byry007 30.07.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Ten model polecono mi w sklepie hydraulicznym u mnie tu jest strona http://www.inwater.com.pl/sub,pl,zmi.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
George29 02.08.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 A czego kolega szuka? W Mikorzynie jest firma, co mi zrobiła stację. Może nie za 2000 zł jak niektórzy chcą, ale działa póki co doskonale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matthan 05.08.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam chciałbym prosić o pomoc w doborze urządzenia ( urządzeń?) dla mojego domu.Mam domek na wsi, z wykopaną studnią głębinową na głębokość 30 m (woda podeszła na 10-15 m)Badania wykazały takie wartości: Żelazo - 5, 38Mangan - 0,49Ph - 7,26 i chyba mało istotne( podobno w normie):Amoniak - 2Azotany - 0,1 Zależy mi na dobrej, miękkiej wodzie dla całego domu na 5-6 osób. Bardzo bym prosił o pomoc. A jeśli ktoś zna firmę która zajmuję się takimi urządzeniami w okolicy Augustowa to proszę o kontakt.Zastanawiam się jak wygląda taka instalacja. Jakie po kolei urządzenia mają się znajdować w zestawie. Ps. Czy montaż i obsługa takich urządzeń jest trudna? Dal bym radę zamontować taki system sam?Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez matthan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.08.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Jeśli masz ponad 5 mg/l żelaza to na pewno przyda się odżelaziacz. Nie podałeś jaką masz twardość, ale jak chcesz mieć wodę miękką to pewnie też zmiękczacz. Na początku jeszcze jakiś filtr wstępny (mechaniczny). Jak masz rozwiązane ścieki (szambo/kanalizacja/POŚ)? Czy masz już (jaki) hydrofor? Jaką masz pompę? Jakie zużycia wody masz/przewidujesz i czy są one równomierne czy chwilowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matthan 05.08.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Wszystko co piszesz na początku to się zgadza...Kanalizacje - mam własną przydomową oczyszczalnię.Dopiero podchodzę do planowania( dom jest w trakcie budowy) więc nic nie mam. A zużycie to trudne pytanie bo nie mam pojęcia jakie jest zużycie dla dwóch osób dorosłych i planowanych 3-4 dzieci?( których jeszcze nie ma ;] ) lepiej dać więcej niż później mieć kłopoty i wymieniać urządzenia... Zużycie podejrzewam będzie regularne... dom jednorodzinny zamieszkały cało rocznie. pozdrawiam Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez matthan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.08.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Jeśli będzie oczyszczalnia to odpadają odżelaziacze regenerowane chemicznie. Zainwestuj w dobrą pompę i spory hydrofor bezprzeponowy. Zrobisz napowietrzanie i odżelaziacz ze złożem Pyrolox/G1/Defeman i będzie dobrze.Myślę, że nie warto teraz stawiać wielkiego systemu na 6 osób, jeśli w perspektywie kilku lat będą tam mieszkać 2-3 osoby. Weź pompę z zapasem mocy i zaplanuj miejsce pod zwiększenie wydajności w przyszłości (np. przez dostawienie drugiego zbiornika i pracę obu równolegle = 2x większa wydajność). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matthan 05.08.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 a jakie firmy proponujesz wziąć pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 05.08.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Witam,Mam pytanie o zmiękczacz wody .. Czy Buderus Loga Soft jest dobrym wyborem? ( np. http://sklep.jarbud.opole.pl/pl/p/STACJA-UZDATNIANIA-WODY-BUDERUS-LOGA-SOFT-25-odpowiednik-Loga-Nice-30/7833 )Mam wodę z wodociągów, ale bardzo twardą (dolinki podkrakowskie) - zmierzyłem sam jakimś prostym testerem kropelkowym i wyszło mi 22 stopnie niemieckie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.08.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Najbardziej popularny w Polsce jest Wimest (chyba się nie mylę?). Sam użytkuje hydrofor tej firmy. Nie przesadzałbym z tą ich popularnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkostek 08.08.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Hej,moje wyniki wody:mętność NTU: 10,6 barwa mg/l Pt: 70przewodność elektryczna w 25stopniach: 387pH 6,9azotyny mg/l : 0,17azotany mg/l : 15,8zelazo :1344mangan: 665śladowe ilości bakterii Może ktoś poradzić jak zbić mangan i żelazo. Czy wimest zasypany złożem filtracyjnym sobie z tym poradzi?DziękiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.08.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Hej, moje wyniki wody: mętność NTU: 10,6 barwa mg/l Pt: 70 przewodność elektryczna w 25stopniach: 387 pH 6,9 azotyny mg/l : 0,17 azotany mg/l : 15,8 zelazo :1344 mangan: 665 śladowe ilości bakterii Może ktoś poradzić jak zbić mangan i żelazo. Czy wimest zasypany złożem filtracyjnym sobie z tym poradzi? Dzięki Pozdrawiam Fe i Mn zbic odzelaiaczem. Jesli "wimest zasypany złożem filtracyjnym" to odzelaziacz wimesta z ich strony (ten mniejszy), to podstawowe pytanie jest czy posiadasz pompe glebinowa i studnie ktora poda 4m3/h potrzebne do wyplukania tego filtra. Na taka ilosc Fe i Mn, mom zdaniem taki filtr jest za duzy. Powinno to byc dobre zloze katalityczne zeby byla wieksza szansa pozbycia sie manganu, bo pH raczej niskie, a manganu sporo. Podaj tez tyo pompy i sposob odprowadzenia sciekow. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkostek 08.08.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Fe i Mn zbic odzelaiaczem. Jesli "wimest zasypany złożem filtracyjnym" to odzelaziacz wimesta z ich strony (ten mniejszy), to podstawowe pytanie jest czy posiadasz pompe glebinowa i studnie ktora poda 4m3/h potrzebne do wyplukania tego filtra. Na taka ilosc Fe i Mn, mom zdaniem taki filtr jest za duzy. Powinno to byc dobre zloze katalityczne zeby byla wieksza szansa pozbycia sie manganu, bo pH raczej niskie, a manganu sporo. Podaj tez tyo pompy i sposob odprowadzenia sciekow. marcin Dzięki za odpowiedź, pompa to IBO scm 2/18, jej parametry: Dane techniczne Maksymalne podnoszenie (m) 95 Maksymalna wydajność (l/m) 70 Moc silnika(W) 1500 Obawiam się, że może być problem z uzyskaniem 4m3/h - teoretycznie woda w studni starczy, ale nie wiem czy pompa wyrobi (wg max wydajności 4,2m3/h) Odprowadzanie ścieków szambo - 3m3, wiem wiem, po płukaniu zapełnie je całe; chyba, że na podlewanie ogródka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.08.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedź, pompa to IBO scm 2/18, jej parametry: Dane techniczne Maksymalne podnoszenie (m) 95 Maksymalna wydajność (l/m) 70 Moc silnika(W) 1500 Obawiam się, że może być problem z uzyskaniem 4m3/h - teoretycznie woda w studni starczy, ale nie wiem czy pompa wyrobi (wg max wydajności 4,2m3/h) Odprowadzanie ścieków szambo - 3m3, wiem wiem, po płukaniu zapełnie je całe; chyba, że na podlewanie ogródka Od tej maksymalnej wydajności musisz odjąć różne opory i wysokości podnoszenia, więc rzeczywista wydajność będzie mniejsza. Po prostu zamiast stawiać taką "kobyłę" poszukaj mniejszego filtra ze złożem katalitycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.08.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedź, pompa to IBO scm 2/18, jej parametry: Dane techniczne Maksymalne podnoszenie (m) 95 Maksymalna wydajność (l/m) 70 Moc silnika(W) 1500 Obawiam się, że może być problem z uzyskaniem 4m3/h - teoretycznie woda w studni starczy, ale nie wiem czy pompa wyrobi (wg max wydajności 4,2m3/h) Odprowadzanie ścieków szambo - 3m3, wiem wiem, po płukaniu zapełnie je całe; chyba, że na podlewanie ogródka Wedlug wykresu wydajnosci pompa powinna dac ze 3m3 przy sensownym cisnieniu ~4atm. Tak czy siak na tego wimesta raczej za malo. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkostek 08.08.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 rozumiem, ze problem bedzie z płukaniem tego wimesta? a jest cos zblizonego do wimesta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.08.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 rozumiem, ze problem bedzie z płukaniem tego wimesta? a jest cos zblizonego do wimesta? Tak, tą pompa moze sie niedoplukiwac, a to oznacza klopoty. Co rozumiesz przez zblizone? Zblizone cenowo? Zblizone gabarytowo? Zblizone fukncjonalnie? Chcesz filtr plukany recznie czy z automatyczna glowica. Do tego wimesta raz na tydzien musisz podejsc i poswiecic 10-15min na krecenie zaworami. Automatyczny zrobi to za Ciebie w srodku nocy. Ten wimest ma 16" srednicy. Na Twoja wode wystarczy filtr 10". Przy 3m3/h nawet ciezkie (ale dobre) zloze pyrolox da sie wyplukac. Dodatkowo pamietaj, ze przed takim filtrem, woda musi byc napowietrzona, wiec musisz miec zbiornik hydroforowy bez worka. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkostek 08.08.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Zbliżone cenowo i funkcjonalnie. Hydrofor mam przeponowy. Przy katalitycznych nie przemawia do mnie to, ze dość drogo wychodzą materiały ekspoatacyjne oraz ten fakt, że są jednak dużo droższe odżelaziacze/odmanganiacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.08.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Zbliżone cenowo i funkcjonalnie. Hydrofor mam przeponowy. Przy katalitycznych nie przemawia do mnie to, ze dość drogo wychodzą materiały ekspoatacyjne oraz ten fakt, że są jednak dużo droższe odżelaziacze/odmanganiacze. Przy hydroforze przeponowym masz w zasadzie jedna opcje. Zloze greensand, katalityczne, ale ktore faktycznie sie regeneruje nadmanganianem potasu co kosztuje kilkanascie PLN miesiecznie. Wspomniane zloze pyrolox to takze zloze katalityczne ktore sie tylko plucze woda, wtedy jest taniej, ale musialbys wymienic hydrofor. Zwykly piasek, magnanu przy tym pH Ci nie usunie, to musi byc raczej zloze katalityczne. Jest jeszcze zloze Birm, czyli sztyucznie nalozony tlenek manganu na jakies ziarna piasku. Tez plukany tylko woda, pewnie z polowe tanszy od pyroloxu. U mnie sobie radzie z 3.5mg Fe i 0,5mg Manganu. Tak czy siak, automatyczny odzelaziacz to raczej w okolicy 2,5-3 tys zaleznie od wielkosci i rodzaju zloza. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkostek 08.08.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Przy hydroforze przeponowym masz w zasadzie jedna opcje. Zloze greensand, katalityczne, ale ktore faktycznie sie regeneruje nadmanganianem potasu co kosztuje kilkanascie PLN miesiecznie. Wspomniane zloze pyrolox to takze zloze katalityczne ktore sie tylko plucze woda, wtedy jest taniej, ale musialbys wymienic hydrofor. Zwykly piasek, magnanu przy tym pH Ci nie usunie, to musi byc raczej zloze katalityczne. Jest jeszcze zloze Birm, czyli sztyucznie nalozony tlenek manganu na jakies ziarna piasku. Tez plukany tylko woda, pewnie z polowe tanszy od pyroloxu. U mnie sobie radzie z 3.5mg Fe i 0,5mg Manganu. Tak czy siak, automatyczny odzelaziacz to raczej w okolicy 2,5-3 tys zaleznie od wielkosci i rodzaju zloza. marcin Jastrząb, napisz jaki masz cały komplet i jak wychodzi u Ciebie koszt (również Twój czas) związany z wymianą czynników/płukaniem/regeneracją stacji uzdatniania wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.08.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Jastrząb, napisz jaki masz cały komplet i jak wychodzi u Ciebie koszt (również Twój czas) związany z wymianą czynników/płukaniem/regeneracją stacji uzdatniania wody? Hydrofor ocynkowany + butla 13x54 z Birmem. Fe=3,5mg, Mn=0,5mg, ale i pH wyzsze bo = 7.4 Jedynym kosztem finansowym jest woda z plukania zrzucana do kanalizacji. Jakies 2m3 na miesiac, bo filtr spory a i plucze z gorna zalecana predkoscia co tydzien. Czas na to poswiecony jest w zasadzie zaden. Ot stoi i dziala. Jak przechodze to czasem zerkne i w 5 sekund poprawie zegar bo brak pradu zatrzymuje w glowicy czas. Ze pradu brakuje czesto to po paru miesaicach plukanie wypada w dzien. Jak wspominalem glowica jest automatyczna wiec plucze sie samo. Mozna o urzadzeniu zapomniec. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts