qbek17 21.08.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 A mniej więcej ile takiej wody powstaje ? zużywamy ok 11 m3 wody na m-c 11 m3 * 24 dH/m3 = 264 dH miesięcznie. Żeby regeneracja wypadała co 2 tygodnie potrzebny byłby zmiękczacz na ok 50 litrów jonitu (czyli duży). Proponowałbym zastosowanie w miarę "standardowego" kompaktu z 30 litrami - regeneracja wypadałaby co ok. 3 m3. Z jednej regeneracji powstaje ok 150-250 litrów ścieków (w zależności od typu regeneracji i dawki soli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.08.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Jeśli składak to które firmy są godne polecenia? Mam olbrzymi mętlik w głowie. Koszt to max. 3250 PLN. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje/sugestie. Za taką kwotę możesz już kupić bardzo solidny zestaw. Moja uwaga jest taka żeby przypilnować aby głowica miała funkcję mieszania - dla instalacji miedzianej to może się okazać krytyczne (za kilka lat). Większość tych modeli które wymieniłeś jest OK, więc porównaj elastyczność producenta w modyfikacji "standardu" (np. czy możliwe jest dodanie mieszacza albo zmiana żywicy na lepszą) lub koszty przeglądów i gwarancje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliaszek 22.08.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 "Chce kupic samochow, doradzcie mi". I doradzajacy ma zgadnac, czy potrzebuje smart'a czy 18-kolowego TIR'a. Garsc informacji musisz zamiescic: - woda z wodociagu czy ze studni - jesli ze studni to wyniki badania, rodzaj (wydajnosc) pompy, typ hydroforu, odprowadzenia sciekow (szambo, oczyszcalnia, kanalizacja) - zastrzezenia co do wody (w studziennej wyjdzie w badaniach, w wodociagowej co chcesz w tej wodzie zmienic, do czego masz zastrzenia, np zapach chloru, twardosc, smak itp) marcin - woda z wodociągu - woda jest twarda, no i też stąd mam problemy z kamieniem. - poza tym wiem, że sąsiedzi robili jakieś testy (nie wiem o co dokładnie chodziło, kupili jakiś zestaw 5 testów i tam sobie wodę badali, chyba coś takiego - http://grupasbs.imag.pl/3-testy-do-badania-wody-zawartosc-chlor-ph-alkalicznosc.html), no i wyszło im że jest też problem z żelazem. mamy wodę z jednego wodociągu, więc skoro u nich to jest, to chyba u mnie też, chociaż nie wiem, po czym to poznać, czy smak jakiś jest wtedy specyficzny, czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.08.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 - woda z wodociągu - woda jest twarda, no i też stąd mam problemy z kamieniem. - poza tym wiem, że sąsiedzi robili jakieś testy (nie wiem o co dokładnie chodziło, kupili jakiś zestaw 5 testów i tam sobie wodę badali, chyba coś takiego - http://grupasbs.imag.pl/3-testy-do-badania-wody-zawartosc-chlor-ph-alkalicznosc.html), no i wyszło im że jest też problem z żelazem. mamy wodę z jednego wodociągu, więc skoro u nich to jest, to chyba u mnie też, chociaż nie wiem, po czym to poznać, czy smak jakiś jest wtedy specyficzny, czy co? Czyli Twoje zastrzeznie to wylacznie twardosc wody. Z zelazem prawie na pewno nie masz problemu. Norma mowi ze moze go byc nie wiecej niz 0,2mg i raczej wielkego przekroczenia nie bedzie. Moze sie zdarzyc jesli siec jest stara i rury juz zarosniete brudem ze woda zawiera troche zanieczyszczen mechanicznych i drobiny utlenionego brazowego zelaza. Ale z tym zwykly filtr wstepny sobie poradzi. Zeby dobrac wielkosc takiego zmiekczacza musisz wiedziec jaka dokladna jest twardosc wody - to musza publicznie udostepniac Twoje wodociagi. Jesli masz w domu instalacje z miedzi to lepiej nie zmiekczac wody do 0 (co taki zmiekczac z zalozenia robi) tylko zakupic urzadzenie ktore potrafi wode zmiekczona zmieszac w dowolnej proporcji z twarda. Woda mozna wtedy ustwic zeby byla miekka, (ale nie calkowicie). marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.08.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Hej. Jestem po przewertowaniu całego wątku (tak - da się, trochę czasu to jednak zajmuje). Po wynotowaniu kilkunastu stron różnych ciekawostek na co zwrócić uwagę stoję przed wyborem czegoś podobnego do: http://allegro.pl/zmiekczacz-clack-d40-ci-automat-usa-dla-5-6-osob-i3483855554.html. Głowica Clack CI. Złoże PuroLite C100E (niestety nie notowałem nic o złożach więc nie wiem na ile to dobry wybór). Nie wiem tylko ile żywicy wybrać. Moja twardość to 22dH. Woda wodociągowa więc skupiamy się głównie na twardości. Zużycie miesięczne to ok 11-12m3. Możliwy lekki wzrost jak dzieciaki dorosną. Z drugiej strony woda do kibelków idzie obwodem, który nie będzie zmiękczany. Myślałem o wersji z 40 litrami złoża. Czy nie za dużo? Obawiam się, że wersja z 30l złoża stanie się mniej wydajna jak wzrośnie zużycie.Co o tym wszystkim sądzicie? Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek0 24.08.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 nie chcę zakładać kolejnego wątku, więc już tu napiszę - czy ktoś mógłby mi doradzić w doborze stacji uzdatniającej? polecono mi keller family line, ale nie znam się na tym, więc chętnie posłucham opinii bardziej doświadczonych Eliaszek, ja sie nie znam i w tematach technicznych nie doradzę, mam jednak kellera o którym piszesz, sprawuje się bez problemu, generalnie jest bardzo intuicyjny w obsłudze. poza tym rzeczywiście widzimy w domu, że woda ma lepszy stan, zwłaszcza jeśli chodzi o kwestię kamienia w sprzętach agd. no a jeśli komuś coś to da, podsyłam ulotkę z parametrami technicznymi - http://www.therm.pl/media/_gallery/produkty2/Keller/kat/stacje_keller%20family%2010.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliaszek 24.08.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Jastrząb - wielkie dzięki. czyli teraz kolejnym krokiem, jest sprawdzenie jaką mam twardość i potem dobranie odpowiedniego sprzętu, tak? no i czy mógłbyś coś więcej o tych urządzeniach napisać, gdzie się woda miękka miesza z twardą, bo pierwsze o tym słyszę? Rysiek0 - a spośród jakich stacji uzdatniających wybierałeś, czy ktoś Ci tego kellera polecił, czy jak? masz doświadczenie jakieś większe w tym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 25.08.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Jastrząb - wielkie dzięki. czyli teraz kolejnym krokiem, jest sprawdzenie jaką mam twardość i potem dobranie odpowiedniego sprzętu, tak? no i czy mógłbyś coś więcej o tych urządzeniach napisać, gdzie się woda miękka miesza z twardą, bo pierwsze o tym słyszę? Rysiek0 - a spośród jakich stacji uzdatniających wybierałeś, czy ktoś Ci tego kellera polecił, czy jak? masz doświadczenie jakieś większe w tym zakresie? Analiza wody to w tym wypadku podstawa. Jeżeli chodzi o mieszanie to głowica umożliwia ustawienie Ci konkretnych parametrów. Nawet jak nie masz instalacji z miedzi to nie warto zmiękczać wody do zera, ponieważ chociażby ciężko spłukuje się wtedy mydło z rąk Ja uważam, że keller family line to dziadostwo - chińszczyzna w tandetnym opakowaniu z najtańszą głowicą RX. Jeżeli mogę Ci polecić - nie opłaca się oszczędzać na stacjach zmiękczających. Wspomnisz moje słowa Pośród tego co podałeś jest wiele innych dobrych stacji lub chociażby to co napisał Chemik67. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek0 27.08.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Analiza wody to w tym wypadku podstawa. Jeżeli chodzi o mieszanie to głowica umożliwia ustawienie Ci konkretnych parametrów. Nawet jak nie masz instalacji z miedzi to nie warto zmiękczać wody do zera, ponieważ chociażby ciężko spłukuje się wtedy mydło z rąk Ja uważam, że keller family line to dziadostwo - chińszczyzna w tandetnym opakowaniu z najtańszą głowicą RX. Jeżeli mogę Ci polecić - nie opłaca się oszczędzać na stacjach zmiękczających. Wspomnisz moje słowa Pośród tego co podałeś jest wiele innych dobrych stacji lub chociażby to co napisał Chemik67. nie jestem fachowcem, nie interesuje mnie, czy głowica to taka, czy owaka, bo mi to nic nie daje, podobnie jak sam wygląd opakowania. Ma działać i działa. Dlatego - tak jak napisałem wcześniej - ja nie mam do kellera zastrzeżeń. a jeśli za lepszy design i nowszą głowicę mam płacić więcej, to tym bardziej mnie to nie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 27.08.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Witam, Jakiś czas temu prosiłam tutaj o radę. Po wstępnej analizie tematu okazało się, że u mnie potrzebny będzie jedynie zmiękczacz wody. Czy możecie coś napisać o zmiękczaczu SOFTAQ 20? Warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.08.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 nie jestem fachowcem, nie interesuje mnie, czy głowica to taka, czy owaka, bo mi to nic nie daje, podobnie jak sam wygląd opakowania. Ma działać i działa. Dlatego - tak jak napisałem wcześniej - ja nie mam do kellera zastrzeżeń. a jeśli za lepszy design i nowszą głowicę mam płacić więcej, to tym bardziej mnie to nie przekonuje. Tu nie chodzi o nowsza glowice tylko jej marke. RX to tania, chinska glowica, bardziej awaryjna niz inne marki, bez serwisu i czesci zamiennych, ktora potrafi sprawic niemile niespodzianki. Moze dzisiaj dziala i nie sprawia problemow, ale prawdopodobnie w perspektywie 10lat bedzie drozsza niz glowice innych firm. Zdarzaly sie tez przypadki opisywane na forum ze komus tam dom zalalo, bo cos peklo w takiej glowicy. Ot co. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 27.08.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 To jaką głowice wybrac i najlepiej jakiej firmy wybrać kompaktowy zmiękczacz bo juz od kilku miesiecy chce coś wybrać i nie mogę co uzbieram kasę to znów wychodzi RX ze chińszczyzna chciał bym zmiękczacz tak do 2tys może do 2,5 tys . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.08.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 To jaką głowice wybrac i najlepiej jakiej firmy wybrać kompaktowy zmiękczacz bo juz od kilku miesiecy chce coś wybrać i nie mogę co uzbieram kasę to znów wychodzi RX ze chińszczyzna chciał bym zmiękczacz tak do 2tys może do 2,5 tys . Pozdrawiam Najczesciej polecane glowice to 3 firmy. Clack, Autotrol, Fleck. Jaka to firma posklada do kupy i jaka naklejke na calosc przyklei to rzecz drugorzedna. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.08.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Hej. Jestem po przewertowaniu całego wątku (tak - da się, trochę czasu to jednak zajmuje). Po wynotowaniu kilkunastu stron różnych ciekawostek na co zwrócić uwagę stoję przed wyborem czegoś podobnego do: http://allegro.pl/zmiekczacz-clack-d40-ci-automat-usa-dla-5-6-osob-i3483855554.html. Głowica Clack CI. Złoże PuroLite C100E (niestety nie notowałem nic o złożach więc nie wiem na ile to dobry wybór). Nie wiem tylko ile żywicy wybrać. Moja twardość to 22dH. Woda wodociągowa więc skupiamy się głównie na twardości. Zużycie miesięczne to ok 11-12m3. Możliwy lekki wzrost jak dzieciaki dorosną. Z drugiej strony woda do kibelków idzie obwodem, który nie będzie zmiękczany. Myślałem o wersji z 40 litrami złoża. Czy nie za dużo? Obawiam się, że wersja z 30l złoża stanie się mniej wydajna jak wzrośnie zużycie. Co o tym wszystkim sądzicie? Pozdrowionka I jak tam - złoże Purolite C100E w ilości 40 czy 30 l dla mojej sytuacji (22 dH i zużyciu ok 11-12m3/m-c)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.08.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 I jak tam - złoże Purolite C100E w ilości 40 czy 30 l dla mojej sytuacji (22 dH i zużyciu ok 11-12m3/m-c)? Moim zdaniem 30 litrów spokojnie wystarczy. Zwiększanie systemu do 40 litrów spowoduje wzrost kosztów, a zyski spowodowane mniejszą liczbą regeneracji nie będą duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 27.08.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Najczesciej polecane glowice to 3 firmy. Clack, Autotrol, Fleck. Jaka to firma posklada do kupy i jaka naklejke na calosc przyklei to rzecz drugorzedna. marcin czyli taki zmiękczacz http://allegro.pl/zmiekczacz-clack-d40-ci-automat-usa-dla-5-6-osob-i3483855554.html bedzie lepszy niż inwater z głowicą GE OSMONICS ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 28.08.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Hej, to znowu ja, nadal wałkuję temat Czy znawcy tematu obiektywnie mogą się wypowiedzieć na temat tych sprzętów? http://www.krainawody.pl/429-zmiekczacz-pur-0844-ci.html http://aqua-soft.com.pl/zmiekczanie-wody/zmiekczacze-na-caly-dom/aqua-soft-basic-20-wersja-objetosciowa-przeplyw-1m.html http://allegro.pl/softaq-20-filtr-usa-zmiekczacz-odkamieniacz-i3366899241.html http://www.krainawody.pl/406-zmiekczacz-waterfilter-denver-30.html (kolejność przypadkowa) and the winner is...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 28.08.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 1. Standardowy zmiękczacz na złożu jonowymiennym z głowicą objętościową Clack CI i zbiornikiem na solankę do regeneracji. Zmiękczacz posiada 25 litrów złoża Purolite C100.2. To samo wpakowane w obudowę taką najbardziej podstawową. Sól tabletkowa wsypana jest po prostu w tą obudowę, nie ma osobnego pojemnika. Zmiękczacz ma 20 litrów złoża (podejrzewam) Purolite C100.3. Obudowa jak widzisz praktycznie ta co wyżej, tyle, że gorsza głowica. Lepszym wyborem jest głowica amerykańska Clack CI. Zmiękczacz ma 20 litrów złoża Purolite C100.4. Mało informacji w necie - ciężko stwierdzić. Trzeba by było napisać do producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.08.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Moim zdaniem 30 litrów spokojnie wystarczy. Zwiększanie systemu do 40 litrów spowoduje wzrost kosztów, a zyski spowodowane mniejszą liczbą regeneracji nie będą duże. Różnica w cenie zakupu niewielka (70zł) więc myślałem o większym. No i osoba posiadająca D30 poleciła mi właśnie D40 ze względu na krótsze okresy między regeneracjami. Ale większe złoże to więcej wody i soli na regenerację... Więc pewnie na dwoje babka wróżyła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.08.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Różnica w cenie zakupu niewielka (70zł) więc myślałem o większym. No i osoba posiadająca D30 poleciła mi właśnie D40 ze względu na krótsze okresy między regeneracjami. Ale większe złoże to więcej wody i soli na regenerację... Więc pewnie na dwoje babka wróżyła... Więcej złoża to więcej soli i wody na jedną regenerację, ale ponieważ tych regeneracji jest mniej, to sumarycznie soli pójdzie tyle samo, a wody trochę mniej w przypadku większego systemu i w dłuższej perspektywie. Jest też druga strona medalu - okresów między regeneracjami nie można zwiększać bez limitu. Raz na 2... no maksymalnie 3 tygodnie powinno się zrobić regenerację niezależnie od zużycia wody. I teraz mając większy system, a zużywając mniej wody i tak trzeba tą regenerację wykonać. Dlatego lepiej dobrać system do swoich prawdziwych potrzeb, a nie kupować większy "na zapas". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts