Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

hehehe... to że ich cennik jest ogólnodostępny w necie to nie moja wina ;) A to, że jest to hurtownia i nie sprzedaje gotowych systemów dla klientów indywidualnych też nie pomaga w reklamowaniu ich na forum... :)
Tiaa, i jeszcze powinienes dodac ze cena w tym "publicznym" cenniku to w zasadzie taka sugerowana cena detaliczna. Jak firma cos u nich kupi to dostanie spory rabat od tej ceny, czyli patrzac na ten cennik mozna z duzym przyblizeniem znalezc cene sprzetu/zloz dostepna w handlu detalicznym dla odbiorcy koncowego.

Ale niektorzy nie potrafia prostych rzeczy zrozumiec, wzglednie na kazdym kroku wesza teorie spiskowe.

Mozna by rownie dobrze zapytac ile kolega Hytryulik dostaje za promowanie jedyngo slusznego producetna glowic i jedynego slusznego producenta zbiornikow.

marcin

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tiaa, i jeszcze powinienes dodac ze cena w tym "publicznym" cenniku to w zasadzie taka sugerowana cena detaliczna. Jak firma cos u nich kupi to dostanie spory rabat od tej ceny, czyli patrzac na ten cennik mozna z duzym przyblizeniem znalezc cene sprzetu/zloz dostepna w handlu detalicznym dla odbiorcy koncowego.

Ale niektorzy nie potrafia prostych rzeczy zrozumiec, wzglednie na kazdym kroku wesza teorie spiskowe.

Mozna by rownie dobrze zapytac ile kolega Hytryulik dostaje za promowanie jedyngo slusznego producetna glowic i jedynego slusznego producenta zbiornikow.

marcin

Jakie kto ma rabaty to już indywidualna sprawa i ja nikomu w konta nie zaglądam ;) Podałem cenę "oficjalną" - ba! może nawet nie najtańszą! ;)

marcin

Może i tak jest że ja stosowałem tylko zawory Flecka bo z nimi nie miałem problemów. Nawet wtedy gdy opłacalność ich stosowania była znikoma zdania nie zmieniłem, choć Clacka mogłem kupować w niskiej cenie.

Przykład: ja zacząłem się zastanawiać skąd taka zmiana że, szacowny qbek przestał promować CR za wszelka cenę. Niedawno dowiedziałem się że mu podnieśli ceny , a Euroaqua zarzuca nim rynek więc już się stał be. To co ma złą cenę u niego to jest złe. I niech nie mówi że nie reklamuje swojej firmy A…. i niech robi to otwarcie.

... choć Clacka mogłem kupować w niskiej cenie

Clack nigdy nie był w "niskiej cenie" ;) chyba, że przepłacałeś za Flecki u swojego dostawcy ;)

Przykład: ja zacząłem się zastanawiać skąd taka zmiana że, szacowny qbek przestał promować CR za wszelka cenę. Niedawno dowiedziałem się że mu podnieśli ceny , a Euroaqua zarzuca nim rynek więc już się stał be. To co ma złą cenę u niego to jest złe. I niech nie mówi że nie reklamuje swojej firmy A…. i niech robi to otwarcie.

Nigdy nie promowałem go za wszelką cenę tylko w przypadkach, w których mógł się sprawdzić. Nie zmieniłem o nim zdania. Może ominąłeś kilka postów, ale nadal go polecałem wcale nie tak dawno temu. Ciekawe, że "MI podnieśli ceny" - skąd masz takie informacje? Z tego co widzę to w Alamo nadal obowiązuje ta sama cena od wielu miesięcy. Jeśli ktoś to sprowadza taniej to jego sprawa :)

Naprawdę chciałbym mieć "swoją" firmę A... albo chociaż podobną ;) wtedy nie bawiłbym się w siedzenie na forum i odpowiadanie na takie absurdalne insynuacje ;) A na razie robię to jako hobby i nie mam z tego kasy (pewnie jakbym ci pokazał PIT to też byś nie uwierzył?) ;)

Może i tak jest że ja stosowałem tylko zawory Flecka bo z nimi nie miałem problemów. Nawet wtedy gdy opłacalność ich stosowania była znikoma zdania nie zmieniłem, choć Clacka mogłem kupować w niskiej cenie.

Czyli Tobie wolno na kazdym kroku promowac i chwalic Flecka, (bo nie miales z nim problemu ), a Qbek nie moze podac ceny z ogolnie dostepnego cennika, bo to juz jest nachalna i beszczelna reklama?

Wiesz co, w swietle tego, ze Qbek dzialanosci nie prowadzi z Ty tak, moge tylko powiedziec zebys z calym szacunkiem ale nie robil z nas durniow. Serio.

marcin

A ja tak z innej beczki, powiedzcie mi ile zużywa wody butla 10x44 na greensandzie przy płukaniu? Mam ustawioną co 6 dni płukanie ale niestety braki wody dają się we znaki.

Powinno się to płukać ok. 20-22 l/min.

Ile wody zejdzie w twoim przypadku zależy od tego jak masz ustawioną regenerację i jakie restryktory.

• 2 weeks później...

Cześć,

Taka woda jest ze studni:

PARAMETR ILOŚĆ NORMA JEDNOSTKA

Barwa 28 15 mg Pt/dm3

żelazo ogólne 0.5 0.2 mg Fe/dm3

odczyn 7.4 6.5 - 8.5 pH

mangan 0,25 0.05 mg Mn/dm3

twardość ogólna 130 500 mg CaCO3/dm3

Amoniak - 0.50 mg/ dm3

Zapach nieakcept. Akcepto.

Utlenialnośc 7F 5

I chyba z badań tragicznie nie jest, natomiast najgorszy jest zapach. Woda śmierdzi dość mocno, tak organicznie ("szambem" porównując). Zbiornik hydroforowy jest przeponowy 100litrowy.

Co doradzicie??

Cześć,

Taka woda jest ze studni:

PARAMETR ILOŚĆ NORMA JEDNOSTKA

Barwa 28 15 mg Pt/dm3

żelazo ogólne 0.5 0.2 mg Fe/dm3

odczyn 7.4 6.5 - 8.5 pH

mangan 0,25 0.05 mg Mn/dm3

twardość ogólna 130 500 mg CaCO3/dm3

Amoniak - 0.50 mg/ dm3

Zapach nieakcept. Akcepto.

Utlenialnośc 7F 5

I chyba z badań tragicznie nie jest, natomiast najgorszy jest zapach. Woda śmierdzi dość mocno, tak organicznie ("szambem" porównując). Zbiornik hydroforowy jest przeponowy 100litrowy.

Co doradzicie??

Raczej za dobrze nie jest, bo wysoka utlenialnosc (7 jesli dobrze czytam), wysoka barwa i zapach, raczej nie wynikajaca z duzej zawartosci zelaza. To moze byc ciezka woda do uzdatnienia ze wzgledu na zawrtosc zwiazkow organicznych. Na poczatek standardowy prosty test: nalac wody do polowy butelki, dobrze wybeltac i odstawic. I sprawdzic po kilunastu godzinach czy barwa/zapach sie zmieania na lepsze, a zanieczyszczenia opadaja na dno butelki w postaci osadu.

marcin

A ja ciągle mam problem z powarcającym kamieniem.

Więc jeszcze raz proszę o pomoc.

Wyniki wody:

1. Odczyn pH- 7.51

2. Przewodność elektr. - 630 uS/cm

3. Ołów <4 ug/l

4. Kadm <0.3 ug/l

5. Sód - 13.3

Miedź- 0,006 ug/l

Chrom - <4 ug/l

Rtęć - <0,05 ug/l

Arsen <1 ug/l

Selen <2 ug/l

Antymon <1 ug/l

Bor <0,05 mg

6. Mangan <4 ug/l

7. Żelazo < 60 ug/l

8. Nikiel 11 ug/l

9. TWARDOŚĆ OGÓLNA 267 mg CaCO3/l

10. Indeks nadmanganianowy <0.05 ml/l

11. Azotany 36.1

Mętność <0,1 NTU

Barwa <5 mgPt/l

Chlorki 26 mg/l

Fluorki <0,10 mg/l

Siarczany 48,3 mg/l

Amonowy jon 0.05 mg/l

Azotyny 0.03 mg/l

Odkamieniacz:

Buderus Loga nice 20

ustawienia od godziny wciskając strzałkę w dół:

1. Aktualna godzina;

2. podkreślone 6

3. 2:00

4. zaznaczone 7 w kwadracie (u góry przy dniach tygodnia)

5. S

6. 2,7 kg

7. 400

Co mogę zrobić, żeby pozbyć się kamienia? Który parametr zwiększyć?

A ja ciągle mam problem z powarcającym kamieniem.

Więc jeszcze raz proszę o pomoc.

Wyniki wody:

1. Odczyn pH- 7.51

2. Przewodność elektr. - 630 uS/cm

3. Ołów <4 ug/l

4. Kadm <0.3 ug/l

5. Sód - 13.3

Miedź- 0,006 ug/l

Chrom - <4 ug/l

Rtęć - <0,05 ug/l

Arsen <1 ug/l

Selen <2 ug/l

Antymon <1 ug/l

Bor <0,05 mg

6. Mangan <4 ug/l

7. Żelazo < 60 ug/l

8. Nikiel 11 ug/l

9. TWARDOŚĆ OGÓLNA 267 mg CaCO3/l

10. Indeks nadmanganianowy <0.05 ml/l

11. Azotany 36.1

Mętność <0,1 NTU

Barwa <5 mgPt/l

Chlorki 26 mg/l

Fluorki <0,10 mg/l

Siarczany 48,3 mg/l

Amonowy jon 0.05 mg/l

Azotyny 0.03 mg/l

Odkamieniacz:

Buderus Loga nice 20

ustawienia od godziny wciskając strzałkę w dół:

1. Aktualna godzina;

2. podkreślone 6

3. 2:00

4. zaznaczone 7 w kwadracie (u góry przy dniach tygodnia)

5. S

6. 2,7 kg

7. 400

Co mogę zrobić, żeby pozbyć się kamienia? Który parametr zwiększyć?

Podciągam, może ktoś się poświątecznie zlituje i mi coś podpowie :)

Witam,

prosze o pomoc w doborze filtra. Wode czerpie ze studni przydomowej z glebokosci ok 90m. Sytuacja od strony technicznej wyglada nastepujaco :

Dom jednorodzinny. Szambo 25m^3. W poblizu potencjalnego miejsca instalacji filtra znajduje sie tez studnia chlonna ok 8m^3 na deszczowke z podjazdu kostki. Moge do niej dociagnac rure. Na wejsciu instalacji znajduje sie hydrofor bezprzyponowy 300L. Woda stala w instalacji ponad pol roku (byla podgrzewana), stad tez jak mysle ponizsze badanie wykazalo bakterie. Cala instalacje potraktowalem pochlorynem wapnia, pozostawilem na 2 doby i przeplukalem. Wynikow po tej operacji jeszcze nie mam. Chce jeszcze pozbyc sie zelaza/manganu, ale nie wiem na jaki rodzaj filtru sie zdecydowac, ponizej wyniki badania wody :

Barwa 10 mg/l

Metnosc 8.4

pH 7.6

Przewodnosc elektryczna wlasciwa 436

Zapach slaby gnilny (siarkowodor)/slaby specyficzny (metaliczny)

Parametry chemiczne :

Mangan 198 ug/l

Zelazo 1050 ug/l

Twardosc 205 mg/l

Amonowy Jon NH4 0.45 mg/l

Azotyny (NO2) <0.05 mg/l

Azotany (NO3) < 0.05 mg/l

Rtec <0.2 ug/l

Fluorki 0.28 mg/l

Chlorki 2.8 mg/l

Siarczany 8.0 mg/l

Fosforany <0.1 mg/l

Bor 0.043 mg/l

Glin 26 ug/l

Chrom 1.4 ug/l

Nikiel 3.8 ug/l

Miedz <0.001 mg/l

Arsen 5.4 ug/l

Selen <5.0 ug/l

Kadm <0.2 ug/l

Antymon <0.2 ug/l

Olow <1.0 ug/l

Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.

Witam,

prosze o pomoc w doborze filtra. Wode czerpie ze studni przydomowej z glebokosci ok 90m. Sytuacja od strony technicznej wyglada nastepujaco :

Dom jednorodzinny. Szambo 25m^3. W poblizu potencjalnego miejsca instalacji filtra znajduje sie tez studnia chlonna ok 8m^3 na deszczowke z podjazdu kostki. Moge do niej dociagnac rure. Na wejsciu instalacji znajduje sie hydrofor bezprzyponowy 300L. Woda stala w instalacji ponad pol roku (byla podgrzewana), stad tez jak mysle ponizsze badanie wykazalo bakterie. Cala instalacje potraktowalem pochlorynem wapnia, pozostawilem na 2 doby i przeplukalem. Wynikow po tej operacji jeszcze nie mam. Chce jeszcze pozbyc sie zelaza/manganu, ale nie wiem na jaki rodzaj filtru sie zdecydowac, ponizej wyniki badania wody :

Potrzebujesz odzelaziacza. Jesli chlorowanie nie pogoni bakterii, to tez lampy UV (choc w wynikach badan nie widze nic o bakteriach).

Potrzebujesz zloza ktore nie boi sie siarkowodoru. Wiec lekki i popularny birm odpada, zostaje albo ciezki ( trudny do wyplukania pyrolox, albo ciut lzejszy greensand regenerowany nadmanganianem potasu.

Napisz cos wiecej o zapotrzebowaniu na wode, i wydajnosci studni lub pompy glebinowej (jesli posiadasz).

Poczytaj tez ten watek (wiem ze dlugi), ale o taka woda jak Twoja pytali ludzie dziesiatki razy.

P.S. Badanie fizykochemiczne po byku :-) Z ciekawosci, napisz ile kosztowalo i gdzie robiles.

marcin

W nowobudowanym domu muszę zainstalować urządzenie zmiękczające wodę.

Jej twardość wynosi 305 mg CaCO3 /dm3 (17 stopni w skali niemieckiej)

Innych problemów (załóżmy, że) woda nie posiada.

Na co powinienem zwrócić uwagę przy wyborze zmiękczacza ?

Moje kryteria:

1. Jak największa bezobsługowość

2. Jak najmniejsze koszty eksploatacji

3. Wymiary: niezbyt duża szerokość i głębokość max 45 x 60 cm

4. Cena zakupu

Pozdrawiam,

Grzegorz

W nowobudowanym domu muszę zainstalować urządzenie zmiękczające wodę.

Jej twardość wynosi 305 mg CaCO3 /dm3 (17 stopni w skali niemieckiej)

Innych problemów (załóżmy, że) woda nie posiada.

Na co powinienem zwrócić uwagę przy wyborze zmiękczacza ?

Moje kryteria:

1. Jak największa bezobsługowość

2. Jak najmniejsze koszty eksploatacji

3. Wymiary: niezbyt duża szerokość i głębokość max 45 x 60 cm

4. Cena zakupu

Pozdrawiam,

Grzegorz

Czy jest to woda studzienna czy wodociagowa? ("załóżmy ze innych problemow woda nie ma")

Jesli jest to woda studzienna, to zawarte bardzo czesto w takiej wodzie zelazo dosyc szybko moze zmiekczacz zamordowac. Pytasz firmy o oferte zawsze z pelnym badaniem wody studziennej, lub parametrami wody wodociagowej.

Twoje 4 punkty troche sie nawzajem wykluczaja. Male rozmiary - i jak najwieksza bezobslugowosc. Im wiekszy zbiornik na sol, tym bezobslugowosc wszak wieksza bo rzadziej sol trzeba dosypywac. Przy czym dosypywanie soli to w zasadzie wszystko co musisz robic (nie uwzgledniajac jakichs przegladow).

A najtanszy badzeiwny produkt tez moze byc tani tylko na poczatku.

A na co zwracac uwage? Na producetna glowicy sterujacej, i zloza jonowymiennego w mniejszym stopniu na zbiornik. Jak przejrzysz ten watek, to znajdziesz odpowiedzi ktore glowice/jonity sa warte uwagi.

Marcin

Potrzebujesz odzelaziacza. Jesli chlorowanie nie pogoni bakterii, to tez lampy UV (choc w wynikach badan nie widze nic o bakteriach).

Potrzebujesz zloza ktore nie boi sie siarkowodoru. Wiec lekki i popularny birm odpada, zostaje albo ciezki ( trudny do wyplukania pyrolox, albo ciut lzejszy greensand regenerowany nadmanganianem potasu.

Napisz cos wiecej o zapotrzebowaniu na wode, i wydajnosci studni lub pompy glebinowej (jesli posiadasz).

Poczytaj tez ten watek (wiem ze dlugi), ale o taka woda jak Twoja pytali ludzie dziesiatki razy.

P.S. Badanie fizykochemiczne po byku :-) Z ciekawosci, napisz ile kosztowalo i gdzie robiles.

marcin

Witam, dzieki za odpowiedz, odpowiem w odwrotnej kolejnosci :

1. badania robilem u znajomej i nie musial placic, dlatego wybralem opcje "wszystko" ;).

2. Poczytalem troche tego watku, nadal czytam, wiem juz jakiej firmy sprzet kupic.

3. Wydajnosc i zapotrzebowanie - pompa Bellardi, na powierzchni ma wydajnosc okolo 50-60l/min (zmierze jeszcze, zeby sie upewnic przed zakupem filtra jak to ma znaczenie). Zapotrzebowanie to mysle ok 9m3/miesiecznie (2 lazienki ktore moga byc na raz uzywane, pralka, zmywarka ).

Wydaje mi sie, ze zdecyduje sie na greensand, zastanawia mnie tylko, czy popluczyny ten filtr moze wypompowac "do gory"? Instalacje mam w piwnicy a najblizsza rura kanalizacyjna znajduje sie na wysokosci sufitu. Nie wiem czy mozna sie bezposrednio do niej wpiac, czy tez zastosowac jeszcze po drodze pompe ogrodowa, ktora pomoze.

Czy jest to woda studzienna czy wodociagowa?

Jest to woda z wodociągu.

A na co zwracac uwage? Na producetna glowicy sterujacej, i zloza jonowymiennego w mniejszym stopniu na zbiornik. Jak przejrzysz ten watek, to znajdziesz odpowiedzi ktore glowice/jonity sa warte uwagi.

Może jakaś podpowiedź ? :-)

Czytałem dużą część z zamieszczonych w tym wątku wiadomości, lecz poruszane w nich problemy mnie nie dotyczą.

Mam takie pytanie nieco z pogranicza uzdatniania. Mam zbiornik hydroforowy przeponowy 150L. Ostatnio zauważyłem, że dość szybko spada ciśnienie - pompa włącza się z niewielkim opóźnieniem po odkręceniu kranu. Dość szybko też napełnia się po zakręceniu kranu. Ogólnie mam wrażenie, że układ działa nieco inaczej niż na początku - tak jakby gumowy worek rozciągnął się, albo coś w tym stylu. Myślałem początkowo że ma to coś wspólnego ze zmiękczaczem, ale po odcięciu zmiękczacza instalacja zachowuje się podobnie. Co może być tego przyczyną? Jak często należy (o ile w ogóle) wymieniać worek w zbiorniku przeponowym?

Teraz sobie coś przypominam o wentylku i pompowaniu, może muszę dopompować powietrze?

masz za mala poduszke powietrzna.

powietrze moglo uciec przez uszkodzony wentyl, warto go sprawdzic a powietrze dopompowac.. Mogl sie takze sam worek zuzyc, peknac, i powietrze uciec w ten sposob ze rozpuscilo w wodzie. wtedy worek do wymiany.

Najpierw dopompuj i sprawdz po np miesiacu. Jesli powietrze zeszlo, to sprawdz wentyl, potem worek.

marcin