Jastrząb 29.09.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Jeśli chodzi tylko o prysznic (wodę do kąpieli) to są takie małe chińskie zmiękczaczyki, podłączane przelotowo pod jeden kran, z ręczną regeneracją (trzeba ręcznie przekręcić wajchę, regeneracja zrobi się sama, ale popłuczyny z regeneracji popłyną przez słuchawkę prysznicową). Brzmi to mało wygodnie, ale kosztuje coś ok 900~1000 PLN i można to później zabrać ze sobą przy przeprowadzce. Jonitu jest w tym 4,5 litra, mieści się w większej szafce łazienkowej. W cenniku Alamo nazywa się "One step regeneration shower softener". W normalnych warunkach nikt by na to nie spojrzał, ale może robili to właśnie na takie okazje... ?? W 4.5 litru jonitu predzej uwierze niz w filtr o objetosci zewnetrznej 0.3litra gdzie powmieszany jest KDF, cos tam i dopiero jonit. Czyli jonitu jak jest 0.2l to juz szał. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muraSZ 29.09.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 A ja mam pytanie - jakie filtry/uzdatniacze wody zastosować w mieszkaniu na wejściu wody aby oczyścić ją(chlor, metale ciężkie) i zmiękczyć? Chciałbym zamontować jakiś filtr póki mieszkanie w stanie developerskim na wejściu, pomożecie coś dobrać do zimnej i ciepłej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 30.09.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Warto, żebyś przeprowadził analizę wody. Wtedy można dobrać złoże do filtracji tej wody. Jesteś gotowy/Masz miejsce w razie co na instalację nawet małej kolumny (butli)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.09.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 A ja mam pytanie - jakie filtry/uzdatniacze wody zastosować w mieszkaniu na wejściu wody aby oczyścić ją(chlor, metale ciężkie) i zmiękczyć? Chciałbym zamontować jakiś filtr póki mieszkanie w stanie developerskim na wejściu, pomożecie coś dobrać do zimnej i ciepłej wody? Zeby usunac chlor, tudziez poprawic smak, zapach stosuje sie wegiel aktywny. Spory filtr narurowy np 20 cali wysokosci powinien przez chwile na cale mieszkanie podzialac. Jak dlugo zalezy od jakosci wody i zuzycia tej wody. Potem wklad trzeba wymieniec. Ale jak pisalem wyzej, u mnie zmiekczenie 5m3 srednio twardej wody wymaga filtra z 25L zloza. Zloza na tyle drogiego ze w dluzesz perspektywie gdyby to mialo dzialac na zasadzie wymiany jednorazowych wkladow filtracyjnych, bedzie to bardzo drogie. Z drugiej strony zloze mozna regenerowac, ale wtedy dochodzi Ci zbiornik na sol, troche automatyki, wiec calosc zaczyna kosztowac od 1500 w gore, i wersji kompaktowej zajmowac jakies 40x40cm najmarniej (i miec dostep do kanalizacji!) Reasumujac musisz wydac ze 2000+ miec kawalek miejsca z dojsciem do kanalizacji. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.09.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 A ja mam pytanie - jakie filtry/uzdatniacze wody zastosować w mieszkaniu na wejściu wody aby oczyścić ją(chlor, metale ciężkie) i zmiękczyć? Chciałbym zamontować jakiś filtr póki mieszkanie w stanie developerskim na wejściu, pomożecie coś dobrać do zimnej i ciepłej wody? Problemem jest też ciepła woda. Żadne (żadne w normalnej cenie) urządzenia nie zapewnią ci uzdatniania wody gorącej (powyżej 43-46 stopni C). Moim zdaniem jedyna rozsądna opcja na tej nitce to korpus BB na ciepłą wodę i wymienne wkłady (na ciepłą wodę są z innych materiałów niż na zimną). Jeśli chodzi o złoża/wkłady to masz opcję z węglem, siatką metalową (mechaniczny) lub KDF (drogi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 30.09.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Witam, Będzie lekki OT, ale nie mogę znaleźć odpowiedniego wątku, aby zapytać o reduktor ciśnienia. A Wy macie dużą wiedzę, więc może pomożecie Muszę jak najszybciej kupić reduktor ciśnienia. Oglądam Honeywell, ale nie bardzo wiem co wybrać i czym się różnią poszczególne modele? http://products.ecc.emea.honeywell.com/poland/ecatdata/md_auto48.html I czy zawór antyskażeniowy jest niezbędny? (woda z wodociągów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 30.09.