Marczak 24.07.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Czy zmiękczanie wody tylko do instalacji CO przy pomocy filtra z polifosforanem to dobre rozwiązanie. Nie chciał bym od razu kupować zmiękczacza bo mam 16 st niemieckich a do samej instalacji taki filtr myślę że by wystarczył. Co o tym myślicie? Wydaje mi się, że wzrost flory bakteryjnej i zmniejszona przyswajalność magnezu i wapnia spowodowane działaniem preparatów polifosforanowych nie są straszne dla Twojej instalacji CO Polifosforan sodu w Twojej sytuacji to nie jest głupi pomysł. Najlepiej według mnie byłoby zastosować w takim założeniu filtr Cintropur NW 32 TE z dyspozytorem i zasypać go złożem. Można też kupić Cintropura NW 25 TE (ale cena się za bardzo nie różni, w NW 32 TE masz większy klosz - czyli więcej złoża możesz zasypać i większy przepływ wody). Do rozwiązań przemysłowych poleca się z reguły Cintropura NW 50 TE lub 500 TE , ale to są już bardzo duże filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 24.07.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Panowie, szybkie pytanie i liczę na szybką odpowiedź. Mam CR100, po ostatniej regeneracji zauważyłem, że do zbiornika na sól wróciła brudna woda. Jest lekko żółta i na jej powierzchni unoszą się fragmenty pomarańczowego "czegoś" - podobne odkłada mi się na filtrze sznurowym przed CR. Filtr zmieniałem miesiąc temu. Czy to oznacza, że zasyfiła się głowica? Jak ją wyczyścić? Jak ewentualnie wyczyścić cały układ? Mam zbiornik przeponowy 200l. Mam też pomysł wywalenia filtra sznurowego - wymiana wkładów co miesiąc jest uciążliwa. Na jaki filtr samoczyszczący powinienem się zdecydować? I czy faktycznie będzie on bezobsługowy? Michał Jeżeli odkłada się na filtrze sznurkowym przed CR to dlaczego wnioskujesz, że zasyfia się sterownik filtra centralnego? Warto zainwestować w filtr z płukaniem wstecznym. Automat jest dużo droższy. Jak zejdziesz raz w miesiącu do piwnicy/kotłowni i odkręcisz zawór ręką to nic Ci się nie stanie. Na poprzedniej stronie odpisałem innemu użytkownikowi forum: Manometry w filtrze wstępnym w tym przypadku będą niezbędne. Z doświadczenia polecam Atlas Filtri Hydra M - najlepiej z wkładem RAH (ze stali nierdzewnej). Dokładność filtracji na poziomie 90 mikronów myślę, że będzie idealna do wyłapania większych zanieczyszczeń. Do tego masz 2 manometry i płukanie wsteczne (możliwość oczyszczania wkładu jak różnice ciśnień na manometrach się zwiększą). Nie wydasz na to kroci, a masz przynajmniej włoski produkt dobrej jakości. Ewentualnie jak się uprzesz na samoczyszczący możesz wybrać jakiś filtr narurowy od Honeywella (np. F74CS) i dokupić automat płuczący Z11S. Wyjdzie nieco taniej niż Atlas Filtri Hydra M Auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.07.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Najlepiej według mnie byłoby zastosować w takim założeniu filtr Cintropur NW 32 TE z dyspozytorem i zasypać go złożem. Można też kupić Cintropura NW 25 TE (ale cena się za bardzo nie różni, w NW 32 TE masz większy klosz - czyli więcej złoża możesz zasypać i większy przepływ wody). Ile tej wody do CO potrzeba? Filtry o średnicy 1,25" (32mm) to można na cały dom zakładać, a na jedną instalację spokojnie wystarczy filtr jak do pralki czy zmywarki z niewielką ilością polifosforanów. Do rozwiązań przemysłowych poleca się z reguły Cintropura NW 50 TE lub 500 TE , ale to są już bardzo duże filtry. Wszyscy wiemy, że Cintropur robi dobre filtry - nie musisz wrzucać jego reklamy do każdego posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.07.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Mam CR100, po ostatniej regeneracji zauważyłem, że do zbiornika na sól wróciła brudna woda. Jest lekko żółta i na jej powierzchni unoszą się fragmenty pomarańczowego "czegoś". Czy to oznacza, że zasyfiła się głowica? Jak ją wyczyścić? Jak ewentualnie wyczyścić cały układ? To może oznaczać, że w cyklu płukania współprądowego (Rinse) złoże się jeszcze nie dopłukało. Na szybko sprawdziłbym czy nie jest przytkana linia popłuczyn (czy nie jest gdzieś dławiony przepływ) lub zwiększyłbym czas dopłukiwania. Najlepiej byłoby obserwować wodę lecącą do ścieków i zauważyć po jakim czasie jest ona już klarowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 24.07.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Panowie, błagam o szybką pomoc. Wariuje mi CR100 z głowicą WS1 Clacka. Robiłem dziś regenerację i coś się zrąbało. Raz uzdatnia, a 100 razy nie. Na wyświetlaczu nie wyświetlał mi się napis SOFTENING i woda w kranach żółta. Kombinowałem z otwieraniem i zamykaniem zaworu dopływowego wody i nagle zaczął uzdatniać. Za chwilę to samo - wtedy pomogło na chwilę otwarcie zaworu od obejścia. O co chodzi? Regeneracja przebiegła normalnie, sól jest - fakt, że przed regeneracją wyjąłem filtr wstępny, żeby był większy przepływ, ale wcześniej i tak mam filtr siatkowy na przyłączu, więc żaden duży syf nie mógł wlecieć. Pomóżcie proszę, Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 24.07.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Dodam jeszcze, że gdy puszczam wodę w kranie, w rurach wokół CR słychać straszne bulgotanie, jakby się tam coś zapowietrzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 24.07.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Porozkręcałem wszystko i złożyłem jeszcze raz - głowica wydaje się, że działa prawidłowo, SOFTENING się wyświetla. Ale z kranu leci żółta woda... Co jest? Do dziś wszystko grało, a po regeneracji takie jaja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 24.07.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 (edytowane) Za dużo pisania (mam powolną klawiaturę). Zadzwoń do mnie, może Ci (niczego nie obiecuje) pomogę. Numer wysyłam na priva. Edytowane 24 Lipca 2013 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 24.07.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Kolego radiowiec tak na szybko obstawialbym zablokowana turbine liczaca przeplyw wody. Trzeba ja wyczyscic no i skoro leci juz zolta woda to zrob regeneracje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 24.07.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Doczytakem jeszcze o buogotaniu w rurach co moze wskazywac na duzo zawartosc powietrza w wodzie jesli masz hydrofor to sprawdz dzialanie odpowietrznika. Nadmiar powietrza w wodzie moze powodowac odrywanie sie ze zloza wytraconego na nim zelaza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 24.07.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Kolego radiowiec tak na szybko obstawialbym zablokowana turbine liczaca przeplyw wody. Trzeba ja wyczyscic no i skoro leci juz zolta woda to zrob regeneracje.A bulgotanie? Raz nie wyświetla "softening", a drugim razem wyświetla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 24.07.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Wyjasnilem w drugim poscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimmy871 24.07.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 witam ponownie wszystkich kolegów! Jak wcześniej pisałem miałem problem z filtrem wstępnym który zaklejał się co 3 dni.. Po waszych wskazówkach i ostatecznej dyskusji z serwisantem zdecydowałem się na usunięcie fitra. Serwisant jednak doradził mi aby regeneracje złoża przesunąć z 7m3 na 4,6 m3 i tak też zrobił. Dodam tylko że złoże w mojej stacji to dwa worki CR. Przy aktualnych ustawieniach złoże regeneruje się dwa razy w tygodniu natomiast przed zmianą co jakieś 5-6 dni. Zastanawiam się tylko czy te ustawienia wg. was są odpowiednie ? Czy tak częsta regeneracja jest rzeczywiście wskazana? A może to jednak nie ma sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 24.07.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Doczytakem jeszcze o buogotaniu w rurach co moze wskazywac na duzo zawartosc powietrza w wodzie jesli masz hydrofor to sprawdz dzialanie odpowietrznika. Nadmiar powietrza w wodzie moze powodowac odrywanie sie ze zloza wytraconego na nim zelaza.Radiowiec pisał, że ma zbiornik 200 l bezprzeponowy, zatem skąd odpowietrznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 24.07.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Dziękuję bardzo koledze Free Shop za telefoniczną pomoc. Zastosuję wszystkie rady. Obecnie trwa regeneracja - włączyłem ją ręcznie i poczekam na efekt, lub jego brak. Sprawdzę też jutro zbiornik, bo faktycznie mogła paść poduszka. Odezwę się po regeneracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 24.07.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Jeżeli nie pomogłem przez telefon, to pytaj dalej na forum, może inni koledzy pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 24.07.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Ostatni etap regeneracji, nabija zbiornik solanką. Już mam pewne obserwacje. Coś jest na rzeczy z zapowietrzeniem układu - po bacwashu i rinse dosłownie jakby chciało rozerwać rurę doprowadzającą popłuczyny do kanalizy. Po zakończeniu oby tych etapów dochodziło wręcz do czegoś, co nazwać możemy mini wybuchem - takie ciśnienie szło na końcówkę rurki. Pytanie - skąd to powietrze w butli z CR100? Nie wiem, czy nie wychodzi teraz to, że mam prawdopodobnie za wąskie kolanko doprowadzające popłuczyny z głowicy do rurki - przypomnę, nie ma na nim numeru. Za duży mam też injektor. Ale do tej pory wszystko w instalacji grało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 24.07.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Ok, regeneracja za mną. Oto efekty: Zaraz po regeneracji nadzieja - wodą idealna. Pierwsze spuszczenie wody w toalecie - klops. Woda jest żółta. Jedno co się zmieniło, to teraz normalnie wyświetla komunikat Softening za każdym razem. Ale woda jest fatalna. Domowy tester twardości pokazuje, że CR działa - twardość zerowa. Hałas w rurach się utrzymuje. Tragedia, jutro czeka mnie rozkręcanie zbiornika przeponowego. Pewnie uciekło powietrze i jeszcze się jakiś syf zebrał, który wpada do CR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 25.07.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Radiowiec pisał, że ma zbiornik 200 l bezprzeponowy, zatem skąd odpowietrznik? Faktycznie nie zauwazylem ze bylo o tym napisane. A czy solanka jest pobierana prawidlowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 25.07.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Panowie, dla uściślenia - mam zbiornik PRZEPONOWY 200l i podejrzewam, że to jest źródłem problemu - musiało zejść powietrze z worka. Dziś spróbuję go dopompować. Solanka jest pobierana i oddawana normalnie. Poranne obserwacje - wyjąłem wodomierz, pokręciłem nim trochę, włożyłem na miejsce i głowica zachowuje się prawidłowo. Test twardości pokazuje, że filtr działa. Problemem jest nadal żółta woda w dolnej łazience - szczególnie w toalecie. Po kilkukrotnym spuszczeniu wody zaczęła robić się klarowna. Obstawiam więc jakieś zanieczyszczenie na złożu. Brudna woda wraca też do zbiornika z solą - a podczas drugiej regeneracji zwiekszyłem RINSE do 8 minut zgodnie z sugestią Kuby. Do Kuby będę dzwonił po południu - może coś jeszcze ustalimy. Po konsultacji z FreeShop kupuję też bypass do głowicy - wiecie, gdzie to można dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts