alfa8 15.08.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Witam serdecznie,potrzebuję pomocy w zakresie doboru stacji uzdatniania wody. Najbardziej przszkadza mi jej twardość - ok. 350 dm3 (informacja z wodociągów). Mam dwójkę małych dzieci, w tym jedno niespełna roczne. Do wody pitnej stosuje britę. Nie mniej jednak sytuacja w łazinkach mnie przeraża. Mieszkamy w domu niespełna rok a ja już nie mogę doczyścić w kilku miejscach baterii, czy muszli klozetowych. Czytałam trochę informacji na temat zmiękczania wody i zastanawiam się nad stacją tapworksnsc-17. Czy może przy twardości wody wystarczy coś innego (czyt. tańszego)? niekoniecznie cała stacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.08.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Czy może przy twardości wody wystarczy coś innego (czyt. tańszego)? niekoniecznie cała stacja? Nie da się zamontować "pół stacji" na mniejszej twardości Ale na pewno są tańsze stacje... od ~900 PLN za chińszczyznę z marketu (zdecydowanie NIE polecana) do ... nie ma górnej granicy Ale za jakieś 2 tys. to już kupisz solidny sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 15.08.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Z mieszankami złóż jest ten problem, że nikt poza ich autorem nie wie co w nich siedzi. Sam Defeman ma działać od pH=7 wzwyż, a do płukania przy zbiorniku 14" potrzebuje ok 7 m3/h. Wątpię aby "dodatek" czegoś co autor sobie nazwał "Ironitem" aż tak drastycznie zmienił parametry tej mieszanki. Moim zdaniem parametry są naciągane i pompa o tej wydajności będzie za słaba. Jeśli chodzi o głowicę to tak jak już ktoś pisał - lepiej dopłacić teraz do wersji "wypasionej" (w tym przypadku Clack CI) niż później wymieniać. TC jest najuboższą wersją sterowania. Już się kiedyś dowiadywałem i Ironit to po prostu Klarsanit (tylko inaczej nazwany - ha! marketingowy chwyt). Mieszanka Klarsanit-Defeman jest bardzo często używana do odżelaziania/odmanganiania i jest BARDZO skuteczna. Co do parametrów to się nie wypowiadam - wszyscy mogą je naciągać - warto, po prostu klient powinien otrzymać GWARANCJĘ od sklepu, by uzyskać określone parametry (bo przecież o to chodzi). Nie spotkałem się jeszcze, by do odżelaziaczy (i filtrów węglowych) była używana głowica Clack CI. Złoża o tych parametrach powinny być płukane czasowo, a nie objętościowo. Witam serdecznie, potrzebuję pomocy w zakresie doboru stacji uzdatniania wody. Najbardziej przszkadza mi jej twardość - ok. 350 dm3 (informacja z wodociągów). Mam dwójkę małych dzieci, w tym jedno niespełna roczne. Do wody pitnej stosuje britę. Nie mniej jednak sytuacja w łazinkach mnie przeraża. Mieszkamy w domu niespełna rok a ja już nie mogę doczyścić w kilku miejscach baterii, czy muszli klozetowych. Czytałam trochę informacji na temat zmiękczania wody i zastanawiam się nad stacją tapworksnsc-17. Czy może przy twardości wody wystarczy coś innego (czyt. tańszego)? niekoniecznie cała stacja? Szkoda, że nie pomyślałeś podczas wprowadzenia się o jakości wody w domu. Nawet nie chodzi o samą armaturę, tylko o samą instalację wodociągową. No nic... lepiej późno... ale niestety z kosztami też musisz się liczyć. Dobre urządzenia kosztują swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.08.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Nie spotkałem się jeszcze, by do odżelaziaczy (i filtrów węglowych) była używana głowica Clack CI. Złoża o tych parametrach powinny być płukane czasowo, a nie objętościowo. To nie ma znaczenia czy głowica jest ze sterownikiem CI czy TC - w obu przypadkach może być sterowana czasowo. W drugą stronę już nie (TC jest tylko czasowa). Ale za to sterownik CI ma sporo dodatkowych opcji (dłuższe podtrzymanie w przypadku braku prądu, historia i diagnostyka pracy, większy i czytelniejszy wyświetlacz, itd) i za to, moim zdaniem, warto w nią zainwestować. Co do mieszanek to mam mieszane uczucia co do ich skuteczności Tym bardziej jeśli mieszamy ze sobą złoża o praktycznie identycznym składzie i funkcji - razem nie będą bardziej skuteczne niż każde z nich osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 15.08.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Tak, wiem i zła jestem na siebie na maksa. Mleko się rozlało - teraz kombinuję jak to zmienić. Czy mogę prosić o jakieś sugestie stacji w cenie 2000 tyś. Tapworks nsc znalazłam za 3000 z montażem. Szkoda, że nie pomyślałeś podczas wprowadzenia się o jakości wody w domu. Nawet nie chodzi o samą armaturę, tylko o samą instalację wodociągową. No nic... lepiej późno... ale niestety z kosztami też musisz się liczyć. Dobre urządzenia kosztują swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sukkub 17.08.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Hej.Mam jeszcze jedno pytanko. Mianowicie spotkałam się jeszcze ze złożem o nazwie Multix - A5 , podobno ma rozwiązać moje wszystkie problemy:)Dokładniejsze informacje na temat całego sytemu będę miała po weekendzie ale już pytam cóż to takiego i czy warto się w to zagłębiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 17.08.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Witam ponownie, proszę w takim razie o sugestie co warto kupić w przypadku twardej wody - flamingo c30 czy tapworks nsc 11? Dom już wybudowany, rodzina czteroosobowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radosny mocarz 17.08.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Cześć wszystkim czy przy dobieraniu filtra do wody wodociągowej wystarczy parametr twardości, czy potrzeba jeszcze coś? twardość - 313 mg /l CaCo3 WOda dostarczana jest do domu z ilością mieszkańców od 2 do 4.. niestety dom nie ma chyba filtra na duże zanieczyszczenia (takiego podstawowego). Kamień jest strasznie uciążliwy, po jednokrotnym ugotowaniu wody w garnku trzeba go czyścić. Przy okazji... po kliku prysznicach zatkały się już jego dysze... czy można to jakoś usunąć, przeczyścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radosny mocarz 19.08.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Łatwo powiedzieć... jakbym wiedział od początku o tym, to bym pomyślał. Trzeba nadrobić zaległości i tyle Czy w waszych okolicach analiza wody kosztuje też ok 400 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.08.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Łatwo powiedzieć... jakbym wiedział od początku o tym, to bym pomyślał. Trzeba nadrobić zaległości i tyle Czy w waszych okolicach analiza wody kosztuje też ok 400 zł? Pelne badanie wody w sanepidzie (fizykochemiczne i bakteriologiczne ) tyle mniej wiecej kosztuje. Jak zrobisz tylko fizykochemiczne bedzie duzo taniej. Firmy od uzdatniania wody, lokalne wodociagi za badania fizykochemiczne wezma nie wiecej niz 50-100PLN marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 19.08.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Da się. Bardzo dziękuję za odpiowiedź , ale czy zechciałby Pan napisać coś więcej , bo ciekawi mnie co zrobić z tą wodą z regeneracji ... jak wpłynie w złoże trzcinowe to roślinki mi uschną : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.08.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Bardzo dziękuję za odpiowiedź , ale czy zechciałby Pan napisać coś więcej , bo ciekawi mnie co zrobić z tą wodą z regeneracji ... jak wpłynie w złoże trzcinowe to roślinki mi uschną : Jak by tej wody było dużo to pewnie tak... ale jak raz na 1-2 tygodnie trochę poleci to może nie wszystko uschnie, Jeśli chcesz coś jeszcze robić to np. rozcieńczać tą wodę lub wyprowadzić gdzieś poza oczyszczalnię (np. do studni chłonnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radosny mocarz 21.08.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 A czy ma ktoś może namiary na firmę badającą wodę w okolicach Poznania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliaszek 21.08.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 nie chcę zakładać kolejnego wątku, więc już tu napiszę - czy ktoś mógłby mi doradzić w doborze stacji uzdatniającej? polecono mi keller family line, ale nie znam się na tym, więc chętnie posłucham opinii bardziej doświadczonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.08.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 nie chcę zakładać kolejnego wątku, więc już tu napiszę - czy ktoś mógłby mi doradzić w doborze stacji uzdatniającej? polecono mi keller family line, ale nie znam się na tym, więc chętnie posłucham opinii bardziej doświadczonych "Chce kupic samochow, doradzcie mi". I doradzajacy ma zgadnac, czy potrzebuje smart'a czy 18-kolowego TIR'a. Garsc informacji musisz zamiescic: - woda z wodociagu czy ze studni - jesli ze studni to wyniki badania, rodzaj (wydajnosc) pompy, typ hydroforu, odprowadzenia sciekow (szambo, oczyszcalnia, kanalizacja) - zastrzezenia co do wody (w studziennej wyjdzie w badaniach, w wodociagowej co chcesz w tej wodzie zmienic, do czego masz zastrzenia, np zapach chloru, twardosc, smak itp) marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 21.08.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 A czy ma ktoś może namiary na firmę badającą wodę w okolicach Poznania? Poszukaj sobie firm, które generalnie zajmują się uzdatnianiem wody w okolicach Poznania. Zazwyczaj w swojej ofercie mają przeprowadzenie analizy wody. Ewentualnie wybierz się do sanepidu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 21.08.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 "Chce kupic samochow, doradzcie mi". I doradzajacy ma zgadnac, czy potrzebuje smart'a czy 18-kolowego TIR'a. Swoją drogą tak właśnie się zastanawiałem skąd ja kojarzę tą obudowę magicznego zmiękczacza o egzotycznej nazwie keller family line... otóż proszę bardzo TU - to najtańszy chinol z głowicą RX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 21.08.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Jak by tej wody było dużo to pewnie tak... ale jak raz na 1-2 tygodnie trochę poleci to może nie wszystko uschnie, Jeśli chcesz coś jeszcze robić to np. rozcieńczać tą wodę lub wyprowadzić gdzieś poza oczyszczalnię (np. do studni chłonnej). A mniej więcej ile takiej wody powstaje ? zużywamy ok 11 m3 wody na m-c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobekM2 21.08.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Witam serdecznie wszystkich Interesuje mnie możliwość poprawienia / uzdatnienia wody w miejscu mojego zamieszkania. W chwili obecnej sytuacja przedstawia się następująco: - dom jednorodzinny - rodzina czteroosobowa - woda wodociągowa - instalacja wodna miedziana - woda do celów domowych (spożycie, mycie, pralka, zmywarka, czajnik elektryczny …) (w chwili największym problemem wydaje się być osadzający na urządzeniach kamień – czyszczenie czajnika co 2-4 dni) - zużycie miesięczne ok . 10-12 m3 - oddzielna linia na ogród - aktualne właściwości wody tak jak poniżej przewodność 671+-11 uS barwa >5 mętność 0,11 zapach akceptowalny pH 7,2+-0,1 twardość 347 mg/l (ok.19,5 dH) chlorki 16,0 mg/l utlenialność z KMnO4 1,6 mg/l amonowy jon <0,26 mg/l stężenie azotynów < 0,016 mg/l stężenie azotanów 1,68+-0,15 mg/l stężenie żelaza < 30 ug/l stężenie manganu <30 ug/l Czy poza dużą twardością wyniki wyniki są w miarę ok ? - na wejściu (za wodomierzem) filtr wstępny BB 20” Przeczytałem ten temat od początku, lecz szczerze mówiąc dalej nie wiem na jaki zmiękczacz mam się zdecydować FlamingoC30, Aquasoft Basic 30, Tapworks NCS 30UD, Cosmowater 22,Viessemann Aquahome 20 czy jakiś składak (głowica Clack CI wraz z mieszaczem oraz bypassem, regeneracja przeciwprądowa, zbiornik Cyber wave, Structural, Enpress, "dobra" żywica - cokolwiek to znaczy). Jeśli składak to które firmy są godne polecenia? Mam olbrzymi mętlik w głowie. Koszt to max. 3250 PLN. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje/sugestie. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 21.08.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 @Robert widzę, że całkiem dobrze odrobiłeś pracę domową Wodę z wodociągu masz naprawdę dobrej jakości. Można myśleć tylko o zredukowaniu tej twardości. Rozumiem, że wkład do BB się jakoś bardzo szybko nie zapycha? Jeżeli chodzi o urządzenia... podałeś samą czołówkę. Ja (powtarzam JA) bym wybrał kompakt zamiast butle i zbiornik na solankę. Za tą kasę można wybrać już coś porządnego. Do tego co podałeś dodałbym jeszcze zmiękczacz WaterMark 30 - czytałem jakiś artykuł i sporo osób go chwaliło. Ale z tego co widzę podałeś urządzenia, które wiele osób chwali, bo są... znane, lubiane i doceniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts