qbek17 28.08.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 1. Standardowy zmiękczacz na złożu jonowymiennym z głowicą objętościową Clack CI i zbiornikiem na solankę do regeneracji. Zmiękczacz posiada 25 litrów złoża Purolite C100. Jedyna uwaga do tego co kolega napisał to to że zbiornik 8x44" będzie miał trochę niższą wydajność chwilową niż standardowe 10x35" mimo tej samej objętości złoża i długości cyklu (czasu między regeneracjami). Inna sprawa to to że pozostali producenci nie podają jakie zbiorniki są w ich urządzeniach, ale sądząc po obudowach to właśnie o wysokości 35". 2. To samo wpakowane w obudowę taką najbardziej podstawową. Sól tabletkowa wsypana jest po prostu w tą obudowę, nie ma osobnego pojemnika. Zmiękczacz ma 20 litrów złoża (podejrzewam) Purolite C100. Z tego co kiedyś widziałem i słyszałem to w urządzeniach tej serii (Basic) stosują jonity Lanxesa. 4. Mało informacji w necie - ciężko stwierdzić. Trzeba by było napisać do producenta... Sądząc po zdjęciu (obrazku?) głowica jest wbudowana w obudowę. To rozwiązanie nie jest typowe i przy konieczności serwisu może być problem z dostępnością części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 29.08.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Witam.Pewnie było gdzieś opisane w tym wątku...ale jak zwsze brak czasu na wałkowanie wszystkiego. Otóż, po wprowadzeniu się do nowobudowanego domu zrobiłem badanie wody. Nie mam ich przy sobie. W wodzie pojawiły się bakterie coli. Jest sposób aby pozbyć się tego cholerstwa? Drogba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.08.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Witam. Pewnie było gdzieś opisane w tym wątku...ale jak zwsze brak czasu na wałkowanie wszystkiego. Otóż, po wprowadzeniu się do nowobudowanego domu zrobiłem badanie wody. Nie mam ich przy sobie. W wodzie pojawiły się bakterie coli. Jest sposób aby pozbyć się tego cholerstwa? Drogba Gugiel porposzony odpowiednio znajdzie odpowiednie posty nawet w tym przydlugawym watku A co zrobic. Zachlorowac studnie i instalcje. Oproznic wszelkie hydrofory i zasobniki w domu. Wlac do rury oslonowej podchloryn sodu (do kupienia w sklepach chemicznych). Poczekac z godzie dwie az sie rozejdzie/rozpusci i napuscic do wszystkic hydroforow i zasobnikow, poodkrecac krany az zacznie walic z nich chlorem. Nalac pewnie jeszcze do studni, zeby uzupelnic to co zostalo wpompowane w instalcje. Poczekac 24h. Pompowac przez wszyskie krany az przestanie walic chlorem. Sprawdzic za miesiac czy bakterie sie nie pojawily znowu. Jesli tak, zakupic lampe UV. Jesli studnia jest bardzo plytka to pewnie kupic lampe od razu bez zabawy w chlorowanie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 29.08.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Jesli studnia jest bardzo plytka to pewnie kupic lampe od razu bez zabawy w chlorowanie. marcin Z ciekawości... co to znaczy bardzo płytka studnia? Na jakiej zasadzie podchloryn sodu miałby na stałe wyeliminować bakterie z wody? Z tego co się zawsze spotykałem to przy występowaniu zanieczyszczeń mikrobiologicznych zawsze stosowało się lampy UV (nawet jeżeli wyniki były różne stosowało się je zapobiegawczo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.08.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Z ciekawości... co to znaczy bardzo płytka studnia? Na jakiej zasadzie podchloryn sodu miałby na stałe wyeliminować bakterie z wody? Z tego co się zawsze spotykałem to przy występowaniu zanieczyszczeń mikrobiologicznych zawsze stosowało się lampy UV (nawet jeżeli wyniki były różne stosowało się je zapobiegawczo). Ja wiem, kilka metrow. Nie izolowana warstwa nieprzepuszczalna. I takie studnie ludzie buduja i pija z nich wode. Jesli jest plytka i zle izolowana to nie ma sie po co bawic w chlor bo pewnie bakterie beda na biezaco dostarczane. Jesli jest gleboka i dobrze izolowana to jest pewna szansa ze studnia zostala jednorazowo zanieczyszczona przy budowie, bo sie przelala prze rure woda opadowa itp. Zwlaszcza ze bakterie coli zyja dosyc krotko i swiadcza o niedawnym zanieczyszczeniu. Jesli doszlo do jednorazowego skazenia warstwy wodonosnej, "swieze" bakterie sie do niej nie dostaja to dezynfekcja zrobi swoje. Zwlaszcza ze takie studnie w czasie budowy sa traktowane jak sa. DLugo nei uzytkowane, zle zabezpieczone itp, partacz "fachowiec" zaplaty nie dostal do studni nasral, tid, itp. Dlatego napisalem ze badania treba powtorzyc. Jesli bakterie sie znowu pojawia (albo studnie jest bardzo plytka), to pewnie nie ma sie sensu bawic tylko od razu zalozyc lampe. Moze sie uda chlorem. Zawsze to tansze niz lampa. Sprobowac warto. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrekS 05.09.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Hej. Jestem po przewertowaniu całego wątku (tak - da się, trochę czasu to jednak zajmuje). Po wynotowaniu kilkunastu stron różnych ciekawostek na co zwrócić uwagę stoję przed wyborem czegoś podobnego do: http://allegro.pl/zmiekczacz-clack-d40-ci-automat-usa-dla-5-6-osob-i3483855554.html. Głowica Clack CI. Złoże PuroLite C100E (niestety nie notowałem nic o złożach więc nie wiem na ile to dobry wybór). Nie wiem tylko ile żywicy wybrać. Moja twardość to 22dH. Woda wodociągowa więc skupiamy się głównie na twardości. Zużycie miesięczne to ok 11-12m3. Możliwy lekki wzrost jak dzieciaki dorosną. Z drugiej strony woda do kibelków idzie obwodem, który nie będzie zmiękczany. Myślałem o wersji z 40 litrami złoża. Czy nie za dużo? Obawiam się, że wersja z 30l złoża stanie się mniej wydajna jak wzrośnie zużycie. Co o tym wszystkim sądzicie? Pozdrowionka Witam, mam dokładnie ten sam problem jak kolega TROCIU. Rodzina 5 osób, i bardzo twarda woda z wodociągów (20-25 dH) Po przeczytaniu w kilka dni tego tematu mam bałagan w głowie. Co wybrać w rozsądnej cenie ? czy właśnie tego Clack d40 ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 06.09.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 (edytowane) Mam pytanie jeszcze o długość gwarancji. Rozważałam zakup PUR0844 Cl ale on ma tylko 2 lata gwarancji, podczas gdy Aqua Soft ma 4 lata. Lepiej wziąć ten z dłuższą gwarancją zapewne? A tu znalazłam info że w Aqua Soft jest głowica Clack (opcjonalnie Logix 255). To w końcu jaka? http://allegro.pl/stacja-uzdatniawcza-wody-aqua-soft-basic-20-filtr-i3476592518.htmli co to jest ten Logix? Edytowane 6 Września 2013 przez oliwkawawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 06.09.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 ok, doczytałam że Logix to Autotrol ale Clack lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 06.09.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 jeszcze znalazłam coś takiego: http://sklepzfiltrami.pl/Zmiekczacz_do_wody_kompaktowy_EKO_OPTIMA_CRYSTAL_30_litrow_zloza__GRATIS_SOL_I_FILTR_WSTEPNY-275.html i głowa mi pęka. Ja wiem że to mój dom, pieniądze i moja decyzja, ale jak typowa kobieta zdecydować się nie mogę. Pomóżcie specjaliści, bo muszę to w końcu zamówić Chcę zamontować zmiękczacz na równi z piecem. Pytanie mam, jeśli jednak się nie uda, i piec pójdzie pierwszy, zacznę grzać wylewki (czyli pójdzie w niego woda), to czy potem powinno się (i czy można) tę niezmiękczoną wodę w piecu i całej podłogówce wymienić na tę zmiękczoną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 06.09.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Aqua Soft bardzo dobra cena jak na kompakt, ale ma 20l złoża (mniejsza zdolność jonowymienna niż pozostałe zmiękczacze). Zastanawia mnie też co to jest za złoże(?). W zasadzie tylko PUR 0844 CI ma opisane złoże (purolite jonowymienne). W przypadku pozostałych jest napisane tylko, że złoże jest wysokiej wydajności. Być może wszędzie jest ten purolite, nie wiem. Clack WS1 CI jest lepszy od AF-LOGIX-760. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 06.09.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Jeżeli chodzi o gwarancję... to lepiej niech Ci dadzą gwarancję na uzyskanie odpowiednich parametrów po instalacji filtra To Ci się bardziej przyda niż gwarancja 2 lata więcej... No bo na co? Jak zapomnisz dosypywać soli to przecież nie ich problem, że złoże nie będzie się regenerowało i może stracić swoje właściwości. Jeżeli chodzi o głowicę to w clacku jest BARDZO mała awaryjność. Jeżeli coś ma wyjść to po 2 latach będzie wiadomo Ciężko mi sobie wyobrazić sprzedawcę, który np. po 3 latach i 10 miesiącach serwisuje Ci sprzęt z uśmiechem na ustach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 06.09.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Dzięki za pomoc! Jeszcze do tego dojdzie mi zakup filtra mechanicznego. Dlaczego do Softaq20 zaproponowano mi filtr za 38 a do PURa za 239 zł? filtr to filtr, skąd ta różnica?? Czy zmiękczacz można odliczyć od podatku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.09.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Jak zapomnisz dosypywać soli to przecież nie ich problem, że złoże nie będzie się regenerowało i może stracić swoje właściwości. Akurat w przypadku żywic jonowymiennych do zmiękczania (bo przecież są też do innych rzeczy) brak soli nie powoduje trwałego uszkodzenia żywicy. Po prostu po wyczerpaniu przestanie zmiękczać (co użytkownik szybko zauważy "na własnej skórze"), a po dosypaniu soli i zregenerowaniu ponownie zacznie działać. Co do gwarancji efektów to pewnie można ich oczekiwać od producenta i urządzenia dedykowanego do konkretnego celu, ale nie sądzę aby jakaś hurtownia się w coś takiego bawiła. Inna sprawa, że w przypadku zmiękczacza to jest sprawa prosta i można w ciemno dać gwarancję na działanie (przy dobrych komponentach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.09.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Dzięki za pomoc! Jeszcze do tego dojdzie mi zakup filtra mechanicznego. Dlaczego do Softaq20 zaproponowano mi filtr za 38 a do PURa za 239 zł? filtr to filtr, skąd ta różnica?? Różnic może być wiele... prawdopodobnie ten tańszy to po prostu obudowa z wymiennym wkładem, a ten drugi może mieć jakiś system płukania (przy tej cenie zapewne ręczny). Efekt filtracji ten sam, a wkłady są tak tanie, że chyba nie warto inwestować w filtr z płukaniem na wodzie wodociągowej. Czy zmiękczacz można odliczyć od podatku? Dobre pytanie... ale nie potrafię na nie odpowiedzieć - najlepiej zapytaj u producentów, oni raczej będą bardziej na czasie z aktualnymi przepisami w tej kwestii. Wiem, że kiedyś można było kombinować z niższym VATem jeśli się kupowało sprzęt razem z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 07.09.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Dzięki za pomoc! Jeszcze do tego dojdzie mi zakup filtra mechanicznego. Dlaczego do Softaq20 zaproponowano mi filtr za 38 a do PURa za 239 zł? filtr to filtr, skąd ta różnica?? Czy zmiękczacz można odliczyć od podatku? Zależy od jakości filtra mechanicznego. Tak jak poprzednik pisał - ten za 38zł to pewnie taki zwykły korpus trzyczęciowy. Za 239zł spodziewałbym się filtra typu Cintropur, Atlas filtri Hydra czy nawet jakiś prosty Honeywell Jeżeli chodzi o płukanie to taki masz komfort, że wkład np możesz płukać z 5 razy przekręcając wajchę, a w zwykłych trzeba wymienić za każdym razem. Trochę więcej roboty , ale jak kto woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 07.09.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Zależy od jakości filtra mechanicznego. Tak jak poprzednik pisał - ten za 38zł to pewnie taki zwykły korpus trzyczęciowy. Za 239zł spodziewałbym się filtra typu Cintropur, Atlas filtri Hydra czy nawet jakiś prosty Honeywell Jeżeli chodzi o płukanie to taki masz komfort, że wkład np możesz płukać z 5 razy przekręcając wajchę, a w zwykłych trzeba wymienić za każdym razem. Trochę więcej roboty , ale jak kto woli Skąd wiedziałeś jakie filtry? Czyli przy zwykłym trzeba wymieniać za każdym razem (czyli jak często, a w droższym/lepszym wymienia się rzadziej (ale nadal pytanie-jak często?). I pomijając wymianę i więcej roboty - jak to wygląda kosztowo? Bo to istotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.09.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Czyli przy zwykłym trzeba wymieniać za każdym razem (czyli jak często) Za każdym razem kiedy się zapcha, jest to określane spadkiem ciśnienia (bardziej profesjonalnie, ale wymaga manometrów) lub wizualnie (taniej i szybciej). Na wodzie miejskiej myślę, że częstotliwość będzie w zakresie "raz na miesiąc" do "raz na pół roku". Koszt samego wkładu to ok 5 PLN (w hurcie taniej). a w droższym/lepszym wymienia się rzadziej (ale nadal pytanie-jak często?). I pomijając wymianę i więcej roboty - jak to wygląda kosztowo? Bo to istotne W filtrach z płukaniem możesz wkład spłukać wodą (także po inspekcji wizualnej lub po spadku ciśnienia) i jest szansa, że przynajmniej część zanieczyszczeń z filtra "spłynie" a wkład posłuży dłużej. Jak długo to już kwestia rodzaju zanieczyszczeń ("spływające" czy takie co bardziej "wchodzą w filtr"). Koszt takich wkładów to 40-70 PLN za 5 szt. Biorąc pod uwagę różnicę w cenie zakupu to na wodzie miejskiej minie ładnych parę lat zanim koszty się zbilansują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 08.09.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Skąd wiedziałeś jakie filtry? Czyli przy zwykłym trzeba wymieniać za każdym razem (czyli jak często, a w droższym/lepszym wymienia się rzadziej (ale nadal pytanie-jak często?). I pomijając wymianę i więcej roboty - jak to wygląda kosztowo? Bo to istotne Nie spotkałem się z innymi filtrami z płukaniem wstecznym w tej cenie w Polsce Są nawet jeszcze jakieś no-name'y tańsze, ale za 240zł to spodziewałbym się czegoś z wyżej wymienionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jastrraf 11.09.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Witam Szanownych Forumowiczów, Proszę o poradę w zakupie filtrów do wody Mam następujące wyniki badań wody: żelazo 2400 mangan 210 twardość 370 mętność 26 ph 7,5 ilość osób 4 dorosłe + 2 dzieci (pobór wody powyżej 12 m3) Mam już jakieś oferty, ale niestety posiadana wiedza nie wystarcza do ostatecznego wyboru. Generalnie mam oferty na urządzenia wypełnione złożem crystal right lub Ecomixem (który lepszy ?) Jaki zbiornik wybrać, oferty są 10/54 lub 13/54. Jaka głowica, jak sterowana, Źródełko wody słabo wydajne około 3,5 m3/h. Hydrofor około 80litrów z zamontowaną małą pompą Chętnie przygarnę namiary na kogoś z głową kto wykona taką instalację za rozsądne pieniądze pozd, Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.09.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Mam już jakieś oferty, ale niestety posiadana wiedza nie wystarcza do ostatecznego wyboru. Generalnie mam oferty na urządzenia wypełnione złożem crystal right lub Ecomixem (który lepszy ?) Oba skuteczne, CR możesz chlorować, Ecomix (lub jego odpowiednik AquaMulti) potrzebuje trochę mniejszego płukania więc mniej wody zużywa. Nie da się bezwzględnie określić, że jedno jest lepsze niż drugie - to zależy od konkretnego przypadku. U ciebie nie powinno być problemu, chociaż na badaniach nie ma amoniaku ani organiki. Jaki zbiornik wybrać, oferty są 10/54 lub 13/54. Jeśli masz budżet na zakup większego systemu to przy tylu osobach wyjdzie on taniej w eksploatacji. Nie podałeś co robisz ze ściekami. Jaka głowica, jak sterowana, Głowica jak najlepsza - polecałbym Clacka CI. Źródełko wody słabo wydajne około 3,5 m3/h. Hydrofor około 80litrów z zamontowaną małą pompą Sprecyzuj małą pompę - czy wydajność źródła to wydajność pompy? Do wypłukania 13x54 z CR100 potrzebujesz ~1,7 m3/h. Chętnie przygarnę namiary na kogoś z głową kto wykona taką instalację za rozsądne pieniądze W jakim regionie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts