Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

W badaniach amoniak był 0,13

Mała pompka takie coś co jest zamontowane na tej "niebieskiej" puszce, jej wydajność to coś około 1,4 m3, nie pamiętam, musze sprawdzić, a wydajność źródełka te 3,5 m3 tak coś wspominał gość, który tę studnię wybił

Region to powiat warszawski zachodni

Ścieki odprowadzone będą do kanalizacji

pozdr,

Rafał

Edytowane przez jastrraf

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W badaniach amoniak był 0,13

Mała pompka takie coś co jest zamontowane na tej "niebieskiej" puszce, jej wydajność to coś około 1,4 m3, nie pamiętam, musze sprawdzić, a wydajność źródełka te 3,5 m3 tak coś wspominał gość, który tę studnię wybił

Region to powiat warszawski zachodni

Ścieki odprowadzone będą do kanalizacji

pozdr,

Rafał

Czyli największy system odpada ze względu na wydajność pompy.

Można jeszcze poszukać czegoś pośredniego (np. 12x52) ale z tych już oferowanych proponowałbym wersję 10x54.

Witam.

A co myslicie o takim zmiekczaczu: ECO DW RUBY LINE DW20. - http://www.domwody.pl/produkty/zmiekczanie/eco-dw-line

Mój hydraulik chce mi go zamontować - warto? Bo w porównaniu do innych jakis tani.

Ja myslałem o AQUAHOME 20-N (Viessmana) ale hydraulik mówi ze nie warto przepłacac,a ten jest dobry i tani.

Edytowane przez leszek93

Witam.

A co myslicie o takim zmiekczaczu: ECO DW RUBY LINE DW20. - http://www.domwody.pl/produkty/zmiekczanie/eco-dw-line

Mój hydraulik chce mi go zamontować - warto? Bo w porównaniu do innych jakis tani.

Ja myslałem o AQUAHOME 20-N (Viessmana) ale hydraulik mówi ze nie warto przepłacac,a ten jest dobry i tani.

Już o nim było na forum. Jest najtańszy bo prosto z ChRLD... Łącznie z jonitem, który to ma się kontaktować z wodą pitną czy głowicą (chyba RX, bo w opisie nic na ten temat nie ma), która to wszystko kontroluje - sam wybierz czy chcesz tego używać.

Już o nim było na forum. Jest najtańszy bo prosto z ChRLD... Łącznie z jonitem, który to ma się kontaktować z wodą pitną czy głowicą (chyba RX, bo w opisie nic na ten temat nie ma), która to wszystko kontroluje - sam wybierz czy chcesz tego używać.

*ChRLD - Chińska Republika Ludowa (aż musiałem sprawdzić skrót :p)

Było ostatnio o tym urządzeniu. Najtańszy plastik z chin. Do tego sterownik RX. Dobra rada - zmień hydraulika :bash:

*ChRLD - Chińska Republika Ludowa (aż musiałem sprawdzić skrót :p)

Aż sam sprawdziłem bo spodziewałem się jeszcze końcówki - Demokratyczna, ale widzę że już się pozmieniało... przynajmniej według Wikipedii ;)

A ten Viessmann AQUAHOME 20-N ??

A wiesz jaką masz twardość? Jakie zużycie wody?

Za Viessmanna faktycznie przepłacisz za logo, a i tak nie ma to urządzenie nic wspólnego z marką (robi je i serwisuje podwykonawca).

Mam problem z cieknącą wodą z inżektora. Jest zainstalowany przed zbiornikiem hydroforowym za którym jest odżelaziacz, oraz przed wyłącznikiem ciśnieniowym pompy. NIe wiem jaka może być przyczyna że z rurki z której powinno być zasysane powietrze czasem też leci woda. Czy wysokość montażu inżektora w stosunku do zb. hydroforowego ma tu znaczenie? Proszę o pomoc.

Mam problem z cieknącą wodą z inżektora. Jest zainstalowany przed zbiornikiem hydroforowym za którym jest odżelaziacz, oraz przed wyłącznikiem ciśnieniowym pompy. NIe wiem jaka może być przyczyna że z rurki z której powinno być zasysane powietrze czasem też leci woda. Czy wysokość montażu inżektora w stosunku do zb. hydroforowego ma tu znaczenie? Proszę o pomoc.

Leci ciurkiem, czasem pare kropel spadnie. Opisz skale zjawiska.

Generalnie to jest zaworek. Jak jest zasysane powietrze to podcisnienie otwiera ten zaworek. Pozniej cisnienie wody w rurze go zamyka. Jesli jest jakas nieszczelnosc, na tym zaworku to cos tam kapac moze. Ja w reku mialem tylko inzektor mosiezny i tam jest kawalek plastiku z oringiem gumowym. Bylo to raczej szczelne.W momencie kiedy konczylo sie zasysanie powietrza i zaworek sie zamykal jakies tam krople potrafily z tego wycieknac.

marcin

ciurkiem nie leci ale małą kałuże to mi w kotłowni robi. Jest to inżektor dokładnie taki - http://allegro.pl/napowietrzacz-wody-inzektor-aspirator-zwezka-3-4-i3416734615.html

zamontowany do góry ssaniem

Moim zdaniem już sama konstrukcja tej zwężki jest niepoprawna, bo jest zamontowana na obejściu. Gdyby ją zamienić miejscami z zaworem kulowym (który także jest słabym rozwiązaniem do regulacji przepływu) to strumień wody nie miałby tuż przed nią i za nią kolan 90 st., które powodują duże turbulencje. To tak jak z przepływomierzami - przed i za nimi powinien być odcinek prostej rury, o długości przynajmniej kilku-kilkunastu średnic tejże rury.

Witam proszę o radę ,mam wodę z własnego ujęcia około 95 metrów,woda po przebadaniu wykazuje tylko dużą twardość ,reszta wyników dobra wszystko w normie.Czy powinnam mieć zmiękczacz do wody i dobierać go pod kątem ilśći osób,czy są zmiękczacze ( jak tak to jakie) do wody ze studni.

Witam proszę o radę ,mam wodę z własnego ujęcia około 95 metrów,woda po przebadaniu wykazuje tylko dużą twardość ,reszta wyników dobra wszystko w normie.Czy powinnam mieć zmiękczacz do wody i dobierać go pod kątem ilśći osób,czy są zmiękczacze ( jak tak to jakie) do wody ze studni.

Jeśli pozostałe wyniki są w porządku, to dobierasz zmiękczacz tak jak zwykle (do twardości i zużycia).

a jak ropoznać któ®y miękczacz to chińszczyzna?

czy wybrać viesmanna,cosmowater ,watermark ,a może coś innego np.honeywell

czy są miedzy nimi różnice,jak to rozczyfrować,czym się kierować?

Jeśli zmiękczacz nie ma podanego typu głowicy to zazwyczaj oznacza, że nie ma się czym chwalić... Wszystko co się nazywa RX, BNT, czy jeszcze jakieś inne nic nie mówiące skróty wskazuje jednoznacznie na azjatyckie pochodzenie.

Najszybciej rozpoznasz to po cenie - dobry zmiękczacz z dobrą głowicą nie będzie kosztował 800 pln.

Z drugiej strony w przypadku Viessmana czy Cosmowatera płacisz w dużej mierze za naklejkę z marką, która ma niewiele wspólnego z faktycznym producentem urządzenia.

Różnice w działaniu są minimalne, ale efekt zawsze ma być ten sam - miękka woda.

A czym się kierować? Najlepiej byłoby się zagłębić trochę w ten temat i poznać różne urządzenia, ale na to nie zawsze jest czas i chęć, więc chyba najlepiej się zdać na firmy które się tym zajmują i porównać ich oferty. Zawsze można też wrzucić je na forum i posłuchać komentarzy.

Moim zdaniem już sama konstrukcja tej zwężki jest niepoprawna, bo jest zamontowana na obejściu. Gdyby ją zamienić miejscami z zaworem kulowym (który także jest słabym rozwiązaniem do regulacji przepływu) to strumień wody nie miałby tuż przed nią i za nią kolan 90 st., które powodują duże turbulencje. To tak jak z przepływomierzami - przed i za nimi powinien być odcinek prostej rury, o długości przynajmniej kilku-kilkunastu średnic tejże rury.

Z inżektorem wreszcie doszedłem do porozumienia. Działa jak trzeba. Wcześniej hydraulik założył go odwrotnie :)

Teraz mam inny problem z kolei z odpowietrzeniem wody przed odżelaziaczem. Niestety założony odpowietrzacz nie spełnia swojej roli, bo woda za nim jest tak "gazowana" że ciągle muszę dopuszczać wody do pieca kondensacyjnego i instalacji CO.

Odpowietrzacz mam zamontowany zaraz za wyjściem ze zbiornika hydroforowego na wysokości poduszki powietrznej w zbiorniku.

Edytowane przez Marcin H

Odpowietrzacz mam zamontowany zaraz za wyjściem ze zbiornika hydroforowego na wysokości poduszki powietrznej w zbiorniku.

Masz go zamontowanego na rurze?

Powinien byc zamontowany na zbiorniku, zeby wypuszczac ze zbiorbnika nadmiar powietrza. Inzektor powinien byc ustawiony tak, zeby dodawal ciut za duzo powietrza do hydroforu, lub inaczej, zeby powodowal (bez upuszczania) wzrost poduszki powietrznej.

A na instalacji CO nie mozna zastosowac odpowietrznikow?

Mozesz tez pokrecic zaworami na inzketorze )obejsciu) zeby bylo mniej powietrza dodawane.

marcin