dziubek12 15.07.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Witam.Może mi ktoś podpowiedzieć, co mogę sam przeczyścić w mojej stacji?Był kiedyś człowiek z serwisu, przedmuchał jakieś sitka, skasował, co się należy......- Może sam mógłbym od czasu do czasu sobie pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.07.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Witam. Może mi ktoś podpowiedzieć, co mogę sam przeczyścić w mojej stacji? Był kiedyś człowiek z serwisu, przedmuchał jakieś sitka, skasował, co się należy...... - Może sam mógłbym od czasu do czasu sobie pomóc? To zależy jaką masz "stację" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek12 16.07.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) To zależy jaką masz "stację" GE Osmonics bodajże - nie mam jej pod ręką, żeby dokładnie sprawdzić model. Sterownik Logix. Głównie chodzi mi o to, gdzie jest filtr siatkowy w urządzeniu. Serwisant kiedyś wyjmował to i czyścił, bo dosyć dobrze był zatkany. Myślę, że mógłbym spokojnie sam to robić od czasu do czasu. Tak na szybko - mniej więcej wygląda to jak niżej http://sklepzfiltrami.pl/Kolumna_weglowa_ESP_100W-334.html Oczywiście zabudowane zbiornikiem na solankę. Edytowane 16 Lipca 2013 przez dziubek12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.07.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 GE Osmonics bodajże - nie mam jej pod ręką, żeby dokładnie sprawdzić model. Sterownik Logix. Głównie chodzi mi o to, gdzie jest filtr siatkowy w urządzeniu. Serwisant kiedyś wyjmował to i czyścił, bo dosyć dobrze był zatkany. Myślę, że mógłbym spokojnie sam to robić od czasu do czasu. Tak na szybko - mniej więcej wygląda to jak niżej http://sklepzfiltrami.pl/Kolumna_weglowa_ESP_100W-334.html Oczywiście zabudowane zbiornikiem na solankę. Filtr siatkowy w glowicy? A nie czyscil czasem serwisant inzektora do zasysania solanki? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek12 16.07.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 hm..nie jestem pewien- w każdym razie mam dosyć kiepską wodę i od czasu do czasu zapycha różności.Ale tak, czy inaczej - gdzie jest ten inżektor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.07.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 hm..nie jestem pewien - w każdym razie mam dosyć kiepską wodę i od czasu do czasu zapycha różności. Ale tak, czy inaczej - gdzie jest ten inżektor? Zapachany inzektor powoduje ze nie pobiera sie solanka do regeneracji czyli klopoty. Zgaduje ze mowa o wodzie wodociagowej? Nalezaloby przed kolumna jakis filtr wstepny zamontowac zeby wylapal syf plynacy z woda. Inzektor jest gdzies z boku glowicy. Wrzuc do googla typ glowicy + manuall to znajdziesz instrukcje. Tam bedzie wyrysowane gdzie to jest dokladnie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek12 16.07.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Woda ze studni; filtr sznurkowy przed urządzeniem.W wodzie jest dużo manganu i żelaza, które zapychają "na czerwono"...... Czym najlepiej czyścić takie rzeczy? Z domowych sposobów widzę dosyć dobrze działa kwasek cytrynowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek12 16.07.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 [quote Inzektor jest gdzies z boku glowicy. Wrzuc do googla typ glowicy + manuall to znajdziesz instrukcje.Tam bedzie wyrysowane gdzie to jest dokladnie. marcin Wychodzi na to, że to jest to http://www.filtrydowody.gorzow.pl/files/logix.pdfOdkręcałem nakrętkę inżektora, tylko nic nie mogłem wyjąć z otworu, co by nadawało się do czyszczenia. Jak wyjąć sitko i sam inżektor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.07.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Wychodzi na to, że to jest to http://www.filtrydowody.gorzow.pl/files/logix.pdf Odkręcałem nakrętkę inżektora, tylko nic nie mogłem wyjąć z otworu, co by nadawało się do czyszczenia. Jak wyjąć sitko i sam inżektor? W inzektorze jest cieniutka dziurka i to ona sie moze zatkac. Ale z instrukcji wynika ze z drugiej strony glowicy jest pod zatyczka faktycznie filtrek. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek12 16.07.