Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Mam jeszcze pytanie do Was o czasy poszczególnych cykli przy płukaniu Greensand Plus 10x54 z 42l złoża i 10mg Fe. (wiem że ten zbiornik mały ale kombinuje narazie jak wyeliminować możliwe błędy/przeszkadzajki;) ) Sterownik Autotrol 742/268FA Puki co chodzi co 3 dni i każdego dnia jednakowo przebija tzn plamki po wodzie, dziś już trzeci dzień a spadek ciśnienia na złożu nadal 0,2atm jak zaraz po płukaniu, w poprzednim cyklu zapchał się już po jednym dniu (spadek powyżej 1 atm), przypuszczam że może to mieć związek z chlorowaniem studni chlorem tabletkowym aktywnym (ponoć tydzień się rozpuszcza) a właśnie dziś mija ten tydzień, woda była brana na bierząco w tym czasie a ten chlor w wiadrze wode surową w pare sekund utleniał więc może wcześniej dużo utlenionego żelaza już ze studni szło na odżelaziacz??? Dziś już chyba chlor przestaje działać bo już woda ma inny zapach tzn coś koło tego co było przed chlorem.

To ja może trochę poza pytaniem - płukanie filtra robisz wodą surową...czyli pełną żelaza. Dajesz tak przez 70 min po regeneracji złoża. Może po prostu wykorzystujesz całą zdolność złoża (albo dużą jej część) na oczyszczenie wody która idzie w kanał? Jeśli teraz przez tydzień woda w studni była już wstępnie pozbawiona żelaza (albo przynajmniej o niższej dawce) to płukanie taką wodą dało lepszy efekt?

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja może trochę poza pytaniem - płukanie filtra robisz wodą surową...czyli pełną żelaza. Dajesz tak przez 70 min po regeneracji złoża. Może po prostu wykorzystujesz całą zdolność złoża (albo dużą jej część) na oczyszczenie wody która idzie w kanał? Jeśli teraz przez tydzień woda w studni była już wstępnie pozbawiona żelaza (albo przynajmniej o niższej dawce) to płukanie taką wodą dało lepszy efekt?

Tak:bash: wiem że to bez sensu ale jak to obejść? KMnO4 po ok 30minutach od rozpoczęcia 2-go cyklu jest już w popłuczynach w mocnym stężeniu i tak do końca 2-go cyklu, potem te krótkie płukanie i na styk nadmanganian wylatuje, wałek się obraca i zachacza o C6( 0min ustawione ale obrotem wałka i krzywki zawór na chwilkę otwiera się i zamyka) resztka nadmanganianu wylatuje...nie bardzo mi się to widzi. Jak złoże było nowe zaaktywowane to odżelaziacz przez pierwszy tydzień chodził bardzo dobrze tzn zero przebić na wannie itd, później z każdą regeneracją gorzej ale na jednakowym poziomie czyli przebicia pokazywały się już po jednym dniu i tak zostawało do regeneracji, nie gorzej. Do tego momentu filtr wstępny (cintropur 25) ciągnął na jednym wkładzie bez spadków ciśnienia, opłukiwany co kilka dni, następnie odżelaziacz zaczął przebijać mocno + zatkanie inżektora i padł całkiem, już dokładnie nie pamiętam ale jakoś tak było. Wtedy zdecydowaliśmy że coś mocno nie gra a w między czasie tak dla pewnosci poszedł chlor tabletkowy w studnie (8szt :stirthepot: ) aktywny basenowy, to spowodowało załatwienie dwóch wkładów cintropura w tydzień pomimo płukania wstecznego (by-pas, kilka zaworów na to pozwala wraz z wężykiem odpływowym ), zapchanie na "zardzewiało" i woda taka żółtawa była-test w wiadrze z chlorem i wodą surową dał taki sam efekt. Jakoś w tym czasie odżelaziacz został zregenerowany podchlorynem (35g/100g) 500ml z 10 l wody zamiast regenerantu. Po tym test akwariowy pokazał 0,25mg Fe a woda gotowana była przezroczysta. Po jednym dniu spadek na złożu był powyżej 1atm więc ostro do tego test pokazał max czyli 1,5mg a już miałem nerwa wiec nie bawiłem się w rozcienczanie demineralizowaną, wody surowej żeby poznać mniejwięcej o ile wyżej przebija, regeneracja pokazała że złoże nadal działa tylko przebija znów czyli niby czysto ładnie ale plamki zostają po wodzie. Na ten moment założyłem nowy wkład filtra i po 24h pracy jest nadal biały, woda zyskała swój zapach (taki mułek czy może minimalnie siarkowodór?) więc chyba chlor już sie wypompował. Dziś przy regeneracji będe mierzył wiadrem i stoperem ile leci tych popłuczyn-to tak w kierunku ustalenia przepływu na płukaniu po tej modyfikacji restryktora (gumka zmieniona z 4,5mm na 6mm równa średnicy restryktora).

Pozdrawiam

Edytowane przez Marcin_a3

No więc płukanie zmierzone tzn napełnienie 60 litrów popłuczynami zajęło 93sekundy co daje 40l/min czyli 10,5 galona na minute...czyli dużo, chyba że się myle w tym liczeniu?Hydrofor pracuje w przedziale 4-5,5atm.

Woda - przynajmniej ta pierwsza w popłuczynach bardzo brudna z żelaza, niewiem jak dalej bo spowrotem podłączyłem odpływ a ponownie sprawdziłem dopiero po 20 minutach i była już czysta czyli zostaje 20 min backwash według instrukcji.

Tak rozejrzałem się po necie i zestawy z Greensad Plus w 10x54 z 1,5 Cu/ft podane mają dla płukania wstecznego od 5,5 do nawet 8 Gpm. Tylko czy ta prędkość na wylocie przekłada się na prędkość o którą chodzi w płukaniu wstecznym? No ale skoro tyle wylatuje to na chłopski rozum też wlatuje?

Pozdrawiam

No więc płukanie zmierzone tzn napełnienie 60 litrów popłuczynami zajęło 93sekundy co daje 40l/min czyli 10,5 galona na minute...czyli dużo, chyba że się myle w tym liczeniu?Hydrofor pracuje w przedziale 4-5,5atm.

Woda - przynajmniej ta pierwsza w popłuczynach bardzo brudna z żelaza, niewiem jak dalej bo spowrotem podłączyłem odpływ a ponownie sprawdziłem dopiero po 20 minutach i była już czysta czyli zostaje 20 min backwash według instrukcji.

Tak rozejrzałem się po necie i zestawy z Greensad Plus w 10x54 z 1,5 Cu/ft podane mają dla płukania wstecznego od 5,5 do nawet 8 Gpm. Tylko czy ta prędkość na wylocie przekłada się na prędkość o którą chodzi w płukaniu wstecznym? No ale skoro tyle wylatuje to na chłopski rozum też wlatuje?

Pozdrawiam

Predkosc na wylocie rowna sie predkosci plukania. Faktycznie, 10,5 galona to sporo, nawet za sporo. Wloz z powrtoem ten restryktor i wtedy zmierz. Tak jak pisalem, zalecane plukanie przy Twojej srednicy filtra to 5.5-6.5 galona. Jak wspominal Qbek, przesadzac tez nie mozna.

marcin

Jeśli teraz przez tydzień woda w studni była już wstępnie pozbawiona żelaza (albo przynajmniej o niższej dawce) to płukanie taką wodą dało lepszy efekt?

Po wczorajszej regeneracji i mocnym płukaniu (jak się okazało po pomiarze) woda po odżelaziaczu ma ok 3mg Fe... czyli powiedziałbym że ten chlor w wodzie raczej pomagał...może to co utleniało się po kontakcie z chlorem musiało już być tylko odfiltrowane czyli było dużo ale już utlenionego więc filtr się zapychał ale nie musiał wszystkiego utleniać, teraz odżelaziacz musi sam utleniać i więcej przepuszcza bo brak mu mocy na taką ilość-tak to widze. Chyba problem leży poprostu po stronie wielkości i/lub samego systemu...

Predkosc na wylocie rowna sie predkosci plukania. Faktycznie, 10,5 galona to sporo, nawet za sporo. Wloz z powrtoem ten restryktor i wtedy zmierz. Tak jak pisalem, zalecane plukanie przy Twojej srednicy filtra to 5.5-6.5 galona. Jak wspominal Qbek, przesadzac tez nie mozna.

marcin

Tak zrobie ale zmierze dopiero przy kolejnej regeneracji. Narazie mam dość :bash:

Dzięki Panowie.

Pozdrawiam

Panowie, mam jeszcze takie pytanie o greensand plus pt "czy to ma sens"?

Założenie jest takie że mnie interesuje ściągnięcie z wody tylko żelaza w ilości 10mg, gdyż woda ta jest i będzie stosowana tylko do celów gospodardzo sanitarnych. Nie będzie używana do spożycia chyba że w sytuacjach mega awaryjnych więc co tam w niej jest poza żelazem mnie nie intereuje. Pozatym woda nie uzdatniona postawiona w otwartym naczyniu nawet na kilka dni, po opadnięciu żelaza-jest czysta i nic z nią się nie dzieje dziwnego.

A teraz do sedna. Zakładając że mój odżelaziacz 10x54 z 42l samego greensand'u plus, w zależności od humoru ściąga żelazo z 10mg do wartości (orientacyjnych od najlepszych do najgorszych zmierzonych) rzędu 0,25mg-4mg to czy w moim przypadku miałby sens odżelaziacz z greensandem powiedzmy wielkości 14x65? taki ponieważ miałbym praktycznie 25 cm wyskości złoża, jak również większą wydajność. Taka opcja wbrew pozorom w moim przypadku byłaby najtańsza czyli głowice autotrola zostawiam, zmieniam restryktor, inżektor na odpowiednie dla takiej butli (są w katalogu), kupuje butle + 3 worki złoża, mam wtedy odżelaziacz 150l z 84l złoża zamiast 65l z 42l złoża. Czy to ma sens? Koszt KMno4 pomińmy. Moja głowica z takimi butlami po necie występuje z greensandem a parametry programowania posiadam dla takiego zestawu. Popłuczyny to nie problem a pić tej wody jakby się złoże po nadmanganianie nie dopłukało też nie będe także tego możemy nie brac pod uwagę. Tylko pytanie na ile realne jest usunięcie 10mg Fe przy takiej dużej bańce, przy założeniu że 10x54 w moim konkretnym przypadku ściąga między 6mg a 9mg Fe i chodzi tak średnio 3-4 dni bez pogorszenia a różny poziom Fe w wodzie uzdatnionej który podawałem wynika nie z dnia cyklu a raczej od czynnika mi nie znanego-pomiary robione po regeneracji i utrzymywały się najczęściej na takim jednym poziomie do następnej regeneracji...

Pozdrawiam

Panowie, mam jeszcze takie pytanie o greensand plus pt "czy to ma sens"?

czy w moim przypadku miałby sens odżelaziacz z greensandem powiedzmy wielkości 14x65? taki ponieważ miałbym praktycznie 25 cm wyskości złoża, jak również większą wydajność. Taka opcja wbrew pozorom w moim przypadku byłaby najtańsza

Niezgodze sie tym ze bylaby to opcja najtansza. Pominales w tym wszystkim nadmanganian, ktory nie jest za darmo! I scieki, ktore greensand tez produkuje w wiekszej ilosci niz zloze nieregenerowane chemicznie. Scieki moga kostowac kilkanascie PLN miesiecznie plus nadmanganian, strzelam ze wyszlo bo 30-50PLN miesiecznie drozej.

Wiec, w perwspektywie 2-3 lat, tansza opcja bedzie jednak wymiana zbiornika na bez worka. Czy kupisz greensand czy birm, to juz bez roznicy. Zreszta birm jest chyba odrobine tanszy.

Hydrofor to jest koszt 1000PLN, ale sie szybko zwroci. Przy takim poziomie zelaza przed wymiana filtra na wiekszy wymienilbym hydrofor, bo moze dac lepsze rezultaty. Napowietrzanie wody w Twoim przypadku tylko pomoze i to bardzo.

Co wiecej smiem twierdzic, ze po napowietrzeniu nawet obecny filtr bedzie dawal bardziej stabilne resultaty. Nie bedzie mial chumorow jak teraz ze raz zbije do 0,25 raz zostawi 4mg. A juz na pewno nie bedzie takiego rozrzutu.

marcin

Niezgodze sie tym ze bylaby to opcja najtansza. Pominales w tym wszystkim nadmanganian, ktory nie jest za darmo! I scieki, ktore greensand tez produkuje w wiekszej ilosci niz zloze nieregenerowane chemicznie. Scieki moga kostowac kilkanascie PLN miesiecznie plus nadmanganian, strzelam ze wyszlo bo 30-50PLN miesiecznie drozej.

Wiec, w perwspektywie 2-3 lat, tansza opcja bedzie jednak wymiana zbiornika na bez worka. Czy kupisz greensand czy birm, to juz bez roznicy. Zreszta birm jest chyba odrobine tanszy.

Hydrofor to jest koszt 1000PLN, ale sie szybko zwroci. Przy takim poziomie zelaza przed wymiana filtra na wiekszy wymienilbym hydrofor, bo moze dac lepsze rezultaty. Napowietrzanie wody w Twoim przypadku tylko pomoze i to bardzo.

Co wiecej smiem twierdzic, ze po napowietrzeniu nawet obecny filtr bedzie dawal bardziej stabilne resultaty. Nie bedzie mial chumorow jak teraz ze raz zbije do 0,25 raz zostawi 4mg. A juz na pewno nie bedzie takiego rozrzutu.

marcin

Oczywiście masz racje, tylko w moim konkretnym przypadku troszeczke inaczej to wygląda tzn pod uwagę jedynie brany byłby większy koszt nadmanganianu i też nie wiele wiekszy bo teraz mam dawkę dużą tzn 200mg na 42l złoża co daje 4,7g/l złoża a zakładając że problem może leżeć w wielkości systemu tzn że jest zwyczajnie za mały na takie ilości żelaza to łudze się że może duża butla lepiej by to filtrowała więc jakbym zastsował dawkę przy większym złożu i większej butli jak mówi instrukcja między 2 a 4 g KMno4 to daje od 168g do 336g lub ustalając "po środku" mam 252g nadmanganianu i 1kg starcza na 4 razy czyli prawie tak jak mam teraz bo 5 -niewielka różnica, teoretycznie taka duża butla powinna dać więcej wody między regeneracjami wiec nawet jakby to było 4-5dni a nie 3 jak teraz to wychodzi na jedno. To tyle teorii bo praktyke pewnie mogła by się różnić. Problem w tym że od strony technicznej i częściowo finansowej odpowiadam za ten cyrk wodny, reszta nie zależy odemnie więc także sam całości decyzji niepodejmuje a gdyby było inaczej już by tu był baniak ocynk z napowietrzaniem + odpowiedni pierwszy stopień na 13x54 lub 14x65...narazie szukam kompromisu bo nie mam puki co wyjścia. Wrazie niepowodzenia Greensand w odpowiedniej ilości ląduje spowrotem w 10x54, do nowej większej np 14x65 butli dokupuje złoże co pasowałoby do badań wody + nowa głowica i oczywiście hydrofor bez przeponowy i mam docelowo 2 stopniowy system z greensandem na drugim stopniu w konfiguracji jak teraz, a w plecy 3 worki greensandu...ale puki co jak zwykle rozchodzi się o koszta dlatego kombinuje z powiększeniem tego greensandu choć wiem że to nie jest idealne rozwiązanie ale zastanawiam się nad "mocą" dużej bulli z greensand'em. W moim przypadku tak to wygląda co nie zmienia faktu że masz racje :)

Pozdrawiam

Oczywiście masz racje, tylko w moim konkretnym przypadku troszeczke inaczej to wygląda tzn pod uwagę jedynie brany byłby większy koszt nadmanganianu i też nie wiele wiekszy bo teraz mam dawkę dużą tzn 200mg na 42l złoża co daje 4,7g/l złoża a zakładając że problem może leżeć w wielkości systemu tzn że jest zwyczajnie za mały na takie ilości żelaza to łudze się że może duża butla lepiej by to filtrowała więc jakbym zastsował dawkę jak mówi instrukcja między 2 a 4 g KMno4 to daje od 168g do 336g lub ustalając "po środku" mam 252g nadmanganianu i 1kg starcza na 4 razy czyli prawie tak jak mam teraz bo 5 -niewielka różnica, teoretycznie taka duża butla powinna dać więcej wody między regeneracjami wiec nawet jakby to było 4-5dni a nie 3 jak teraz to wychodzi na jedno. To tyle teorii bo praktyke pewnie mogła by się różnić. Problem w tym że od strony technicznej i częściowo finansowej odpowiadam za ten cyrk wodny, reszta nie zależy odemnie więc także sam całości decyzji niepodejmuje a gdyby było inaczej już by tu był baniak ocynk z napowietrzaniem + odpowiedni pierwszy stopień na 13x54 lub 14x65...narazie szukam kompromisu bo nie mam puki co wyjścia. Wrazie niepowodzenia Greensand w odpowiedniej ilości ląduje w 10x54, do większej np 14x65 butli dokupuje coś co pasowałoby do badań wody + nowa głowica i oczywiście hydrofor bez przeponowy...ale puki co jak zwykle rozchodzi się o koszta dlatego kombinuje z powiększeniem tego greensandu choć wiem że to nie jest idealne rozwiązanie ale zastanawiam się nad "mocą" dużej bulli z greensand'em. W moim przypadku tak to wygląda co nie zmienia faktu że masz racje :)

Pozdrawiam

250g KMnO4 regeneracje, czyli 1 kg na miesiac. Ja nie znalazlem taniej niz 25PLN / kg. 12 * 25 = 300PLN

Razy 3 lata i juz masz zbiornik ocynkowany.

Moj komentarz byl generalny do Greensandu a nie dla Twojego przypadku.

Plus jeszcze jedno. Jesli obecnie Ci sie zatyka inzektor, to zatykal sie tez bedzie w wiekszym filtrze.

marcin

Edytowane przez Jastrząb

...

Plus jeszcze jedno. Jesli obecnie Ci sie zatyka inzektor, to zatykal sie tez bedzie w wiekszym filtrze.

marcin

Tak, wiem i troche mnie to martwi ale z drugiej strony inżektor także bym zmienił na odpowiedni więc narazie wierze że odpowiedni ma większą dziurke ;) bo tak swoją drogą to teraz ten co mam jest przyporządkowany do butli 7 cali a według katalogu występują inżektory od 6,7,8,9,10,12,13-14 calowych zbiorników.dla tego modelu..a głowica była oczywiście "fabrycznie" sprzężona z 10x54...niewiem czy tak ma być ale zwężka jest naprawdę mała i ledwo czubek igły się zmieścił przy czyszczeniu tego inżektora także nie dziwie się że to nie dało rady.

Pozdrawiam

Tak, wiem i troche mnie to martwi ale z drugiej strony inżektor także bym zmienił na odpowiedni więc narazie wierze że odpowiedni ma większą dziurke ;) bo tak swoją drogą to teraz ten co mam jest przyporządkowany do butli 7 cali a według katalogu występują inżektory od 6,7,8,9,10,12,13-14 calowych zbiorników.dla tego modelu..a głowica była oczywiście "fabrycznie" sprzężona z 10x54...niewiem czy tak ma być ale zwężka jest naprawdę mała i ledwo czubek igły się zmieścił przy czyszczeniu tego inżektora także nie dziwie się że to nie dało rady.

Pozdrawiam

Ten wiekszy inzektor nie bedzie wiele wiekszej dziurki mial. Taka zasada dzialania inzektora ze jest przewezony. Ot zatka sie 2 tygodnie pozniej :-(

To czy sie zatka czy nie, zalezy od wielu ciezkich do ustalenia czynnikow ( pH, poziom tlenu w wodzie,) U mnie rzy 3,5mg Fe nie zatkal sie przez rok i byl w zasadzie czysty. Skoro u Ciebie sie zatykal zakladalbym ze bedzie.

marcin

No dobrze, minusy są i jestem ich świadomy. Narazie są to rozważania czysto teoretyczne ale zakładam że 10x54 z 42l złoża daje rade z 10mg Fe zredukować do poziomu od 0,25mg do 4mg w cyklu 3-4 dniowym na jednakowym poziomie, raczej wielkość wynika z faktu jak się złoże zregeneruje bo później ten poziom się utrzymuje przez cały cykl pracy -tak jest u mnie choć te 4 mg tylko raz było, podobnie jak 0,25mg tylko raz było po regeneracji chlorem a najcześciej po regeneracji jest 1-1,5mg Fe i tak zostaje do następnej regeneracjii teraz konkrety:

-14x65 z 3cu/ft lub 3,5cu/ft takie ilości złoża po necie w tym zbiorniku bywają, czyli 85,2l lub 99,4l załóżmy że wziąłbym większą ilość zeby mieć wyższe złoże ale czy to już nie za dużo na zbiornik 14x65? podana rozszerzalnosć złoża to 40%.

Płukanie rzędu 15 gpm - pompa po oporach tyle da bez problemu to już wiem. Tylko pytanie czy ta ilość da rade z 10mg Fe - skoro 10x54 ściąga dość sporo jak widać?

Pozdrawiam

No dobrze, minusy są i jestem ich świadomy. Narazie są to rozważania czysto teoretyczne ale zakładam że 10x54 z 42l złoża daje rade z 10mg Fe zredukować do poziomu od 0,25mg do 4mg w cyklu 3-4 dniowym na jednakowym poziomie, raczej wielkość wynika z faktu jak się złoże zregeneruje bo później ten poziom się utrzymuje przez cały cykl pracy -tak jest u mnie choć te 4 mg tylko raz było, podobnie jak 0,25mg tylko raz było po regeneracji chlorem a najcześciej po regeneracji jest 1-1,5mg Fe i tak zostaje do następnej regeneracjii teraz konkrety:

-14x65 z 3cu/ft lub 3,5cu/ft takie ilości złoża po necie w tym zbiorniku bywają, czyli 85,2l lub 99,4l załóżmy że wziąłbym większą ilość zeby mieć wyższe złoże ale czy to już nie za dużo na zbiornik 14x65? podana rozszerzalnosć złoża to 40%.

Płukanie rzędu 15 gpm - pompa po oporach tyle da bez problemu to już wiem. Tylko pytanie czy ta ilość da rade z 10mg Fe - skoro 10x54 ściąga dość sporo jak widać?

Pozdrawiam

Moim zdaniem większy filtr ma spore szanse dać lepszą wodę przez nieco dłuższy czas (ale żadnej gwarancji nie daję - żeby nie było pretensji później) ;)

Pytanie jest jeszcze o jedną sprawę - jakie masz przepływy chwilowe. Jeśli puszczasz dużo wody przez filtr 10x54 to czas kontaktu przepływającej wody ze złożem jest stosunkowo krótki. Im większy zbiornik (szerszy) tym liniowa prędkość przepływu jest niższa (czyli czas kontaktu dłuższy). Im zbiornik wyższy tym więcej czasu upłynie nim złoże zostanie przebite żelazem. W teorii więc zbiornik 14x65 powinien dać radę.

Ja bym tam sypnął więcej złoża (tzn prawie 100 litrów) - przy ekspansji 40% to daje 140 litrów więc się mieścisz ;) I kilka litrów żwiru na podsypkę żeby zakryć dolny dystrybutor!

Moim zdaniem większy filtr ma spore szanse dać lepszą wodę przez nieco dłuższy czas (ale żadnej gwarancji nie daję - żeby nie było pretensji później) ;)

Dzięki, gwarancji niechce, jedynie opinie osoby znającej się na rzeczy:) to już bardzo dużo.

Pytanie jest jeszcze o jedną sprawę - jakie masz przepływy chwilowe. Jeśli puszczasz dużo wody przez filtr 10x54 to czas kontaktu przepływającej wody ze złożem jest stosunkowo krótki.

Największy przepływ jaki może się zdażyć to jednoczesne użycie wanny(takiej normalnej prostokątnej), praca pralki, użycie zlewu w kuchni (jakaś szklanka czy tależ do wymycia) w jednym czasie. Niemam pojęcia ile to litrów ale takie obciążenia zdarzają się żadko i nie na długo.

Im większy zbiornik (szerszy) tym liniowa prędkość przepływu jest niższa (czyli czas kontaktu dłuższy). Im zbiornik wyższy tym więcej czasu upłynie nim złoże zostanie przebite żelazem. W teorii więc zbiornik 14x65 powinien dać radę.

Tak realnie jak policzyłem to 15m3 na miesiąc jest wartością raczej nieprzekraczaną. Obecny odżelaziacz w takich warunkach daje efekty jak wyżej czyli jest nienajgorzej ale dla akceptowalnego efektu troszke brakuje.

Ja bym tam sypnął więcej złoża (tzn prawie 100 litrów) - przy ekspansji 40% to daje 140 litrów więc się mieścisz ;) I kilka litrów żwiru na podsypkę żeby zakryć dolny dystrybutor!

Tak przypuszczałem że lepiej więcej :) zwłaszcza że zbiornik na to pozwala.

Czy żwir ma być konkretnego rozmiaru? jak rzuciłem okiem to są różne i jak przypuszczam powinien być cięższy od złoża? greensand plus według katalogu ma gęstość właściwą 1,36g/l, ciężar właściwy około 2,4 i rozmiar 0,30mm do 0,35mm.

Dzięki bardzo :)

Pozdrawiam

Witam,

Mam prosbe o pomoc w wyborze urzadzen do uzdatniania wody. Ponizej podaj dane z oceny wody ktora robilem w Sanepidzie:

zelazo 4.640 mg/dm3

mangan 0.390 mg/dm3

metnosc 9.1 FNU

barwa 30.0 mg/dm3 Pt

amoniak 0.52 mg/dm3

utlenialnosc 3.14 mg/dm3

zapach nieakceptowalny

bakterie coli 0 NPL/100 ml

bakterie kalowe 0 NPL/100 ml

twardosc ogolna 14.11 dH

odczyn PH 7.3

azotany <0.50 mg/dm3

azotyny < 0.014 mg/dm3

Woda pobierana jest ze studni glebinowej z 30 metrow, korzystam z pompy do wody Aspri 25.4M zbiornik 80 litrow. W domu mam przydomowa oczyszczalnie sciekow.

Zaproponowano mi sprzet Viessmanna:

1. filltr mechaniczny Epurion A-25-2

2. filtr odzelaziajaco-odmanganiajacy Epurofer M

3. Filtr multifunkcyjny Aquamix-N

Mam prosbe o informacje czy wszystkie te elementy zestawu sa potrzebne bo to drogi zestaw i czy jest to dobry wybor?

Oprocz powyzszych proponuja mi jeszcze dodatkowo zainstalowac filtr ze zlozem wielofunkcyjnym Aquacarbon ale chyba to juz za duzo tych urzadzen (nie mowiac o kasie na te urzadzenia ktorej brakuje na inne rzeczy do domku)?

Dziekuje,

Greg

Zaproponowano mi sprzet Viessmanna:

1. filltr mechaniczny Epurion A-25-2

2. filtr odzelaziajaco-odmanganiajacy Epurofer M

3. Filtr multifunkcyjny Aquamix-N

Takie samo urzadzenie (zbudowane z takich samym komponentow) ale bez nalepki Viesmann, kupisz duzo taniej. Viesmann tego nie produkuje tylko firmuje urzadzenie zbudowane z komponentow firm trzecich.

Co do aquacarbon to zadnego wegla do wody studziennej. Wegiel aktywny to na wode chlorowana. Po usunieciu z tej wody zelaza woda bedzie bez zapachu, a koloru od butelkowanej nie odroznisz.

Reasumujac zloz zapytanie do innej firmy. Ta Ci probuje sprzedac drogi sprzet z nalepka a dodatkowo wcisnac zupelnie niepotrzbny filtr z weglem aktywny.

Powyzszy zestaw jest ideologicznie poprawny. Usuniecie zelaza na pierwszym filtrze, na drugiem usuniecie manganu i (ewentualnie zelaza jesli 1 filtr sobie nie oradzi) oraz twardosci. Z wlasnego doswiadczenia wiem ze filtr ze zlozem jak w Epurofer M manganu moze nie usunac (zwlaszacz ze Fe sporo.)

Szukaj rozwiazania gdzie filtr odzelaziajacy bedzie dosyc duzy (13" srednicy), nie daj sobie wcisnac mniejszego bo zelaza masz sporo.

Tu wspominany odzelaziacz musi byc regenerowny nadmanganianem potasu. Co generuje koszty rzedu 30+PLN miesiecznie.

Jak pisalem czlowiekowi z 10mg Fe w tym watku na poprzednich stronach, wymiana zbiornika hydroforowego na wiekszy bez worka umozliwia zasotosowanie innego zloza filtracyjnego ktore sie tylko sama woda plucze, jest finansowo lepsze w perspektywie 2-3 lat. I nie trzeba latac i dosypywac tego nadmanganianiu.

Jesli nie masz mozliwosci wymieany hydroforu z 80L na wiekszy ocynkowany (np. brak miejsca) to raczej nie masz wyboru.

marcin

Marcin,

Bardzo dziekuje za szczegolowe informacje.

Mozesz ewentualnie polecic tanszy zestaw/zestawy (podajac jego czesci skladowe) ktory moglyby zastapic ten w.w. signowany przez Viessmanna (moze byc na prv) ktory sprawdzilby sie w moim przypadku.

Dziekuje i pozdr

Greg.

Filtr sklada sie z 3 rzeczy: zbiornika, złoża i głowicy sterujacej. Masz pewnie do wyboru 2-3 godnych polecenia producentow kazdego z tych elementów.

Przejrzyj odrobine ten watek. Bylo pisane mnostwo razy jacy to producenci. Idac do firmy pytaj potem o dokladny opis z czego proponowany filtr sie sklada a nie tylko jaki ma symbol czy nalepke na obudowie.

Bedzie wiedzial czy Ci sprzedaja dobry produkt czy jakas chinszczyzne mizernej jakosci.

W przypadku zbiornika pytaj o firme i rozmiar (w calach sie go okresla np: 10x54 - 10 cali srednicy, 54 wysokosci)

W przypadku glowicy producent i model (w przypadku zmiekczaczy regenerowanych sola pytaj czy ma by-pass i czy jest sterowana czasowao czy objetosciowo)

W przypadku zloza pytaj jakie to zloze.

marcin