Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Pewnie proponują ci Ecomixa - mieszanka różnych jonitów i żwiru. Usuwanie żelaza i manganu nadal nie jest tu docelowym działaniem, a raczej efektem ubocznym, ale ma szansę działać. Na usunięcie siarkowodoru bym nie liczył. Do tego strasznie duży ten system ci proponują. Najbardziej to chyba podobne do CR - może jednak pomyśl o CR z domieszką KDFu?

Zauważam dwie zasadnicze różnie między EcomixA a CR100 - do odpłukania tego pierwszego złoża potrzeba mniej solanki oraz po drugie złoża można zastosować mniej oszczędzając na wielkości urządzenia, łatwiej też odpłukać mniejszą ilość złoża... Siarkowodór to najmniejszy problem - występuje naprawdę tylko okresowo i jest ledwo wyczuwalny... Po przejściu np. przez zwykły filtr sznurkowy nie jest wyczuwalny w ogóle...

Zauważam dwie zasadnicze różnie między EcomixA a CR100 - do odpłukania tego pierwszego złoża potrzeba mniej solanki oraz po drugie złoża można zastosować mniej oszczędzając na wielkości urządzenia, łatwiej też odpłukać mniejszą ilość złoża...

Dlatego też proponowałem ci CR200 który ma większą pojemność, a nie standardowy CR100. Zasadnicza różnica jest w sposobie działania tych złóż. Nie pamiętam teraz dokładnej dawki soli do regeneracji Ecomixa, może faktycznie wymaga mniej soli. Twoja decyzja - jak siarkowodór nie jest problemem to na te kilka lat zanim będziesz miał wodociąg wystarczy ci pewnie zwykły zmiękczacz.

Tutaj chyba są najbardziej zorientowane osoby:)

Jakich dokładnie badań wody potrzebuję mając własną studnię aby zrobić odbiór budynku?

Nie jestem pewien co będzie wymagane przez urzędników, ale myślę, że chodzi o stwierdzenie czy woda spełnia normy czy nie. Powinno wystarczyć podstawowe badanie fizykochemiczne i bakteriologiczne. Takie badanie możesz zrobić w sanepidzie, większości laboratoriów, w firmach uzdatniających wodę czy na uczelniach.

Nie jestem pewien co będzie wymagane przez urzędników, ale myślę, że chodzi o stwierdzenie czy woda spełnia normy czy nie. Powinno wystarczyć podstawowe badanie fizykochemiczne i bakteriologiczne. Takie badanie możesz zrobić w sanepidzie, większości laboratoriów, w firmach uzdatniających wodę czy na uczelniach.

Ja w swojej okolicy nigdy o takim wymaganiu nadzoru budowlanego nie slyszalem.

Jesli zas jakis nadzor ma takie wymaganie, to bym sie po prostu tego nadzoru zapytal jak, gdzie i jakie badania trzeba wykonac zeby byli zadowoleni.

Zeby nie bylo ze wydales 100PLN na badanie np. w firmie od uzdatniania, a nadzor bedzie chcial z pieczatka sanepidu.

marcin

Witam,

czy może mi ktoś podpowiedzieć jak optymalnie ustawić parametry pracy głowicy Clack WS1CI (upflow), złoże Purolite C100E - 40l,

woda do zmiękczenia posada następujące parametry:

- twardość 410 CaCO3/dm3;

- chlor wolny 0,22 mg/l;

- mangan 0,005 mg/l;

- żelazo <0,04 mg/l;

- amonowy jon <0,2 mg/l;

- ph 7,7

Witam,

czy może mi ktoś podpowiedzieć jak optymalnie ustawić parametry pracy głowicy Clack WS1CI (upflow), złoże Purolite C100E - 40l,

woda do zmiękczenia posada następujące parametry:

- twardość 410 CaCO3/dm3;

- chlor wolny 0,22 mg/l;

- mangan 0,005 mg/l;

- żelazo <0,04 mg/l;

- amonowy jon <0,2 mg/l;

- ph 7,7

W głowicy podajesz twardość i ona sobie sama policzy co ile się regenerować (powinno wyjść ok 5 m3), ~5 kg soli na regenerację (może być trochę mniej jeśli to upflow)...

Chcesz żeby wypisać ci wszystkie ustawienia po kolei czy chodzi ci o coś konkretnego?

Dlatego też proponowałem ci CR200 który ma większą pojemność, a nie standardowy CR100. Zasadnicza różnica jest w sposobie działania tych złóż. Nie pamiętam teraz dokładnej dawki soli do regeneracji Ecomixa, może faktycznie wymaga mniej soli. Twoja decyzja - jak siarkowodór nie jest problemem to na te kilka lat zanim będziesz miał wodociąg wystarczy ci pewnie zwykły zmiękczacz.

A co powiesz na urządzenia Flamingo? Znasz takowe? Jedna z firm mi zaproponowała takowe.

Jakich dokładnie badań wody potrzebuję mając własną studnię aby zrobić odbiór budynku?

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. nr 61, poz. 417) nie potrzebujesz żadnych badań do odbioru budynku.

Badania są wyłącznie dla Ciebie lub dla firmy sprzedającej filtry.

PS. dla ciekawskich (paragraf 3.1):

http://www.mpwik.com.pl/download/HK/Akty%20prawne/minister%20zdrowia.pdf

Edytowane przez free_shop

prosze o pomoc w doborze urzadzenia do pozbycia sie (glownie) manganu i zelaza.

pare zapytanych przeze mnie firm proponuje zloze crystal right 100 (40L) z clackiem jako glowica ale jakos nie jestem przekonany czy takie drogie urzadzenie jest potrzebne?

obecnie w uzyciu zbiornik przeponowy ktorego chcialbym nie zmieniac... rozwiazanie dla domu z 4 osobami :)

ph 7,4

twardosc 267 mg/L

zelazo 0.12 mg/L

mangam 0.453 mg/L

chlorki 57,2 mg/L

prosze o pomoc w doborze urzadzenia do pozbycia sie (glownie) manganu i zelaza.

pare zapytanych przeze mnie firm proponuje zloze crystal right 100 (40L) z clackiem jako glowica ale jakos nie jestem przekonany czy takie drogie urzadzenie jest potrzebne?

obecnie w uzyciu zbiornik przeponowy ktorego chcialbym nie zmieniac... rozwiazanie dla domu z 4 osobami :)

ph 7,4

twardosc 267 mg/L

zelazo 0.12 mg/L

mangam 0.453 mg/L

chlorki 57,2 mg/L

Przy tak niskich wartościach w zupełności wystarczy ci proponowany CR (i znów radziłbym jednak CR200) ale wodę będziesz miał zmiękczoną do zera.

Jeśli chcesz odżelaziacz to weź zbiornik 9x48 lub 10x54 i złoże Pyrolox/G1/Defeman - wszystko sobie poradzi. Pytanie tylko czy pompa da wystarczająco dużo wody?

Witam,

Proszę o poradę co jest mi niezbędne, aby poprawić jakość wody.

Aktualnie posiadam (kolejno): studnia głębinowa z pompą, hydrofor bezprzeponowy (srebrny), filtr wstępny big blue 20" z wkładem piankowym 20 mikronów oraz zmiękczacz (nie potrafię określić jaki dokładnie).

Parametry wody:

Żelazo = 0,4mg/l

Mangan = 1,1mg/l

Twardość wody = 21Hd

pH = 7,6

Z tego co widzę to jest zbyt dużo żelaza i manganu i filtr wstępny bardzo szybko się zapycha brunatną mazią.

Czy odżelaziacz montuje się między hydroforem, a filtrem wstępnym czy dopiero za filtrem wstępnym ?

Dziękuje za pomoc.

Edytowane przez karolek88

Czy odżelaziacz montuje się między hydroforem, a filtrem wstępnym czy dopiero za filtrem wstępnym ?

Skoro aktualny filtr się szybko zapycha to oznacza, że łatwo i skutecznie możesz chociaż część tego syfu z wody usunąć przed odżelaziaczem. Możesz zmienić wkład na mniej dokładny - starczy na dłużej.

Chodzi mi o ustawienia etapów pracy tzn. czy pierwszym etapem ma być solankowanie następnie szybkie płukanie i dopłukiwanie, czy inna kolejność.

Ile optymalnie mają trwać.

Jako które ustawić napełnianie wodą "FILL" i z jakimi czasami?

Chodzi mi o ustawienia etapów pracy tzn. czy pierwszym etapem ma być solankowanie następnie szybkie płukanie i dopłukiwanie, czy inna kolejność.

Ile optymalnie mają trwać.

Jako które ustawić napełnianie wodą "FILL" i z jakimi czasami?

W tym przypadku solankowanie powinno być wybrane "up brine", potem "Backwash" i na koniec "Rinse". Ponieważ nie zaczynasz od płukania wstecznego to woda na taki zmiękczacz powinna być już wstępnie oczyszczona żeby nie osadzać stałych zanieczyszczeń.

FILL możesz ustawić na końcu cyklu (standardowo) lub na początku (wtedy po Fill dajesz jeszcze etap "softening" żeby dać czas na rozpuszczenie soli).

Jaki dokładnie masz zbiornik, restryktor DLFC, injector? Zakładam, że zależy ci na minimalizowaniu zużycia wody? Dawka soli to kompromis - im jej dasz więcej tym większą wydajność będzie miało złoże i rzadziej będzie trzeba je regenerować... Przy regeneracji upflow sól jest trochę lepiej wykorzystywana w procesie więc jej dawka może być niższa, ale i tak myślę, że 100-125 g (soli) / litr (żywicy) powinno być - czyli 4-5 kg (głowica sama to przeliczy na czas napełniania zbiornika).

W tym przypadku solankowanie powinno być wybrane "up brine", potem "Backwash" i na koniec "Rinse". Ponieważ nie zaczynasz od płukania wstecznego to woda na taki zmiękczacz powinna być już wstępnie oczyszczona żeby nie osadzać stałych zanieczyszczeń.

FILL możesz ustawić na końcu cyklu (standardowo) lub na początku (wtedy po Fill dajesz jeszcze etap "softening" żeby dać czas na rozpuszczenie soli).

Jaki dokładnie masz zbiornik, restryktor DLFC, injector? Zakładam, że zależy ci na minimalizowaniu zużycia wody? Dawka soli to kompromis - im jej dasz więcej tym większą wydajność będzie miało złoże i rzadziej będzie trzeba je regenerować... Przy regeneracji upflow sól jest trochę lepiej wykorzystywana w procesie więc jej dawka może być niższa, ale i tak myślę, że 100-125 g (soli) / litr (żywicy) powinno być - czyli 4-5 kg (głowica sama to przeliczy na czas napełniania zbiornika).

Zbiornik Cannature 10x54, restryktor DLFC 3/4" 0.7-10 GPM, zbiornik na sól 50kg.