Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też myślałem o złożu CR 100 ale zastanawiam się co się stani z bakteriami w oczyszczalni biologicznej (poj. ok 2000l) gdy będzie płukanie złoża z nadmanganianem potasu.

Jak już Jastrząb napisał - nie używasz nadmanganianu tylko sól. A ta będzie dość mocno rozcieńczona i nie powinna znacząco wpłynąć na pracę oczyszczalni. Na pewno zaraz po regeneracji część bakterii padnie od tej soli, ale nie jest to taka trucizna, która by wybiła wszystko ;)

Aby jeszcze ograniczyć ilość soli polecałbym ci rozejrzeć się za głowicą z regeneracją przeciwprądową - wtedy stosujesz dużo niższą dawkę.

Jak już Jastrząb napisał - nie używasz nadmanganianu tylko sól. A ta będzie dość mocno rozcieńczona i nie powinna znacząco wpłynąć na pracę oczyszczalni. Na pewno zaraz po regeneracji część bakterii padnie od tej soli, ale nie jest to taka trucizna, która by wybiła wszystko ;)

Aby jeszcze ograniczyć ilość soli polecałbym ci rozejrzeć się za głowicą z regeneracją przeciwprądową - wtedy stosujesz dużo niższą dawkę.

Dziękuję bardzo za rady i zabieram się do szukania odpowiednich urządzeń.

Jeżeli jesteście w stanie polecić odpowiedni osprzęt do filtracji to też byłbym bardzo wdzięczny

Pozdrawiam Jacek

Witam ponownie i znów mam kilka pytań do was panowie.

W w drugiej połowie tygodnia rozkręcam instalacje z greensandem i montuje nową dwu stopniową instalacje z napowietrzaniem itd. wszystko złoże zgodnie z waszymi radami ale jeszcze mam kilka niejasności:

1. W moim greensandzie nie ma żwiru na dole, czy to bardzo źle? butla 10x54 z 42l złoża. Puki będzie filtr stał nieużywany moge to poprawić i tu kolejne pytanie, jeśli musi być ten żwir to czy jest szansa że jakbym nasypał go od góry to przy płukaniu z czasem sam opadnie ma dno? wysypywanie mokrego złoża z butli nie jest najprzyjemniejszą czynnością...

2.Zbionik ocynkowany 300l, wlot wody będzie przyłączony do zbiornika od góry (ponoć tak jest lepiej przy mocno zażelazionej wodzie?), wyprowadzenie wody bocznym króćcem 1,1/4 a na dolnym wyjściu zawór do ewentualnego wypuszczania utlenionego żelaza które zapewne będzie tam się gromadzić. Inżektor muszę zamontować pionowo przy zbiorniku więc za inzektorem będzie jeszcze ponad metr pionowej rury tylko niewiem czy zawór zwrotny zamontować przy samym inżektorze czy też metr nad nim przed kolankiem na wysokości wlotu górnego do zbiornika? czy może w połowie tej rury by zgrać się z wysokoscią odpowietrznika na zbiorniku czyli samej poduszki powietrznej? ma to jakiś związek?

3. Odżelaziacz z greensandem płucze/regeneruje się teraz łącznie 110min (raczej nie krótko) i będzie drugim stopniem a na pierwszym będzie 14x65 ale jestem ciekaw ile czasu może trwać płukanie wsteczne i formujące ( tak mniejwięcej )takiego dużego filtra bo rozumiem że tylko tyle trzeba?

Pozdrawiam

Edytowane przez Marcin_a3

1. W moim greensandzie nie ma żwiru na dole, czy to bardzo źle? butla 10x54 z 42l złoża. Puki będzie filtr stał nieużywany moge to poprawić i tu kolejne pytanie, jeśli musi być ten żwir to czy jest szansa że jakbym nasypał go od góry to przy płukaniu z czasem sam opadnie ma dno? wysypywanie mokrego złoża z butli nie jest najprzyjemniejszą czynnością...

W samym procesie to nic nie zmienia - powoduje za to tyle, że woda jest rozprowadzona po całym przekroju zbiornika zanim trafi na złoże. Dodatkowo ta część złoża, która znajduje się poniżej i obok kosza dolnego, w układzie bez żwiru nie jest wykorzystywana. Jest to kilka litrów złoża, które mogłyby pracować gdyby przestrzeń poniżej kosza wypełnić żwirem :)

2.Zbionik ocynkowany 300l, wlot wody będzie przyłączony do zbiornika od góry (ponoć tak jest lepiej przy mocno zażelazionej wodzie?),
w takim układzie woda wpadając do zbiornika ma szansę dodatkowo się wymieszać z powietrzem.

3. Odżelaziacz z greensandem płucze/regeneruje się teraz łącznie 110min (raczej nie krótko) i będzie drugim stopniem a na pierwszym będzie 14x65 ale jestem ciekaw ile czasu może trwać płukanie wsteczne i formujące ( tak mniejwięcej )takiego dużego filtra bo rozumiem że tylko tyle trzeba?

O ile pamiętam to płukanie filtra rozmiarów 10x54 powinno trwać coś ok 60-70 min, ale może przy dużej ilości zanieczyszczeń potrzeba aż tyle czasu aby dopłukać złoże...? Tylko teraz podobnie może być z płukaniem filtra 14x65 - w teorii to trwa ok 10-20 minut. Ale w praktyce należy go płukać, aż do uzyskania klarownej wody na wypływie.

O ile pamiętam to płukanie filtra rozmiarów 10x54 powinno trwać coś ok 60-70 min, ale może przy dużej ilości zanieczyszczeń potrzeba aż tyle czasu aby dopłukać złoże...? Tylko teraz podobnie może być z płukaniem filtra 14x65 - w teorii to trwa ok 10-20 minut. Ale w praktyce należy go płukać, aż do uzyskania klarownej wody na wypływie.

Dzięki :yes:

u mnie greensand płucze się tak:

-backwash 20min

-pobieranie roztworu 4min

-wolne płukanie 70min (roztwór jak jest jeszcze w zbiorniczku to nadal zasysa aż pływak odetnie, sam roztwór już po paru minutach jest zassany do butli,)

-szybkie płukanie 3min (nie zawsze wypłucze cały nadmanganian-widać po wężu)

-napełnianie pojemnika z KMnO4 9min (pływak odcina)

Co do 14x65 czyli płukanie takiego filtra może wyglądać coś w stylu backwash np 10min-20min (w zależności kiedy popłuczyny będą czyste) a płukanie formujące 10min? tzn chodzi mi o to czy płukanie formujące jest krótkie z zasady czy takze zależy od poziomu zażelazienia wody?

Jeszcze wracajac do zbiornika ocynkowanego i wlotu od góry, czy dobrym pomysłem byłby montaż dyszy rozpryskowej/rozbryzgowej(jak to się po sklepach może nazywać?) czy może ma to jakieś wady? bo w teori powinno pomóc natlenić wodę ale czy niebędzie jakiegoś cyrku z poduszka powietrzną w zbiorniku?

Ciekawi mnie jeszcze jaka jest szansa że piasek powiecmy 3-5mm nasypany na góre greensandu wraz z czasem opadnie na dół? nasypałbym go ale niechce mi się wylewać całego złoża :o

Dzięki jeszcze raz

Pozdrawiam

Jeszcze wracajac do zbiornika ocynkowanego i wlotu od góry, czy dobrym pomysłem byłby montaż dyszy rozpryskowej/rozbryzgowej(jak to się po sklepach może nazywać?) czy może ma to jakieś wady? bo w teori powinno pomóc natlenić wodę ale czy niebędzie jakiegoś cyrku z poduszka powietrzną w zbiorniku?

Ciekawi mnie jeszcze jaka jest szansa że piasek powiecmy 3-5mm nasypany na góre greensandu wraz z czasem opadnie na dół? nasypałbym go ale niechce mi się wylewać całego złoża :o

Piasek powinien opaść na dno podczas płukania. Tylko weź pod uwagę to, że jak dosypiesz powiedzmy 10 litrów piasku to poziom złoża w zbiorniku się podniesie i zmniejszy się wolna przestrzeń nad złożem (potrzebna do ekspansji złoża podczas backwashu).

Co do dyszy w zbiorniku to wadą na pewno będą większe opory przepływu - ale to raczej nie powinno mieć dużego znaczenia w tym przypadku. Z drugiej strony czy będzie z tego jakiś większy pożytek? Woda i tak będzie już natleniona... Twój wybór :)

Zadnego cyrku z poduszka nie bedzie, bo i czemu. Ta cala dysza rozbryzgowa to taki dynks, ktory kieruje wode kilkoma mniejszymi otworami poziomo w bok. Woda cienszymi strumieniami wali w scianki zbiornika

Dzięki jeszcze raz

Pozdrawiam

Ja bym zostawil to tak jak jest. Jak mowil qbek przez brak zwiru tracisz pare litrow zloza. Tzn te pare litrow nie pracuje. Lepszy efekt bys uzyskal dosypujac pare litrow greensandu niz zwiru :-)

Sypac mozesz. Nawet jakby ten zwir nie opadl, to nie zaszkodzi raczej niczemu.

Jeszcze jeden komentarz. Zbiornik 14" jest spory. Gdzies mi kiedys wpadlo w oczy, ze powyzej 13" polecane sa inne dystrybutory wody. Nie standardowy koszyk, tylko taka gwiazda. Powoduje to lepsze rosprowadzenie wody, mniej zloza lezy po bokach nie uzytkowane i calosc sie lepiej plucze. Pamietaj, ze pare litrow zloza ktore siedzi po bokach standardowego koszyka, i praktycznie nie jest plukane, moze byc miejscem gdzie chetnie sie jakies bakterie wprowadza.

SPojrz na cennik alamo.

http://www.alamowaterpoland.com/ftp/cennik/Cennik_2012_USD_EUR.pdf

Standardowe kosze masz na stronie 38, wczesniejszych stroanch rozgwiazdy.

marcin

Jeszcze jeden komentarz. Zbiornik 14" jest spory. Gdzies mi kiedys wpadlo w oczy, ze powyzej 13" polecane sa inne dystrybutory wody. Nie standardowy koszyk, tylko taka gwiazda. Powoduje to lepsze rosprowadzenie wody, mniej zloza lezy po bokach nie uzytkowane i calosc sie lepiej plucze. Pamietaj, ze pare litrow zloza ktore siedzi po bokach standardowego koszyka, i praktycznie nie jest plukane, moze byc miejscem gdzie chetnie sie jakies bakterie wprowadza.

Do 14" zbiorników są już rozgwiazdy, ale żeby je zmontować wewnątrz zbiornika potrzebny jest przynajmniej 4" otwór (+redukcja do 2,5" głowicy). Jeśli taki zbiornik zamówiłeś to możesz się zastanowić nad rozgwiazdą. Podobny efekt (za to tańszy) uzyskasz właśnie przez nasypanie żwiru i dobre rozprowadzenie wody pod złożem :)

Piasek powinien opaść na dno podczas płukania. Tylko weź pod uwagę to, że jak dosypiesz powiedzmy 10 litrów piasku to poziom złoża w zbiorniku się podniesie i zmniejszy się wolna przestrzeń nad złożem (potrzebna do ekspansji złoża podczas backwashu).

Co do dyszy w zbiorniku to wadą na pewno będą większe opory przepływu - ale to raczej nie powinno mieć dużego znaczenia w tym przypadku. Z drugiej strony czy będzie z tego jakiś większy pożytek? Woda i tak będzie już natleniona... Twój wybór :)

Dzięki, licząc tak teoretycznie na suchych liczbach to pojemność zbiornika 10x54 chyba 65l, a w środku 3 x 14,2l greensandu = 42,6 x 40% = 59,64 wymaganego "rozszerzenia" więc zostaje 5l luzu...które może zajmować rurka dystrybucyjna...więc chyba rzeczywiście niebęde kombinował.

Z tą dyszą rozpryskową problem na ten moment największy leży po stronie dostępności, po tej nazwie ciężko coś w sprzedarzy trafić. Niewiem jak to mogło by w handlu nazywać się...dysza wlotowa zbiornika, dysza rozpryskowa/rozbryzgowa...po tych nazwach to tylko opisy są że coś takiego istnieje...

Zadnego cyrku z poduszka nie bedzie, bo i czemu. Ta cala dysza rozbryzgowa to taki dynks, ktory kieruje wode kilkoma mniejszymi otworami poziomo w bok. Woda cienszymi strumieniami wali w scianki zbiornika

Ja bym zostawil to tak jak jest. Jak mowil qbek przez brak zwiru tracisz pare litrow zloza. Tzn te pare litrow nie pracuje. Lepszy efekt bys uzyskal dosypujac pare litrow greensandu niz zwiru :-)

Sypac mozesz. Nawet jakby ten zwir nie opadl, to nie zaszkodzi raczej niczemu.

SPojrz na cennik alamo.

http://www.alamowaterpoland.com/ftp/cennik/Cennik_2012_USD_EUR.pdf

Standardowe kosze masz na stronie 38, wczesniejszych stroanch rozgwiazdy.

marcin

No tego greensand'u to raczej już na styk nasypałem jak widze :lol2: także nie nakombinuje za wiele ale 10x54 jest dość wąską butlą więc może za wiele złoża bezczynnie tam nie leży. Te rozgwiazdy już mnie zainteresowały jakiś czas temu a zwłaszcza sam ewentualny montaż chyba z elementów już w butli ? :no:

Do 14" zbiorników są już rozgwiazdy, ale żeby je zmontować wewnątrz zbiornika potrzebny jest przynajmniej 4" otwór (+redukcja do 2,5" głowicy). Jeśli taki zbiornik zamówiłeś to możesz się zastanowić nad rozgwiazdą. Podobny efekt (za to tańszy) uzyskasz właśnie przez nasypanie żwiru i dobre rozprowadzenie wody pod złożem :)

Mam już cały odżelaziacz na 14x65 z Fleck'iem 7700, butla jest z 2,5" otworem i standardową rurką ale żwirek na dół już czeka na zasypanie i tu będzie tak jak ma być. Fakt że różnica w wielkości jest bardzo duża między 10x54 a 14x65 i to bardzo widać ale standardowo mam tam zwykły koszyk i tak musi zostać, pozatym myśle że pierwszy stopień będe płukał często - tak planuje - okaże się po manometrach wej/wyj i popłuczynach - to może niebędzie źle z okolicami koszyka dolnego.

Jeszcze interesuje mnie kwestia tego aspiratora/inżektora na rurze pionowej przy zbiorniku hydroforowym. Idzie to tak:

rura od pompy/studni idzie przy podłodze->kolanko do góry->inżektor już w pionie->rura w pionie do góry 1m(na tym odcinku zawór zwrotny)->kolanko w bok->kawałem rury w poziomie->kolanko w dół->górny wlot zbiornika. Przejrzałem wiele schematów takiego montażu i zawór zwrotny występuje nad inżektorem w połowie tej długiej pionowej ruru ale czy to "tak sobie" czy też wysokość umiejscowienia zaworu zwrotnego nad inżektorem ma znaczenie?

Dzięki jeszcze raz panowie.

Pozdrawiam

Z tą dyszą rozpryskową problem na ten moment największy leży po stronie dostępności, po tej nazwie ciężko coś w sprzedarzy trafić. Niewiem jak to mogło by w handlu nazywać się...dysza wlotowa zbiornika, dysza rozpryskowa/rozbryzgowa...po tych nazwach to tylko opisy są że coś takiego istnieje...

Jak kupowalem hydrofor bezposrednio od producenta (WImest) to mieli tez na stanie wlasnie taka "dysze".

DZisiaj juz bym to zrobil sam. Rura ktora wchodzi od gory w hydrofor, jest zaslepiona od spodu a ponawiercana naokolo. Ot filozofia.

Tu masz na rysunku przy pukncie 5

http://www.wimest.pl/fr2.php?go=cms&str=odzelazacz

marcin

Te rozgwiazdy już mnie zainteresowały jakiś czas temu a zwłaszcza sam ewentualny montaż chyba z elementów już w butli ? :no:

Mam już cały odżelaziacz na 14x65 z Fleck'iem 7700, butla jest z 2,5" otworem i standardową rurką ale żwirek na dół już czeka na zasypanie i tu będzie tak jak ma być. Fakt że różnica w wielkości jest bardzo duża między 10x54 a 14x65 i to bardzo widać ale standardowo mam tam zwykły koszyk i tak musi zostać, pozatym myśle że pierwszy stopień będe płukał często - tak planuje - okaże się po manometrach wej/wyj i popłuczynach - to może niebędzie źle z okolicami koszyka dolnego.

Na taką wielkość zbiornika nie może być taki sam koszyk jak na butlę 10x54. Może to być nadal koszyk (a nie rozgwiazda) ale musi być większy (o większym przepływie) niż na małe butle.

Rozgwiazdę skręca się wewnątrz zbiornika - przydają się sprawne dłonie ;)

Jak kupowalem hydrofor bezposrednio od producenta (WImest) to mieli tez na stanie wlasnie taka "dysze".

DZisiaj juz bym to zrobil sam. Rura ktora wchodzi od gory w hydrofor, jest zaslepiona od spodu a ponawiercana naokolo. Ot filozofia.

Tu masz na rysunku przy pukncie 5

http://www.wimest.pl/fr2.php?go=cms&str=odzelazacz

marcin

Dzięki Jastrząb

Na taką wielkość zbiornika nie może być taki sam koszyk jak na butlę 10x54. Może to być nadal koszyk (a nie rozgwiazda) ale musi być większy (o większym przepływie) niż na małe butle.

Rozgwiazdę skręca się wewnątrz zbiornika - przydają się sprawne dłonie ;)

Pisząc o standardowym koszyku miałem właśnie na myśli standardowy typ ( w sensie że nie rozgwiazda ) a że musi zostać taki jaki jest - poprostu że szerszy itak nie wejdzie przez 2,5". a tak konkretnie to koszyk który mam w 14x65 jest większy niż ten w 10x54 :yes:

Pozdrawiam

witam na forum.

Mam problem a mianowicie po pół rocznym uzytkowaniu domu w łazience zaczoł sie pojawić kamiń na armaturze. słyszałem podobno że są jakieś specjalistyczne urządzenia do zmiękczania wody. Byłem w wodociagach i pobrałem wyniki badań wody wygladaja one nstepująco

twardoć 279mg/dm3

mangam 58,1ug/l

ph 7,4

pozostałe parametry w normie. pragnołbym nadmiernić że posiadam przydomową oczyszczalnie też to ma znaczenie przy doborze urządzenia zmiękczajacego. Proszę o pomoc w doborze urzadzenia.

witam na forum.

Mam problem a mianowicie po pół rocznym uzytkowaniu domu w łazience zaczoł sie pojawić kamiń na armaturze. słyszałem podobno że są jakieś specjalistyczne urządzenia do zmiękczania wody. Byłem w wodociagach i pobrałem wyniki badań wody wygladaja one nstepująco

twardoć 279mg/dm3

mangam 58,1ug/l

ph 7,4

pozostałe parametry w normie. pragnołbym nadmiernić że posiadam przydomową oczyszczalnie też to ma znaczenie przy doborze urządzenia zmiękczajacego. Proszę o pomoc w doborze urzadzenia.

Wielkość zmiękczacza zależy od zużycia wody - po pół roku masz już pewnie jakieś rozeznanie ile m3 miesięcznie schodzi?

Poza tym przy oczyszczalni ważne jest żeby stosować jak najmniejsze dawki soli do regeneracji więc radziłbym szukać urządzeń z regeneracją przeciwprądową.

W końcu zainstalowałem zmiękczacz i wracam do wątku z kilkoma pytaniami:

1. Na ile regeneracji wystarcza worek (25kg) soli przy 30l jonitu?

2. Kiedy dosypywać soli? Można wrzucić kilka worków, czy najlepiej jeden po drugim?

3. Cały czas się waham czy zmiękczać do 0, czy jednak zostawić te 60mg/l. Jak wy macie? Wody surowej nie piję, do herbaty, kawy i ogólnie gotowania. Do picia mam mineralną.

W końcu zainstalowałem zmiękczacz i wracam do wątku z kilkoma pytaniami:

1. Na ile regeneracji wystarcza worek (25kg) soli przy 30l jonitu?

2. Kiedy dosypywać soli? Można wrzucić kilka worków, czy najlepiej jeden po drugim?

3. Cały czas się waham czy zmiękczać do 0, czy jednak zostawić te 60mg/l. Jak wy macie? Wody surowej nie piję, do herbaty, kawy i ogólnie gotowania. Do picia mam mineralną.

1. To zależy jaką dawkę masz ustawioną na głowicy. Standardowo ok 4 kg na regenerację takiej ilości powinno być OK, więc jeden worek starczy na 6 regeneracji.

2. Możesz wrzucić tyle ile się zmieści do zbiornika, ale raz na jakiś czas musisz ten zbiornik przeczyścić i wtedy łatwiej jest to zrobić kiedy nie ma w nim soli :) Jeśli kupujesz najtańszą sól to często tabletki się rozpadają i na dnie robi się taka gęsta papka z soli. W najgorszym scenariuszu może ona zablokować zawór solankowy i spowodować zalanie.

3. Ja bym zmiękczał do zera.

Wielkość zmiękczacza zależy od zużycia wody - po pół roku masz już pewnie jakieś rozeznanie ile m3 miesięcznie schodzi?

Poza tym przy oczyszczalni ważne jest żeby stosować jak najmniejsze dawki soli do regeneracji więc radziłbym szukać urządzeń z regeneracją przeciwprądową.

średnio kwartalnie zużywamu około 55m3