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Jak wyczyścić zatem inżektor?Bo filtr trzeba chyba jakoś wyjąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barthek 16.07.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 CR100 usuwa amoniak kosztem pojemności - u ciebie go nie ma (albo nie był badany) więc bardziej liczy się pojemność złoża, a ta jest wyższa w CR200. Do tego niższe wymagania płukania, więc mniej wody na regenerację. pH masz wystarczające i z zapasem. Do odżelaziacza z ciężkim złożem na zbiorniku o średnicy 10" potrzebujesz przepływu ok 2,5 m3/h - czy twoja pompa da tyle (uwzględniając wszystkie opory)? http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/cr200_PL.pdf - masz tu tabelę z wszelkimi danymi o wydajności i regeneracji. Zbiornik 10x54 da ci ok 7,5 m3 wody między regeneracjami (CR200) lub ok 5 m3 (CR100). pompka ma wydajnosc nominalna 80L/min wiec powinna dac rade - daleko nie ma 'w gore' i w 'poprzek'. jestem w kropce bo dostalem oferte na zestaw zmiekczajacy, z informacja, ze przy moim wynikach wody da rade pozbyc sie zelaza i manganu na drodze wymiany kationowej... teoretycznie zelazo i mangan zabijaja zloze ale... no wlasnie, czy to cos czym sie powinno przejmowac? zelazo mam w normie ale tego manganu 9 razy za duzo i twardosc troche za duza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.07.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 pompka ma wydajnosc nominalna 80L/min wiec powinna dac rade - daleko nie ma 'w gore' i w 'poprzek'. Zawsze patrz na wykres wydajnosci. Producenci namietnie podaja maksymalna wydajnosc pomp, czyli wogole bez oporow. A kazda 1atm w hydroforze to jak pompowanie 10m w gore. Czesto sie okazuje ze z 80L zostaje polowa albo i mniej w praktyce. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruder 16.07.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 No to podjąłem ważną decyzję odnośnie zakupu zmiękczacza. Jako, że będzie to zakup na kilkanaście lat to, postanowiłem nie kupować urządzenia z głowicą RX. Przekonaliście mnie Chcę kupić coś lepszego i na oku mam te dwa urządzenia. Które lepiej wybrać? http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-na-caly-dom-zm-work-20-gratisy-i3399881504.html - z głowicą Logix, 9 cykli regeneracji złoża, 20 litrów jonit. Cena poniżej 2k. lub http://allegro.pl/zmiekczacz-do-wody-maxima-eco20-erie-usa-by-pass-i3379141477.html. Droższe, ale bardziej markowe. Mniejsze zużycie podczas regeneracji. Ale podobno mniej dba o złoże. Mniej cykli, szybciej, mniej wody i soli podczas regeneracji, ale kosztem dokładności. Co polecacie? Rodzina 4 osobowa - twardość wody 11 stopni niemieckich z wodociągu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caxap77 16.07.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Witam wszystkich,zawitałem na ten wątek z wiadomych względów - posiadana przeze mnie woda jest daleka od ideału.Aktualnie buduje dom, niedługo będę chciał się wprowadzić i nadszedł czas aby doprowadzić wodę (z własnej studni głębinowej) do stanu używalności.Moja woda ma nieciekawy zapach i jest ruda. Zrobiłem badanie i wyniki wyszły jak niżej: Wskaźnik Jednostka miary Wymagania Wynik badaniaMętność mg SiO2/dm3 1 29Barwa mg Pt/dm3 - 17Zapach stopnie - nieakceptOdczyn - 6,5-9,5 7,17Twardość ogólna mg CaCO3/dm3 60-500 198Żelazo ogólne mg Fe/dm3 0,2 4,7gMangan mg Mn/dm3 0,05 0,15Amoniak mg NH4/dm3 0,5 0,06Azotany mg NO3/dm3 50,0 0,8Azotyny mg NO2/dm3 0,5/0,1 0,035Przewodność właściwa μs/cm 2500 412Utlenialność mg O2/dm3 5,0 13 Jestem w stanie biorąc pod uwagę wymagania stwierdzić, które parametry są przekroczone jednakże fakt, że jestem w temacie absolutnym laikiem nie pozwala mi stwierdzić czy moja woda jest zła, bardzo zła czy tragiczna. Bardzo bym prosił znawców tematu aby przełożyli mi ww. wyniki na język zjadliwy dla zwykłego zjadacza chleba. Pytanie kolejne: czy do uzdatnienia tej wody wystarczy odżelaziacz czy potrzebny będzie także zmiękczacz tj. czy uzyskany rezultat jeśli chodzi o twardość - 198 jest OK, czy też taką wodę należałoby jeszcze zmiękczyć?Kolejna kwestia - firma, która wykonała badanie wody proponuje mi odżelaziacz ze złożem Pyrolox. Czy to jest dobre złoże?i sprawa ostatnia wyżej wspomniana firma twierdzi, ze aby odżelaziacz prawidłowo pracował należałoby założyć napowietrzacz, wstawić nowy zbiornik hydroforowy (aktualnie mam zbiornik przeponowy, który jest nieodpowiedni do instalacji z napowietrzaczem) - jest to problem bo już raz wydałem kasę na zbiornik przeponowy a teraz będę go musiał usunąć i wjego miejsce kupić nowy zbiornik bez przepony, jednak największy problem to kwestia pompy głębinowej. Aktualnie posiadam Omnigenę 3T23, która podobno jest zbyt słaba aby prawidłowo przepłukać odżelaziacz. Powiedziano mi, ze pompa powinna mieć wydajność min. 4,0 m3/h przy ciśnieniu ok. 35-45 m H2O, podczas gdy moja pompa przy tym ciśnieniu ma wydajność poniżej 2,0 m3/h. Czy rzeczywiście musi to być aż tak mocna pompa aby odżelaziacz był prawidłowo płukany?Bardzo proszę osoby znające sie na temacie o odpowiedzi na moje pytania. Z góry dziękuję i pozdrawiamcaxap77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.07.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Witam wszystkich, zawitałem na ten wątek z wiadomych względów - posiadana przeze mnie woda jest daleka od ideału. Aktualnie buduje dom, niedługo będę chciał się wprowadzić i nadszedł czas aby doprowadzić wodę (z własnej studni głębinowej) do stanu używalności. Moja woda ma nieciekawy zapach i jest ruda. Zrobiłem badanie i wyniki wyszły jak niżej: Wskaźnik Jednostka miary Wymagania Wynik badania Mętność mg SiO2/dm3 1 29 Barwa mg Pt/dm3 - 17 Zapach stopnie - nieakcept Odczyn - 6,5-9,5 7,17 Twardość ogólna mg CaCO3/dm3 60-500 198 Żelazo ogólne mg Fe/dm3 0,2 4,7g Mangan mg Mn/dm3 0,05 0,15 Amoniak mg NH4/dm3 0,5 0,06 Azotany mg NO3/dm3 50,0 0,8 Azotyny mg NO2/dm3 0,5/0,1 0,035 Przewodność właściwa μs/cm 2500 412 Utlenialność mg O2/dm3 5,0 13 Jestem w stanie biorąc pod uwagę wymagania stwierdzić, które parametry są przekroczone jednakże fakt, że jestem w temacie absolutnym laikiem nie pozwala mi stwierdzić czy moja woda jest zła, bardzo zła czy tragiczna. Bardzo bym prosił znawców tematu aby przełożyli mi ww. wyniki na język zjadliwy dla zwykłego zjadacza chleba. Pytanie kolejne: czy do uzdatnienia tej wody wystarczy odżelaziacz czy potrzebny będzie także zmiękczacz tj. czy uzyskany rezultat jeśli chodzi o twardość - 198 jest OK, czy też taką wodę należałoby jeszcze zmiękczyć? Kolejna kwestia - firma, która wykonała badanie wody proponuje mi odżelaziacz ze złożem Pyrolox. Czy to jest dobre złoże? i sprawa ostatnia wyżej wspomniana firma twierdzi, ze aby odżelaziacz prawidłowo pracował należałoby założyć napowietrzacz, wstawić nowy zbiornik hydroforowy (aktualnie mam zbiornik przeponowy, który jest nieodpowiedni do instalacji z napowietrzaczem) - jest to problem bo już raz wydałem kasę na zbiornik przeponowy a teraz będę go musiał usunąć i wjego miejsce kupić nowy zbiornik bez przepony, jednak największy problem to kwestia pompy głębinowej. Aktualnie posiadam Omnigenę 3T23, która podobno jest zbyt słaba aby prawidłowo przepłukać odżelaziacz. Powiedziano mi, ze pompa powinna mieć wydajność min. 4,0 m3/h przy ciśnieniu ok. 35-45 m H2O, podczas gdy moja pompa przy tym ciśnieniu ma wydajność poniżej 2,0 m3/h. Czy rzeczywiście musi to być aż tak mocna pompa aby odżelaziacz był prawidłowo płukany? Bardzo proszę osoby znające sie na temacie o odpowiedzi na moje pytania. Z góry dziękuję i pozdrawiam caxap77 Zelazo to pikus. Utlenialnosc 13 jest niepokojaca i wielce podejrzana. Nie zapomniales tam przecinka czasem? Pyrolox jest bardzo dobrym zlozlem ale ciezkim, dlatego trzeba takiej solidnej pompy zeby go wyplukac. Sa zloza lzejsze wymagajace polowe wody do plukania. Generlanie prawda z napowietrzaniem i wymiana zbiornika. Generlanie bo mozna tez zamiast zloza pyrolox uzyc zloze greensand. Ono wymaga regularnego regenerowania nadmanganianem potasu. Co kosztuje pewnie ze 20PLN miesiecznie. Ale nie wymaga wymiany zbiornika. Sam sobie policz ile dostaniesz "na allegro" za zbiornik przeponowy czyli ile bedziesz musial doplacic do bez workowego. Ja bym zbiornik wymienil, jesli wodociag nie jest w perpsektywie 2-3 lat. 2m3 nie wypluczesz za duzego filtra. A zelaza masz troche wiec i filtr powinien byc spory. Do wyplukania 13" filtra z lekkim zlozem potrzebujesz 2-2,5m3 Twardosc jest w normie, choc norma jest szeroka bo do az 500mg. Postawienie 2 filtra zmiekczajacego to juz bedzie mily bonus. W wiekszosci miast woda wodociagowa ma twardosc w tych granicach. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.07.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 No to podjąłem ważną decyzję odnośnie zakupu zmiękczacza. Jako, że będzie to zakup na kilkanaście lat to, postanowiłem nie kupować urządzenia z głowicą RX. Przekonaliście mnie Chcę kupić coś lepszego i na oku mam te dwa urządzenia. Które lepiej wybrać? http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-na-caly-dom-zm-work-20-gratisy-i3399881504.html - z głowicą Logix, 9 cykli regeneracji złoża, 20 litrów jonit. Cena poniżej 2k. lub http://allegro.pl/zmiekczacz-do-wody-maxima-eco20-erie-usa-by-pass-i3379141477.html. Droższe, ale bardziej markowe. Mniejsze zużycie podczas regeneracji. Ale podobno mniej dba o złoże. Mniej cykli, szybciej, mniej wody i soli podczas regeneracji, ale kosztem dokładności. Co polecacie? Rodzina 4 osobowa - twardość wody 11 stopni niemieckich z wodociągu Z tych dwóch wziąłbym ten z głowicą Logix... ale to tylko ze względu na głowicę. Chcesz to kupić z allegro i montować "samemu" czy skorzystasz z jakiejś firmy (masz w okolicy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caxap77 16.07.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Zelazo to pikus. Utlenialnosc 13 jest niepokojaca i wielce podejrzana. Nie zapomniales tam przecinka czasem? Pyrolox jest bardzo dobrym zlozlem ale ciezkim, dlatego trzeba takiej solidnej pompy zeby go wyplukac. Sa zloza lzejsze wymagajace polowe wody do plukania. Generlanie prawda z napowietrzaniem i wymiana zbiornika. Generlanie bo mozna tez zamiast zloza pyrolox uzyc zloze greensand. Ono wymaga regularnego regenerowania nadmanganianem potasu. Co kosztuje pewnie ze 20PLN miesiecznie. Ale nie wymaga wymiany zbiornika. Sam sobie policz ile dostaniesz "na allegro" za zbiornik przeponowy czyli ile bedziesz musial doplacic do bez workowego. Ja bym zbiornik wymienil, jesli wodociag nie jest w perpsektywie 2-3 lat. 2m3 nie wypluczesz za duzego filtra. A zelaza masz troche wiec i filtr powinien byc spory. Do wyplukania 13" filtra z lekkim zlozem potrzebujesz 2-2,5m3 Twardosc jest w normie, choc norma jest szeroka bo do az 500mg. Postawienie 2 filtra zmiekczajacego to juz bedzie mily bonus. W wiekszosci miast woda wodociagowa ma twardosc w tych granicach. marcin Jastrząb, dzięki za odpowiedź. Co do utlenialności - sprawdziłem, nie pomyliłem się - wynosi 13 - co to oznacza? Zaniepokoiło mnie to twoje zaniepokojenie. Czy złoże greensand regenerowane nadmanganianem potasu zrobi taka samą robotę co Pyrolox? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek12 16.07.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 To zależy jaką masz "stację" Poczytałem.. głowica autotrol 255. Odkręciłem korek inżektora, wyjąłem (małe plastikowe coś), ale nic tam bardzo alarmującego nie widać. Po drugiej stronie pod zatyczką jedynie siatkowata rureczka - też wygląda względnie. Ewidentnie coś przypchało, bo nie pobiera solanki ze zbiornika. A wężyk pobierający nie ma jakiegoś sitka na końcówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.07.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Jastrząb, dzięki za odpowiedź. Co do utlenialności - sprawdziłem, nie pomyliłem się - wynosi 13 - co to oznacza? Zaniepokoiło mnie to twoje zaniepokojenie. Czy złoże greensand regenerowane nadmanganianem potasu zrobi taka samą robotę co Pyrolox? Greensand zrobi to samo, tylko utleniaczem będzie nadmanganian zamiast tlenu z powietrza. Jeśli nie masz oczyszczalni biologicznej to możesz to rozważyć. Co do utlenialności to oznacza ona, że do utlenienia wszystkich zanieczyszczeń z 1 litra wody potrzeba aż 13 mg tlenu. W tym jest też żelazo, mangan, itd, ale najczęściej takie wartości sugerują duże ilości zanieczyszczeń organicznych. Do ich usuwania stosuje się żywice anionowe (anionity). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.07.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 A wężyk pobierający nie ma jakiegoś sitka na końcówce? Zależnie od wersji wykonania stacji, w zbiorniku solanki powinien być zawór solankowy lub chociaż tzw. Aircheck. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts