Jastrząb 09.10.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Jaką firmę proponujecie żebym mógł szukać czegoś innego do mojej wody jakie pasuje złoże. Lokalnej firmy. Bo gwarancja, przeglady itp. Poczytaj ten watek. Polskie firmy praktycznie niczego same nie produkuja Uzywaja zloz, butli i glowic sterujacych wyprodukowanych po za granicami polski. Moze z malymi wyajtkami (jak Twoja oferta na 7000PLN, w polsce pewnie sa koplanie piasku czy dolomitu). Najpopularniejsze zloze odzelaziajace: birm, greensand (ten wymaga regeneracji nadmanganianem potasu), Pyrolox (ciezki zloze wymaga duzo wody do plukania). marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.10.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Wody potrzebuje na domek jednorodzinny 4 osoby, szukam konkretnej firmy na odżelaziacz i zmiękczacz. Możesz też się zorientować w kombajnach (np. złoże Crystal Right). Powinno pasować do twojej wody i miałbyś wszystko załatwione na jednym stopniu. Jeśli nie masz amoniaku to mógłby to być CR200 (ma większą wydajność). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klem10 09.10.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Jaka jest żywotność takiego filtra z głowicą i takiego złoża ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.10.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Jaka jest żywotność takiego filtra z głowicą i takiego złoża ? Żywotność złoża zazwyczaj określa się na 10-15 lat, ale gwarancji dłuższej niż 4 lata chyba nie znajdziesz. Wszystko zależy od intensywności użytkowania (liczby regeneracji), jakości wody, częstotliwości serwisu i przeglądów. To jak z samochodem - jak o niego dbasz to dłużej pojeździ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.10.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Żywotność złoża zazwyczaj określa się na 10-15 lat, ale gwarancji dłuższej niż 4 lata chyba nie znajdziesz. Wszystko zależy od intensywności użytkowania (liczby regeneracji), jakości wody, częstotliwości serwisu i przeglądów. To jak z samochodem - jak o niego dbasz to dłużej pojeździ Dodam jeszcze ze w wyniku scierania sie, zloze potrafi tracic pojeyncze procenty objetosci rocznie. Moze sie okazac ze po 10 latach jest tego zloza zauwazalnie mniej. Pewnie raz na te 3-4 lata serwis powinien zajrzec do srodka, sprawdzic i dosypac. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 10.10.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 WItajcie, Wczoraj zakończyłem montaż w domku Crystal Right 100 z głowicą Clack. Uruchomię to dopiero dzisiaj po południu, bo klej do rur musi mi związać. Mam pytanie, żeby się przypadkiem nie przestraszyć - czy woda od razu musi lecieć czysta, bez zapachu siarkowodoru itd? Mam tylko za dużo żelaza i manganu. Czy jakoś to złoże musi się dostosować? Nie chcę pomyśleć, że coś jest zepsute. Ile wody trzeba upuścić, aby był efekt? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gul1337 10.10.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Witam, Posiadam w kuchni osmozę na kranie, jednak woda po niej jest bardzo miękka. Po badaniu stężenie wapnia i magnezu wyszło 18 mg/dm3 CaCO3. Jak w prosty sposób można by podnieść twardość do poziomu 100-150 mg/dm3 CaCO3 ?. Zgodnie z wytycznymi WHO woda powinna mieć twardość 75mg CaCO3 lub więcej. Czy zastosowanie dwóch mineralizatorów pod rząd poprawi sytuację ? Jakieś mineralizatory dobrej jakości ? Aktualnie posiadam zainstalowany taki mineralizator (WML2): Pozdrawiam, Gul1337 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 10.10.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Witam, Posiadam w kuchni osmozę na kranie, jednak woda po niej jest bardzo miękka. Po badaniu stężenie wapnia i magnezu wyszło 18 mg/dm3 CaCO3 [...] Czy zastosowanie dwóch mineralizatorów pod rząd poprawi sytuację ? Jakieś mineralizatory dobrej jakości ?Z tego co jest napisane na mineralizatorze wynika, że powinieneś mieć wodę o twardości jakieś 65 mg/l. Może Ci się już wyczerpał? Dwa mineralizatory ustawione szeregowo niekoniecznie dadzą Ci wodę dwa razy twardszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 10.10.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 (edytowane) WItajcie, Wczoraj zakończyłem montaż w domku Crystal Right 100 z głowicą Clack. Uruchomię to dopiero dzisiaj po południu, bo klej do rur musi mi związać. Mam pytanie, żeby się przypadkiem nie przestraszyć - czy woda od razu musi lecieć czysta, bez zapachu siarkowodoru itd? Mam tylko za dużo żelaza i manganu. Czy jakoś to złoże musi się dostosować? Nie chcę pomyśleć, że coś jest zepsute. Ile wody trzeba upuścić, aby był efekt? PozdrowieniaTutaj znajdziesz procedurę uruchomieniową ("start-up procedures"). http://www.water-right.com/library/documents/WR_Sanitizer_Manual_lr.pdf Normalnie serwis bierze za to jakąś stówkę. Za podesłanie linka jesteś mi krewny browara (możesz wysłać emilem ). Edytowane 10 Października 2012 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klem10 12.10.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Koledzy dostałem ofertę na takie parametry wody: pH - 7,4mętność - 12barwa - 3,1mangan - 288żelazo ogólne - 2470twardość ogólna - 304Do tego dobrano Odżelaziacz model EKO-OPTIMO 120 ze złożem G1 złoża tam wchodzi 44 dm3 i drugi zbiornik z wymiana jonowa na złożu CR modelEKO-OPTIMA 35/C-CR-100 oraz automatyczne napowietrzanie z kompresorem z hydroforem bez przeponowym 300l. Moje pytanie czy ten zestaw da radę usunąć żelazo i mangan i czy zmiękczy też tą wode, a może zabardzo ją zmiękczy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.10.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Koledzy dostałem ofertę na takie parametry wody: pH - 7,4 mętność - 12 barwa - 3,1 mangan - 288 żelazo ogólne - 2470 twardość ogólna - 304 Do tego dobrano Odżelaziacz model EKO-OPTIMO 120 ze złożem G1 złoża tam wchodzi 44 dm3 i drugi zbiornik z wymiana jonowa na złożu CR model EKO-OPTIMA 35/C-CR-100 oraz automatyczne napowietrzanie z kompresorem z hydroforem bez przeponowym 300l. Moje pytanie czy ten zestaw da radę usunąć żelazo i mangan i czy zmiękczy też tą wode, a może zabardzo ją zmiękczy??? Taki zestaw daje bardzo dużą szansę na usunięcie Fe i Mn już na pierwszym stopniu, a na drugim ewentualnie zatrzymanie resztek i zmiękczenie wody. Nie wiem jaka jest głowica w zestawie z CR ale jeśli ma mixing (zawór do ustawiania twardości wody) to będziesz mógł sobie wyregulować twardość. Jeśli nie ma takiego zaworu to woda będzie zmiękczona do zera. Inna sprawa to czy opłaca się coś takiego stawiać Jest to dość bogata propozycja I kwestia pompy - żeby dała radę to wypłukać (nie są to wielkie filtry więc raczej nie powinno być problemu, ale warto sprawdzić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klem10 13.10.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 W zestawie CR jest głowica mixing a co do pompy ma wydajność 5m3, Czy mogę przed tym założyć jakiś filter mechaniczny Propozycje dostałem od firmy EKOSYSTEM z Poznania, czy ktoś brał od nich filtry, z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klem10 13.10.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Przepraszam pomyłka firma nazywa się ekoserwis polska z Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 13.10.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Koledzy dostałem ofertę na takie parametry wody: pH - 7,4 mętność - 12 barwa - 3,1 mangan - 288 żelazo ogólne - 2470 twardość ogólna - 304 Do tego dobrano Odżelaziacz model EKO-OPTIMO 120 ze złożem G1 złoża tam wchodzi 44 dm3 i drugi zbiornik z wymiana jonowa na złożu CR model EKO-OPTIMA 35/C-CR-100 oraz automatyczne napowietrzanie z kompresorem z hydroforem bez przeponowym 300l. Moje pytanie czy ten zestaw da radę usunąć żelazo i mangan i czy zmiękczy też tą wode, a może zabardzo ją zmiękczy???Jesteś pewny, że do napowietrzania zaproponowano Ci kompresor (nie aspirator)? Drugi filtr jest bez sensu. Zamiast złoża CR (Crystal-Right) wystarczy zwykły jonit (np. Amberlite IR 120). Jeżeli, to co piszesz jest prawdą, to znaleźli jelenia:D. Przepraszam za złośliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.10.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 a co do pompy ma wydajność 5m3, .To jest pewnie wydajnosc "maksymalna".Jak pompa bedzie musiala napompowac hydrofor do paru atmosfer, to jej wydajnosc solidnie spadnie. Nie patrz na ulotke reklamowa pompy tylko wykres wydajnosci zaleznie od cisnienia. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klem10 13.10.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Jeśli chodzi o pompę to jest jej max a minimum to około 4.5 m3. Co z tym złożem nie tak,za dobre czy co. Ten zestaw ma kosztować około 6 tyś. Bo nie wiem co mam robić. Czy ten zestaw da radę do oczyścić, albo co w tym zmienić. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 13.10.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 (edytowane) Jeśli chodzi o pompę to jest jej max a minimum to około 4.5 m3. Co z tym złożem nie tak,za dobre czy co. Ten zestaw ma kosztować około 6 tyś. Bo nie wiem co mam robić. Czy ten zestaw da radę do oczyścić, albo co w tym zmienić. ???Minimum wydajności każdej pompy to 0 m3. Twoja pompa na pewno nie napompuje wody na 31. piętro Pajaca Kultury. Pytając się o ofertę w firmie z filtrami nie mów o maksymalnej wydajności, tylko daj im nomogram, albo podaj typ pompy. Co do złoża, CR jest do usuwania żelaza, manganu i twardości. Ponieważ zaproponowali Ci odżelaziacz (usuwający żelazo i mangan), to za nim wystarczy tylko zmiękczacz (usuwający twardość). Parę stówek zostanie Ci w kieszeni, a efekt ten sam:). Edytowane 13 Października 2012 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.10.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 (edytowane) Jeśli chodzi o pompę to jest jej max a minimum to około 4.5 m3.Z calym szacunkiem. Ale minimalna wydajnosc pompy to ..... 0. Jaki to model pompy? Edit: Free_Shop byl szybszy co do wydajnosci marcin Edytowane 14 Października 2012 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qba8 15.10.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Witam, Potrzebował bym pomocy w doborze urządzeń do uzdatniania wody. Parametry wody z mojej studni po analizie są następujące:FE 2020ug/lMn 500 ug/lMętność 21 NTUPH 8,1Przewodność 430 uS/cmTwardość 260mgCaCO3/l Zastanawiałem się nad 2 etapowym uzdatnianiem pierwszy odżelazianie i odmanganianie na złożu greensand 34 dm3 (zastanawiam się czy użycie hydroantracytu jest konieczne) czy głowica GE Osmonics / Autotrol oraz sterownik LOGIX 268/742FA to dobry wybór czy polecacie coś innego (chodzi mi o niezawodność pracy), drugi etap to zmiękczacz tu zastanawiałem się nad flamingo maxi c25 z głowicą clack.Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam,Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.10.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Witam, Potrzebował bym pomocy w doborze urządzeń do uzdatniania wody. Parametry wody z mojej studni po analizie są następujące: FE 2020ug/l Mn 500 ug/l Mętność 21 NTU PH 8,1 Przewodność 430 uS/cm Twardość 260mgCaCO3/l Zastanawiałem się nad 2 etapowym uzdatnianiem pierwszy odżelazianie i odmanganianie na złożu greensand 34 dm3 (zastanawiam się czy użycie hydroantracytu jest konieczne) czy głowica GE Osmonics / Autotrol oraz sterownik LOGIX 268/742FA to dobry wybór czy polecacie coś innego (chodzi mi o niezawodność pracy), drugi etap to zmiękczacz tu zastanawiałem się nad flamingo maxi c25 z głowicą clack. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Kuba Masz wysokie pH - dzięki temu jest duża szansa na usunięcie manganu, ale może być trochę trudniej z żelazem. Teoretycznie Greensand powinien sobie poradzić. Jeśli będziesz miał w tym zestawie filtr wstępny i do tego oddzielny zmiękczacz to hydroantracyt możesz sobie darować. Co do głowic to na twoim miejscu wybrałbym takie same głowice do obu urządzeń (w odpowiednich wersjach) - będzie łatwiej z serwisem, częściami, instrukcjami, podłączeniem, itd. Osobiście wolę Clacka, ale Autotrol też nie jest zły. Możesz też pomyśleć nad jednym urządzeniem - np. ze złożem Crystal-Right (CR200). W tym przypadku masz "wszystko w jednym" (mniej urządzeń to niższe koszty) ale mniej możliwości "kontrolowania" wody (np. twardości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts