mihcal 02.12.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Więc na piechotę: Barwa 40mg/lOdczyn 7,1 PH Twardość 104 mg/l Żelazo 694 µg/l Mangan 229 µg/l Chlorki <5 mg/l Jod amonowy 0,242mg/l Azotyny <0,01mg/l Azotany <1 mg/l Mętność 17,1 NTU Zapach akceptowalny Siarczany <5 mg/l Przewodność el. wł.216 µS/cm Utlenialność 6 mg/l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.12.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Więc na piechotę: Barwa 40mg/l Odczyn 7,1 PH Twardość 104 mg/l Żelazo 694 µg/l Mangan 229 µg/l Chlorki <5 mg/l Jod amonowy 0,242mg/l Azotyny <0,01mg/l Azotany <1 mg/l Mętność 17,1 NTU Zapach akceptowalny Siarczany <5 mg/l Przewodność el. wł.216 µS/cm Utlenialność 6 mg/l Normalnie na barwę i mętność pomaga filtr z węglem aktywnym, ale jak woda nie jest chlorowana to jest ryzyko, że coś ci tam urośnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihcal 03.12.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Wydaje mi się, że Brita działa w oparciu o aktywny węgiel, Woda przepuszczona przez Britę niestety nie zmienia swojej barwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.12.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Wydaje mi się, że Brita działa w oparciu o aktywny węgiel, Woda przepuszczona przez Britę niestety nie zmienia swojej barwy.A ile tego wegla jest w dzbanku? Tutaj jest mowa o filtrze, gdzie rzeczonego wegla by bylo np 30, 40 litrow. Brita to filterek do wody wodociagowej. Nie nadaje sie do filtracji duzo gorszej wody studziennej. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.12.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Wydaje mi się, że Brita działa w oparciu o aktywny węgiel, Woda przepuszczona przez Britę niestety nie zmienia swojej barwy. Dokładniejszą filtrację możesz uzyskać na kilku złożach (np. Turbidex czy Filter-Ag) ale czy efekt będzie zadowalający tego bez testów nie stwierdzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 03.12.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Do zdjęcia żelaza i manganu dałbym Greensand na butli 10 x 54". Wysoka barwa i utlenialność może świadczyć o obecności związków humusowych (może mieszkasz na terenach starorzecza Wisły?). Po zainstalowaniu odżelaziacza należałoby ponowić badania (żelazo , mangan, utlenialność) i ew. dobrać filtr węglowy. Są różne rodzaje węgla. Wydaje mi się, że Brita działa w oparciu o aktywny węgiel, Woda przepuszczona przez Britę niestety nie zmienia swojej barwy. Czy woda ma kolor zielony? Edytowane 3 Grudnia 2012 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.12.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Do zdjęcia żelaza i manganu dałbym Greensand na butli 10 x 54". Nie za duży kaliber na tak małe ilości Fe i Mn?? Myślę, że dobry węgiel (z ewentualnym dodatkiem KDFu) dałby sobie radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihcal 04.12.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Mieszkam w okolicach Wyszkowa, więc mam w pobliżu Bug, a do tego lasy iglaste i piasek. Ponoć jak są lasy iglaste i piachy, to często występuje podwyższony poziom związków humusowych. Kolor mam brązowawy. Nie ma zapachu, nawet jak zamknięta woda postoi dłużej. Ślady na sanitariatach nie są zbyt duże. Wydaje mi się, że barwa nie jest skutkiem działania Fe, ponieważ nie ma go aż tak dużo, a i brak zapachu. Podejrzewam, że winni to związki humusowe. Pytanie, co je usunie?Mój prymitywny plan, to wprowadzać pojedyńczo kolejne elementy. Zaczynam od filtru mechanicznego 5 mikronów. Jak nie zadziała, usuwam Fe i Mn. Na koniec węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.12.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Mieszkam w okolicach Wyszkowa, więc mam w pobliżu Bug, a do tego lasy iglaste i piasek. Ponoć jak są lasy iglaste i piachy, to często występuje podwyższony poziom związków humusowych. Kolor mam brązowawy. Nie ma zapachu, nawet jak zamknięta woda postoi dłużej. Ślady na sanitariatach nie są zbyt duże. Wydaje mi się, że barwa nie jest skutkiem działania Fe, ponieważ nie ma go aż tak dużo, a i brak zapachu. Podejrzewam, że winni to związki humusowe. Pytanie, co je usunie? Mój prymitywny plan, to wprowadzać pojedyńczo kolejne elementy. Zaczynam od filtru mechanicznego 5 mikronów. Jak nie zadziała, usuwam Fe i Mn. Na koniec węgiel.Rozumiem, ze woda napompowana bezposrednio ze studni ma juz ten brazowawy kolor? Czy jak sie naleje to jest w miare czysta a metnieje/brazowieje po jakims czasie. Napompowana bezposrednio to rzecz jasna z pomienieciem hydroforu ocynkowanego. Prosto ze studni. Woda brazowiejaca po czasie to zelazo. Brazowa od razu to pewnie te zwiazki humusowe. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.12.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 To by potwierdzało również niskie pH. Z tym, że te związki humusu sprzed tysięcy lat nie powinny brudzić tak jak świeże.pH 7.1 to niskie? TOoz to w zasadzie obojetne pH. Wydaje mi sie ze jakby za metnosc byly odpowiedzlne kwasy humusowe to pH byloby zdecydowanie nizsze. Ja bym sie zajac zelazem/magnanem (greensand jak tu sugerownal ktos). Jak kolor zostanie to jakis wiekszy bigblue z weglem dla latwiejszej wymiany. Wysmiana wegla w kolumnie filtracyjnej to malo przyjemna czynnosc. Jesli faktycznie sa to zwiazki humusowego to chyba sa na to jakies zywice jonowymienne?? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihcal 04.12.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Kolor jest natychmiast. Lejąc wodę do szklanki, widać barwę. Było tak samo przed hydroforem. Przypadek zanieczyszczonej, czy źle wykonanej studni raczej odpada, ponieważ u sąsiadów jest podobna woda. Wniosek: uderzamy w greensand. Pytanie idioty: mam oczyszczalnię biologiczną. Jak ma się do tego kwestia płukania złoża?Czy powinienem odprowadzać poza kanalizację ściek po płukaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.12.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Kolor jest natychmiast. Lejąc wodę do szklanki, widać barwę. Było tak samo przed hydroforem. Przypadek zanieczyszczonej, czy źle wykonanej studni raczej odpada, ponieważ u sąsiadów jest podobna woda. Wniosek: uderzamy w greensand. Pytanie idioty: mam oczyszczalnię biologiczną. Jak ma się do tego kwestia płukania złoża?Czy powinienem odprowadzać poza kanalizację ściek po płukaniu? To troche komplikuje sytuacje. Popluczyn z greensanda nie mozesz odprowadzac do oczyszczalni. Wytlucze Ci bakterie, nadmanganian jest silnym utleniaczem A jak sobie sasiedzi poradzili z kolorem wody? Moze warto wykorzystac ich doswiadczenia. Moze byc tak, ze Fe jest uwiezione w tych zwiazkach humusowych i odzelaziacz go praktycznie nie ruszy., wiec stawianie go jest bez sensu. W takim przypadku nalezaloby od razu pojsc we wspomniane zywice? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.12.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 To troche komplikuje sytuacje. Popluczyn z greensanda nie mozesz odprowadzac do oczyszczalni. Wytlucze Ci bakterie, nadmanganian jest silnym utleniaczem A jak sobie sasiedzi poradzili z kolorem wody? Moze warto wykorzystac ich doswiadczenia. Moze byc tak, ze Fe jest uwiezione w tych zwiazkach humusowych i odzelaziacz go praktycznie nie ruszy., wiec stawianie go jest bez sensu. W takim przypadku nalezaloby od razu pojsc we wspomniane zywice? marcin Żywica mogłaby dać radę, jest tylko jeden problem... cena. Ale jeśli nie ma innych możliwości to chyba anionit makroporowaty na organikę powinien sobie poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.12.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Żywica mogłaby dać radę, jest tylko jeden problem... cena. Ale jeśli nie ma innych możliwości to chyba anionit makroporowaty na organikę powinien sobie poradzić.WIesz lepiej ile tak zywica kosztuje i jak sie nazywa. Z drugiej strony kupowac worek jakiegos zloza odzelaziajacego za pare stow, zeby sie przekonac ze nie dziala, nie poprawia barwy i metnosci to z pewnoscia kasa w bloto. Mozna by zrobic tani test pilotowy. Nasypac do zwyklej kanaliacyjnej rury 50mm ze 70-80cm zloza Potem nawet grawitacyjnie przepuscic przez to rzeczona wode. Taniej niz kupowac caly worek i zasypywac do kolumny. Grawitacyjne przefiltrowanie pewie ma szanse byc dokladniejsze, niz cisnieniowe (bo wolniejsze). Jak sie nie poprawi kolor, to nie ma sensu sobie zawracac glowy jakimkolwiek klasycznym odzelazianiem. Ma to sens? Jesli kolega mihcal chce, moge oddac za przyslowiowe pifko jakas resztke zloza turbidex, ktore kiedys tam testowalem na swojeje wodzie. Zloze apewnia bardzo dobra filtracje mechaniczna. Za drugie pifko moglbym nawet oddac reszte birmu. Ino by sie musial pod Warszawe pofatygowac. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.12.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 WIesz lepiej ile tak zywica kosztuje i jak sie nazywa. Z drugiej strony kupowac worek jakiegos zloza odzelaziajacego za pare stow, zeby sie przekonac ze nie dziala, nie poprawia barwy i metnosci to z pewnoscia kasa w bloto. Mozna by zrobic tani test pilotowy. Nasypac do zwyklej kanaliacyjnej rury 50mm ze 70-80cm zloza Potem nawet grawitacyjnie przepuscic przez to rzeczona wode. Taniej niz kupowac caly worek i zasypywac do kolumny. Grawitacyjne przefiltrowanie pewie ma szanse byc dokladniejsze, niz cisnieniowe (bo wolniejsze). Jak sie nie poprawi kolor, to nie ma sensu sobie zawracac glowy jakimkolwiek klasycznym odzelazianiem. Ma to sens? Jesli kolega mihcal chce, moge oddac za przyslowiowe pifko jakas resztke zloza turbidex, ktore kiedys tam testowalem na swojeje wodzie. Zloze apewnia bardzo dobra filtracje mechaniczna. Za drugie pifko moglbym nawet oddac reszte birmu. Ino by sie musial pod Warszawe pofatygowac. marcin Żywica Lewatit S6368A w cenniku Alamo - 16 USD (netto) za litr! Na domowe warunki potrzeba 25 (lub lepiej 50) litrów! A to tylko koszt złoża - do tego głowica i reszta zestawu. Ale moim zdaniem jest szansa żeby to zadziałało. Co do testowania to jak najbardziej wskazane - jeśli się koledze będzie chciało w to bawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.12.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Żywica Lewatit S6368A w cenniku Alamo - 16 USD (netto) za litr! Na domowe warunki potrzeba 25 (lub lepiej 50) litrów! A to tylko koszt złoża - do tego głowica i reszta zestawu. Ale moim zdaniem jest szansa żeby to zadziałało. Co do testowania to jak najbardziej wskazane - jeśli się koledze będzie chciało w to bawić No przy takiej cenie za zywice, to ja bym sie pobawil w testowanie marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emiljano 05.12.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Witam,Czy zna ktoś tą firmę lub filtry które oferują do uzdatniania wody ???:http://www.aqvasystem.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.12.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Witam, Czy zna ktoś tą firmę lub filtry które oferują do uzdatniania wody ???:http://www.aqvasystem.com.pl/ Firma jak firma. Filtry jak filtry. Bardziej sprecyzuj pytanie. Jakich filtrow potrzebujesz, jaka masz wode. Co ich odroznia od wiekszosci takich firm, to to ze Produkuja tez swoje wlasne filtry (na bazie zbiornikow metalowych) a nie stosuja wylacznie polietylenowe importowane. Stosuja tez autorskie zloza, dolomit, zwir, jakies kopalniane rudy manganu. Nie sa to gotowe, workowane zloza "znanych" producentow, sprawdzone przez 1000 odbiorcow, z karta katalogoa dostepna w internecie i znanych wlasciwosciach. Tylko cos co wyprodukowali na swoje potrzeby. Nie mowie ze sie nie znaja na rzeczy lub ze ich filtry nie dzialaja. Tylko, ze robia to inaczej. Mozna by pokusic sie o stwierdzenie ze dosyc konserwatywna firma to jest. Z cennika dostepnego na stronie, raczej nie najtansza firma. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 05.12.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Żywica Lewatit S6368A w cenniku Alamo - 16 USD (netto) za litr! Na domowe warunki potrzeba 25 (lub lepiej 50) litrów! A to tylko koszt złoża - do tego głowica i reszta zestawu. Ale moim zdaniem jest szansa żeby to zadziałało. Co do testowania to jak najbardziej wskazane - jeśli się koledze będzie chciało w to bawić No teraz pojechałeś, ale przynajmniej otwarcie z reklamą. Nie uważasz że najuczciwiej byłoby zmienić swoją nazwę z qbek17 na Alamo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.12.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 No teraz pojechałeś, ale przynajmniej otwarcie z reklamą. Nie uważasz że najuczciwiej byłoby zmienić swoją nazwę z qbek17 na Alamo? hehehe... to że ich cennik jest ogólnodostępny w necie to nie moja wina A to, że jest to hurtownia i nie sprzedaje gotowych systemów dla klientów indywidualnych też nie pomaga w reklamowaniu ich na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts