Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Większość firm robi właśnie tak jak opisałeś - składają zestawy z części różnych producentów. I to jest moim zdaniem dobra droga. To jak produkcja na zamówienie: Ty decydujesz z jakich części, a oni składają taki zestaw.

Jeśli mówisz o lokalnym hydrauliku, który dogadał się w lokalnej hurtowni, że będzie polecał ich gotowe zestawy to jest prawie pewne, że nie będzie chciał zamontować nic innego. Ale w takim gotowym zestawie w hurtowni liczy się tylko cena, a co za tym idzie, spada jakość. Zazwyczaj oszczędza się na tym czego nie widać na pierwszy rzut oka (np. na jonicie, podsypce, dystrybutorach, itd), a później te drobiazgi decydują o awaryjności całego kompletu.

Stało się!

Kupiłem zmiękczacz, zamontowałem przy pomocy znajomego hydraulika i sam uruchomiłem bez problemów. Usunąłem kamień z baterii, umywalek,wanien.

Nawet napiłem się prosto z kranu.

Droga była wyboista.

Po przeprowadzce do domu nie było żadnego filtra, bardzo dużo żelaza w wodzie, więc wszystko rude. Po kąpieli wychodziłem brudniejszy niż przed. Wodę do picia i gotowania targałem ze sklepu.

Założyłem odżelaziacz, nastąpiła poprawa, można było się kąpać i brać wodę do gotowania z kranu ale w czajniku kamień, że masakra.

Poszedł w ruch filtr dzbankowy, ale przy twardości rządu 20 st wystarczał na dwa tygodnie. Deklarowana wydajność 150 l odnosi się chyba do średniej twardości. W moim przypadku mam wrażenie, że wystarczał na 50l. Czyli rocznie wyszłoby ok. 1350 l przefiltrowanej wody w ydając na wkłady wymienne mniej wiecej 270 zł przy założeniu, że jeden z przesyłką kosztuje 10 zł.

Przy zmiękczaczu natomiast mam sugerowaną wydajność pomiędzy regenerecjami 4500 l wody NA CAŁY DOM a nie tylko w dzbanku. W ciągu trzech dni zuzyłem 1500 l.

Worek soli kosztuje 29 zł, na jedną regenerację zużywa się 3,6 kg soli, czyli 4,17 zł na 4500 l wody zmiękczonej. Później zuzycie wody spadnie, bo teraz święta i ROZPOCZĘTA WALKA Z USUWANIEM KAMIENIA KOTŁOWEGO.

Z całą stanowczością polecam zmiękczacz, jaki by nie był, wszystko zależy od jakości wody surowej i własnej determinacji w osiągnięciu celu. Trzeba dokładnie sto razy czytać informacje o produktach a sprzedawcę nękać telefonami o najmniejszy szczegół. Tak samo trzeba stać nad hydraulikiem, który to montuje, żeby nie popełnił błędu.

Jeżeli będę pisał posty na forum, to znaczy że woda z kranu nie zaszkodziła mi.

Wesołych Swiąt!

Tadi ja jeszcze swej wyboistej drogi nie zakończyłem ale dzięki kolegom z forum (szczegónie Marcinowi) zaczerpnąłem pojęcia i jestem na dobrej drodze.. Z początku byłem zwolennikiem napowietrzenia i zastosowania złoża regenerowanego wodą jednak po analizie wszystkich za i przeciw odszedłem od tego pomysłu.

Niezdecydowałem jeszcze jaką dokładnie i gdzie zakupie stację ale będzie to prawdopodobnie złoże CR. Na temat wody zmiękczonej do zera słyszałem wiele różnych opinii, od pozytywnych do negatywnych i dlatego na pewno zakupie sterownik z mieszaczem. A Wy koledzy co możecie powiedzieć na temat takiej wody?

Jeśli masz wodę miejską to najpierw musisz określić zapotrzebowanie na wodę oraz max. przepływ ( to wszystko zależy od przeznaczenia wody jeśli woda tylko do użytku domowego to zapotrzebowanie głównie zależy od ilości domowników). Dobrze jest mieć zbadaną wodę (twardość wody koniecznie trzeba zbadać przy uruchomieniu urządzenia aby poprawnie zaprogramować sterownik). Jeśli chodzi o samo urządzenie to ważna jest wielkość butli i ilość złoża (producent butli to np wave cyber , structural, żywica jonowymienna np. Pure) Ważna jest też głowica sterująca godne polecenia to clack i autotrol (logix). Sam zbiornik na solankę możesz mieć jako odzielny zbiornik lub kompaktowy tj. butla ze złożem znajduje się wewnątrz zbiornika solanki (takie urządzenie zajmuje mniej miejsca i jest ładniejsze ale za to trochę droższe).

max. przepływ ([...]głównie zależy od ilości domowników)
Co za bzdura :bash:.

Cytując Joseph'a Goebbels'a (chociaż go nie lubię, to miał rację): "kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą".

Kilkukrotnie pojawiały się takie wypowiedzi na tym forum. Przepływ maksymalny nigdy nie zależy od ilości domowników.

Mieszkałem kiedyś (nie chwaląc się, bo robiłem za zmywak) za granicą. W domku na parterze gnieździliśmy się z kumplem w dwóch pokojach. Na piętrze (ten sam rozkład pomieszczeń) mieszkało 7 chińczyków. I my i Oni mieliśmy po jednej wannie. My kąpaliśmy się osobno. Ilu ich wchodziło naraz do jednej wanny, tego nie wiem, ale rozbiór (max. przepływ) wody był taki sam.

c.n.d.:D

Maksymalny przepływ wody zależy głównie od ilości odbiorników tejże w tym samym czasie i przestrzeni:smile: (wanna, umywalka, pralka, zmywarka, kostkarka do lodu). I to wszystko w tym temacie (paragraf 22).

Edytowane przez free_shop

max. przepływ ([...] to zapotrzebowanie głównie zależy od ilości domowników)[..]QUOTE]Co za bzdura :bash:. KIlkukrotnie pojawiały się takie wypowiedzi na tym forum. Przepływ maksymalny nigdy nie zależy od ilości domowników.

MIeszkałem kiedyś (nie chwaląc się, bo robiłem za zmywak) za granicą. W domku na parterze gnieździliśmy się w dwóch pokojach. Na piętrze (ten sam rozkład pomieszczeń) mieszkało 7 chińczyków. I my i Oni mieliśmy po jednej wannie. My kąpaliśmy się osobno. Ilu ich wchodziło naraz do jednej wanny, tego nie wiem, ale rozbór (max. przepływ) wody był taki sam.

c.n.d.:D

Maksymalny przepływ wody zależy głównie od ilości odbiorników tejże w tym samym czasie i przestrzeni:smile: (wanna, umywalka, pralka, zmywarka, kostkarka do lodu). I to wszystko w tym temacie (paragraf 22).

Kolego jeśli cytujesz to nie ingeruj w wypowiedź osoby cytowanej napisałem jasno że " to wszystko zależy od przeznaczenia wody jeśli woda tylko do użytku domowego to zapotrzebowanie głównie zależy od ilości domowników". Zapotrzebowanie to nie przepływ a ilość wody jaką dany obiekt zużywa np. dobowo, celowo pominąłem przepływ w cytowanym zdaniu bo sprecyzowałem, że chodzi mi o gospodarstwo domowe a nie np. hotel. Rozumiem, że wymienione przez Ciebie urządzenia w domu wymagają postawienia zmiękczacza przemysłowego najlepiej z przepływem 3 - 4 m3/h.( a może jeszcze większe). No chyba, w domu masz kilka pralek i zmywarek , 5 wanien itp itd i na raz z nich korzystasz. No ale wtedy potrzebny ci tabun ludzi żeby z tego naraz skorzystać.

Kolego jeśli cytujesz to nie ingeruj w wypowiedź osoby cytowanej napisałem jasno że " to wszystko zależy od przeznaczenia wody jeśli woda tylko do użytku domowego to zapotrzebowanie głównie zależy od ilości domowników".

Co do interpretacjii Twojej wypowiedzi, to masz rację (może trochę przesadziłem). Przepraszam.

Ale zapotrzebowanie również nie zależy od ilości domowników. Osoba, sztuk raz, kąpiąca się codziennie w wannie zużuwa więcej wody, niż trzyosobowa rodzina biorąca prysznic raz w tygodniu. Jeżeli ktoś zmywa naczynia w zlewie pobiera więcej wody, niż ten, kto zamawia pizzę. Sprzątaczka do umycia podłogi w 1000m chałupie zużywa dziennie więcej wody, niż małżeństwo miesięcznie mieszkające w M1 z ciemną kuchnią.

A teraz poważnie, przy doborze filtra ilość domowników jest mało istotna, to moje zdanie i będę go bronił aż do śmierci (lekarz dał mi tylko dwa tygodnie).

Filtr dobieram głównie na podstawie analizy wody, wydajności pompy, przekroju rur (te dwa ostatnie czynniki są ważne do prawidłowego wypłukania filtra), możliwej ilości włączonych jednocześnie "odbiorników" wody, wymagań klienta i zasobności jego kieszeni.

Aby nie powtarzać emotikonów, jeden wspólny :).

Edytowane przez free_shop

czyli zbadać wode ale jak testery kupić w zoologicznym ?? ale tylko na twardą wode czy jakiś inne też ?
Jeżeli chcesz tylko zmiękczyć wodę, a nie masz żelaza i manganu (poznasz po braku rudych zacieków na sanitariatach), to kup akwaryjny tester na "twardość GH".

Tester powinien mieć dokładność 1 st. niemiecki.

Czy ktoś mógłby doradzić mi w doborze stacji uzdatniania do domku dla 4 osób. Mam obecnie wodę o poniższych parametrach:

trwadość - 236 mg/l

amonika - poniżej 0,10 mg/l

azotyny 0,011 mg/l

azotany poniżej 0,5 mg/l

chlorki poniżej 5 mg/l

żelazo 2,2 mg/l

mangan 0,5 mg/l

pH 7,4

bakterii - 0

Z góry dziękuję za konkretne oferty lub porady co i u kogo kupić?

Pozdrawiam

Czy ktoś mógłby doradzić mi w doborze stacji uzdatniania do domku dla 4 osób. Mam obecnie wodę o poniższych parametrach:

trwadość - 236 mg/l

amonika - poniżej 0,10 mg/l

azotyny 0,011 mg/l

azotany poniżej 0,5 mg/l

chlorki poniżej 5 mg/l

żelazo 2,2 mg/l

mangan 0,5 mg/l

pH 7,4

bakterii - 0

Z góry dziękuję za konkretne oferty lub porady co i u kogo kupić?

Pozdrawiam

Zielony. Nie obraz sie, ale wez przeczytaj z 10, 20 ostatnich stron tego watku. Co i jak mozna zrobic z taka woda, bylo pewnie z 5 razy pisane.

marcin

Mógłbyś podać konkretnego linka do takiego testeru? Jak interpretować wyniki?
Pierwsza lepsza strona:

http://www.nokaut.pl/produkt-test-twardo¶ci.html

Ja używam tester firmy "jbl" (taki mi polecił sprzedawca w sklepie) i jestem z niego zadowolony. Pewnie "sera" czy "zoolek" są równie dobre. Należałoby wejść na forum akwariowe i spytać się, jakiego testera używają, i czy im rybki nie pozdychały:smile:.

W linku znajdziesz również testery firm zajmujących się uzdatnianiem wody, np. "erie" lub "bwt"/

Do koloru do wyboru.

Może być. Napisz jaki otrzymałeś wynik?

Mam możliwość kupienia takiego http://www.krainawody.pl/12-miernik-przeplywowy-tds-meter.html w cenie zbliżonej do tego Twojego - czy lepiej ten co Ty podałeś w linku?

Cena Twojego na stronie to 99 zł, za swój dałem 29,99 zł.

Czy wkradła się jakaś pomyłka, czy faktycznie masz dostęp do ceny rzędu 30 zł?