dziubek12 16.07.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Zależnie od wersji wykonania stacji, w zbiorniku solanki powinien być zawór solankowy lub chociaż tzw. Aircheck. Szukać na końcu wężyka? Ewentualnie, gdzie jeszcze pozaglądać, jeśli nie pobiera solanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.07.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Jastrząb, dzięki za odpowiedź. Co do utlenialności - sprawdziłem, nie pomyliłem się - wynosi 13 - co to oznacza? Zaniepokoiło mnie to twoje zaniepokojenie. Czy złoże greensand regenerowane nadmanganianem potasu zrobi taka samą robotę co Pyrolox? Ze moze nie byc latwo. Generalnie oznacza ze w wodzie jest cos co sie daje utlenic, nie okreslone jakosciowa. Woda moze byc zanieczyszczona sciekami (choc pewie nie ba zwiazki azotu sa niskie), mozesz mieszkac na terenach torfowych i woda bedzie zawierala zanieczyszczenia roslinne. Mozliwosci jest pewnie wiele, sam wynik mowi ze cos jest na rzeczy nie mowi co. Czy woda nalana prosto ze studni od razu jest brunatna, czy robi sie taka po jakims czasie jak postoi? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.07.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Szukać na końcu wężyka? Ewentualnie, gdzie jeszcze pozaglądać, jeśli nie pobiera solanki? Wydaje mi się, że jeśli już dotarłeś do momentu, w którym głowica nie pobiera solanki to (poza przeczyszczeniem tego co już znalazłeś i ewentualnie tego co jest na końcu od strony zbiornika z solą), pozostało ci wezwać serwis. Moim zdaniem samemu można ten sprzęt czyścić i utrzymywać w dobrym stanie dopóki działa, ale jak już jest problem z działaniem to lepiej wezwać kogoś kto wie jakie mogą być rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caxap77 16.07.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Ze moze nie byc latwo. Generalnie oznacza ze w wodzie jest cos co sie daje utlenic, nie okreslone jakosciowa. Woda moze byc zanieczyszczona sciekami (choc pewie nie ba zwiazki azotu sa niskie), mozesz mieszkac na terenach torfowych i woda bedzie zawierala zanieczyszczenia roslinne. Mozliwosci jest pewnie wiele, sam wynik mowi ze cos jest na rzeczy nie mowi co. Czy woda nalana prosto ze studni od razu jest brunatna, czy robi sie taka po jakims czasie jak postoi? marcin Woda jest brunatna od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.07.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Woda jest brunatna od razu. To plus wysoka utlenialnosc moze oznaczac zanieczyszczenie zwiazkami pochodzenia roslinnego. Jak wspomnial Qbek sa specjalne (pewnie nie tanie) jonity do usuwania takich zwiazkow. Moze sie zdarzyc ze zelazo jest uwiezione wlasnie w tych zwizkach i standardowe napowietrzenie i przepuszczenie przez zloze odzelaziajace wiele nie da. Ale moze wrecz przeciwnie. Jjesli zelazo jest w prostych zwaizkach nieorganicznych, odzelziacz je ruszy/usunie to zwiazki dajace barwe i utlenialnosc raczej zostana, wiec czeka Cie i tak wspomniany jonit na zwiazki organiczne. Byc moze wegiel aktywny tez pomoze. Czyli masz 3 opcje: odzelaziacz, wegiel aktywny, jonity na organike. Ja nie potrafie Ci powiedziec w jakiej kolejnosci i kombinacji. Ja bym kupil jakis filtr big blue, z wkladem odzelaziajacym, z wkladem weglowym i bardzo powoli testowo przepuscil ta wode przez to. I zobaczyl czy to cos daje Ale ja jestem kombinator eksperymentator marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barthek 17.07.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 ... jestem w kropce bo dostalem oferte na zestaw zmiekczajacy, z informacja, ze przy moim wynikach wody da rade pozbyc sie zelaza i manganu na drodze wymiany kationowej... teoretycznie zelazo i mangan zabijaja zloze ale... no wlasnie, czy to cos czym sie powinno przejmowac? zelazo mam w normie ale tego manganu 9 razy za duzo i twardosc troche za duza ? prosze o komentarz zorientowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.07.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 prosze o komentarz zorientowanych Zmiękczacz nie służy do usuwania żelaza i manganu, ale pewnie da sobie radę z takimi ilościami (przy uwzględnieniu, że złoże się będzie zapychać). Do usunięcia manganu zazwyczaj potrzeba katalizatora, więc dopóki na złożu nie powstanie warstwa osadu to może być słabiej usuwany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barthek 17.07.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 to jeszcze glos w dyskusji:"Tak mówi teoria - kopia z podręcznika do oczyszczania wody. Praktyka pokazuje, że żelazo może faktycznie dość mocno zablokować żywicę, ale gdy jest to wysokie stężenie, tak mniej więcej powyżej 1000 ug/l. Teoretycznie lepiej zastosować złoże Crystal Right - praktycznie jest to zupełnie nieopłacalne - złoże droższe i szybciej tracące swoje zdolności jonowymienne do żelaza i manganu. Przekonaliśmy się instalując i serwisując te urządzenia.Sam zmiękczacz jest złym rozwiązaniem dla tych którzy nienawidzą bardzo miękkiej wody. Po przeliczeniu, iż musimy zmiękczać wodę ok. 9-krotnie, dostajemy prawie normatywny mangan. Tak jak napisałam, to rozwiązanie najbardziej ekonomiczne. Nie usuniemy manganu zupełnie, z korzyścią taką, że woda nie będzie całkowicie miękka. Przypuszczalnie ta resztka manganu nie będzie przeszkadzała w ogóle. A szkoda w tym momencie dodatkowo rozbudowywać stację uzdatniania wody, bez sprawdzenia, czy zmiękczacz nie wyprodukuje wody, która będzie odpowiadała użytkownikom - a szanse na odpowiednią jakość są bardzo duże" sam juz nie wiem co o tym wszystkim myslec... roznica miedzy zestawem na zlozach takich jak CR czy ecomix a typowymi zmiekczajacymi jest grubo powyzej 1k... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.07.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Przypuszczalnie ta resztka manganu nie będzie przeszkadzała w ogóle... Przypuszczalnie osadów manganu przy takim stężeniu nie zauważysz bardzo długo nawet bez filtra. Podręcznikowo to powinno się postawić odżelaziacz/odmanganiacz, kompromisem byłby CR/Ecomix, za to zmiękczacz to po prostu inny temat. Jeśli chcesz zmiękczyć wodę (najbardziej odczuwalny efekt uzdatniania) to postaw zmiękczacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruder 17.07.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Z tych dwóch wziąłbym ten z głowicą Logix... ale to tylko ze względu na głowicę. Chcesz to kupić z allegro i montować "samemu" czy skorzystasz z jakiejś firmy (masz w okolicy)? Zamontuję prawdopodobnie sam. W mieście są dwie firmy które tym się zajmują. Jedna ma Tapworksa za 2800 + montaż 300 + filtr wstępny 150. Drogo jak diabli. Druga ma chińczyki po 2600. Instalacje do podłączenia mam gotową. Właściwie tylko wstawić urządzenie. Popsuć tam się nie ma co. W razie potrzeby do serwisu zawsze ktoś z tych dwóch firm chętnie przyjedzie . Mam też w rodzinie hydraulika z zawodu. Damy rade. Czyli brać Logixa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barthek 17.07.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) Przypuszczalnie osadów manganu przy takim stężeniu nie zauważysz bardzo długo nawet bez filtra. Podręcznikowo to powinno się postawić odżelaziacz/odmanganiacz, kompromisem byłby CR/Ecomix, za to zmiękczacz to po prostu inny temat. Jeśli chcesz zmiękczyć wodę (najbardziej odczuwalny efekt uzdatniania) to postaw zmiękczacz. obecny problem z woda to czarno/zolte zacieki na armaturze oraz (od niedawna) brzydki zapach 'odstanej' cieplej wody (np. w wezu prysznica) - twardosc jakos strasznie nie przeszkadza. podejrzewam bakterie zelaziste stad pomysl na odzelazienie (przy okazji pozbycie sie zaciekow) ? Edytowane 17 Lipca 2013 przez barthek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.07.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 obecny problem z woda to czarno/zolte zacieki na armaturze oraz (od niedawna) brzydki zapach 'odstanej' cieplej wody (np. w wezu prysznica) - twardosc jakos strasznie nie przeszkadza. podejrzewam bakterie zelaziste stad pomysl na odzelazienie (przy okazji pozbycie sie zaciekow) ? Jak ci twardość nie przeszkadza to w takim razie po co zmiękczacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barthek 18.07.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Jak ci twardość nie przeszkadza to w takim razie po co zmiękczacz? bo zostal zaproponowany przez jedna z firm dla usuniecia zelaza i manganu a jest duuzo tanszy od odzelaziacza na drogich zlozach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.07.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 bo zostal zaproponowany przez jedna z firm dla usuniecia zelaza i manganu a jest duuzo tanszy od odzelaziacza na drogich zlozach Odżelaziacz na takie parametry jak są u Ciebie nie musi być duży. Nie wiem o ile taniej wychodzi Ci zmiękczacz ale masz już wszystkie informacje - teraz to tylko Twoja decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruder 18.07.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Z tych dwóch wziąłbym ten z głowicą Logix... ale to tylko ze względu na głowicę. Chcesz to kupić z allegro i montować "samemu" czy skorzystasz z jakiejś firmy (masz w okolicy)? Zamontuję prawdopodobnie sam. W mieście są dwie firmy które tym się zajmują. Jedna ma Tapworksa za 2800 + montaż 300 + filtr wstępny 150. Drogo jak diabli. Druga ma chińczyki po 2600. Instalacje do podłączenia mam gotową. Właściwie tylko wstawić urządzenie. Popsuć tam się nie ma co. W razie potrzeby do serwisu zawsze ktoś z tych dwóch firm chętnie przyjedzie . Mam też w rodzinie hydraulika z zawodu. Damy rade. Czyli brać Logixa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.07.2013 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Czyli brać Logixa? Twój wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 19.07.2013 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Witam,otóż dotarł w końcu mój odżelaziacz Clack z butlą 13x54 cale ze złożem Birm. Zanim go mi zamontują chciałbym zasięgnąć opinii jaki byście polecili filtr na filtr wstępny przez odżelaziaczem? Już teraz na rurce na hydroforze widać ślady kłebków rdzy. Gdzie go zamontować, czy np po napowietrzaczu a przed zbiornikiem hydroforowym i przed odżelaziaczem to dobry pomysł? Na pewno musi mi filtr umożliwić płukanie złoza z prędkością 2,3 m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.07.2013 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Witam, otóż dotarł w końcu mój odżelaziacz Clack z butlą 13x54 cale ze złożem Birm. Zanim go mi zamontują chciałbym zasięgnąć opinii jaki byście polecili filtr na filtr wstępny przez odżelaziaczem? Już teraz na rurce na hydroforze widać ślady kłebków rdzy. Gdzie go zamontować, czy np po napowietrzaczu a przed zbiornikiem hydroforowym i przed odżelaziaczem to dobry pomysł? Na pewno musi mi filtr umożliwić płukanie złoza z prędkością 2,3 m3/h. Jakikolwiek filtr wstepny po procesie napowietrzania, lub za hydroforem bedzie bardzo intensywnie dzialal jako....odzelziacz i zapychal sie utlenionym zelazem.Jesli bardzo chcesz miec filtr wstepny to wylacznie przed napowietrzeniem. Jesli przez rurke na hydroforze rozumiesz wodowskaz (tak sie domyslam) to ... tak ma byc. Zelazo w hydroforze sie czesciowo utlenia i jest zatrzymywane potem na zlozu. Reszta sie utleni na zlozu. Mowiac krotko wnetrze hydroforu do najczystszych nie bedzie nalezalo. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 20.07.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Jakikolwiek filtr wstepny po procesie napowietrzania, lub za hydroforem bedzie bardzo intensywnie dzialal jako....odzelziacz i zapychal sie utlenionym zelazem.Jesli bardzo chcesz miec filtr wstepny to wylacznie przed napowietrzeniem. Jesli przez rurke na hydroforze rozumiesz wodowskaz (tak sie domyslam) to ... tak ma byc. Zelazo w hydroforze sie czesciowo utlenia i jest zatrzymywane potem na zlozu. Reszta sie utleni na zlozu. Mowiac krotko wnetrze hydroforu do najczystszych nie bedzie nalezalo. marcin W opisach instalacji z odżelazaiczami zawsze jest podawane że konieczny jest filtr wstępny przed odżelaziaczem, dlatego też moje pytanie. Oczywiście przy głowicy jest jakiś tam niby filtr, ale nie wiem czy to o niego chodzi. O filtrze wstępnym myślałem że da rade założyć taki typu samooczyszczającego, ale okazuje się że zbyt dużych przepływów one nie dają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.07.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 W opisach instalacji z odżelazaiczami zawsze jest podawane że konieczny jest filtr wstępny przed odżelaziaczem, dlatego też moje pytanie. Oczywiście przy głowicy jest jakiś tam niby filtr, ale nie wiem czy to o niego chodzi. O filtrze wstępnym myślałem że da rade założyć taki typu samooczyszczającego, ale okazuje się że zbyt dużych przepływów one nie dają. Clack ma jakis filtr w glowicy? Taki filtr wstepny ma za zadanie zatrzymac jakeis duze zanieczyszczenia mechaniczne zeby glowicy nie uszkodzily. Bardzie pewnie potrzebny na wodzie wodociagowej, gdzie jakies kawalki syfu potrafia sobie podrozowac rurami. Jesli wode masz ze studni, studnia nie jest spaprana i nie podaje piasku to brak filtra wstepnego glowicy w 2 lata nie zamorduje. Czy go zalozysz przed napowietrzeniem czy za, takie ewentualne smieci zatrzyma. Tylko jak napialem, jak go zalozysz za napowietrzaniem to bedzie konkurowal w zbieraniu utlenionego zelaza z odzelaziaczem. A nie po to kupil duzy odzelaziacz zeby jego robote robil filtr wstepny. I jak wspominalem, szybko sie zatka spadnie Ci przeplyw duzy filtr sie nie bedzie doplukiwal. Jak juz koniecznie chces to przez napowietrzaniem. I czesto go kontroluj. Producenci samochodow tez pisza w instrukcji ze po uruchomieniu silnika trzeba zaczekac minute przed ruszeniem. Stosuje sie ktos do tego? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts