Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Twój wynik, to "ogólna liczba bakterii coli". A to oznacza, że mogą się w Twojej wodzie znajdować zarówno bakterie nieszkodliwe, średnio szkodliwe, albo takie, co zabijają wzrokiem8-). Zapytaj w zaprzyjaźnionym Labie, co oni tam wykrywają?

Nic innego nie wykrywają :) Dlatego oznacza się tylko bakterie Coli żeby nie robić testów na każdą możliwą bakterię... Coli są wskaźnikiem - jak występują to oznacza że mogą być tam każde inne bakterie i należy je wytłuc. Jak nie ma Coli to z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że innych też nie ma.

A tak z innej beczki nie rozumiem czemu płucze się to solanką, a nie "wapianką" ;) co dzieje się z jonami wapna z tego złoża...
Z tego samego powodu, jak udając jazdę na koniu używa się kokosów, a nie jajek;-).

Najprościej mówiąc, jonit zawiera sód. Podczas filtracji sód jest podmieniany na wapń i magnez. Jeżeli jonit się "wyczerpie", to musi być zregenerowany solą, aby wapń i magnez zastąpić sodem i wywalić Ca i Mg do kanalizacji.

Przedostające się do gleby wapń i magnez nie są tak szkodliwe jak chlorki.

W necie znalazłem kiedyś różne sprzeczne wypowiedzi, ale lepiej dmuchać na zimne. Przy sprzyjających warunkach (płytka studnia, piaszczysta gleba), chlorki mogą dostać się do Twojej studni. A wtedy możesz tylko patrzeć jak zżera Ci instalację (dlaczego samochód w czasie zimy szybciej rdzewieje?).

Przy sprzyjających warunkach (płytka studnia, piaszczysta gleba), chlorki mogą dostać się do Twojej studni. A wtedy możesz tylko patrzeć jak zżera Ci instalację (dlaczego samochód w czasie zimy szybciej rdzewieje?).

I tu znów wracamy do tematu ilości i stopnia rozcieńczenia tych ścieków z regeneracji :)

A swoją drogą podziwiam Twoje porównania ;)

Nic innego nie wykrywają :) Dlatego oznacza się tylko bakterie Coli żeby nie robić testów na każdą możliwą bakterię... Coli są wskaźnikiem - jak występują to oznacza że mogą być tam każde inne bakterie i należy je wytłuc. Jak nie ma Coli to z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że innych też nie ma.
"Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"

Metodyka badań może być różna. U Aborygenów jest wszysko na opak, nawet po lesie chodzą lewą stroną!:smile:. Myślę, że należałoby się spytać w "zaprzyjaźnionym Labie", co oni NATO?

Szczerze mówiąc nie jestem biologiem, ani nawet mikrobiologiem:(.

Edytowane przez free_shop

Zużycie wody vs lampa UV

Zastanawiam się teraz jak dobrać wydajność lampy UV. Jak na max zużycie chwilowe to wychodzi mi 5,7m3/h... trochę dużo. Czy są jakieś zalecenia dot. doboru?

Ile???Dla standardowego domu 1-rodzinnego z reguly nie potrzeba wiecej niz 1 - 1,5m3/h/

Nawet pompa ktora da 5.7m3 to juz malo standardowa i bardzo droga.

marcin

Nieee... te "cacuszko" na antypodach to niedościgłe marzenie:-D

Liczyłem chwilowe max zużycie wynikające z odbiorników: 2 łazienki po 15l/min., kuchnia 15l/min., 2 muszle, pralka, zmywarka... w sumie wychodzi więcej niż daje radę pompeczka (5,7m3/h). A chodzi w końcu o to aby nie przepuścić więcej niż daje radę lampa aby coli nie znalazły się po zdrowej stronie granicy. Zastanawiam się jeszcze nad tym, czy nie odłączyć od lampy muszli, zmywarki i pralki (mam wszystko na pex-ach więc to chwila).

Tak napisł Jastrząb. wystarczy lampa o przepływie 1,5 m3/h.

Kąp się razem z żoną w jednej wannie (w tym czasie Ona nie będzie zmywała naczyń i odbiór wody w kuchni odpada). Zmywarkę możecie włączyć po kąpieli. Co do muszli, to niezły pomysł, ale bakterie mogą "się rozejść" (należałoby zamontować zawór antyskażeniowy).

Można kombinować aby nie przekroczyć ale nie jest to bezpieczne - przyjdą goście itp. i te 1,5m3/h psu w d... i bakterie w domu:/

Muszle, pralkę i GWC mogę wpiąć przed lampą więc żaden zawór mi nie potrzebny.

Moim zdaniem nie tedy droga.

Po pierwsze, lampa zawiera w obudowie pewna objetosc wody. Chwilowe skokoi zuzycia wody nie sa wiec straszne. Odbiorniki jak zmywarka, pralka, spluczki, nie biora wody w sposob ciagly. Spluczka bierze pare litrow. Zmywarka kilkanascie podzielone na porcje. Takoz pralka. Naprawde duzym i ciaglym odbiornikiem wody jest lazienka (prysznic/wanna).

Mozesz odlaczyc WC spod lampy. Tu zgoda. Ale pralki,zmywarki, czy cieplej wody uzytkowej bym nie tykal. Bakterie pranie w niskiej temperaturze spokojnie przezyja. W zasobniku CWU tez, jesli temperatura nie bedzie zawsze b. wysoka.

Wloz za lampa UV jakis rodzaj restryktora przeplywu, zwezke, tak dobrana zeby przeplyw wody nie przekroczyl tych 1.5 m3/h

Jak Ci zlosliwie goscie wszycstkie krany poodkrecaja to nie poplynie wiecej wody niz moze.

marcin

Aquatec 80 od Umbra Pompe, zbiornik 100l, dół LCA na ok. 2,5 bara, góra ok. 4,0.

Dzisiaj montowalem mieszacz prysznicowy - max. 27l/min. - jak zamontuje ogranicznik przepływu na 1,5m3/h to każde spuszczenie wody będę odczuwał pod prysznicem:/

Dlatego biorę się za ostre chlorowanie i kolejne badania - może wybije definitywnie?

Od chlorowania zawsze warto zaczac. Ale masz tez dosyc plytka ta studnie, jak rozumiem 9m. Info od studniarzy jakie warstwy nieprzepuszczalne masz po drodze do tych 9m mogolby cos podpowiedzic czy te bakterie sie beda pokazywac czy nie. Sporawo azotu tez sugeruje ze to jakies zanieczyszczenia z powierzchni moga byc. A wtedy dupa, jesli swieze zanieczyszczenia beda sobie doplywac z powierzchni. Taka wode generalnie trzeba by dosyc czesto kontrolowac.

27l/min pod prysznicem. No jak sie chce miec takie luksusy i zeby jeszcze cisnienie nie drgnelo po spuszczeniu wody, no to trzeba zabulic za wieksza lampe. Tylko wieksza lampa to rzecz jasna wiecej pradu i pewnie wieksze/drozsze zarniki. Jak to w zyciu nic a darmo.

Ciesz sie ze nie masz innych zanieczyszczen typu zelazo czy duzo magnanu. Zeby sie tego pozbyc to systemy ktore skutecznie filtruja powyzej takich 1m3/h + robia sie juz po prostu bardzo duze i ciezkie do wyplukania i wtedy nawet Twoja solidna pompa by nie dala rady.

marcin

Studnia 9m bo wg studniarzy nie ma sensu głębiej ponieważ jest to jedno wielkie "podziemne jezioro" i poniżej (wiercili w okolicy na głębokości do 50m) wszędzie jest już ta sama woda tyle, że żelazo i mangan bardzo rośnie. Gruntowe na poziomie ok 2-2,5m i oddzielone są twardym, zbitym piachem (studnia jest ok. 3km na wschód od Odry, która kiedyś tutaj musiała płynąć i tak ukształtowała warstwy), woda którą czerpię zaczęła się koło 5-6m.

Azot wg lab ze względu na bakterie właśnie jako ich produkt uboczny choć może też być z okolicznego nawożonego pola (w linii prostej z 50m).

Studnia (fi 160) generalnie nówka i jak popatrzę na lustro wody (ledwo ok 2,5m poniżej gruntu bo ciśnienie) to mdli - taki syf. Nie wiem jak się tego pozbyć bo pompa puszczona na max obniża po godzinie lustro ledwo o 1m a po wyłączeniu w kilka s wraca do góry. Chcę z góry drastycznie zalać chlorem ale jak go sprowadzić na dół?

Nawet twardy zbity piach to nie jest niestety warstwa nieprzepuszczalna. Jesli po drodze nie ma choc paro metrowej warstwy ilow, gliny, to bakteriom tudziez innym zanieczyszczeniom z powierzchni niestety latwo sie bedzie do Twojej studni dostac :-( Mozesz miec sezonowe wahania jakosci wody, i niestety owe bakterie i azot.

Lepsze moim zdaniem zelazo niz bakterie czy ten azot. Bo zelazo musisz usunac, jak nie usuniesz to woda srednio apetyczna jest i brudzi strasznie, choc z medycznego punktu widzenia nic Ci nie zrobi. Azot, moze jakies fosforany, bakterie, to juz juz ma znaczenie dla zdrowia. A do tego tego nie widac i raczej nie czuc.

Co bys nie wymyslil, przy takiej studni ja bym zainwestowal tez w smoze tylko do picia.

A chlor? Kupic podchloryn i nalac. Jak poczekasz 24h godziny to se ten chlor dotrze tam gdzie trzeba.

Marcin

Aquatec 80 od Umbra Pompe, zbiornik 100l, dół LCA na ok. 2,5 bara, góra ok. 4,0 bar (do zmiany/regulacji w razie potrzeby oczywiście).
Z nomogramu wynika, że twoja pompa przy ciśnieniu min. 2,5 bara (założyłem, że pompa jest na głębokości 9m) da Ci ok. 4m3/h (opory na rurociągach wziąłem z dużego palca:-)). Oczywiście na piętrze będziesz miał trochę mniejsze przepływy.

Jeżeli chcesz mieć 100% pewności, że wszystkie bakterie Ci zginą, to proponowalbym lampę 40W. Przy dawce 40mJ/cm2 (400j/m2) zabijana jest większość bakterii i wirusów. Taka dawka zalecana jest m. in. przez EPA i stosowana przez większość krajów.

Lampa 40W ma przepływ ok. 3,6m3/h, ale przy dawce 30mJ/cm2 już 4,8.

W necie znajdziesz tabele jaka dawka promieniowania jest śmiertelna dla poszczególnych osobników. Tu masz przykład (str. 20,21):

https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:Ky024uc5Bf8J:kendrolab.internetdsl.pl/pliki/Moduly%2520lamp%2520do%2520dezynfekcji.pdf+dawka+promieniowania+uvc+coli+grzyby&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESjRtUBxvZG5Qk-qUkmS0ujoyzeceBSdqy8VMNBj5hgzU2rXh9CmjJkiY-Kt8TrTL6sBluU5GR2mUnoYxvIrDu9VLBamN_pXZ4YizcBwU30lcn0CHIaixtnEUuBVC2b970QQfetn&sig=AHIEtbSLdGFZk-E1yrsDwdm5rfK4Qj44oA

Azot wg lab ze względu na bakterie właśnie jako ich produkt uboczny choć może też być z okolicznego nawożonego pola (w linii prostej z 50m).

Azotany mogą się pojawić w wodzie od nawożenia, ale jeżeli masz bakterie, to być może masz w pobliżu pastwisko kangurów?

Nie potrafię Ci teraz powiedzieć dokładnie, bo właśnie stłukł mi się czarny kot, a szklana kula dostała cieczki i gdzieś sobie poszła:sad:.

Badaj azotany raz na jakiś czas (np. co poł roku, albo raz na rok.)

Poprawka linka:

http://kendrolab.internetdsl.pl/pliki/Moduly%20lamp%20do%20dezynfekcji.pdf

Co do modelu (a raczej firmy), to pogrzeb w googlu. Ja jestem zadowolony z TMA (w czasie kryzysu trzeba promować polskie firmy:)).

Polskie firmy trzeba promowac zawsze!

Mam wersje V20 z TMA. Estetycznie i trwale zrobione ze stali kwasowej. WIsi od 3 lat w garazu i nie narzeka. Wymiana zarnika/rury oslonowej bez uzycia narzedzi praktycznie. Jedyne czego brakuje to jakas piszczalka jesli sie zarnik przepali. Ale i tak wersje chyba robia.

marcin

A czy stosuje się coś takiego jak dozownik chloru? Jeśli mam mieć do picia osmozę co go wychwyci, to do reszty chlor jak znalazł.

Stosuje się ale raczej nie w domowych warunkach. Chociaż przy twoich warunkach to może nie być takie absurdalne jak mogłoby się wydawać... ;)

Tylko zwróć uwagę na to, że osmoza nie wychwytuje chloru tylko się od niego niszczy. Na pewno musiałbyś częściej wymieniać membranę. Ewentualnie postawić jakiś filtr węglowy co by ten chlor zatrzymywał. No i do tego "zapach" chlorowanej wody w kranie.

Ewentualnie postawić jakiś filtr węglowy co by ten chlor zatrzymywał.
Na pewno należałoby postawić filtr węglowy. Aby zabić te bakterie trzeba by było dać taką dawkę chloru, że branie prysznica byłoby być mordęgą. Do tego pompa dozująca chlor,jakieś inne akcesoria...

Skórka za wyprawkę.

Najlepszym rozwiązaniem jest UV.

Widzę, że jest wersja LA ze wszelkimi bajerami. 1,6-2,1m3/h... jak tak patrzę na tę moją eco armaturę to wychodzi, że choć np. mieszacz ma 27l/min. to już słuchawka tylko 9l/min a baterie po 6-8l/min - można by się zmieścić w tych ilościach odłączając kibelki oraz pilnując pralki i zmywarki nie w godzinach kąpieli (i tak będą w większości szły w II taryfie prądu).

No bo znowu zaczynać z chlorem to inne cuda wyjdą.

Piszesz o wersji V20LA.

Jest tes wersja 25LA. Tam jest mocniejsza lampa i TMA podaje przeplyw 2 i 2,7m3/h przy dawkach 400 i 300 J/m2.

Nawet przy 2m3 musialbys odkrecic 4 takie krany 8l/m.

marcin