Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie

znacie może jakiś sklep internetowy gdzie mogłbym zakupić butle 14x65 ?może być na priv.

Chodzi mi o zakup "prywatny" a większe hurtownie pewnie takich sprzedaży nie prowadzą?

Pozdrawiam

Poszukaj na allegro. Na pewno wisza tam ogloszenia sprzedazy samych zbiornikow.

Sciagnal Ci z hurtowni i sprzedadza dowolny rozmiar.

marcin

Poszukaj na allegro. Na pewno wisza tam ogloszenia sprzedazy samych zbiornikow.

Sciagnal Ci z hurtowni i sprzedadza dowolny rozmiar.

marcin

Takie kroki już poczyniłem, niby niema problemu ale konkretów brak jak chce kupić...a ja jestem niecierpliwy i zastanawiam się czy moze jest jakiś sprawdzony sklep...którego mi wyszukiwajka niechce pokazać ;)

Pozdrawiam

Filtr sklada sie z 3 rzeczy: zbiornika, złoża i głowicy sterujacej. Masz pewnie do wyboru 2-3 godnych polecenia producentow kazdego z tych elementów.

Przejrzyj odrobine ten watek. Bylo pisane mnostwo razy jacy to producenci. Idac do firmy pytaj potem o dokladny opis z czego proponowany filtr sie sklada a nie tylko jaki ma symbol czy nalepke na obudowie.

Bedzie wiedzial czy Ci sprzedaja dobry produkt czy jakas chinszczyzne mizernej jakosci.

W przypadku zbiornika pytaj o firme i rozmiar (w calach sie go okresla np: 10x54 - 10 cali srednicy, 54 wysokosci)

W przypadku glowicy producent i model (w przypadku zmiekczaczy regenerowanych sola pytaj czy ma by-pass i czy jest sterowana czasowao czy objetosciowo)

W przypadku zloza pytaj jakie to zloze.

marcin

Dziekuje za info.

Pozdr

Panowie mam jeszcze takie pytanie co byłoby w praktyce lepsze tzn mniej kłopotliwe i miało większy sens:

1.Greensand plus w 14x65 z 95l złoża

2.Dwa stopnie na Greensand plus w układzie 10x54 + 10x54 z 84l złoża razem

3.Jak wyżej tylko 1 stopień 13x54 + drugi stopień 10x54 z 112l złoża razem

Zakładam w opcji 2 i 3 płukanie w tych samych godzinach żeby nie płukać jeden przez drugi i nietracić zdolności utleniania 1 stopnia na płukanie drugiego. Pompa raczej pozwoli na jednoczesne płukanie takich filtrów. Ma to w praktyce sens?

Pytam bo nie mogę w domu za bardzo przeforsować klasycznego napowietrzania i zmiany hydroforu więc zostaje takie coś jak powyżej. A kupić sam zbiornik 14x65 widze że nie jest łatwo...

Edytowane przez Marcin_a3

Witam forumowiczów

Szukam rozwiązania. Mam wodę ze studni o parametrach:

żelazo - 395 mg/l,

mangan - 0.088 mg/l,

pH - 7,80

mentność - 1.36,

amoniak - 0,78 mg/l,

siarczany - 24 mg/l'

chlorki - 295 mg/l'

twardość ogólna - 379,15

wapń - 123,76 mg/l

magnez - 17,1 mg/l

indeks utlenialności -0,94

bakteriologicznie - bez nieprawidłowych zmian

Szukam stacii uzdatnienia tej wody dla 4 os. rodziny (w porywach do 6 os.)

Ponad to mam biologiczną oczyszczalnie ścieków.

.Proszę o poradę w doborze urządzeń uzdatniających

Pozdrawiam Jacek

Panowie mam jeszcze takie pytanie co byłoby w praktyce lepsze tzn mniej kłopotliwe i miało większy sens:

1.Greensand plus w 14x65 z 95l złoża

2.Dwa stopnie na Greensand plus w układzie 10x54 + 10x54 z 84l złoża razem

3.Jak wyżej tylko 1 stopień 13x54 + drugi stopień 10x54 z 112l złoża razem

Zakładam w opcji 2 i 3 płukanie w tych samych godzinach żeby nie płukać jeden przez drugi i nietracić zdolności utleniania 1 stopnia na płukanie drugiego. Pompa raczej pozwoli na jednoczesne płukanie takich filtrów. Ma to w praktyce sens?

Pytam bo nie mogę w domu za bardzo przeforsować klasycznego napowietrzania i zmiany hydroforu więc zostaje takie coś jak powyżej. A kupić sam zbiornik 14x65 widze że nie jest łatwo...

Jak juz pare razy mowilem, wiekszy sens ma napowietrzanie.

Nie rozumiem, czemu tego nie mozesz tego przeforsowac. Hydrofor bez worka, to mniejsze koszty, i w zasadzie bezobslugowosc. Wersja z 2 greensandami to spore koszty, dosypywanie co miesaic nadmanganianiu, czyszczenie co 2 tygodnie inzektora. Czyli wieksze obslugowosc.

Dziwnych masz "decydentow" w tym domu ;-)

Co do powyzszego,

Rozumiem, ze filtry instalujesz szeregowo? Glowica w czasie plukania nie odcina wody, tylko przepuscza za filtr wode surowa (wewnatrz glowicy jest rodzaj by=passu). Pytanie zasadnicze, czy przez ten by-pass przeplynie tyle wody surowej z pominieciem 1 zloza zeby wyplukac drugi filtr? Nie umiem powiedziec i w zadnej dokumentacji nigdy mi w oczy taki parametr nie wpadl.

Do glowic sa tez zewnetrzen by-passy o srenicy rur przylaczeniowych (wiec 3/4" lub 1"), czyli bez obawy o wydajnosc. Ale to na czas plukania trzeba by recznie przelaczac (upierdliwe). Mozna by tez sklecic automatyczny by-pass na elektro-zaworach do nawodnien. Wtedy nie pluczesz jednoczsnie, tylko elektrozaworem odcinasz i omijasz 1 filtr na czas plukania 2-go.

Albo gotowe ale drozsze rozwiazanie 2 glowice przystosowane fabrycznie do pracy rownoleglej (plukane osobno).

marcin

Jak juz pare razy mowilem, wiekszy sens ma napowietrzanie.

Nie rozumiem, czemu tego nie mozesz tego przeforsowac. Hydrofor bez worka, to mniejsze koszty, i w zasadzie bezobslugowosc. Wersja z 2 greensandami to spore koszty, dosypywanie co miesaic nadmanganianiu, czyszczenie co 2 tygodnie inzektora. Czyli wieksze obslugowosc.

Dziwnych masz "decydentow" w tym domu ;-)

Jak już Tobie pisałem, masz racje i zgadzam się z tym bo wiem jak wygląda obsługa filtra na greensandzie gdyż to jest na mojej głowie. Nadmanganian najtaniej znalazłem po 20zł za 1kg przy zakupie 25kg więc troche te koszta można zredukować wrazie jakby było dużo tego greensand'u.

Co do powyzszego,

Rozumiem, ze filtry instalujesz szeregowo? Glowica w czasie plukania nie odcina wody, tylko przepuscza za filtr wode surowa (wewnatrz glowicy jest rodzaj by=passu). Pytanie zasadnicze, czy przez ten by-pass przeplynie tyle wody surowej z pominieciem 1 zloza zeby wyplukac drugi filtr? Nie umiem powiedziec i w zadnej dokumentacji nigdy mi w oczy taki parametr nie wpadl.

Tak chodzi o układ szeregowy.

Niepomyślałem o przepustowości wewnętrznego by-pasu, musiałbym to zmierzyć.

Do glowic sa tez zewnetrzen by-passy o srenicy rur przylaczeniowych (wiec 3/4" lub 1"), czyli bez obawy o wydajnosc. Ale to na czas plukania trzeba by recznie przelaczac (upierdliwe). Mozna by tez sklecic automatyczny by-pass na elektro-zaworach do nawodnien. Wtedy nie pluczesz jednoczsnie, tylko elektrozaworem odcinasz i omijasz 1 filtr na czas plukania 2-go.

Zewnętrzny by-pas mam oryginalny dokręcany do głowicy ale kręce tym tylko w sytuacjach awaryjnych pozatym rozwiązania manualne nie wchodzą w gre. Niewiem czy przełanczanie wody można by zgrać z głowicą bez ingerencji...pewnie lepiej na zewnętrznym sterowniku, teoretycznie do zrobienia. Dzięki za pomysł z elektro zaworami.

Najbardziej mnie zastanawia co jest korzystniejsze z punktu widzenia redukcji Fe czy jedna duża bańka czy dwie mniejsze z podobną ilością złoża. W moim przypadku chodzi o (tak przypuszczam) o zwiększenie ilości złoża na drodze wody tak by ta reszta Fe miała gdzie się utlenić i odfiltrować a nie większa ilość uzyskanej wody uzdatnionej z urządzenia w danym czasie wiec teoretycznie dwie węższe bańki razem mają większą wyskość złoża niż jedna duża (13x54+10x54 vs 14x65) co przynajmniej w mojej teori byłoby korzystniejsze tylko w takim przypadku czy słuszne byłoby postawienie 13x54 na pierwszym stopniu płukane np co 4 dni a na drugim stopniu 10x54 płukane co 8dni. Obecny układ z 10x54 bez problemu jedzie na jednym poziomie do 5 dni i dopiero 6 dnia mocniej przepuszcza wiec mam terac co 3 dni regeneracje by było bezpiecznie.

Pozdrawiam

Witam,

korzystam z wody miejskiej, która zostawiała dużą ilość białego osadu na bateriach, kabinie prysznicowej itd. Zrobiłem test twardości wody i wyszło 9 st. niemieckich. Zainstalowałem zmiękczacz i ustawiłem na pełny przepływ. Twardość wody spadła do 0. Zmiękczacz przeszedł cały cykl który ręcznie wywołałem po jego podłączeniu do instalacji. Niestety woda - zwłaszcza ciepła - zrobiła się żółtawa o dziwnym zapachu (żona stwierdziła że ropy) i jakby tłustawa. Czy to normalne zjawisko po instalacji które ustąpi (zmiękczacz jest podłączony niecałą dobę)? Czy też coś nie tak z tym zmiękczaczem?

W moim przypadku chodzi o (tak przypuszczam) o zwiększenie ilości złoża na drodze wody tak by ta reszta Fe miała gdzie się utlenić i odfiltrować a nie większa ilość uzyskanej wody uzdatnionej z urządzenia w danym czasie wiec teoretycznie dwie węższe bańki razem mają większą wyskość złoża niż jedna duża (13x54+10x54 vs 14x65)

Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie :) (przynajmniej w teorii)

Co do częstotliwości regeneracji trzeba by to sprawdzić w praktyce, ale teoretyczne założenie może się sprawdzić.

Witam,

korzystam z wody miejskiej, która zostawiała dużą ilość białego osadu na bateriach, kabinie prysznicowej itd. Zrobiłem test twardości wody i wyszło 9 st. niemieckich. Zainstalowałem zmiękczacz i ustawiłem na pełny przepływ. Twardość wody spadła do 0. Zmiękczacz przeszedł cały cykl który ręcznie wywołałem po jego podłączeniu do instalacji. Niestety woda - zwłaszcza ciepła - zrobiła się żółtawa o dziwnym zapachu (żona stwierdziła że ropy) i jakby tłustawa. Czy to normalne zjawisko po instalacji które ustąpi (zmiękczacz jest podłączony niecałą dobę)? Czy też coś nie tak z tym zmiękczaczem?

Odczucie "tłustawej" wody jest normalne - to właśnie miękka woda daje takie uczucie. Zapach i barwa to prawdopodobnie efekty płukania jonitu - kupiłeś produkt z tanim złożem, które (aby było tańsze) nie zostało do końca wypłukane po produkcji. Teraz woda wypłukuje z niego resztki rozpuszczalników i innej chemii używanej do jego stworzenia. Raczej nie używaj tej wody - wypłucz porządnie jonit! Ręcznie zrób długie płukanie (niekoniecznie z regeneracją solanką).

Dobra Panowie, po przeliczeniu wszystkiego o co wcześniej pytałem, przedstawieniu odpowiednich argumentów u współinwestora ;) będe przerabiał instalacje na układ z hydroforem 300l z napowietrzaniem.

Mam takie pytania:

1.Czy mogę wykorzystać zbiornik przeponowy który mam praktycznie nowy 300l jako bufor wody uzdatnionej-na końcu instalacji? tak by zabezpieczyć się na chwilowe większe przepływy? takie pomysły padały tu w wątku kiedyś-stąd pytanie.

2.Moja pompa ma max 7,5 atm, instalacja pracuje obecnie 3,5atm-5atm czy te parametry trzeba skorygować żeby inżektor pracował jak należy? inżektor planuje typu "plastikowego" z zaworem i obejściem a odpowietrznik automatyczny typu 1/2' czy te rzeczy powinny posiadać jakieś inne parametry o których powinienem wiedzieć?

Pozdrawiam

Przepraszam zjadłem zero i przecinek prawidłowo jest żelazo - 0,395 mg/l, co prawda w pierwszym badaniu było 0,326

Z takimi parametrami ciężko coś jednoznacznie polecić... kilka pierwiastków masz przekroczonych, ale bardzo mało więc nie ma jednej słusznej drogi do uzdatnienia tej wody :) Masz sporą twardość więc może warto pomyśleć o Crystal Right (CR100) - poradziłby sobie z twardością, żelazem, manganem, amoniakiem (a pewnie za tym poszłaby też mętność). Poza tym sporo jest tych chlorków - dla CR nie zaszkodzą, ale też nie zmniejszy się ich ilość...

Dobra Panowie, po przeliczeniu wszystkiego o co wcześniej pytałem, przedstawieniu odpowiednich argumentów u współinwestora ;) będe przerabiał instalacje na układ z hydroforem 300l z napowietrzaniem.

Mam takie pytania:

1.Czy mogę wykorzystać zbiornik przeponowy który mam praktycznie nowy 300l jako bufor wody uzdatnionej-na końcu instalacji? tak by zabezpieczyć się na chwilowe większe przepływy? takie pomysły padały tu w wątku kiedyś-stąd pytanie.

2.Moja pompa ma max 7,5 atm, instalacja pracuje obecnie 3,5atm-5atm czy te parametry trzeba skorygować żeby inżektor pracował jak należy? inżektor planuje typu "plastikowego" z zaworem i obejściem a odpowietrznik automatyczny typu 1/2' czy te rzeczy powinny posiadać jakieś inne parametry o których powinienem wiedzieć?

Pozdrawiam

No i sluszna decyzje wspolinwestor byl podjal.

Pomysl z hydroforem na wode uzdatatniona na ma jedna bardzo duza zalete. Mozesz ograniczyc ( jakims restryktorem jak w glowicy do plukania) przeyplyw wody w czasie pracy filtrow. Zalecana predkosc pracy dla Greensand'a to 5-12m/h, im wiecej zanieczyszczen tym mniejsza. Mozesz sobie wtedy ustawic cos posredniego, dzieki czemu filtr bedzie pracowal stabilniej i nie bedzie jakichs chwilowych przebic Fe jak odkrecisz kilka kranow na raz.

Jesli masz na to miejsce, to jest to dobry pomysl.

Z inzektorem to troche metoda prob i bledow poustawiasz. Czesto podawana prosta zasada jest, ze 1/3 czasu pompowania inzektor powinien powietrze zasysac. KJak juz bedzie zainstalowany to bedziesz krecil galkami na obejsciu az bedzie dobrze.

marcin

Jastrząb

Dzięki, w kwesti przebudowy najważniejszym argumenrem okazał się koszt nadmanganianu. Gdy rozpisałem ilość cykli na miesiąć w różnych wariantach wielkościowych greensand'u które brałem pod uwage, wychdziło minimum 2 kg/mc a to jednak już drogo a do tego zakup dalszych ewentualnych urządzeń...

Miejsce za ten bufor wody uzdatnionej udało mi się wygospodarować tylko byłem ciekawy czy to ma racje bytu,zastanawiam się tylko czy przepływ wody już po odżelaziaczach ograniczyć przed czy za tym buforem? i co z poduszką w tym przeponowym zbiorniku tzn jako bufor on tylko gromadzi wode a ciśnienie w instalacji ustala wł/wył na zbiorniku ocynkowanym więc czy prawidłowe byłoby ustawienie takich samych wartości dla poduszek w obydwuch zbiornikach? jakoś tego niemoge rozgryść co z ta poduszką w takim buforze.

Na ten moment instalacja w dużym uproszczeniu składałaby się z

napowietrzacza->zbiornika ocynk 300l->14x65 z złożem płukanym samą wodą->10x54 greensand->bufor(przed lub za buforem reduktor).

Pozdrawiam

Jastrząb

Miejsce za ten bufor wody uzdatnionej udało mi się wygospodarować tylko byłem ciekawy czy to ma racje bytu,zastanawiam się tylko czy przepływ wody już po odżelaziaczach ograniczyć przed czy za tym buforem?

Oczywiscie przed buforem. Chodzi o to, zeby bufor byl napelniany wolno (filtry pracowaly wolno i dobrze filtrowaly), a moglbyc szybko oprozniany (przez odkrecenie kranu w domu). jak ograniczenie dasz za buforem, to bufor bedzie napelniany szybko (filtry beda pracowaly szybko), a oprnoznay wolno (wolno Ci bedzie woda z kranow leciala) a nie o to chodzi.

i co z poduszką w tym przeponowym zbiorniku tzn jako bufor on tylko gromadzi wode a ciśnienie w instalacji ustala wł/wył na zbiorniku ocynkowanym więc czy prawidłowe byłoby ustawienie takich samych wartości dla poduszek w obydwuch zbiornikach? jakoś tego niemoge rozgryść co z ta poduszką w takim buforze.

Nic nei robisz z buforem. Pompujesz go wstepnie do tych 1.5atm czy jak tam producent zaleca i tyle.

Na ten moment instalacja w dużym uproszczeniu składałaby się z

napowietrzacza->zbiornika ocynk 300l->14x65 z złożem płukanym samą wodą->10x54 greensand->bufor(przed lub za buforem reduktor).

Pozdrawiam

I to daje wieksze nadzieje na zbicie zelaza.

marcin

Z takimi parametrami ciężko coś jednoznacznie polecić... kilka pierwiastków masz przekroczonych, ale bardzo mało więc nie ma jednej słusznej drogi do uzdatnienia tej wody :) Masz sporą twardość więc może warto pomyśleć o Crystal Right (CR100) - poradziłby sobie z twardością, żelazem, manganem, amoniakiem (a pewnie za tym poszłaby też mętność). Poza tym sporo jest tych chlorków - dla CR nie zaszkodzą, ale też nie zmniejszy się ich ilość...

Też myślałem o złożu CR 100 ale zastanawiam się co się stani z bakteriami w oczyszczalni biologicznej (poj. ok 2000l) gdy będzie płukanie złoża z nadmanganianem potasu.