Jastrząb 23.05.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Tu cię boli, głodnemu chleb na mysli.Glodny glodnemu wypomni. Po za tym, nie ja zaczalem. Na temat prosze. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 24.05.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Co do napowietrzanie wody w wodociągach to obaj Panowie macie rację w przypadku areatora powietrze dozowane jest proporcjonalnie do ilości produkowanej wody bez pomiaru tlenu bo nadmiar powietrza usuwany jest odpowietrznikami na areatorze i filtrach. Z kolei Hytryulik pisze o innym systemie pompowania gdzie pompa głębinowa tłoczy wodę na zbiornik otwarty tzw zbiornik reakcji a dopiero tak napowietrzona woda pompami pośrednimi tłoczona jest przez filtry (gdzie także stosuje się areator). Zbiorniki reakcji bardzo często stosuje się przy dużych zawartościach żelaza i manganu a także jonu amonowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.05.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Co do napowietrzanie wody w wodociągach to obaj Panowie macie rację w przypadku areatora powietrze dozowane jest proporcjonalnie do ilości produkowanej wody bez pomiaru tlenu bo nadmiar powietrza usuwany jest odpowietrznikami na areatorze i filtrach. Z kolei Hytryulik pisze o innym systemie pompowania gdzie pompa głębinowa tłoczy wodę na zbiornik otwarty tzw zbiornik reakcji a dopiero tak napowietrzona woda pompami pośrednimi tłoczona jest przez filtry (gdzie także stosuje się areator). Zbiorniki reakcji bardzo często stosuje się przy dużych zawartościach żelaza i manganu a także jonu amonowego. Podejrzewam ze sposob pompowania i napowietrzania i przetrzymywania wody jest dopierany zaleznie od wydajnosci pomp + zapotrzebowania na wode w przeciagu doby, ilosci zelaza i pewnie mnostwa innych rzeczy. Przetrzymanie wody w zbiorniku otwartym (reakcyjnym jak go nazwales) sluzy przedewszystkim do czesciowego utlenienia zelaza, ot trywialnie po to zeby filtry mogly byc nizsze, oraz z racji na nierowna produkcje i odbior wody w czasie doby, Sam napowietrzanie jak zgaduje jest realizowane i tak poprzez areatory badz otwarte napowietrzanie (choc to pewnie coraz rzadziej). Ale tu nie o to chodzi. Choci o to, ze Hytryulik wbil sobie do lepetyny ze jest tylko jedyna sluszna, dzialajaca metoda. Zbiornik 300L, plastikowy aspirator poskrecany na ocynku i najlpiej filtr zasypany dolomitem z ekomechu. Reszta to niedzialajaca komerach wciskana klientom zeby zedrzec z nich kase, Nie przyjmuje do wiadomosci, ze przy bardzo malej zawartosci Fe moze sie wogole udac bez napowietrzania (moze, nie musi!). Ze mozna zrobic napowietrzanie bez przetrzymywania z hydroforze i tez bedzie dzialac. Ja w zbiorniku mam 200L wody. Jak sie zacznie towarzystwo wieczorem myc jedno po drugim, to te 200L w mig sie konczy i na filtry idzie woda wlasciwie nie przetrzymana w zbiorniku. Itd, itp. Zgadzam sie ze w warunkach domowych najpewniejsza i najszybsza jest metoda z napowietrzeniem, przetrzymaniem. Ale nie jest to jedyna metoda i nie jedyna ktora zadziala. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 24.05.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Zgadza się że przy małych zawartościach żelaza może układ pracować bez napowietrzania nie mniej ja osobiście popieram zasadę montażu hydroforu z napowietrzaniem nie jest to drogi układ a daje 100% pewność działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.05.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Zgadza się że przy małych zawartościach żelaza może układ pracować bez napowietrzania nie mniej ja osobiście popieram zasadę montażu hydroforu z napowietrzaniem nie jest to drogi układ a daje 100% pewność działania. Tez sie zgadzam. Tylko my tu np rozmawiamy o przypadku ze czlowiek ma juz hydrofor z workiem, i/lub ciut za slaba pompe pod aspirator i jakies marne 0,5mg Fe (czyli praktycznie stara norme). Latwiej jest sprawdzic czy moze sie uda bez kupowania nowego zbiornika, nowej pompy (czytaj najmarniej 2000PLN), niz kategoryczne twierdzenia ze to sie NIE MOZE udac. Czlowiek nowy zbiornik zawsze zdarzy kupic. Jak ktos stoi przed decyzja taki czy taki hydrofor, sam zawsze pisze ze najpierw badanie wody, jakies wstepne chocby oszacowanie potrzeb filtracyjnych i na tej podstawie dobor hydroforu i jakis bezpieczny dobor pompy. Jak ktos chce kupic na malo problematyczna wode greensand (bo ma juz hydrofor z workiem), to sam przekonuje zeby kupil jakie zwykle zloze i ... wymienil hydrofor. Ale dlatego ze w 3 lata wyda tyle na nadmanganian, ze na nowy hydrofor starczy. Rozsadek, myslenie, liczenie: TAK. Klapki na oczach (zasypane piaskiem zdecydowanie NIE. pozdrawiam, marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 24.05.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 No i poleciała gołębica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
George29 25.05.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Szanowni Państwo,jestem zainteresowany instalacją urządzenia do uzdatnienia wody studziennej w domu jednorodzinnym. Przeczytałem praktycznie cały wątek i mam już jakieś pojęcie o całym procesie oczyszczania wody. Niemniej uważam, że konkretna wypowiedź fachowców i znawców byłaby najlepszym rozwiązaniem.Poniżej podaję znane mi parametry techniczne instalacji w domu oraz parametry wody.Studnia głębinowa ok. 30 m. Pompa głębinowa OMNIGENA 3T32, wydajność 3m3/h. Instalacja wod-kan wykonana z plastiku, wyposażona w hydrofor emaliowany z przeponą poj. 300L. Przyłącze 1”. Za hydroforem filtr mechaniczny 10” z wkładem sznurkowym 10 mikronów (zakleja się po miesiącu). Zbiornik na nieczystości betonowy szczelny, poj. 6m3. Ilość domowników – 3 osoby. Parametry wody wykonane w maju 2013 r.WSKAŹNIK JEDNOSTKA NORMA WYNIKbarwa - akceptowalna akceptowalna zapach - akceptowalny nieakceptowalny twardość ogólna mg/l CaCO3 500 240 (13,4 dh) przewodność µS/cm 2500 477 odczyn pH - 6,5-9,5 7,58 mangan (Mn) µg/l 50 128,2 żelazo (Fe) µg/l 200 1012,5 azotany (N-NO3) mg/l 50 <0,50 azotyny (N-NO2) mg/l 0,5 <0,003 jon amonowy (N-NH4+) mg/l 0,50 <0,05 Index z KMnO4 mg/l O2 5,0 0,51 Wapń mg/l CaCO3 85,8 Magnez mg/l CaCO3 125 6,3 Ogólna liczba mikroorganizmów w temp. 22*C po 72h jtk w 1 ml 100 >300 Bakterie Coli, Enterokoki, Escherischia jtk w 100 ml 0 0 Woda w momencie poboru jest klarowna i przezroczysta, żółknie dopiero w skutek kontaktu z powietrzem, Zapach w wodzie posiada nutę siarkowodoru, nie mocną, ale wyczuwalną, szybko ulatującą. Proszę kolegów i koleżanki o pomoc, bo lokalne firmy proponujące mi różne rozwiązania raczej nie mają pojęcia o uzdatnianiu wody a jedynie o handlu.Dziękuję,Adrian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szynaj 27.05.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Co znaczy ze ilosc powietrza w zabiorniku nie jest stala. Jest go za malo czy za duzo? Czy wahania sa jakies wielkiie? Z samej idei aspirator dodaje powietrza, (czyli ilosc w zbiorniku rosnie), ale poprzez odpowietrznik czasem sobie ucieka. Wiec ilosc w zbiorniku sie bedzie wahac, ale nie powinny to byc jakies drastyczne zmiany. Jak duze sa te zmiany zalezy od cisnienia Min/Max, wydajnosci pompy, oraz tego jak wysoko jest zamontowany odpowietrznik. Zawsze lepiej i bezpieczniej dodac wiecej powietrza niz mniej. Nadmiar zalatwi odpowietrznik. Niedoboru bedzie mial negatywny wplyw na uzdatnianie wody oraz czestosc zalaczenia pompy. marcin Oznacza to, że przy zbiorniku 150l, w którym nie ma odpowietrznika i napełnianym od góry, ilość powietrza dosyć szybko spada. Nie wiem ile powietrza absorbuje proces utleniania. Zmniejszenie poduszki powietrza jest to w moim przypadku mniej więcej jest to około 35 l powietrza / tydzień ( z 75 l do 40l ) przy żelazie 2,5 mg/l. To zużycie nie zmniejsza się jedynie przy przepuszczaniu całej wody przez aerator co pewnie obciąża pompę . Piszę mniej więcej bo patrzę na wodowskaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.05.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Szanowni Państwo, jestem zainteresowany instalacją urządzenia do uzdatnienia wody studziennej w domu jednorodzinnym. Przeczytałem praktycznie cały wątek i mam już jakieś pojęcie o całym procesie oczyszczania wody. Niemniej uważam, że konkretna wypowiedź fachowców i znawców byłaby najlepszym rozwiązaniem. Poniżej podaję znane mi parametry techniczne instalacji w domu oraz parametry wody. Studnia głębinowa ok. 30 m. Pompa głębinowa OMNIGENA 3T32, wydajność 3m3/h. Instalacja wod-kan wykonana z plastiku, wyposażona w hydrofor emaliowany z przeponą poj. 300L. Przyłącze 1”. Za hydroforem filtr mechaniczny 10” z wkładem sznurkowym 10 mikronów (zakleja się po miesiącu). Zbiornik na nieczystości betonowy szczelny, poj. 6m3. Ilość domowników – 3 osoby. Parametry wody wykonane w maju 2013 r. WSKAŹNIK JEDNOSTKA NORMA WYNIK barwa - akceptowalna akceptowalna zapach - akceptowalny nieakceptowalny twardość ogólna mg/l CaCO3 500 240 (13,4 dh) przewodność µS/cm 2500 477 odczyn pH - 6,5-9,5 7,58 mangan (Mn) µg/l 50 128,2 żelazo (Fe) µg/l 200 1012,5 azotany (N-NO3) mg/l 50 <0,50 azotyny (N-NO2) mg/l 0,5 <0,003 jon amonowy (N-NH4+) mg/l 0,50 <0,05 Index z KMnO4 mg/l O2 5,0 0,51 Wapń mg/l CaCO3 85,8 Magnez mg/l CaCO3 125 6,3 Ogólna liczba mikroorganizmów w temp. 22*C po 72h jtk w 1 ml 100 >300 Bakterie Coli, Enterokoki, Escherischia jtk w 100 ml 0 0 Woda w momencie poboru jest klarowna i przezroczysta, żółknie dopiero w skutek kontaktu z powietrzem, Zapach w wodzie posiada nutę siarkowodoru, nie mocną, ale wyczuwalną, szybko ulatującą. Proszę kolegów i koleżanki o pomoc, bo lokalne firmy proponujące mi różne rozwiązania raczej nie mają pojęcia o uzdatnianiu wody a jedynie o handlu. Dziękuję, Adrian Na początek zrób dezynfekcję studni i instalacji - i powtórz badania biologiczne. Jeśli w okolicy masz jakieś prawdopodobne źródło zanieczyszczeń to dałbym lampę UV. Z fizykochemicznych wynika podwyższone żelazo i mangan, czyli standard. Masz dobre pH, więc nie powinno być problemu. Pewnie najszybciej byłoby zmienić hydrofor, zrobić napowietrzanie i filtrację na złożu. Moim zdaniem możesz próbować to zrobić bez napowietrzania na porządnym złożu katalitycznym (dodatkowo, dla pewności możesz co jakiś czas (np. przy przeglądzie) zregenerować je nadmanganianem lub podchlorynem). Nie wiem czy chcesz też zmiękczać wodę? Jeśli tak to postawiłbym oddzielny zmiękczacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 27.05.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Oznacza to, że przy zbiorniku 150l, w którym nie ma odpowietrznika i napełnianym od góry, ilość powietrza dosyć szybko spada. Nie wiem ile powietrza absorbuje proces utleniania. Zmniejszenie poduszki powietrza jest to w moim przypadku mniej więcej jest to około 35 l powietrza / tydzień ( z 75 l do 40l ) przy żelazie 2,5 mg/l. To zużycie nie zmniejsza się jedynie przy przepuszczaniu całej wody przez aerator co pewnie obciąża pompę . Piszę mniej więcej bo patrzę na wodowskaz. Aspirator musisz ustawić tak że przez cały cykl pracy pompy będzie ssał powietrze i wówczas jeżeli ubywa Ci poduszka powietrzna to znaczy że musisz ścignąć hydraulika aby poprawił swoją robotę, albo jej się nauczył. W tym widzę problem. Pompa jest po to aby pracowała pod ciśnieniem na tłoczeniu i to jej tak szybo nie niszczy, więcej szkody przyniesie Ci brak powietrza w hydroforze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 27.05.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Moim zdaniem możesz próbować to zrobić bez napowietrzania na porządnym złożu katalitycznym (dodatkowo, dla pewności możesz co jakiś czas (np. przy przeglądzie) zregenerować je nadmanganianem lub podchlorynem). . I zapach siarkowodoru też usuniesz nie napowietrzając wody na złożu katalitycznym? Rewelacja. Ciekawe te twoje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.05.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Oznacza to, że przy zbiorniku 150l, w którym nie ma odpowietrznika i napełnianym od góry, ilość powietrza dosyć szybko spada. Nie wiem ile powietrza absorbuje proces utleniania. Zmniejszenie poduszki powietrza jest to w moim przypadku mniej więcej jest to około 35 l powietrza / tydzień ( z 75 l do 40l ) przy żelazie 2,5 mg/l. To zużycie nie zmniejsza się jedynie przy przepuszczaniu całej wody przez aerator co pewnie obciąża pompę . Piszę mniej więcej bo patrzę na wodowskaz. Nie umiem Ci powiedziec jaki szybko sie zazwyczaj rozpuszcza powietrze w wodzie, ale z mojego doswiadczenia dosyc szybko i opisana sytuacja nie wydaje mi sie jakas nadzwyczajna. Ilosc powietrza ktroa dostarczasz jest wielokrotnie wieksza niz zostanie zuzyta na utlenienie zelaza. Po za tym tlen to tylko 21%, azot sie na utlenienie Fe nie zuzywa. Jesli masz zasilenie hydroforu of gory upewnij sie ze zaden gwint Ci powietrza nie popuszcza (test z mydlinami zrob). marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.05.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 I zapach siarkowodoru też usuniesz nie napowietrzając wody na złożu katalitycznym? Dokładnie tak Złoża katalityczne usuwają też siarkowodór (chociaż pewnie według ciebie piasek i tak byłby lepszy...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 27.05.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Dokładnie tak Złoża katalityczne usuwają też siarkowodór (chociaż pewnie według ciebie piasek i tak byłby lepszy...) To umów się z tym George29 zamontuj mu te twoje cudo. Za trzy miesiące prześlij mi wyniki. Najwyższy czas zacząć ponosić koszty tych twoich rewelacji. ( parę głębszych za spartaczoną robotę). J te uśmieszki ci nie pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.05.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 To umów się z tym George29 zamontuj mu te twoje cudo. Nie umówię się z nim bo nie zajmuję się tym, chociaż za twoją namową zastanawiam się poważnie nad rozpoczęciem takiej działalności Najwyższy czas zacząć ponosić koszty tych twoich rewelacji. ( parę głębszych za spartaczoną robotę) Rozumiem, że mówisz z własnego doświadczenia? J te uśmieszki ci nie pomogą. A co ci przeszkadza uśmiech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.05.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Aspirator musisz ustawić tak że przez cały cykl pracy pompy będzie ssał powietrze i wówczas jeżeli ubywa Ci poduszka powietrzna to znaczy że musisz ścignąć hydraulika aby poprawił swoją robotę, albo jej się nauczył. W tym widzę problem. Pompa jest po to aby pracowała pod ciśnieniem na tłoczeniu i to jej tak szybo nie niszczy, więcej szkody przyniesie Ci brak powietrza w hydroforze. Hytry. Majac 20 lat doswiadczenia powinienes wiedziec, ze powietrza bedzie az nadto jesli bedzie zasysane przez polowe czasu pracy pompy. Zdecydowanie zbytczne jest takie ustawienie zeby powietrze bylo zasysane caly czas. Po drugie, pytajacy o tym wie, jesli przeczytasz jego posta, i zupelnie o co innego pyta. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 27.05.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 I poleciała Gołębica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 27.05.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Nie umówię się z nim bo nie zajmuję się tym, chociaż za twoją namową zastanawiam się poważnie nad rozpoczęciem takiej działalności QUOTE] Popieram,naiwyższy czas zacząć odpowiadać za to co się mówi QUOTE=qbek17;5985835] Rozumiem, że mówisz z własnego doświadczenia? QUOTE] Ja gruszak na wierzbie nigdy nie obiecywałem, więc nie musiałem się tego obawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.05.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 I poleciała Gołębica Ech a ja mialem taka naiwna nadzieje, ze moze dla odmiany jakies konkrety w temacie napiszesz :-/ Szczerze mowiac nie wiem po co Ty jakimis bzdetami watek zasmiecasz, skoro nie masz nic do powiedzenia. Jakas chora satysfakcje Ci to sprawia? pozdrawiam marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
George29 27.05.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Na początek zrób dezynfekcję studni i instalacji - i powtórz badania biologiczne. Jeśli w okolicy masz jakieś prawdopodobne źródło zanieczyszczeń to dałbym lampę UV. A to dlaczego? Ze względu na rzekome mikroorganizmy ponad normę? Cytując panią Dr Annę Chmiel: "- ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C. W wodzie do picia, po 72 h, nie może być więcej niż: 100 jtk/1ml (czyli 100 mikroorganizmów w 1 ml wody). Są to organizmy psychrofilne, giną poniżej temperatury 0°C i powyżej 30°C, najlepiej rozwijają się w temperaturze: 15°C. Zatem dla nas stosunkowo niegroźne, gdyż nie przeżyją w ludzkim ciele – będą miały za ciepło." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts