Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Zastanawia mnie natomiast możliwość przegrzania żarnika. O ile przepływająca woda faktycznie go chłodzi to co ze stojącą całą noc albo i dłużej przez cały urlop?

Pewnosci nie mam czy przegrac sie moze. Ale na zdrowy rozsadek to woda bardzo dobrze przewodzi cieplo, czyli odprowadzic cieplo z rury oslonowej na metalowa obudowe dosyc duzej powierzchni, gdzie cieplo zostanie rozproszone.

Jak wody miedy metalowa obudowa a rura oslonowa zarnika nie ma, to wydaje sie logiczne ze kwarcowa rura oslonowa moze sie solidnie rozgrzac. Bedzie sobie tam siedziec jak w termosie, duzo ciezej bedziej rozproszyc cieplo po za uzadzenie. Powietrze nie przewdozi ciepla tak dobrze jak woda.

Ale jak mowie, nie jestem na 100% pewien, czy ilosc ciepla jest na tyle duza zeby to byl faktyczny problem.

marcin

Powracając do montażu lampy uv - niektóre lampy posiadają korek spustowy więc moim zdaniem można je wtedy montować ku górze lub dołowi (wejście, wyjście)

Posiadana lampa nie posiada owej opcji.

1. Jeżeli wejście - wyjście skierowane jest ku górze wtedy cały korpus (opcja bez korka spustowego) jest ciągle zalany. W tej opcji przy wyciąganiu kwarcu do wyczyszczenia równocześnie wylatuje nam woda a przy wkładaniu kwarcu musimy wyssać z korpusu wodę tak by nie dostała się do strony wewnętrznej owej rury osłonowej gdzie wkładany jest żarnik.

2 Jeżeli wejście - wyjście skierowane jest ku dołowi, wtedy gdy spuszczamy ciśnienie woda sama wylatuje z korpusu i nie ma problemu z czyszczeniem jak i włożeniem kwarcu do lampy. Ale ............. czy w tej opcji może dojść do zapowietrzenia lampy ? Czy przy zapowietrzeniu jej skuteczność może zmaleć ? Nie widziałem lampy z odpowietrznikiem :)

Edytowane przez rimax

Lampa na pewno Ci się zapowietrzy. Ilość powietrza będzie zależała od ciśnienia wody (powietrze się spręży). Nie mam pojęcia, czy uda Ci się je wypchnąć np. odkręcając wszystkie krany. Może po jakimś czasie się rozpuści? Sądząc z budowy Twojej lampy jest przeznaczona raczej do montażu pionowego.

Czy skuteczność zmaleje? Teoretycznie tak. Niby mniejsza ilość wody (dobrze:yes:), ale przepływy większe (źle:no:).

A może masz wziernik na górze?

Jeżeli nie masz spustu w lampie, to zamontuj gdzieś blisko na rurze zaworek spustowy.

Ja sie musze do czegos przyznac. WIele razy pialem tutaj, ze usuniecie zelaza i manganu na 1 stopniu jest trudne. Tak przynajmniej mowila teoria, moje filtry i paru sasiadow. Ze zelazo jesli go duzo dezaktywuje zloze katalityczne i nie usuwa manganu.

I tak to u mnie dzialalo przez 1.5 roku.13" calowy birm usuwal 100% zelaza (3,5mg) a nie ruszal wogole manganu (0,5mg) ktory byl dopiero usuwany na II filtrze. pH 7.4. Otatnio sprawdzalem i szok. Z Birmu wychodzi woda bez zelaza i bez maganu!! Woda surowa sie nie zmienila. Jeszcze kupie jakies testy chocby akwarystyczne coby zobaczyc czy sie pH nie zmienilo. Swoja droga Birm zamiast mi, cytat,: "siac manganem" taki numer wycial ;-)

pozdrawiam,

marcin

Marcin,

Jedno pytanie. Jaki masz napowietrzacz?

Plastikowy ze zwężką Bernoulliego?

z góry dzięki za odpowiedz

pozdrawiam

Paweł

dokładnie

lampę montujemy w pozycji pionowej lub poziomej tak aby bez problemu można było wyciągnąć żarnik.

Niektórzy producenci zalecają natomiast kierunkowe podłączenie zasilania przy montażu pionowym, tzn aby woda płynęła z dołu go góry (niestety nie wiem czemu;)). W pozycji poziomej to bez znaczenia. Ja używam żarnika 55W i nie miałem nigdy problemu z przegrzaniem.

Marcin,

Jedno pytanie. Jaki masz napowietrzacz?

Plastikowy ze zwężką Bernoulliego?

z góry dzięki za odpowiedz

pozdrawiam

Paweł

Heja,

Mam mala sprezarka bezolejowa wlaczana na pare minut dziennie prostym sterownikiem czasowym.

Z jakiegos powodu zwezka ktora posiadalem (mosiezna 1 1/4") nie chciala dzialc tak jakbym sobie tego zyczyl: nawet przy przydlawieniu do maksimum ilosc zasysanego powietrza byla bardzo mala (pompa SQ 3-65), do tego metalowa zwezka potwornie halasowala (wpadala w jakies dziwne wibracje).

Moglbym wlozyc mniejsza zwezke (1" lub 3/4") ale wtedy dostalbym jeszcze mniej wody, a filtry mam 13" i by tej wody braklo do plukania (pompa moca nie powala).

Nawet przy zwezce 5/4" i jej maksymalnym zdlawieniu (gdy za malo pompowala powietrza) w czasie plukania pompa chodzila praktycznie non-stop.

marcin

Czy takie coś http://allegro.pl/kompresor-pompka-samochodowa-230v-12v-jakosc-i2800308742.html nada się do podpompowywania zbiornika raz na jakiś czas czy lepiej szukać czegoś droższego, np. http://www.skapiec.pl/site/cat/521/comp/471795?gclid=CICY1qi977MCFUVZ3godil8ARA ?

Trzeba szukac czegos co jest bezolejowe (nie napluje olejem do hydroforu) i da Ci przyzwoita wydajnosc przy cisnisniu jakie masz w hydroforze, powiedzmy dla takich 4 atm.

marcin

Czy takie coś http://allegro.pl/kompresor-pompka-samochodowa-230v-12v-jakosc-i2800308742.html nada się do podpompowywania zbiornika raz na jakiś czas czy lepiej szukać czegoś droższego, np. http://www.skapiec.pl/site/cat/521/comp/471795?gclid=CICY1qi977MCFUVZ3godil8ARA ?
Myślę,że i jeden i drugi da radę (w opisach nie ma wydajności).

Ten z Alledrogo prawdopodobnie będzie głośniejszy. B&D chyba dłużej pochodzi. Jest to też minus, bo ten pierwszy pewnie nie wytrzyma dwóch lat gwarancji. Idziesz i wymieniasz na nowy. Jeżeli sklep będzie się migał, to mówisz, że masz czołg i przy dziesiątym kole kompresor był padł:-D.

Kompresor podłączyłbym do LCA. jeżeli nie będzie dawać sobie rady, to wtedy jak u Jastrzębia, "czasówka".

Witam,

Niestety nie mam możliwości doprowadzenia wodociągu ani też kanalizacji więc zdecydowałem się na studnię głębinową a co za tym idzie, jak prawie w każdym takim przypadku, trzeba taką wodę uzdatnić… i tu ogromna prośba o pomoc.

Instalacja:

studnia głębinowa 21 m, 110mm, szambo 10m3

pompa SQE 3-65 elektroniczna z pakietem do utrzymywania stałego ciśnienia (nie wymaga hydrofora z uwagi na ograniczoną przestrzeń w domu – pozostawioną nota bene na SUW) ,wydajność 75l/m, 92m podnoszenia, zainstalowana będzie na 16-18 metrach , lustro wody na 2-3m , 60 metrów PE40 (studnia - budynek) , w budynku instalacja typu PEX, ogrzewacze przepływowe

Badania:

Woda przed badaniem odpompowana przez 3 h , studnia nigdy nie chlorowana

Mętność NTU 10

Barwa mg/l 20

Zapach - nieakceptowalny

Odczyn pH 7,4

Twardość ogólna mg/l 202

Azotyny mg/l <0,006

Amoniak mg/l 0,34

Utlenialność mg/l 2,19

Azotany mg/l <0,05

Chlorki mg/l 13

Żelazo ogólne µg/l 910

Mangan µg/l 222

Bakterie wszystkie wyniki ok. tzn 0.

Zużycie wody:

Dom w tej chwili będzie używany wakacyjnie tzn. zamieszkiwany przez okres 2-3 miesięcy wakacji i weekendowo (także w zimie, choć tu może zdarzyć się , że w jeden weekend w miesiącu)

3 umywalki , 1 zlew kuchenny, 1 wanna, 1 prysznic ,2 WC, 1 bidet , zmywarka, 2 osoby dorosłe i dziecko.

Za średnie zużycie trzeba przyjąć 3-5 m3 w okresie wkacyjnym. Poprawcie mnie proszę jeśli się mylę.

Do tej pory użytkowałem mały domek letniskowy do którego wodę ze studni pompował mały hydroforek. Z uwagi na specyficzny zapach i widoczne ślady żelaza zamontowałem dwa filtry BB z wkładem odżelaziającym. To w zasadzie wystarczało na sezon wakacyjny (pobyt tylko w weekendy) zapach zupełnie znikał … no może po 2 miesiącach był ponownie lekko wyczuwalny. Woda używana była/jest w zasadzie w celach bytowych ,nie jako pitna , choć ekipa budowlana piła ją przez 3 miesiące i nikt się na nic nie uskarżał. Do dzisiaj zresztą to wszystko działa w takiej konfiguracji i jest podłączone do domu (pompa głębinowa jeszcze niezanurzona) jednak zaczęły się pojawiać rdzawe ślady na ceramice – czyli filtry znowu do wymiany … - no i kamień też już wyrasta na armaturze.

O oferty na stację zapytałem kilka firm. Otrzymałem oferty na różne złoża: katalityczne –BIRM,Defeman, złoże wielowarstwowe- podsypka kwarcowa, Defeman, Klarsanit, Pyrolox …,Grensand , GreensandPlus, żywicę zmiękczającą (nie wymieniona nazwa) ale usuwającą jednocześnie żelazo, twardość oraz mangan. Głowice oferowane to głównie głowice firmy Autotrol lub Clack – ręczne lub automatyczne. Pojemności zbiornika prawie w każdej ofercie to 10x54. Przedział wycen od 1600 zł do 7000 zł. No i się pogubiłem…

Po lekturze wątku wiem już, że najlepiej jest zastosować uzdatnianie dwustopniowe –jednak u mnie odpada z racji braku miejsca oraz wysokich kosztów. Z racji braku miejsca zmuszony jestem także odrzucić propozycje na SUW z hydroforem bezworkowym z inżektorem.

Greensand, natomiast, usunie (w jednym stopniu) żelazo i początkowo mangan – prawdopodobnie później tylko żelazo, nie obniży twardości i wydaje się być mocno problematycznym dla mnie złożem z uwagi na konieczność częstego ”czasowego” płukania. Co może rodzić problemy w przypadku braku prądu w momencie kiedy to płukanie wypadnie. O czym mogę przecież nie wiedzieć np. przez 3 tygodnie do momentu przyjazdu na weekend. Zatem bardzo prawdopodobne jest, że za którymś razem pozostanie wymiana złoża?.

Wiem też, że :

-należy przechlorować studnię/instalację

- dobrą głowicą jest głowica fimy Clack Cl –automatyczna objętościowa

- w zasadzie każdy zbiornik na złoże jest ok. czy to Wave Cyber, Enpress, Structural

-przydałby się filtr wstępny- może wykorzystać obudowy BB które mam, pytanie jaki wkład -polipropylen 5 mikronów ?

-dobrym rozwiązaniem przy studni głębinowej jest montaż lampy UV – pytanie jaka będzie odpowiednia na moje potrzeby?

I dochodzimy do złoża – nikt z oferentów nie zaproponował mi złoża Crystal Right, tylko pytanie dlaczego ? czy to złoże nie jest odpowiednie dla parametrów podanych przeze mnie?

Ja po zapoznaniu się z tym wątkiem chciałbym się na nim skupić, …a może coś przeoczyłem i faktycznie nie nadaje się do powyższych parametrów.

Zagadką pozostaje dla mnie jaka pojemność zbiornika na złoże jest potrzebna i jaką ilością złoża powinien zostać wypełniony? czy zbiornik 10x54 jest ok?

Pytanie także co ile m3 przefiltrowanej wody będę musiał regenerować złoże solą przy moich parametrach i czy występuje konieczność regeneracji po jakimś czasie, niezależnie od (małej)ilości przefiltrowanej wody?

Wiem ,że trochę przydługawo :( Będę wdzięczny za każdą pomoc… oczywiście sam tego kompletować i montować nie będę ale chcę wiedzieć co i jak i ew. co podpowiedzieć profesjonalistom. :)

Pozdrawiam

Witam,

Wiem ,że trochę przydługawo :( Będę wdzięczny za każdą pomoc… oczywiście sam tego kompletować i montować nie będę ale chcę wiedzieć co i jak i ew. co podpowiedzieć profesjonalistom. :)

Pozdrawiam

Pare ogolnych komentarzy.

Brakiem pradu sie bym nie przejmowal. Jak prad wroci, to filtr sie wyplucze/zregeneruje. Jak nie wypluczesz takiego np greensanda przez 2-3 tygodnie to go nie zamordujesz.

Greensand ma w Twoim przypadku jeszcze jedna spora zalete. Nadmanganian potasu dezynfekuje zloze (jest to utleniacz silny). Stojacy, nieuzywany filtra przez 2-3 tygodnie, moze teoretycznie czyms zarosnac. Warto miec w takim przypadku filtry, ktore daja sie dezynfekowac (rzeczony nadmanganian, chlor). BIRM potraktujesz chlorem to go zabijesz. Mozesz tez wziasc Pyrolox, i dolozyc jakas mala sprezareczke, wlaczana razem z elektroniczna pompa lladujaca powietrze prosto do rury przed filtrem. Tylko gdzies trzeba zrobic tez odpowietrzenie. Powinno wystarczyc. Odzlaziacze wielkosci 10x54 sa wystarczajace na Twoje potrzeby.

Jesli masz przeplywowe ogrzewanie wody, to faktycznie warto pojsc w CR, bo dostaniesz zmiekczona wode i nie beda Ci sie wezownice zapychac, Twardosc 200mg to nie kosmos, ale nie jest to tez bardzo malo. Nie umiem powiedziec nic na temat regenracji i uzywania CRa w takim przeywanym cyklu :-(

marcin

Pare ogolnych komentarzy.

Brakiem pradu sie bym nie przejmowal. Jak prad wroci, to filtr sie wyplucze/zregeneruje. Jak nie wypluczesz takiego np greensanda przez 2-3 tygodnie to go nie zamordujesz.

Greensand ma w Twoim przypadku jeszcze jedna spora zalete. Nadmanganian potasu dezynfekuje zloze (jest to utleniacz silny). Stojacy, nieuzywany filtra przez 2-3 tygodnie, moze teoretycznie czyms zarosnac. Warto miec w takim przypadku filtry, ktore daja sie dezynfekowac (rzeczony nadmanganian, chlor). BIRM potraktujesz chlorem to go zabijesz. Mozesz tez wziasc Pyrolox, i dolozyc jakas mala sprezareczke, wlaczana razem z elektroniczna pompa lladujaca powietrze prosto do rury przed filtrem. Tylko gdzies trzeba zrobic tez odpowietrzenie. Powinno wystarczyc. Odzlaziacze wielkosci 10x54 sa wystarczajace na Twoje potrzeby.

Jesli masz przeplywowe ogrzewanie wody, to faktycznie warto pojsc w CR, bo dostaniesz zmiekczona wode i nie beda Ci sie wezownice zapychac, Twardosc 200mg to nie kosmos, ale nie jest to tez bardzo malo. Nie umiem powiedziec nic na temat regenracji i uzywania CRa w takim przeywanym cyklu :-(

marcin

A ja bym właśnie uważał na Greensand w sytuacji braku prądu... Akurat to złoże potrafi scementować i może być do wyrzucenia. Oczywiście ryzyko jest minimalne bo przy dzisiejszych głowicach powinno być tak jak mówisz (czyli po powrocie zasilania nastąpi płukanie/regeneracja), ale jednak jakieś ryzyko jest. Poza tym instalacja z nadmanganianem na tak niewielkie przekroczenia jest moim zdaniem niepotrzebna.

Myślę, że CR (i to CR200) by się dobrze sprawdził. Kwestia dezynfekcji może być rozwiązana przez zamontowanie celi chlorującej, która zapewni regularne odkażanie złoża przy każdej regeneracji. Poza tym to co zauważyłeś - przepływowe ogrzewacze. Dla nich dużo ważniejsza niż żelazo jest twardość.

Jako filtr wstępny możesz spokojnie wykorzystać posiadane obudowy. 5 mikronów spokojnie wystarczy, a jeśli masz dwie obudowy to możesz zrobić to dwustopniowo, np. 20 um i 5 um (do wymiany będą dwa wkłady ale powinny dłużej wytrzymać).

Jeśli chodzi o regenerację przy zaniku prądu to w Twoim przypadku nie powinno być problemu bo pompa też przestanie działać (czyli nie ma ryzyka zalania).

Każde złoże wypadałoby przepłukać (lub zregenerować) co jakiś czas niezależnie od zużycia wody. Głównie chodzi tu o utrzymanie filtra w czystości biologicznej i niedopuszczenie do scementowania złoża. Przy twoim zużyciu na pewno regeneracja będzie wymuszana czasem, a nie objętością wody.

a gdybym nalegał ja konkretną podpowiedź firmy-urzadzenia? Gdy pojde z zapytaniem do instalatora np buderusa- raczej nie zaoferuje mi viessmanna...

- nie wiem czy muszę zlecać montaż zmiękczacza firmie czy mógłbym spróbować samemu...

no zależny na co sie nastawiasz...

mi zależało na czasie i niezawracaniu sobie głowy pierdołami wiec stanęło na firmie (http://filtry-poznan.pl/). dobra... pewno taniej by wyszlo gdybym sie sama w to bawila ale czas tz w koncu kosztuje wiec koniec końców różnica nie az tak wielka

no zależny na co sie nastawiasz...

mi zależało na czasie i niezawracaniu sobie głowy pierdołami wiec stanęło na firmie (http://filtry-poznan.pl/). dobra... pewno taniej by wyszlo gdybym sie sama w to bawila ale czas tz w koncu kosztuje wiec koniec końców różnica nie az tak wielka

Ja tam sie nie znam. Ale rzeczona strona oferuje 2 produkty: osmoze, i zmiekczacz z jakas badziewna chinska glowica BNT.

Nie wiem, czy to oszczednosc czasu i pieniedzy.

marcin

Ja tam sie nie znam. Ale rzeczona strona oferuje 2 produkty: osmoze, i zmiekczacz z jakas badziewna chinska glowica BNT.

Nie wiem, czy to oszczednosc czasu i pieniedzy.

marcin

I jeżeli nie chwali się adresem, to pewnie mieści się w wynajętym kurniku aby szybko się szybko zwinąć jak naknocą i działać gdzie indziej.

I jeżeli nie chwali się adresem, to pewnie mieści się w wynajętym kurniku aby szybko się szybko zwinąć jak naknocą i działać gdzie indziej.
Hytry, czepiasz się! Przecież Wielki Oddział Wody ma aż jeden telefon komórkowy na kartę zdrapkę. To musi być poważna firma:D. Edytowane przez free_shop

Witam,

Ślicznie dziękuję panowie qbek17 i Jastrząb za odpowiedzi :)

Czyli opieram się ,a w zasadzie to już oparłem się ,bo jestem na etapie zbierania ofert, na:

CR200(42litry) ,butla 10x54, Głowica Clack CI , zbiornik na sól 100 l

Do tej pory dostałem oferty na 3500 zł ,3700zł , 3950zł a specjalnej w nich różnicy nie widzę, jedynie w ilości złoża 40l lub 42l

Oferta najdroższa:( jest dla mnie być może najkorzystniejsza z uwagi na lokalizację firmy instalatora tj. kilka km. W pozostałych przypadkach 150km i 200 km, co w przypadku serwisu może generować dodatkowe koszty…:(

I co tu robić? Ile taki zestaw powinien kosztować?

I ponawiam pytanie o to co ile m3 przefiltrowanej wody będę musiał regenerować złoże solą przy moich parametrach – zakładam, że zamieszkuje w wakacje i wtedy trzeba by włączyć tryb regeneracji po zużyciu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Witam,

Ślicznie dziękuję panowie qbek17 i Jastrząb za odpowiedzi :)

Czyli opieram się ,a w zasadzie to już oparłem się ,bo jestem na etapie zbierania ofert, na:

CR200(42litry) ,butla 10x54, Głowica Clack CI , zbiornik na sól 100 l

Do tej pory dostałem oferty na 3500 zł ,3700zł , 3950zł a specjalnej w nich różnicy nie widzę, jedynie w ilości złoża 40l lub 42l

Oferta najdroższa:( jest dla mnie być może najkorzystniejsza z uwagi na lokalizację firmy instalatora tj. kilka km. W pozostałych przypadkach 150km i 200 km, co w przypadku serwisu może generować dodatkowe koszty…:(

I co tu robić? Ile taki zestaw powinien kosztować?

I ponawiam pytanie o to co ile m3 przefiltrowanej wody będę musiał regenerować złoże solą przy moich parametrach – zakładam, że zamieszkuje w wakacje i wtedy trzeba by włączyć tryb regeneracji po zużyciu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Przy zbiorniku 10x54 regeneracja po objętości wypadałaby po uzdatnieniu ok 8-9 m3 wody.

Myślę, że wystarczyłby ci też mniejszy filtr - 10x44 (28 litrów złoża) z regeneracją co 5 m3.

Nie wiem jak szybko zużyjesz taką ilość wody, ale regeneracja czasowa powinna być przynajmniej raz na 2 tygodnie (przy dłuższych przerwach trzeba by filtr "zakonserwować" albo regenerować z dezynfekcją przed użyciem).

Zapytaj firmy o cele chlorującą do tego zestawu.

Witam,

Bardzo proszę o sugestie w sprawie uzdatnienia wody. Zebrałem bardzo wiele ofert z rynku i bardzo mocno różnią się między sobą. Studnia około 13 metrów, teren piaszczysty. Studnia użytkowana przez całą budowę. Hydrofor ocynkowany. Największym problemem jest kolor wody, który jak przypuszczam jest skutkiem wysokiej zawartości związków humusowych.

Badanie wody.jpg