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Przed czym chcesz ten reduktor ciśnienia postawić? Zależy Ci na samym reduktorze czy może potrzebujesz wersję z filtrem? Chodzi o to, że za niewiele większe pieniądze honeywell ma filtry FK06, które już mają ten regulator wbudowany, a oprócz tego przeprowadzają filtrację mechaniczną. Jeżeli chodzi o ten zawór antyskażeniowy to też w jakim celu? Masz już jakąś stację? Coś kiedyś pisałaś o zmiękczaczu pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 30.09.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Mam zmiękczacz i filtr wstępny.Zależy mi na reduktorze, żeby uniknąć niemiłych konsekwencji skoków ciśnienia wody miejskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattis.K 30.09.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 witam mam wielka prosbe... zgubilem gdzies instrukcje do Buderusa loga nice 20... ma ktoś taka moze? jakie ustawienia powinny byc ?? prosze o pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muraSZ 30.09.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Problemem jest też ciepła woda. Żadne (żadne w normalnej cenie) urządzenia nie zapewnią ci uzdatniania wody gorącej (powyżej 43-46 stopni C). Moim zdaniem jedyna rozsądna opcja na tej nitce to korpus BB na ciepłą wodę i wymienne wkłady (na ciepłą wodę są z innych materiałów niż na zimną). Jeśli chodzi o złoża/wkłady to masz opcję z węglem, siatką metalową (mechaniczny) lub KDF (drogi). No właśnie do zimnej wody znalazłem filtry, natomiast do ciepłej nie mam pojęcia - możesz dokładniejsze modele podać? Mowa o węglu aktywnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muraSZ 30.09.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Warto, żebyś przeprowadził analizę wody. Wtedy można dobrać złoże do filtracji tej wody. Jesteś gotowy/Masz miejsce w razie co na instalację nawet małej kolumny (butli)? Mam miejsce na instalację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biesieq 07.10.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 WitamMam studnie od miesiąca głębokość 11m odwiert 24m lustro wody na około 6m i właśnie! Oddałem wodę do badania i mam następujące wyniki Żelazo 3080,0 mangan 1800,0 Jon amonowy 0,390 azotany <0,4 Bakterie grupy coli >200,0 Bakterie Escherichia coli 0 Enterokoki kałowe 10,0 Ogólna liczba mikroorganizmów po 48h >300 po 72 >300. Proszę o inf czy są to bardzo złe wyniki, wykonawca stwierdził że mogliśmy żle wykonać pomiar mimo iż staram się pompować wodę około 1h dziennie mogła być nie wypłukana lub przez rury które leżały na powietrzu /są to niebieskie rury/ studnia została skażona. Zaproponował wsypanie 100ml podchlorynu sodu /zapas wody w studni to około 600l i po 48h wypompować tą wode i oddać raz jeszcze do badan na obecność tylko bakterii Coli. Dodam że 2 lata wstecz sąsiad wylewał szambo z "ekologicznego szamba " jak stwierdził na moją działkę . Proszę o poradę czy warto i co mogą zastosować aby woda nadawała się do picia lub tylko do kąpania. A i jak wleję wodę do szklanki to jest przezroczysta i nie ma złego zapachu ale po pewnym czasie robi się osad a jak umyję samochód to pozostaje biały nalot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.10.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Witam Mam studnie od miesiąca głębokość 11m odwiert 24m lustro wody na około 6m i właśnie! Oddałem wodę do badania i mam następujące wyniki Żelazo 3080,0 mangan 1800,0 Jon amonowy 0,390 azotany <0,4 Bakterie grupy coli >200,0 Bakterie Escherichia coli 0 Enterokoki kałowe 10,0 Ogólna liczba mikroorganizmów po 48h >300 po 72 >300. Proszę o inf czy są to bardzo złe wyniki, wykonawca stwierdził że mogliśmy żle wykonać pomiar mimo iż staram się pompować wodę około 1h dziennie mogła być nie wypłukana lub przez rury które leżały na powietrzu /są to niebieskie rury/ studnia została skażona. Zaproponował wsypanie 100ml podchlorynu sodu /zapas wody w studni to około 600l i po 48h wypompować tą wode i oddać raz jeszcze do badan na obecność tylko bakterii Coli. Dodam że 2 lata wstecz sąsiad wylewał szambo z "ekologicznego szamba " jak stwierdził na moją działkę . Proszę o poradę czy warto i co mogą zastosować aby woda nadawała się do picia lub tylko do kąpania. A i jak wleję wodę do szklanki to jest przezroczysta i nie ma złego zapachu ale po pewnym czasie robi się osad a jak umyję samochód to pozostaje biały nalot Zdezynfekowac zawsze warto. Ale ja bym osobiscie nie badal wody bakteriologicznie od razu po dezynfekcji (bo pewnie nic nie bedzie) tylko pare tygodni pozniej. Jesli bakterie dostaja sie do warstwy wodonosnej z zanieczyszczonej gleby powyzej to pewnie chwili potrzebuja zeby przelezc. Metniejaca woda i robiacy sie brazowy osad to utleniajace sie zelazo.To ze sie to dzieje to znak ze zelaza sie latwo odzeleziaczem pozbedziesz. A ze manganu duzo, to ten odzelaziac powinien byc sporych rozmiarow zapewne. Biale osady po wyschnieciu wody to pewnie twardosc, ktorej tu nie podales. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 12.10.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 WitamProszę o info z którego miejsca pobrać wodę do badań mikrobiologicznych. Własne ujęcie , głębinówka - czy z kranu przy studni czy też z kranu wewnątrz budynku za stacją uzdatniania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 14.10.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Byle przed jakąkolwiek filtracją. Najlepiej jak najbliżej ujęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.10.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Byle przed jakąkolwiek filtracją. Najlepiej jak najbliżej ujęcia. I zrob to dokladnie. Najlepiej przeczytaj opis na stronach senepidu. Ujecie (np kran) nalezy zdezynfekowac. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 18.10.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Mam filtr 10x54 ze złożem Greensand do usuwania żelaza. Głowica Clack WS1. Minusem jest zbiornik hydroforowy, ale filtr był montowany na czas przejściowy do czasu podłączenia wodociągu (miało być 6 miesięcy, będzie pewnie niecały rok). Kiedy wypada zrobić konserwację tego filtra?? Jak ewentualnie sprawdzić, czy jest już potrzebna? Chciałbym spróbować samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.10.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Kiedy wypada zrobić konserwację tego filtra?? Jeśli masz wodę "tragiczną" to pewnie wypadałoby sprawdzić filtr po kilku miesiącach. Jeśli tylko "kiepską" to przegląd raz na rok powinien wystarczyć, tylko skoro planujesz go sam przejrzeć to możesz to zrobić co miesiąc albo i częściej Jak ewentualnie sprawdzić, czy jest już potrzebna? Nie bardzo rozumiem pytanie... po to jest przegląd żeby filtr sprawdzić. Nie znam metody "sprawdzenia czy potrzebne jest sprawdzenie" (no chyba, że filtr przestał działać - wtedy na pewno trzeba sprawdzić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 18.10.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Jeśli masz wodę "tragiczną" to pewnie wypadałoby sprawdzić filtr po kilku miesiącach. Jeśli tylko "kiepską" to przegląd raz na rok powinien wystarczyć, tylko skoro planujesz go sam przejrzeć to możesz to zrobić co miesiąc albo i częściej Nie bardzo rozumiem pytanie... po to jest przegląd żeby filtr sprawdzić. Nie znam metody "sprawdzenia czy potrzebne jest sprawdzenie" (no chyba, że filtr przestał działać - wtedy na pewno trzeba sprawdzić) Faktycznie nieprecyzyjnie napisałem. Co się sprawdza w takim filtrze?? Złoże (jak)?? Nadmanganian do regeneracji (w tym pojemniku mam taki "smołowaty" szlam)?? Ostatnio woda się poprawiła nawet. Pół roku temu (przy montażu) przed filtrem była śmierdząca i z żelazem. Po zamontowaniu filtra przez 2 miesiące było dobrze. Potem po roztopach wody gruntowe się podniosły i woda mocno się pogorszyła - zżółkła i zaczęła śmierdzieć chyba siarkowodorem (hydrofor mam niestety przeponowy). Teraz zapach i kolor się poprawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.10.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Co się sprawdza w takim filtrze?? Złoże (jak)??Robiac np badania wody za filtrem. Jak masz plytka studnie reagujaca na opady, poziom wody gruntowej, to najlepiej badanie wody przed i za filtrem. W ostatecznosci okreslenie poziomu zelaza przed i za filtrem bo to ma glownie ten filtr robic. Nadmanganian do regeneracji (w tym pojemniku mam taki "smołowaty" szlam)?? Pusc kiedys regeneracje recznie w srodku dnia, i zobacz czy roztwor nadmanganianu sie pobiera. Wzglednie mozna sprawdzic czystosc inzektora w glowicy. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts