free_shop 14.05.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) Ludzki organizm filtruje ogromne ilości płynów... a piwo świetnie nadaje się do regeneracji takiego filtra Tylko etapy regeneracji muszą być trochę zmienione (Qbek jesteś podobno w tym najlepszy). Proponuję najpierw "fill", potem "brine", znów "fill" itd. Na końcu może być ew. "backwash":sick:. Edytowane 14 Maja 2013 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.05.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Żeby tyle etapów w czasie jednej regeneracji zmieścić to trzeba mieć odpowiednią "głowicę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
audiquattro 15.05.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Masz niezłe pH, żelaza wcale tak dużo nie ma - jeśli pompa da radę (nie znamy ciśnienia, wydajność teoretycznie powinna spokojnie wystarczyć) to postaw odżelaziacz na Pyroloxie/G1/itd. Jeśli chcesz zmiękczać wodę (która, aż tak strasznie twarda nie jest) to postaw standardowy zmiękczacz w kabinecie. pompa to NOCCHI MCX 200/65 bodajze Rodzaj cieczy: woda czysta, bez zanieczyszczeń stałych lub powodujących ścieranie wewnętrznych części urządzenia. Maksymalna dopuszczalna temperatura cieczy do 50 st.C. Maksymalna wysokość zasysania 6m z zaworem stopowym. Maksymalne ciśnienie robocze 7 bar. Dane techniczne: Typ: MCX 200/65 M lub T - Zasilanie: 230V lub 400V - Moc nominalna: 1,4KW - Moc pobierana: 2,0KW - H max.- 62 m, - Q max.- 200 l/min - Waga 18 kg, - Przyłącza 1"1/4 x 1"1/4 Głowic BNT ci nie polecam - lepiej dopłać kilka groszy do Clacka. róznica BNT - CLACK to 500 PLN wiec nie jest to tak pare groszy... czy BNT się psują, zna ktoś takie przypadki ? Jeśli masz siarkowodór to odpuść sobie wszelkie mixy (CR, ecomix, itp). Greensandu nie potrzebujesz - po co ci regeneracja nadmanganianem przy takiej dobrej wodzie? jest zapach siarkowodoru - tak w uwagach napisał Sanepid dla mnie jest to bardziej zapach zelaza nie wiem po co regeneracja nadmanganianem - nie znam sie ale mam jeszcze 10 krottnie przekroczony mangan - na to nie podałeś rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.05.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 pompa to NOCCHI MCX 200/65 bodajze Powinna dać radę wypłukać solidny domowy odżelaziacz... róznica BNT - CLACK to 500 PLN wiec nie jest to tak pare groszy... czy BNT się psują, zna ktoś takie przypadki ? Różnica w cenniku Alamo to ~60 USD. Tylko, że głowica BNT daje 1,6 m3/h Backwashu, a Clack 6,1 m3/h - a to już znacząco wpływa na rozmiar filtra jaki ta głowica może obsłużyć. Moim zdaniem warto dopłacić... jest zapach siarkowodoru - tak w uwagach napisał Sanepid dla mnie jest to bardziej zapach zelaza Nie dowiesz się bez testów - albo drogo zapłacisz za szczegółowe badania, albo postawisz filtr i się przekonasz na żywo... Moim zdaniem nie warto tyle ryzykować. nie wiem po co regeneracja nadmanganianem - nie znam sie Greensand regeneruje się nadmanganianem potasu. Jest to dobre rozwiązanie na trudne wody, z wysoką utlenialnością, niskim pH, itd. Wadą są dodatkowe koszty utrzymania, takie rozwiązanie odpada też przy oczyszczalni biologicznej, i po co trzymać w domu taką chemię? W twoim przypadku nie ma takiej potrzeby. ale mam jeszcze 10 krotnie przekroczony mangan - na to nie podałeś rozwiązania ? Żelazo i mangan (i siarkowodór) są usuwane przez to samo złoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_B 20.05.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) Przesyłam obiecane informacje potrzebne do doboru odżelaziacza: 1) pomiar twardości wody: 12,5 stopni niemieckich 2) pompa głębinowa 1-fazowa IBO, typ: SCM2/18. Poniżej zamieszczam wykres wydajności od wysokości podnoszenia. Wydajność jest kiepska, bo pompa wisi na głębokości 48 m. Ciśnienie zadane w instalacji to kolejne 3 bary. Z wykresu odczytuję, że przy 80m wydajność teoretyczna to ok. 25l/min. Rafał Edytowane 20 Maja 2013 przez Rafal_B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 21.05.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Witajcie Panowie Proszę o poradę w kwestii tych wyników wody - studnia rodziców.: Barwa - 10Mętność 1,5pH - 7,4Przewodność - 486Żelazo - 145Mangan - 471Twardość - 363 Reszta w normie, ale niestety - 2 jednostki bakterii Coli. Co na to poradzimy? Praktycznie oprócz bakterii, jest do usunięcia tylko mangan. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szynaj 21.05.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Witam,Co sądzicie o różnicy pomiędzy inżektorami plastikowymi a mosiężnymi poza cena oczywiście, czy jest zauważalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.05.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Przesyłam obiecane informacje potrzebne do doboru odżelaziacza: 1) pomiar twardości wody: 12,5 stopni niemieckich Woda nie jest jakoś strasznie twarda. Biorąc pod uwagę, że żelaza masz mało to możesz rozważyć filtr na CR200 lub czymś podobnym (np.Ecomix) - plusem będzie niższe zapotrzebowanie na wodę do płukania, a minusem to, że wodę najpierw zmiękczysz do zera a dopiero po tym usuniesz żelazo i mangan. 2) pompa głębinowa 1-fazowa IBO, typ: SCM2/18. ... wydajność teoretyczna to ok. 25l/min. Przy takiej wydajności wystarczy na odkręcenie jednego kranu... Do płukania filtra będzie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.05.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Witajcie Panowie Proszę o poradę w kwestii tych wyników wody - studnia rodziców.: Barwa - 10 Mętność 1,5 pH - 7,4 Przewodność - 486 Żelazo - 145 Mangan - 471 Twardość - 363 Reszta w normie, ale niestety - 2 jednostki bakterii Coli. Co na to poradzimy? Praktycznie oprócz bakterii, jest do usunięcia tylko mangan. Pozdr Pewnie jakiś niewielki (nie wiemy nic o pompie i żądanej wydajności) odżelaziacz by wystarczył. A bakterie załatwić podchlorynem i powtórzyć badanie. Jeśli się znów pojawią to lampa UV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 21.05.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Pompa 0,9 kW. Wydajność wystarczy do 2-3 m3. Pompa ma wydajność do 5 m3. Proponujesz Greensanda? Rodzice nie mają jeszcze zbiornika, więc możemy wstawić cokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.05.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Pompa 0,9 kW. Wydajność wystarczy do 2-3 m3. Pompa ma wydajność do 5 m3. Proponujesz Greensanda? Rodzice nie mają jeszcze zbiornika, więc możemy wstawić cokolwiek. Do manganu raczej napowietrzenie niewiele pomoże, ale też nie zaszkodzi - wstaw taki jaki Ci pasuje z innych względów (rozmiar, cena, itd) Zakładając, że pompa da na płukanie ok 2,5 m3/h, to myślę że Pyrolox w zbiorniku 10x54 wystarczy. Greensand też da radę tylko po co wprowadzać nadmanganian do regeneracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 21.05.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Czy złoże Pyrolox jest oferowane w zestawach z głowicami automatycznymi? Czy można to płukać tylko ręcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.05.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Czy złoże Pyrolox jest oferowane w zestawach z głowicami automatycznymi? Czy można to płukać tylko ręcznie? To czy cos jest plukane automatycznie czy recznie to kwestia napedu dla jakiegos tam zaworu. Czy zawor jest na prund, czy na sile miesni. Zloze i rodzaj glowicy to sa niezalezne rzeczy. Jesli jakas firma nie oferuje danej kombinacji tzn nie chce lub nie umie. Bo nie zawsze sie da. Np, niektore glowice niektorych marek maja za maly przeplyw zeby wyplukac ciezki zloze (takie jak wlasnie pyrolox). Ale generalnie po za upodobaniem, czy preferencja fimy przeciwskazan nie ma zeby zrobic to automarycznie. Pyrolox jest ,mniej popularny niz inne zloza. Bo drozszy, bo ciezki (trzaeba duzej pompy), bo wymaga napowietrenia czyli zbiornika ocynkowanego a niektorzy wola "estetyczny" zbiornik z workiem. Moze wiec dlatego nie trafiles na pyrolox z glowica automatyczna. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szynaj 23.05.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Witajcie,Wrzucam ponownie, bo mam problem z inżektorem/aspiratorem. Mam zamontowany plastikowy i trudno jest mi ustawić przepływ tak aby ilość powietrza w zbiorniku była mniej więcej stała. Czy jest to kwestia konkretnego egzemplarza? Czy różnica pomiędzy inżektorami plastikowymi a mosiężnymi poza ceną oczywiście, jest zauważalna? Bo może gdy zainstaluję mosiężny będzie wszystko ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.05.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Witajcie, Wrzucam ponownie, bo mam problem z inżektorem/aspiratorem. Mam zamontowany plastikowy i trudno jest mi ustawić przepływ tak aby ilość powietrza w zbiorniku była mniej więcej stała. Czy jest to kwestia konkretnego egzemplarza? Czy różnica pomiędzy inżektorami plastikowymi a mosiężnymi poza ceną oczywiście, jest zauważalna? Bo może gdy zainstaluję mosiężny będzie wszystko ok? Co znaczy ze ilosc powietrza w zabiorniku nie jest stala. Jest go za malo czy za duzo? Czy wahania sa jakies wielkiie? Z samej idei aspirator dodaje powietrza, (czyli ilosc w zbiorniku rosnie), ale poprzez odpowietrznik czasem sobie ucieka. Wiec ilosc w zbiorniku sie bedzie wahac, ale nie powinny to byc jakies drastyczne zmiany. Jak duze sa te zmiany zalezy od cisnienia Min/Max, wydajnosci pompy, oraz tego jak wysoko jest zamontowany odpowietrznik. Zawsze lepiej i bezpieczniej dodac wiecej powietrza niz mniej. Nadmiar zalatwi odpowietrznik. Niedoboru bedzie mial negatywny wplyw na uzdatnianie wody oraz czestosc zalaczenia pompy. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_B 23.05.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Woda nie jest jakoś strasznie twarda. Biorąc pod uwagę, że żelaza masz mało to możesz rozważyć filtr na CR200 lub czymś podobnym (np.Ecomix) - plusem będzie niższe zapotrzebowanie na wodę do płukania, a minusem to, że wodę najpierw zmiękczysz do zera a dopiero po tym usuniesz żelazo i mangan. Wolałbym 2 osobne urządzenia: odżelaziacz i zmiękczacz. Na jakim złożu wybrać odżelaziacz, żeby nie usuwał mi twardości wody? Jaką firmę proponujecie? Przy takiej wydajności wystarczy na odkręcenie jednego kranu... Do płukania filtra będzie za mało. Tak przypuszczałem, że będę musiał wymienić pompę.. Jaką wydajność dobrać żeby nie było problemu z płukaniem filtra? Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.05.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Żaden odżelaziacz nie usuwa twardości... Są złoża typu CR/Ecomix, ale one są bardziej zmiękczaczami z dodatkiem odżelaziania niż odwrotnie. Jeśli weźmiesz standardowy (powiedzmy 10x54) odżelaziacz na ciężkim złożu (G1/Pyrolox/itp) to na płukanie będziesz potrzebował przepływu ok 2,7 m3/h. Czyli dobrze by było żeby pompa dawała przynajmniej tyle wliczając wszystkie opory i głębokość studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.05.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Wolałbym 2 osobne urządzenia: odżelaziacz i zmiękczacz. Na jakim złożu wybrać odżelaziacz, żeby nie usuwał mi twardości wody? Na zlozu odzelaziajacym. Przy tej ilosci zelaza to nawet z piaskiem pewnie bedzie dobrze po napowietrzeniu. Twardosc usuna wszelakie zloza jonowymienne. Zloza odzelaziajace to greensand, Birm, Pyrolox, Piasek. Greensand regenerowany chemia wiec bez sensu. Pyrolox dobry ale ciezki. Birm stosunkowo lekki, wiec latwy do wyplukania, tani, popularny. Pewnie w zbiorniku 10". Jak duze zapotrzebowanie w wode to 13", choc to przesada pewnie. Jaką firmę proponujecie?Rzecz drugorzedna. Kazda firma Ci moze sprzedaz dobra glowice z dobra butla tylko musisz sie dowiedziec co jest dobre. Tak przypuszczałem, że będę musiał wymienić pompę.. Jaką wydajność dobrać żeby nie było problemu z płukaniem filtra? RafałTo zalezy od wielkosci filtra oraz wymagan zloza. Sa lezejsze i ciezsze zloza. Jak Ci firma dobierze zestaw filtrow to Ci powie ile trzeba wody do plukania Wtedy bedziesz widzial co kupic. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.05.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Jeśli weźmiesz standardowy (powiedzmy 10x54) odżelaziacz na ciężkim złożu (G1/Pyrolox/itp) to na płukanie będziesz potrzebował przepływu ok 2,7 m3/h. Czyli dobrze by było żeby pompa dawała przynajmniej tyle wliczając wszystkie opory i głębokość studni.Oraz przede wszystkim biorac pod uwage aspirator jesli bedzie montowany, bo potrafi zjesc sporo (30%?) z wydajnosci pompy. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.05.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Napowietrzenie nie zaszkodzi, ale przy takim poziomie żelaza (i wysokim pH) myślę, że też niewiele może pomóc w procesie odżelaziania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts