Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Dzięki Jastrząb,

tak mi podpadało tylko pewności mi w końcu zabrakło:(. A powiedz, która by pasowała

"za głowicę elektroniczną FL 5600 dopłata 235 zł brutto

- za głowicę wolumetryczną FL 5600 dopłata 380 zł brutto

- za głowicę wolumetyczną elektroniczną FL 5600 dopłata 520 zł brutto"

czyli wychodzi filtr na CR100? Bo ta druga firma na EM nie daje innych głowic. Jak myślisz CR da radę opanować taką wode?:confused:

Grunt zeby byla wolumetryczna. Wtedy jak pisalem, filtr sie regenereuje po uzdatnieniu okreslonej ilosci wody a nie co staly okres czasu. Regeneracja co staly okres czasu ma wady jesli pomyslisz o nierownym zuzyciu wody: goscie, wakacje, ot chocby wyjazd na weekend. Jak zregenerujsz za szybko to tylko troche pieniedzy na sol wyrzucisz w kanal. Jesli zregenerujesz zas za pozno to pewnie mozna jakos tam zlozu zaszkodzic - ale tu sie niech specjalisci wypowiedza.

Teoria mowi ze CR sobie radzi z duzo gorszymi przypadkami.

marcin

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jestem pewny czy dobrze rozumiem o co Ci chodzi... W zbiorniku ma być woda, a jeśli soli jest mało (10 cm) to poziom wody może być wyższy niż poziom soli...

jest:

- dno zbiornika

- 10 cm soli

- 10 cm wody nad solą

z twojej odpowiedzi wnioskuję że woda jest stanem permanentnym a nie tymczasowym (podczas regeneracji) ?

Ze mało soli to wiem dzisiaj planowałem dokupić ;)

Dzięki Ci bardzo - teraz wiem z czym to jeść. Podtrzymujesz mnie na duchu, że woda nie taka fatalna? Mój hany gruboskórny to mu nie przeszkadza a mi jeszcze tak jakoś waniajet...... ale pewnie się czepiam hi, hi. A może macie wiecej doświadczeń z CR? Ktoś ma i używa bo ja też tylko w teorii dobra jestem.

Podtrzymujesz mnie na duchu, że woda nie taka fatalna? Mój hany gruboskórny to mu nie przeszkadza a mi jeszcze tak jakoś waniajet...... ale pewnie się czepiam hi, hi.
Nie jest taka fatalna. Ja mam 3x wiecej tego zelaza. Pare stron wczesniej sie ktos zglaszal z 6mg zelaza. Duzo gorzej mozna trafic. Zapach, metnosc, pochodza najczesciej od zelaza wlasnie.

Po za tym tego zelaza jest na tyle duzo zeby pojawialy sie slady/zacieki brazowe po dluzszym czasie.

marcin

Witam! Mam kopaną studnię, w której woda jest bardzo zanieczyszczona. Nie podejrzewałem, że to żelazo, bo myślałem, że to jest problem tylko studni głębinowych. Jednak po wakacyjnym wyczyszczeniu studni stwierdziłem, że coś jest nie tak. Oto moje wyniki badań:

Barwa: 15 mg Pt/l

Mętność: 55 NTU

Odczyn: 7,0 PH

Zelazo: 7706 ug/l

Mangan: 940 ug/l

Amonowy jon: 1,9 mg/l

Azotyny: 0,024 mg/l

Azotany: 2,05 mg/l

Bakterie coli: 3 jtk/100ml

Żelazo przekroczona norma 38,5 razy. Mangan też tragiczny. Kontaktowałem się z kilkoma firmami w okolicy, każda proponuje mi dwa odżelaziacze, bo jeden sobie nie poradzi. Od firmy BWt dostałem takiego maila z propozycją:

Konieczna jest dwustopniowa filtracja + zmiękczacz.

> Poz.1) Napowietrzanie wody (przed zbiornikiem hydroforowym)

> - aspirator 1” 115,-EUR

> Poz.2) Filtracja wstępna

> - filtr typ Protector BW 1”

> 53,-EUR

> Poz.3) Pierwszy stopień odżelaziania

> - filtr typ ERF 25/15

> AG 1000,-EUR

> Poz.4) Drugi stopień odżelaziania i odmanganianie

> - filtr typ ERF 77/10

> Greensand 970,-EUR

> Poz.5) Układ zmiękczania i usuwania amoniaku

> - zmiękczacz typ Eurosoft 77 SE/WZ 120

> 850,-EUR

> Dodatkowo zalecamy:

> - zestaw przyłączeniowy (dla każdego urządzenia)

> - węże 25/25 (3 kpl.) 3x 32,-EUR

> - Multiblock Inline (3 szt.) 3x 70,-EUR

Cena astronomiczna jak dla mnie.

Proszę o poradę w kwestii doboru urządzeń. Na pewno zrezygnuję ze zmiękczacza i zostawię na niego miejsce w piwnicy. Czy można jeszcze na czymś zaoszczędzić, a może po prostu nie warto? Jak jest z tym filtrem wstępnym, czy on nie zepsuje mi sie po kilku miesiącach od tych wszystkich zanieczyszczeń? Teraz mam przed hydroforem dwa filtry sznurkowe, gdzie wkłady wymieniam co miesiąc. Mało skuteczne, ale tanie w eksploatacji. Martwi mnie jeszcze kwestia ilości wody jaką zużywa ten zestaw. Czy w studni wystarczy mi wody na to całe nocne płukanie filtrów? Mam obecnie ok 6 betonów, woda napływa ładnie, ale jak długo to potrwa nie wiem.

Proszę o rady, dziękuję z góry

jest:

- dno zbiornika

- 10 cm soli

- 10 cm wody nad solą

z twojej odpowiedzi wnioskuję że woda jest stanem permanentnym a nie tymczasowym (podczas regeneracji) ?

Ze mało soli to wiem dzisiaj planowałem dokupić ;)

Przy standardowym programowaniu głowicy woda stoi w zbiorniku z solą przez cały czas i tylko w czasie regeneracji jest "wysysana" (a zaraz po regeneracji uzupełniana). Jeśli zawsze miałeś pełny zbiornik soli to mogłeś nie widzieć tej wody, a teraz jak jest mało soli to się "objawiła" ;)

Wygląda, że wszystko jest OK.

Dzięki Ci bardzo - teraz wiem z czym to jeść. Podtrzymujesz mnie na duchu, że woda nie taka fatalna? Mój hany gruboskórny to mu nie przeszkadza a mi jeszcze tak jakoś waniajet...... ale pewnie się czepiam hi, hi. A może macie wiecej doświadczeń z CR? Ktoś ma i używa bo ja też tylko w teorii dobra jestem.

CR potrzebuje długiego czasu solankowania, a tego nie da się ustawić w każdej (taniej) głowicy - zwróć na to uwagę przy wyborze. Najlepiej zapytaj dostawcę jak zamierza ustawić głowicę. Możesz się odwołać do czasów regeneracji z tabeli http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/cr100_PL.pdf

Teraz druga sprawa: masz mało amoniaku - to dobrze. CR100 usuwa amoniak kosztem pojemności. Po co masz dopłacać do złoża usuwającego amoniak jeśli go nie ma w wodzie? Lepiej zastosuj wersję CR200 - ma większą pojemność, ale nie usuwa amoniaku.

Jeśli chodzi o bakterie to CR jest najlepszym wyborem bo można na nie puścić wodę z chlorem w dużej ilości. Jeśli te bakterie są sprawą permanentną to może warto też dokupić do głowicy "celę chlorującą" do dezynfekcji złoża przy każdej regeneracji.

Twardość będzie trzeba zmierzyć przed doborem wielkości filtra (a przynajmniej przed programowaniem).

Witam! Mam kopaną studnię, w której woda jest bardzo zanieczyszczona. Nie podejrzewałem, że to żelazo, bo myślałem, że to jest problem tylko studni głębinowych. Jednak po wakacyjnym wyczyszczeniu studni stwierdziłem, że coś jest nie tak. Oto moje wyniki badań:

Barwa: 15 mg Pt/l

Mętność: 55 NTU

Odczyn: 7,0 PH

Zelazo: 7706 ug/l

Mangan: 940 ug/l

Amonowy jon: 1,9 mg/l

Azotyny: 0,024 mg/l

Azotany: 2,05 mg/l

Bakterie coli: 3 jtk/100ml

Proszę o poradę w kwestii doboru urządzeń. Na pewno zrezygnuję ze zmiękczacza i zostawię na niego miejsce w piwnicy. Czy można jeszcze na czymś zaoszczędzić, a może po prostu nie warto? Jak jest z tym filtrem wstępnym, czy on nie zepsuje mi sie po kilku miesiącach od tych wszystkich zanieczyszczeń? Teraz mam przed hydroforem dwa filtry sznurkowe, gdzie wkłady wymieniam co miesiąc. Mało skuteczne, ale tanie w eksploatacji. Martwi mnie jeszcze kwestia ilości wody jaką zużywa ten zestaw. Czy w studni wystarczy mi wody na to całe nocne płukanie filtrów? Mam obecnie ok 6 betonów, woda napływa ładnie, ale jak długo to potrwa nie wiem.

Proszę o rady, dziękuję z góry

Przede wszystkim zacząłbym od kwestii bakterii - robiłeś chlorowanie studni? Jeśli nie to zrób i ponów badania. Jeśli woda jest faktycznie skażona bakteriami Coli to na pewno przyda się dezynfekcja (ciągłe dozowanie chemii lub lampa UV).

Nie podałeś twardości więc nie wiadomo czy zmiękczacz jest potrzebny... jeśli go zamontujesz to pewnie i część azotanów zatrzyma.

Co do odżelaziania i odmanganiania przy tak niskim pH na pewno potrzebne będą dwa stopnie filtracji. Do tego coś na amoniak. Jeśli masz możliwość postawienia dużego zbiornika hydroforowego i napowietrzania to zrób to. Po tym solidny odżelaziacz, a na drugim stopniu można by pomyśleć o filtrze z CR100 (załatwiłby twardość, amoniak i pozostałość żelaza i manganu). Filtr mechaniczny też nie zaszkodzi.

Poza twardością nie podałeś wydajności pompy.

W każdej opcji przygotuj się na duży wydatek.

Przede wszystkim zacząłbym od kwestii bakterii - robiłeś chlorowanie studni? Jeśli nie to zrób i ponów badania. Jeśli woda jest faktycznie skażona bakteriami Coli to na pewno przyda się dezynfekcja (ciągłe dozowanie chemii lub lampa UV).

Nie podałeś twardości więc nie wiadomo czy zmiękczacz jest potrzebny... jeśli go zamontujesz to pewnie i część azotanów zatrzyma.

Co do odżelaziania i odmanganiania przy tak niskim pH na pewno potrzebne będą dwa stopnie filtracji. Do tego coś na amoniak. Jeśli masz możliwość postawienia dużego zbiornika hydroforowego i napowietrzania to zrób to. Po tym solidny odżelaziacz, a na drugim stopniu można by pomyśleć o filtrze z CR100 (załatwiłby twardość, amoniak i pozostałość żelaza i manganu). Filtr mechaniczny też nie zaszkodzi.

Poza twardością nie podałeś wydajności pompy.

W każdej opcji przygotuj się na duży wydatek.

dziękuję za odpowiedź.

Co do coli do chlorowanie robiłem, z tym sobie poradzę.

Twardości nie podałem, bo nie zrobili mi tego w badaniu, postaram się sam ją zbadać.

Wydajności pompy nie podałem, bo nie znam jej dokładnego typu, a nie mogę znaleźć papierów. To któraś z tego modelu: Pompa głębinowa EVJ 2,5-60-0,75 230V Omnigena.

Mam duży hydrofor na 300l i z tym nie ma problemu, ale co z tymi urządzeniami, które podałem. Muszę dać odpowiedź i od tego chciałbym zacząć. Jak się ma cena/jakość tych rzeczy z BWI do tych ze źródłem CR100?

Dziś byłem u znajomej, która ma żelazo na mniej więcej podobnym poziomie i ona ma urządzenie Ecowater ESM 42 HTE ECOMULTI. Czy ono w moim przypadku nie rozwiązałoby wszystkich problemów?

dziękuję za odpowiedź.

Co do coli do chlorowanie robiłem, z tym sobie poradzę.

Twardości nie podałem, bo nie zrobili mi tego w badaniu, postaram się sam ją zbadać.

Wydajności pompy nie podałem, bo nie znam jej dokładnego typu, a nie mogę znaleźć papierów. To któraś z tego modelu: Pompa głębinowa EVJ 2,5-60-0,75 230V Omnigena.

Mam duży hydrofor na 300l i z tym nie ma problemu, ale co z tymi urządzeniami, które podałem. Muszę dać odpowiedź i od tego chciałbym zacząć. Jak się ma cena/jakość tych rzeczy z BWI do tych ze źródłem CR100?

Dziś byłem u znajomej, która ma żelazo na mniej więcej podobnym poziomie i ona ma urządzenie Ecowater ESM 42 HTE ECOMULTI. Czy ono w moim przypadku nie rozwiązałoby wszystkich problemów?

Taka pompa raczej nie da rady wypłukać nic więcej niż zmiękczacz... więc to co zaproponowało Ci BWT będzie wymagało jeszcze zmiany pompy. Poza tym drogo...

To co ma znajoma to filtr ze złożem Ecomix.

Co do skuteczności to zawsze kilka stopni da lepszy efekt niż jeden wielofunkcyjny. W twoim przypadku raczej nie liczyłbym, na super efekty przy jednym filtrze. Pewnie usunie twardość, ale z żelazem i manganem już może być ciężko.

Taka pompa raczej nie da rady wypłukać nic więcej niż zmiękczacz... więc to co zaproponowało Ci BWT będzie wymagało jeszcze zmiany pompy. Poza tym drogo...

To co ma znajoma to filtr ze złożem Ecomix.

Co do skuteczności to zawsze kilka stopni da lepszy efekt niż jeden wielofunkcyjny. W twoim przypadku raczej nie liczyłbym, na super efekty przy jednym filtrze. Pewnie usunie twardość, ale z żelazem i manganem już może być ciężko.

Dzięki za odpowiedź

mnie martwi przy BWT i innych kilkustopniowych filtracjach to, że mi braknie w końcu wody w studni przez regeneracje kilku urządzeń. Przecież to potrzebuje całą masę wody na jeden raz. Co do pompy to mnie dołamałeś, bo tego nie miałem zaplanowanego w swoich wydatkach. Cena BWT ogromna to prawda, ja się z nimi kontaktowałem, bo znajomy doradził, że to są urządzenia mało awaryjne i długo wytrzymują.

Ale jestem otwarty na wszelkie propozycje - doradź coś w sprawie urządzeń, pompy niedrogiej, firmy...słowem wszystkiego, bo zaczynam mieć dość

znajoma z filtrem wielofunkcyjnym ma żelazo na poziomie 6,6 - ja 7.8 - , mangan nie pamiętam i u niej woda jest perfekcyjna. Najbardziej mi się podoba, że jak mówi jej urządzenie jest duże, bo podobno przeznaczone dla małych zakładów, kawiarni itp i rzadko się regeneruje (twierdzi, że raz na tydzień lub półtora). To by mi odpowiadało, bo ja nie wiem jak długo będę miał tyle wody w studni (już dwa razy zdarzyło się, że wyczerpałem ją do zera)

jeśli jesteś pewien, że ten wielofunkcyjny u mnie nie będzie to chyba najlepiej, żebym miał dwa urządzenia a nie trzy jak proponuje BWT, z których drugie oprócz usuwania resztek żelaza i manganu będzie też zmiękczać wodę. No i żeby były na tyle duże by regenerować się rzadko.

Czy to w ogóle możliwe? Czekam na propozycje

Edytowane przez bzajdel

Dzięki za odpowiedź

mnie martwi przy BWT i innych kilkustopniowych filtracjach to, że mi braknie w końcu wody w studni przez regeneracje kilku urządzeń. Przecież to potrzebuje całą masę wody na jeden raz. Co do pompy to mnie dołamałeś, bo tego nie miałem zaplanowanego w swoich wydatkach. Cena BWT ogromna to prawda, ja się z nimi kontaktowałem, bo znajomy doradził, że to są urządzenia mało awaryjne i długo wytrzymują.

Ale jestem otwarty na wszelkie propozycje - doradź coś w sprawie urządzeń, pompy niedrogiej, firmy...słowem wszystkiego, bo zaczynam mieć dość

znajoma z filtrem wielofunkcyjnym ma żelazo na poziomie 6,6 - ja 7.8 - , mangan nie pamiętam i u niej woda jest perfekcyjna. Najbardziej mi się podoba, że jak mówi jej urządzenie jest duże, bo podobno przeznaczone dla małych zakładów, kawiarni itp i rzadko się regeneruje (twierdzi, że raz na tydzień lub półtora). To by mi odpowiadało, bo ja nie wiem jak długo będę miał tyle wody w studni (już dwa razy zdarzyło się, że wyczerpałem ją do zera)

jeśli jesteś pewien, że ten wielofunkcyjny u mnie nie będzie to chyba najlepiej, żebym miał dwa urządzenia a nie trzy jak proponuje BWT, z których drugie oprócz usuwania resztek żelaza i manganu będzie też zmiękczać wodę. No i żeby były na tyle duże by regenerować się rzadko.

Czy to w ogóle możliwe? Czekam na propozycje

Po pierwsze, jesli sie nie myle, to w filtrze firmy BWT serii ERF to naprawde ich jest tylko naklejka na calosci. Prawie na pewno nie zrobili glowicy, butli i zloza filtracyjnego. Tylko dostarczyly to specjalistyczne filtry to produkujace. Jesli drogo, znajdz tansza firme ktora Ci dokladnie to samo sprzeda.

Druga uwaga. Zaproponowali Ci filtr greensand 15" i drugi 10". Na to faktycznie pojdzie potezna ilosc wody. Dodatkowo na wyplukanie pierwszego musisz miec faktyczna wydajnosc pompy na poziomie 3m3/h, a na cala regeneracje pojdzie ladne pareste litrow wody.

Co bys nie wybral, bierz glowice sterujace w takiej wersji, w ktorej czas plukania mozna ustawic co do minuty. Wersje slabsze maja predefiniowane programy. Np, mozesz wybrac plukanie 5 albo 10minut. A jesli Twojemu filtrowy by starczylo np 7minut, to bedziesz lal niepotrzebnie wode przez 3 minuty solidnym strumieniem. A jak piszesz z iloscia krucho.

Woda wodzie nie rowna. To ze sie udalo jednym filtrem i znajomego nie znaczy ze sie uda u Ciebie, i wtedy 2-stopniwa filtracja daje wieksza szanse powodzenia.

Postaw duzy, ale bez przesady, np 13" filtr. Moze byc zloze greensand. Napowietrz solidnie wode, bo to tylko pomoze. Pouzywaj 2 miesiace przebadaj wode za filtrem pod katem Fe. Bo mangan pewnie na poczatku zostanie. Zaleznie od rezultatow, moze zostawic to wtedy tak, albo postawic 2 filtr z CR jak radzi qbek.

Stawianie 15" i 10" greensand'a to chyba jednak za duzo.

marcin

dzięki

Może ktoś z użytkowników, który ma taką 13'" i podobne wartości żelaza napisze mi co ile to urządzenie się regeneruje

Czy to drugie urządzenie z CR poradzi coś też na twardą wodę?

Greensand jest zlozem ktory ma wlasciwosci utleniajace, dlatego sie go regeneruje silnym utleniaczem. Trzeba to zrobic nie pozniej niz sie wyczerpia jego zdolnosci utleniajace. PRzy czym lepiej sie nie zblizac do wyczerpania. Z drugiej strony, w 13" filtr musialbys uzytkowac pewnie przez 2 miesaice (Strzelam) zeby katalogowa zdolnosc utleniajaca wyczerpac. Ale, nie zaleca sie plukac filtra zbyt rzadko, bo moga na nim np urosnac bakterie. Ale mozna zawsze poeksperymentowac: zamontowac manometry przed i za filtrem, i jesli nic sie z woda nie dzieje opozniac regeneracje maksymalnie. Producent zloza pewnie pisze przy jakims spadku cisnienia powinno sie zloze zregenerowac - cisnienie spada bo na filtrze zbiora sie zanieczyszczenia. Generalnie tydzien to jest bezpieczny okres. Pewnie zwracajac uwage na wode spokojnie mozna zejsc do 2tygodni. Mocniej kombinujac, dokladajac te manometry lampe UV za filtrem (co i tak bym polecal ze wzgledu na studnie kopana), to pewnie mozna by jeszcze dluzej. Ale jak mowie, trzeba by calosc kontrolowac.

CR to obok tego ecomix'a ktorego ma znajomy to zloze ktore usuwa twardosc i zelazo/mangan (w tej kolejnosci). WIec pomysl polega na tym, zeby postawic duzy ale nie ogromny odzelaziacz potem CR/ecomix ktory usunie twardosc i ewentualne resztki Fe/Mn (zwklaszcza manganu to ten najpewniej przelezie zwlaszcza na poczatku).

Robia sie 2 stopnie filtracji a nie 3 jak w ofercie BWT, do tego 1-wszy filtr nie jest monstrualnych rozmiarow. Wyplukanie 13" greensanda to pompa o wydajnosci 2-2,5 m3/h

marcin

Przy czym lepiej sie nie zblizac do wyczerpania. Z drugiej strony, w 13" filtr musialbys uzytkowac pewnie przez 2 miesaice (Strzelam) zeby katalogowa zdolnosc utleniajaca wyczerpac.

Całkowita pojemność Greensandu w tym przypadku to ok 3 m3 z 28 litrów złoża (1 cu.ft.). W zbiornik 13" wejdzie 2-2,5 cu.ft. (zależnie od dostawcy - jedni wsypią więcej, inni mniej) czyli całkowita pojemność to ok 7 m3. Rzeczywista (robocza) pojemność będzie zależała od tego ile przyjmiesz rezerwy - zaleca się do 50%. Możesz zmniejszyć ten zapas ale jak raz przeciągniesz złoże zbyt długo to już go nie zregenerujesz (potrzebna będzie wymiana).

Myślę, że możesz przyjąć regenerację co 4 m3 przy solidnie zasypanym zbiorniku 13".

Całkowita pojemność Greensandu w tym przypadku to ok 3 m3 z 28 litrów złoża (1 cu.ft.). W zbiornik 13" wejdzie 2-2,5 cu.ft. (zależnie od dostawcy - jedni wsypią więcej, inni mniej) czyli całkowita pojemność to ok 7 m3. Rzeczywista (robocza) pojemność będzie zależała od tego ile przyjmiesz rezerwy - zaleca się do 50%. Możesz zmniejszyć ten zapas ale jak raz przeciągniesz złoże zbyt długo to już go nie zregenerujesz (potrzebna będzie wymiana).

Myślę, że możesz przyjąć regenerację co 4 m3 przy solidnie zasypanym zbiorniku 13".

Kurcze masz racje :-( Pisalem z pamieci na podstawie tego co bylo kiedys liczone dla mojej wody, i wydawalo mi sie ze jest to tak z rzad wielkosci wiecej. Odszczekuje wiec to co napisalem o 2 miesiacach. Sorry za zamieszanie.

marcin

dzięki jeszcze raz za odpowiedzi

jeśli regeneracja będzie raz na tydzień to jest OK, ja bardziej bałem się że to się robi codziennie, bo tak opowiadał mi znajomy, a na to moja studnia nie wydoli. Myślę, że nawet moja pompa by wystarczyła na wypłukanie takiego greensanda 13

Dzisiaj kontaktowałem się jeszcze z dwoma firmami, jedna da mi odpowiedź za jakiś czas, a w drugiej zaproponowali mi też dwustopniową filtrację: na pierwszym filtrze żelazo (Eko Optima), a na drugim resztki żelaza, mangan i zmiękczanie (Eko MIX). Gość twierdzi, że na regenerację trzeba ok 200 litrów na jedno urządzenie, to pierwsze regeneruje się co cztery dni, a drugie co sześć. Kolejna dobra wiadomość to, że moja pompa wystarczy, bo trzeba na wypłukanie 2,5 m3. Całość z montażem 7400. Martwi mnie tylko, że gość twierdzi, że wcale nie trzeba napowietrzać hydrofora, a przecież wszyscy od tego zaczynają. Czy to może działać?

dzięki jeszcze raz za odpowiedzi

jeśli regeneracja będzie raz na tydzień to jest OK, ja bardziej bałem się że to się robi codziennie, bo tak opowiadał mi znajomy, a na to moja studnia nie wydoli. Myślę, że nawet moja pompa by wystarczyła na wypłukanie takiego greensanda 13

Dzisiaj kontaktowałem się jeszcze z dwoma firmami, jedna da mi odpowiedź za jakiś czas, a w drugiej zaproponowali mi też dwustopniową filtrację: na pierwszym filtrze żelazo (Eko Optima), a na drugim resztki żelaza, mangan i zmiękczanie (Eko MIX). Gość twierdzi, że na regenerację trzeba ok 200 litrów na jedno urządzenie, to pierwsze regeneruje się co cztery dni, a drugie co sześć. Kolejna dobra wiadomość to, że moja pompa wystarczy, bo trzeba na wypłukanie 2,5 m3. Całość z montażem 7400. Martwi mnie tylko, że gość twierdzi, że wcale nie trzeba napowietrzać hydrofora, a przecież wszyscy od tego zaczynają. Czy to może działać?

Google podpowiada ze EkoOptima to jest CR. Drugi Eco MIX. Czyli w zalozeniu podobne zloza - uba sa jonowymienne, czyli tlenu nie potrzebuja.

Nie bedzie tez tak, ze pierwszy usunie tylko zelazo. CR najpierw usunie twardosc, potem zelazo/mangan.

Dodatkowo ciezko mowic co ile na sztywno sie filtry regeneruja, bo to przede wsyzstkim zalezy od zuzycia wody. Twardosci tez nie podawales, wiec jak ktos pisze ze ma sie regenerowac co X dni, to troche na wyrost to pisze IMHO.

Moim zdaniem skoro maja byc 2 stopnie, to ja bym obstawal ze pierwszy to typowy odzelaziacz, bo taki sobie lepiej z zelazem poradzi.

marcin

Edytowane przez Jastrząb

Myślę, że nawet moja pompa by wystarczyła na wypłukanie takiego greensanda 13

Radziłbym to sprawdzić (najlepiej w praktyce), bo jak się okaże, że jednak jest słabo z płukaniem to będzie też problem ze złożem.

Radziłbym to sprawdzić (najlepiej w praktyce), bo jak się okaże, że jednak jest słabo z płukaniem to będzie też problem ze złożem.

Nie ma czego sprawdzac. Maksymalna katalogowa wydajnosc tej pompy ( EVJ 2,5-60-0,75 230V Omnigena) to 42L/min. Przy 4 atm ma na wykresie.....10L/min czyli duuuzo za malo. Nawet przy 2 atm ciagle za malo (1800L/h). Potrzeba od 2.2 do 2.5m3/h.

marcin