small7 11.04.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Zdjecie pokazałem jako ciekawostkę. Oczywiście zużycie większe ale i stacja większa ( odżelazianie to 3 fitry o średnicy 1400 na pierwszym stopniu oraz odmanganianie 4 fitry 1400 na drugim stopniu). Problemem było to że żelazo zamiast odłożyć się na złożu odłożyło się wcześniej na instalacji przed filtrami. Co do przepływu wody to odkładanie się osadu w rurze następuje w największym stopniu przy małych przepływach wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 11.04.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Ech Hytry, Hytry. Ty zawsze taki nieufny i podejrzliwyJa się zgadam z Hytrym (jestem nieufny), bo rządzą Nami (wróć, wami) żydzi, cykliści, masoni i bikiniarze. Z tobą jednakowoż tez muszę się zgodzić, bo obecnie produkowane i stosowane rury są dosyć gładkie, np. miedź , PP, PVC, PEX.... Tak, jak wcześniej napsałeś, na ich ściankach wewnętrznych osadza się tylko maź. Te rury zarosną po 100 latach (gwarancja producenta na rury to ok. 50 lat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 11.04.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Zdjecie pokazałem jako ciekawostkę.Wstydziłbyś się pokazywac takie zdjęcie przed 22:00! Sam wiesz, co ono przedstawia (przypomina). Mam nadzieję, że zanim CBŚ Cię dorwie wrzucisz więcej takich fotek z Twoich instalacji:-D? Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 12.04.2013 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Moze nie bedzie tak zle z tym cbś aczkolwiek nie wiem do konca z czym ci sie skojarzylo zdjecie. Ale jesli dlugo nie bede pisal na forum to znaczy ze jednak po mnie przyszli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.04.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Szynaj nie podałeś z jakiego materiału ta rura i jakiej średnicy. Jeśli plastik to nie ma dużych obaw. Ja u siebie między studnią (bo tam jest hydrofor) a stacją uzdatniania wody mam położoną rurę PE o średnicy 50. I przy żelazie 2,5 jest tak jak pisał Jastrząb tylko mały nalot. Ale dla poparcia wypowiedzi Hytryulika wrzucam zdjęcie rury PVC dn 90 pomiędzy aeratorem a filtrami odżelaziającymi zainstalowanymi na gminnej stacji uzdatniania wody gdzie fakt przepływy większe bo 30 m3/h , żelazo 3 mg. Rury po 4 latach tak zarosły że z przepływ spadł do ok 5 m3/h. [ATTACH=CONFIG]183067[/ATTACH] A jeszcze jedno pytanie z mojej strony. Ta zasrosnieta rura. Jaka toto ma konsystencje? To jest miekkie ze dalo by sie np wyplukac wyzszeym cisnieniem, tudziez palcem wydlubac, czy twarde jak kamien ze mlotkiem mozna walic. Ot z ciekawosci. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.04.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Z tobą jednakowoż tez muszę się zgodzić, bo obecnie produkowane i stosowane rury są dosyć gładkie, np. miedź , PP, PVC, PEX.... Tak, jak wcześniej napsałeś, na ich ściankach wewnętrznych osadza się tylko maź. Te rury zarosną po 100 latach (gwarancja producenta na rury to ok. 50 lat). Miedz jak najbardziej sie zgadzam, wszelakie plastiki takoz. Gladkie jak pupcia niemowlaka. Ale zwykla stal ocynkowana? W srodku to szczotka, choc pewnie nie widzialem porzadnych rur. Ale zeby od watku nie odbiegac, czlowiek toto chce w ziemi zakopac, do tego miedz sie raczej nie nadaje. Ja mam kolektor od pompy ciepla miedziany (bo w srodku propan), ale wtedy rurka jest zabezpieczona jakas plastikowa oslona zgaduje przed uszkodzeniem mechanicznym. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 12.04.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Ja się zgadam z Hytrym (jestem nieufny), bo rządzą Nami (wróć, wami) żydzi, cykliści, masoni i bikiniarze. Z tobą jednakowoż tez muszę się zgodzić, bo obecnie produkowane i stosowane rury są dosyć gładkie, np. miedź , PP, PVC, PEX.... Tak, jak wcześniej napsałeś, na ich ściankach wewnętrznych osadza się tylko maź. Te rury zarosną po 100 latach (gwarancja producenta na rury to ok. 50 lat). To ja podam Ci przykład który widziałem na własne oczy. W Ząbkach była pralnia która prała pościel dla hoteli. Właścicielem tej pralni był przybysz z za oceanu. Sara instalacja była wykonana w cynku. Firma Ekomech sprzedała mu dwa odżelaziacze na 16” zbiornikach ja to miałem podłączyć. Chciałem to wykonać w stali jednak właściciel kazał całość wyciąć i wykonać w zgrzewanym plastyku. Orurowanie wykonałem w plastyku fi50mm. Pobór potężny przez 24 godziny. Po dwóch latach zaczynają się problemy z wodą. Ekomech wyczyściła głowice, dalej problem. Już mieli wymieniać złoże. Odkręcili głowice od instalacji puszczają wodę a tu woda „kapie”. Wezwali mnie, przecięliśmy rury w paru miejscach, a rurach był mały otwór 7mm reszta osad w formie błota ( nie kamienia) na ściankach. Wymieniłem odcinek pomiędzy hydroforem a odżelaziaczami. Po półtora roku ponownie. Po trzech latach pralnię kupił od hamerykanina jego kierownik. Wezwał mnie i uzgodniliśmy że wymienimy rury łączące odżelaziacz z hydroforem na 2” rury ocynkowane z zamontowanymi kołnierzami co kawałek aby łatwo było je demontować i przepchnąć. Facet prowadził ta pralnię przez cztery lata i nie uwierzysz nigdy nie trzeba było przepychać rur. I gdzie tu twoja teoria o gładkich rurach? Ja widział bym w tym „elektromagnetyzm”. Co ty na to? Ja po tym fakcie unikamlem długich połaczeń odżelaziacz z hydroforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szynaj 12.04.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Zmieniam trochę temat. A co sądzicie o takim złożu:podsypka kwarcowa, Defeman, Klarsanit, Pyrolox Ma to usunąć żelazo 2,6 i mangan 0.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.04.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Zmieniam trochę temat. A co sądzicie o takim złożu: podsypka kwarcowa, Defeman, Klarsanit, Pyrolox Ma to usunąć żelazo 2,6 i mangan 0.2 Ja tam nie rozumiem po co tak kombinowac z 3 roznymi zlozami. pH 7,5, to tego zelaza sie czymkolwiek pozbedziesz, nawet zwyklym piaskiem. Nie wiem co ma na celu taka mieszanka. Magazyn z resztek czyszcza? Niech mnie ktos poprawi. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 12.04.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Marcin co do konsystencji to bloto ale samym cisnieniem wody tego nie usuniesz. Probowalismy takze puszcajac wode i powietrze ale tez nie dali rady. Rozwuazanuem bylo wzrudzenie mechaniczne i wyplukanie woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 12.04.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Sorki za niektore wyrazy napisane "nie po polsku" ale pisze na telefonie i troche mi wyrazy przekreca. Ach te ekrany dotykowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 12.04.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Niech mnie ktos poprawi.Nie licz na mnie:no:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 12.04.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) To ja podam Ci przykład który widziałem na własne oczy. W Ząbkach była pralnia która prała pościel dla hoteli. Właścicielem tej pralni był przybysz z za oceanu. Sara instalacja była wykonana w cynku. Firma Ekomech sprzedała mu dwa odżelaziacze na 16” zbiornikach ja to miałem podłączyć. Chciałem to wykonać w stali jednak właściciel kazał całość wyciąć i wykonać w zgrzewanym plastyku. Orurowanie wykonałem w plastyku fi50mm. Pobór potężny przez 24 godziny. Po dwóch latach zaczynają się problemy z wodą. Ekomech wyczyściła głowice, dalej problem. Już mieli wymieniać złoże. Odkręcili głowice od instalacji puszczają wodę a tu woda „kapie”. Wezwali mnie, przecięliśmy rury w paru miejscach, a rurach był mały otwór 7mm reszta osad w formie błota ( nie kamienia) na ściankach. Wymieniłem odcinek pomiędzy hydroforem a odżelaziaczami. Po półtora roku ponownie. Po trzech latach pralnię kupił od hamerykanina jego kierownik. Wezwał mnie i uzgodniliśmy że wymienimy rury łączące odżelaziacz z hydroforem na 2” rury ocynkowane z zamontowanymi kołnierzami co kawałek aby łatwo było je demontować i przepchnąć. Facet prowadził ta pralnię przez cztery lata i nie uwierzysz nigdy nie trzeba było przepychać rur. I gdzie tu twoja teoria o gładkich rurach? Ja widział bym w tym „elektromagnetyzm”. Co ty na to? Ja po tym fakcie unikamlem długich połaczeń odżelaziacz z hydroforem.Nie mam prawa Ci nie wierzyć. Chociaż Twoje doświadczenie byłoby bardziej obiektywne, gdybyś rurę z tworzywa fi 50 wymienił na rurą stalową półtora cala (a nie dwa). Twój eksperyment daje trochę do myślenia, aczkolwiek nie jest do końca przekonywujący z powodu wpływu zmienych niezależnych (cokolwiek to znaczy8)). Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 12.04.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Sorki za niektore wyrazy napisane "nie po polsku" ale pisze na telefonie i troche mi wyrazy przekreca. Ach te ekrany dotykoweWyrzuć ten telefon! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimmy871 02.05.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Witam ponownie kolegów! Po przeczytaniu wielu stron waszych wypowiedzi zdecydowałem się na złoże CR (70 litrów) ze sterownikiem Autotrol. Woda jest cacy i bardzo się cieszę że zdecydowałem się na ten filtr. Przed filtrem zamocowany jest filtr mechaniczny cintropur NW25 o wydajności ok 3 m3/h. Rzecz w tym że jak się okazuje musze je zmieniać co tydzień! Mimo częstego płukania filtr musze zmienić nie mniej jak co 10 dni bo zwyczajnie ciśnienie staje się nieznośne Żelaza nie mam aż tak dużo bo jedyne 1.2 mg stąd moje zdziwnie częstą zmianą wkładów.. Czy może doradzi ktoś co mogę zrobić by zmniejszyć częstotliwość wymiany wkładów? A może ma ktoś namiar na zamienniki wkładów? Aktualnie 3 wkłady potrzebuje miesięcznie a filtr obsługuje dopiero jeden dom, niebawem obsługiwać będzie dwa domy. Aktualne zużycie wody to 1m3/dobe. Będe wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.05.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Witam ponownie kolegów! Po przeczytaniu wielu stron waszych wypowiedzi zdecydowałem się na złoże CR (70 litrów) ze sterownikiem Autotrol. Woda jest cacy i bardzo się cieszę że zdecydowałem się na ten filtr. Przed filtrem zamocowany jest filtr mechaniczny cintropur NW25 o wydajności ok 3 m3/h. Rzecz w tym że jak się okazuje musze je zmieniać co tydzień! Mimo częstego płukania filtr musze zmienić nie mniej jak co 10 dni bo zwyczajnie ciśnienie staje się nieznośne Żelaza nie mam aż tak dużo bo jedyne 1.2 mg stąd moje zdziwnie częstą zmianą wkładów.. Czy może doradzi ktoś co mogę zrobić by zmniejszyć częstotliwość wymiany wkładów? A może ma ktoś namiar na zamienniki wkładów? Aktualnie 3 wkłady potrzebuje miesięcznie a filtr obsługuje dopiero jeden dom, niebawem obsługiwać będzie dwa domy. Aktualne zużycie wody to 1m3/dobe. Będe wdzięczny za pomoc No to chyba nie przeczytales ze zrozumieniem tych wszystkich stron wypowiedzi. Jesli przepuscisz wode przez otwarty hydrofor (a Ty o ile pamietam taki masz), to zelazo sie utleni i przejdzie w wersje nierozpuszczalna, ktora wlasnie taki filtr mechaniczny wylapie. Klasyczny odzelaziacz to piasek ktory nie robi wiele wiecej niz filtr mechaniczny. Typowo, w takim ukladzie, filtr mechaniczny powinien byc przed hydroforem, zeby przechodzila przez niego nienapowietrzona jeszcze woda i nie odkladalo sie w nadmiarze juz utlenione zelazo. Uniknac w Twoim przypadku sie tego nie da. W obcnym ukladzie to filtr mechaniczny robi za odzelaziacz. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimmy871 03.05.2013 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 (edytowane) Montaż filtra przed hydro jest raczej nie możliwy z racji bardzo małej przestrzeni po między ścianą a zbiornikiem A z drugiej strony.. Aktualnie mam załozony wkład 25 mikronów, czy jeśli założył bym wkład o większej przepuszczalności nawet typowy z siatki nierdzewnej czy on by nie wystarczył na zatrzymanie zabrudzeń mechanicznych a jednocześnie przepuszczał by mętność która zakleja mój filtr? Edytowane 3 Maja 2013 przez jimmy871 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.05.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Montaż filtra przed hydro jest raczej nie możliwy z racji bardzo małej przestrzeni po między ścianą a zbiornikiem A z drugiej strony.. Aktualnie mam załozony wkład 25 mikronów, czy jeśli założył bym wkład o większej przepuszczalności nawet typowy z siatki nierdzewnej czy on by nie wystarczył na zatrzymanie zabrudzeń mechanicznych a jednocześnie przepuszczał by mętność która zakleja mój filtr? Nie umiem Ci odpowiedziec czy grubszy filtr nie bedzie sie zatykal, wzglednie po jakim czasie sie zatka. To akurat mozesz sam latwo spradzic wkladajac tam taki wklad. Akurat utlenione zelazo jest takie maziste i lepkie. W duzym stezeniu potrafi rury zarastac wrecz. Wiec na cuda bym nie liczyl. Pewnie sie zatka. Zakladasz ze masz zanieczyszczenia mechaniczne. Jesli instalacja nie jest zrobiona z jakichs rdzewiejacych starych rur, a studnia nie podaje jakichs ogromnych ilosci piasku, to wywalenie tego filtra nie spowoduje automatycznie smierci glowicy na filtrze po pol roku. Ja wogole nie mam filtra wstepnego i jakos wszystko dziala juz 3.5 roku. O ile dobrze pamietam masz jakies bardzo duuze zuzycie wody z tej studni na potrzeby rolnicze, wiec piasku studnia nie podaje bo juz sie zdazyla "przeplukac". marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimmy871 03.05.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Zgadza się że zuzycie wody mamy dość duże trudno je oszacować ale może to być 5-10m3 na dobe. Sam hydrofor napewno wydaje pewne ilości zanieczyszczenia gdyż jest stalowy i zapewne koroduje.. Najpierw spróbował bym założenia filtra o większym przepływie a w razie gdy nie wiele to polepszy zwyczajnie go wyciągne na stałe Zastanawiam się tylko co grozi głowicy od ewentualnych zanieczyszczeń?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.05.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Zastanawiam się tylko co grozi głowicy od ewentualnych zanieczyszczeń??Teoretycznie ostre zanieczyszczenia moga szorowac i powolnie niszczyc plastik z ktorej jest zrobiona glowica. Moga sie zbierac w jednym miejscu i ja po jakims czasie zablokowac. Ale jesli raz do roku ktos do glowicy zajrzy i ewentualnie wyczysci to pewnie nie ma o co sie martwic. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts