Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poczytam teraz o pompach , bo widzę że bez wymiany pompy to same problemy. Jak już wynajdę odpowiednią , to się odezwę i dobierzemy resztę tak chyba będzie najprościej . Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Ja bym zaczal od drugiej strony.

Najpierw dobral filtr, wielkosc, ilosc, zloze bo to zdefiniuje jak wydajna musi byc pompa.

marcin

Panie Marcinie , przeczytałam całe forum i widzę że jest pan w czołówce osób znających się na rzeczy :) Zapytam wprost , gdyby Pan był na moim miejscu to co by Pan kupił? Ta odpowiedź bardzo ułatwiłaby mi sprawę , bo szukałabym już konkretów , a tak błądzę od strony do strony i sama nie wiem :( Jak dzwonie do jakiejś firmy to wiadomo że zachwalają tylko swoje :(

Qubek17 , również elita forum i znawca tematu , gdyby Pan również mógł mi napisać co konkretnie miałabym kupić to już byłby mój sukces wybieram z dwóch odpowiedzi i mam to co mi potrzebne :)

Edytowane przez sukkub

Ja bym wybrał złoże płukane wodą i napowietrzanie. Będzie to najmniej kosztowne w użytkowaniu. Odpadnie zakup nadmanganianu i wywóz szamba. Wymaga jedynie wymiany pompy.

Zacząłbym od jednego solidnego filtra (o średnicy 12" lub 13"). Potem zrobiłbym badanie wody i jeśli wyjdzie jeszcze żelazo (i/lub mangan) to dostawiałbym drugi stopień.

Na drugim stopniu można by też zastosować inne złoże (np. zmiękczacz lub złoże mieszane) - daje to więcej możliwości na przyszłość (warunki mogą się zmieniać co Jastrząb opisywał u siebie).

Podpisuje się pod kolegą wyżej. Jestem dokładnie tego samego zdania.

Co do napowietrzania to masz możliwość zastosowania zwężki lub kompresora.

Drugi stopień będzie dla Ciebie dość "wyniszczający" finansowo, ale niestety nikt nie obiecywał, że dobrej jakości instalacja uzdatniająca kosztuje grosze :(

Podpisuje się pod kolegą wyżej. Jestem dokładnie tego samego zdania.

Drugi stopień będzie dla Ciebie dość "wyniszczający" finansowo, ale niestety nikt nie obiecywał, że dobrej jakości instalacja uzdatniająca kosztuje grosze :(

Dziękuję Ci Marczak za wszystkie podpowiedzi :) A z tym drugim stopniem to zobaczymy , nie załamuj mnie . ja się jeszcze z pierwszym nie uporałam :)

Moim zdaniem skoro już ma być nowa pompa to lepiej w nią zainwestować i dać zwężkę (injector) niż kompresor (dodatkowe urządzenie wymagające kontroli/przeglądów, potencjalnie awaryjne i kosztowne).

Jeśli się przewidzi możliwość zainstalowania drugiego stopnia (np. przez zapas na pompie, przygotuje pod nią miejsce, wstawi się zawory, itd) to późniejsze dodanie nie będzie już tak kosztowne (w zasadzie tylko zakup nowego sprzętu) bo odpadają koszty przerabiania instalacji. Jeśli byłby to zmiękczacz to w zasadzie można go podłączyć samemu.

W tym przypadku możliwe, że drugi stopień w ogóle nie będzie potrzebny, ale może z czasem np. twardość zacznie przeszkadzać.

Panie Marcinie , przeczytałam całe forum i widzę że jest pan w czołówce osób znających się na rzeczy :) Zapytam wprost , gdyby Pan był na moim miejscu to co by Pan kupił? Ta odpowiedź bardzo ułatwiłaby mi sprawę , bo szukałabym już konkretów , a tak błądzę od strony do strony i sama nie wiem :( Jak dzwonie do jakiejś firmy to wiadomo że zachwalają tylko swoje :(

Qubek17 , również elita forum i znawca tematu , gdyby Pan również mógł mi napisać co konkretnie miałabym kupić to już byłby mój sukces wybieram z dwóch odpowiedzi i mam to co mi potrzebne :)

Ja tam sie nie znam na rzeczy, ot troche musialem powalczyc z wlasna woda kiedys.

Co ja bym zrobil? Jak zwykle kombinowal ;-)

1. pH niskie, zelaza duzo. Zaden filtr nie bedzie za maly.

2. Napowietrzanie na pewno, bo tylko pomoze.

3. wielkosc filtra zalezy od zloza i pompy, ale do studni tez nie mozna wsadzic jakiegos potwora z 10m3/h, bo studnia moze nie wyrobic.

4. Pyrolox jest dobry ale ciezki :-( do wyplukania 13" filtra potrzeba cos z 5m3/h. To juz spora pompa jest.

5. Pyrolox wedlug karty katalogowej powinien dzialac od pH6.5 czyli blisko tego co Ty masz. Czy wystarczy na taka ilosc? Tego nie umiem powiedziec. Niech sie bardziej doswiadczeni wypowiedza.

6. Greensand ma jednak w karcie katalogowej ph 6.2, czyli wiekszy margines.

Bezpieczniejszy bylby greensand, pompa o wydajnosci 3.5m3 wiec nie jakas kosmiczna wypluczesz taki filtr nawet 16", czyli juz bardzo solidny.

Nadmanganian to jakies 20-30 PLN miesiecznie pewnie.

Jest jeszcze 1 opcja. Podniesienie pH wody poprzez przepusczenie przez dolomit. Wyzsze pH spowoduje ze zelazo sie latwo utleni i wtedy to zwykly piasek da rade ;-) Mozna by wtedy zastosowac zloze Birm, lekkie tanie. (ale w karcie katalogowej pisza o pH przynajmniej 6.8).

W jednym filtrze mozna pomieszac rozne zloza. Jednak nigdzie nie widzialem sensownych informacji ile czasu/wody taki dolomit pH bedzie podnosil. Nikt sie nie chce tym pochwalic :-( Jesli to bedzie 5 lat to spoko. Jesli rok to gorzej. Bo wtedy trzeba filtr otworzyc i dolomitu dosypac.

Mozna tez powiesic maly korpus 10" na wklady wymienne z wkladem podnoszacym pH, przed hydroforem. Jesli takie wkaldy wogole isnieja??. Zawartosc takiego wkladu wymienic raz na pol roku to nie klopot, a za tym mozna postawic duzy i stosunkowo tani filtr z lekkim zlozem.

Ja bym pewnie kombinowal w ta strone. Filtr narurowy podoszacy pH. Napowietrzenie. Hydrofor. Duzy (14-16") filtr z Birmem.

Wzialbym tez minimalnie drozsza glowice w wersji do pobierania regeneratow. Jak Birm nie da rady, to go mozna wtedy podmienc a greensand, bez wymiany glowicy.

Do tego zestaw testow pH i zelaza zeby sprawdzac jak calosc dziala.

sorry, jesli zburzylem jakas wizje ;-)

marcin

Mozna tez powiesic maly korpus 10" na wklady wymienne z wkladem podnoszacym pH, przed hydroforem. Jesli takie wkaldy wogole isnieja??. Zawartosc takiego wkladu wymienic raz na pol roku to nie klopot, a za tym mozna postawic duzy i stosunkowo tani filtr z lekkim zlozem.

Z gotowcami ciężko, ale można kupić osobno korpus, osobno pusty pojemnik i do tego np. złoże Imerys które neutralizuje wodę.

Aczkolwiek ja przychylam się do Twojej 1 opcji.

Z gotowcami ciężko, ale można kupić osobno korpus, osobno pusty pojemnik i do tego np. złoże Imerys które neutralizuje wodę.

Aczkolwiek ja przychylam się do Twojej 1 opcji.

Dlatego byloby to kombinowanie. Zeby samemu ustalic jak dlugo taki zasyp by dzialal, jak duzy by musial byc zeby dac sensowny przeplyw itd, itp.

marcin

Dlatego byloby to kombinowanie. Zeby samemu ustalic jak dlugo taki zasyp by dzialal, jak duzy by musial byc zeby dac sensowny przeplyw itd, itp.

marcin

To rozwiązanie ma jeszcze taki aspekt, że podnosi twardość... Może to nie problem, ale warto o tym wspomnieć.

Co do obliczeń to w kartach katalogowych złóż (Calcite, Imerys, Corosex) są podane wymagane przepływy i/lub czas kontaktu. Nie pamiętam teraz dokładnie które, ale jedno z nich (przy długim przestoju wody) podnosi pH bardzo wysoko.

Edytowane przez qbek17

Zgoda. A mniej wiecej jakichs wzrostow twardosci nalezy sie spodziewac?

10mg, 50mg, 100mg?

To pewnie zależy właśnie od konkretnego przypadku. Myślę, że im niższa twardość wody surowej tym większy będzie wzrost (większa różnica stężeń=szybszy proces ich wyrównywania). Do tego dochodzą poszczególne parametry jak czas kontaktu czy natężenie przepływu.

Nigdy się nie bawiłem w liczenie tego.

Witam wszystkich ponownie.

Dostałam taką ofertę :

Dane techniczne: IR-DF 1465 TC cena 3 500 zł

Przyłącze: 1 cal

Przepływ nominalny: 1,2 m³/h

Przepływ maksymalny: 1,5 m³/h

Przepływ przy płukaniu: 3,0 m³/h

Ciśnienie robocze: 3-6 bar

Złoża: Ironit i Defeman

Ilość złoża: 90 l

Wymiary butli (w/s): 200 x 36 cm

Jedynie nie wiem co z moim Ph w tym przypadku. Oczywiście do tego dokupię odpowiednią pompę oraz napowietrzenie zwężką.

Co tym sądzicie, jakie sugestie ?

Zapomniałam dopisać że głowica Clack i czy pompa o wydajności 75 l/min podoła?

Edytowane przez sukkub

Witam wszystkich ponownie.

Dostałam taką ofertę :

Dane techniczne: IR-DF 1465 TC cena 3 500 zł

Przyłącze: 1 cal

Przepływ nominalny: 1,2 m³/h

Przepływ maksymalny: 1,5 m³/h

Przepływ przy płukaniu: 3,0 m³/h

Ciśnienie robocze: 3-6 bar

Złoża: Ironit i Defeman

Ilość złoża: 90 l

Wymiary butli (w/s): 200 x 36 cm

Jedynie nie wiem co z moim Ph w tym przypadku. Oczywiście do tego dokupię odpowiednią pompę oraz napowietrzenie zwężką.

Co tym sądzicie, jakie sugestie ?

Zapomniałam dopisać że głowica Clack i czy pompa o wydajności 75 l/min podoła?

Z mieszankami złóż jest ten problem, że nikt poza ich autorem nie wie co w nich siedzi. Sam Defeman ma działać od pH=7 wzwyż, a do płukania przy zbiorniku 14" potrzebuje ok 7 m3/h. Wątpię aby "dodatek" czegoś co autor sobie nazwał "Ironitem" aż tak drastycznie zmienił parametry tej mieszanki.

Moim zdaniem parametry są naciągane i pompa o tej wydajności będzie za słaba.

Jeśli chodzi o głowicę to tak jak już ktoś pisał - lepiej dopłacić teraz do wersji "wypasionej" (w tym przypadku Clack CI) niż później wymieniać. TC jest najuboższą wersją sterowania.

Edytowane przez qbek17