzi o sposób oczyszczania, to nie mam preferencji, lecz wolałbym żeby było proste w działaniu i nie ograniczało mnie w serwisowaniu do jednej firmy. Problemem może być mała wydajność pompy. Musiałbym to jeszcze policzyć, ale wydaje mi się, że chyba wybór ograniczy się do najlżejszych złóż (np.Birm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 08.07.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 witamChciałem się poradzic odnosnie instalacjii i domnemanej jakości wody.na wiosce gdzie buduję dom...zaklady wodociagowe dostarczaja wodę,dowiedziałem sie z pewnego zródła że woda ta jest pobierana ze studni głebinowej...i ta studnia jest usytuowana dosłownie 200 metrów od mojej działki...przyłacze wodociągowe (czyli woda z tej studni),to oczywiscie koszty przyłącza około 6-10 tysiecy plus potem comiesiąc rachunki. Natomiast dowiedziałem sie ze odwierty sa zrobione na 22 i 24 metrach..i to z nich pochodzi ta woda,niestety tajemnica jest czy jest ona dodatkowo uzdatniana .Pytanie czy warto pokusić się o wywiercenie studni i potem nie płacic za eksploatacje (domniemuje ze woda nie jest uzdatniana z wodociąghów),czy jest jednak duze ryzyko ze woda ta bez uzdatnienia nie nadaje sie do spozycia.dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.07.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 witam Chciałem się poradzic odnosnie instalacjii i domnemanej jakości wody. na wiosce gdzie buduję dom...zaklady wodociagowe dostarczaja wodę,dowiedziałem sie z pewnego zródła że woda ta jest pobierana ze studni głebinowej...i ta studnia jest usytuowana dosłownie 200 metrów od mojej działki... przyłacze wodociągowe (czyli woda z tej studni),to oczywiscie koszty przyłącza około 6-10 tysiecy plus potem comiesiąc rachunki. Natomiast dowiedziałem sie ze odwierty sa zrobione na 22 i 24 metrach..i to z nich pochodzi ta woda,niestety tajemnica jest czy jest ona dodatkowo uzdatniana . Pytanie czy warto pokusić się o wywiercenie studni i potem nie płacic za eksploatacje (domniemuje ze woda nie jest uzdatniana z wodociąghów),czy jest jednak duze ryzyko ze woda ta bez uzdatnienia nie nadaje sie do spozycia. dzieki i pozdrawiam Bywaja tereny gdzie woda generalnie jest lepsza czy gorsza. Idz popytaj sasiadow, moze ktos ma studnie, to sie dowiesz czego "mniej wiecej" sie spodziewac. Mniej wiecej dlatego, ze 2 studnie wywiercone na taka sama glebokosc, 5m od siebie, moga miec solidnie rozna wode. A 200m to juz przepasc. Przy mojej ulicy ilosc zelaza w wodzie waha sie ludziom od praktycznie 0 (jeden szczesliwy przypadek!) przez 0,5mg do prawie 4mg. Norma to 0,2mg. Wszyscy wode czerpia z tej samej pierwszej, gleboko polozonej warstwy wodonosnej o udokumentowanej grubosci 20-30m. Strzelam(!), ze masz szanse jak 9/10 albo i gorzej, ze woda ze studni uzdatnienia bedzie wymagala. Najczestszy problem to zelazo, mangan, bakterie, amoniak. Moim zdaniem, jesli woda ma sluzyc tylko do uzytku w domu, (czyli nie bedziesz podlewal ogrodka), to 6-10tys za przylacze to nie jest zle. Za studnie zapalcisz ze 3tys, plus ze 2tys za pompe, hydrofor itp. Najprostsza kolumna filtracyjna to koszt 2000PLN plus jakas tam eksploatacja, od pewnie kilkunastu PLN w zwyz. Wbrew obiegowej opinii, woda ze studni nie jest tania, a juz na pewno nie darmowa. Mnie kosztuje kolo 15PLN za m3 przy 20 letniej amortyzacji kosztow budowy studni, filtrow. Mozna bez filtra, wode z zelazem mozna pic, nic Ci sie nie stanie. To nie sa ilosci zelaza istotne z punktu wiodzenia zdrowia/medycyny. Ale woda bedzie zostawiac zacieki, smierdziec. I rzezcz najwazniejsza. W wodociagu ktos dba o jakosc wody ktora bedziesz pil, czesto sa sprawdzane parametry wody. W domu tego pewnie nie zrobisz. Uznasz ze woda jest smaczna i jest OK. Ludzi ktorzy badaja wode ze studni chocby raz do roku to na palcach mozna policzyc. A nie wszystko co szkodliwe da sie wywachac albo wyczuc jezykiem. A jakosc wody w studni moze sie zmieniac. Wode z wodociagu bedziesz mial zdezynfekowana (chlor, ozon, coraz czesciej UV). W domu raz zbadasz bakterie, studnie zchlorujesz i zapomisz. To ze bakterii nie ma, nie znaczy ze nigdy nie bedzie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 08.07.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) dzieki serdeczne Jastrzab za te wyczerpujące info,duzo mi to rozjaśniło.Natomiast co do własnej głębinówki...ja ogólnie mam bardzo duże zużycie wody,u mnie rachunki za wode przebijaja wszystko inne...dlatego tak czy sieak zdecyduje sie na studnie. nie martwi mnie to ze bede musiał zainwestowac ale wraczej miesieczna eksploatacja potem..tzn. prad do pompy,uzdatnianie....jesli to nie przekroczy 50-100 zł to nie ma zadnego problemu. Jeszcze odnosnie zdatnosci wody...czy taka woda z zelazem czy manganem jest dobra do podlewania itd.? Bo do uzytku spozywczego to wiem ze nie. Czy ja dobrze przeczytałem? 1m3 wody z wlasnej studni kosztuje cie 15 pln????dziękuje i pozdrawiam Edytowane 8 Lipca 2012 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 08.07.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Witam Ponownie z moim nowym problemem. Otóż mam przypadek gdy to istnieje już nowo założona instalacja wodna i woda śmierdzi. Jest o podwyższonej zawartości manganu oraz żelaza. Chciałbym tak samo jak w moim przypadku zamontować filtr do oczyszczania ze złożem BIRM. Jest jednak mały problem: Obecna instalacja służy do zasilania domu oraz budynków gospodarczych oraz ogrodu. jest tam zainstalowany zbiornik przeponowy 500 litrów. Instalacja doczyszczająca miała by być założona na nitce, która idzie na dom. Pytanie brzmi: w jaki sposób wykonać załączanie pompy zarówno dla zbiornika 500 litrów jak i dla zbiornika hydroforowego gdzie będzie woda natleniona przez inżektor. Poniższy rysunek przedstawia z lewej strony instalację istniejącą oraz prawej tą która ma być teraz wykonana. Tylko jak to połączyć aby inżektor sprawnie działał? Czy wystarczy między instalacjami założyć zawór zwrotny i jechać na jednym wyłączniku ciśnieniowym? Zużycie wody przez budynki gospodarcze jest bardzo duże ok 95% całości wody, 5% to zużycie przez dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts