Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Google podpowiada ze EkoOptima to jest CR. Drugi Eco MIX. Czyli w zalozeniu podobne zloza - uba sa jonowymienne, czyli tlenu nie potrzebuja.

Nie bedzie tez tak, ze pierwszy usunie tylko zelazo. CR najpierw usunie twardosc, potem zelazo/mangan.

Dodatkowo ciezko mowic co ile na sztywno sie filtry regeneruja, bo to przede wsyzstkim zalezy od zuzycia wody. Twardosci tez nie podawales, wiec jak ktos pisze ze ma sie regenerowac co X dni, to troche na wyrost to pisze IMHO.

Moim zdaniem skoro maja byc 2 stopnie, to ja bym obstawal ze pierwszy to typowy odzelaziacz, bo taki sobie lepiej z zelazem poradzi.

marcin

z tego co piszesz możliwe jest żeby to wszystko działało bez tlenu w hydroforze. Muszę jeszcze sprawdzić twardość wody. Mi się ta propozycja podoba, bo nie tylko przyzwoita dośc finansowo, ale i pompy nie muszę zmieniać i montaż w kosztach robiony przez nich. A do serwisu w razie czego 6km a nie 70.

Zobaczymy jeszcze co rzeknie firma druga

Na razie dzięki za wasze podpowiedzi

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wracam do tematu, bo dostałem odpowiedź od drugiej firmy. Proponują mi:

- zbiornik hydroforowy 980zł (już mam, więc koszt odpada),

- dysza napowietrzająca - 130zł,

- sprężarka napowietrzająca - 580zł,

- filtr wstępny NW32 - 490zł,

- kplt. wkładów do NW32 - 130zł,

- armatura przyłączeniowa 450-600 zł,

- odżelaziacz TAP 1047 - 3800zł,

- zawór obejściowy - 150zł,

- montaż - 1200zł,

- nadmanganian potasu 160zł

Koszt bez hydrofora: 7240

Do tego w razie potrzeby zmiękczacz SEM +15 ECOWATER - 3300zł i jeśli chcę filtr osmotyczny do wody pitnej 750zł.

Trudno mi się przyczepić do doboru rządzeń, bo się na tym nie znam, ale wstukując tylko w google ich nazwy widzę, że ta firma chce za nie masę kasy (np odżelaziacz można kupić za 1000zł mniej). Jest to też tylko jedno urządzenie i nie wiem czy poradzi sobie z całością żelaza i manganu jakie mam. Dokupując zmiękczacz cena rośnie mocno.

Podsumowując mam więc trzy propozycje:

- BWT - trzy urządzenia (dwa do żelaza i manganu i zmiękczacz),

- odżelaziacz TAP 1047 + ewentualnie zmiękczacz

- odżelaziacz EKO Optima + zmiękczacz i resztki żelaza EKO MIX

Pomózcie podjąc ostateczną decyzję. Ja osobiście skłaniam się ku trzeciej opcji: są dwa urządzenia do filtracji żelaza więc na pewno sobie z nim poradzą, drugie źródło zmiękcza też wodę, moja pompa wystarczy i nie muszę jej wymieniać, firma mieści się 6km od mojego domu, więc mam ich pod ręką. No i do tego montaż w cenie a cena najmniejsza bo 7400. Koszt oczywiście ważny, ale bardziej zależy mi na tym żeby to działało w miarę długo i solidnie

Proszę o rady, dzięki

- BWT - trzy urządzenia (dwa do żelaza i manganu i zmiękczacz),

Nie, jak juz pisalem, ciut za duzo tych urzadzen.

- odżelaziacz TAP 1047 + ewentualnie zmiękczacz

Nie bo maly ten odzelaziacz, a o ile pamietam, Twoja pompa moze miec klopoty z wyplukaniem nawet takiego. A skoro wymiana pompy to lepiej wiekszy, 13". Jak liczyl Qbek 13" bedzie regenerowal co 4 dni, wiec ten pewnie co 2dni. Dodatkowo Tapworks jest ...drogi. 10x54 greensand jak rzucisz okiem nawet na allegro, to tak 2500PLN mozna kupic, Wiec doplacasz z 50% za naklejke. Funkcjonalnosc taka sama.

- odżelaziacz EKO Optima + zmiękczacz i resztki żelaza EKO MIX

Jeszcze raz. EKO Optima to nie jest odzelaziacz. Funkcjonalnie EKO optima = EKO MIX. Oba usuwaja twardosc, Fe i Mn. Ciezko pierwszy tak naprawde nazywac odzelaziaczem czyli urzadzeniem przeznaczonym do usuwania zelaza.

Ja bym ta firme ktore jest blisko poprosil o oferte na:

10" greensand + EKO MIX/EKO Optima

13" greensand + EKO MIX/EKO Optima

marcin

Jeszcze raz. EKO Optima to nie jest odzelaziacz. Funkcjonalnie EKO optima = EKO MIX. Oba usuwaja twardosc, Fe i Mn. Ciezko pierwszy tak naprawde nazywac odzelaziaczem czyli urzadzeniem przeznaczonym do usuwania zelaza.

Ja bym ta firme ktore jest blisko poprosil o oferte na:

10" greensand + EKO MIX/EKO Optima

13" greensand + EKO MIX/EKO Optima

marcin

dzięki. Może to jest właśnie taka oferta a ja coś źle zrozumiałem z tymi nazwami. Może to mają być dwa urządzenia eko optima ze złożem eko mix. Dopytam

• 3 weeks później...

Witam , prosiłabym o pomoc w ewentualnym doborze urządzeń

Mętność: 61 NTU

Odczyn: 6,97 PH

Zelazo: 5,8 mg Fe/dm3

Mangan: 0,69 mg Mn/dm3

Amonowy jon: 0,24 mg NH4/dm3

Azotyny:

Azotany:

Twardość og. 106.0 mg CacO3/dm3

studnia głębinowa 25 metrów

pompa omnigema 40l/min (2400l/h)

instalacja bez hydroforu jedynie zbiornik przeponowy 27l

ewentualnie czy to by zdało egzamin

http://bluewater24.pl/odzelaziacze-odmanganiacze/odzelaziacz-dwuelementowy-ecomix-a-2170.html

Edytowane przez Sylwia.SZ

Przy dość niskim pH, bez napowietrzania i z taką pompą to raczej ciężko będzie usunąć całe żelazo i mangan. Moim zdaniem coś z trzeba zmienić (pompę albo zbiornik hydroforowy).

To co podałaś faktycznie mogłoby się sprawdzić, ale przy takiej ilości żelaza to trochę wątpię w 100% usunięcie żelaza i manganu, oraz o żywotność tego rozwiązania (obstawiam max 2 lata przy takich parametrach).

jedna z kalkulacji

Dla podanych wyników analizy wody, należałoby zastosować następujący układ:

1. inżektor napowietrzający - 300 zł netto

2. hydrofor bezprzeponowy

lub zbiornik kontaktowy 13" - 680 zł netto

3. Odżelaziacz IR-70-LT na złożu BIRM - 3420 zł netto

4. Odżelaziaczo-odmanganiacz IR-70-FA na złożu MTM - 3810 zł netto

5. zmiękczacz wody WS-30-kom (doczyszczanie manganu) - 2210 zł netto

mam POŚ, a po dwóch latach powiedzmy jeżeli do wymiany to całe urządzenie czy złoże ,

cena jest atrakcyjna fimy przesyłające mi kalkulacje proponują rozwiązania w okolicach 12k pln

Wymienia sie zloze. PRzy czym pewnie tez nie bedzie tak, ze po 2 latach, czy jakimkolwiek innym okresie po prostu przestanie dzialac. RAczej powoli, stopniowo, efekt sie moze pogarszac: przebijac zelazo (lub mangan), albo zloze sie zacznie szybciej wyczerpywac, czyli trzeba bedzie czesciej je regenerowac.

12 tys to lekka przesada. To o czym pisal qbek, to pewnie filtracja 2-stopniowa. Jako ze glowny problem to zelazo, wiec najpierw spory odzelaziacz, a potem taki filtr jak pokazalas (zeby usunal ewentualne resztki), tylko ze juz moglby byc mniejszy/tanszy pracujacy z mniejszymi zanieczyszczeniami wiec bardziej zywotny. Same takie 2 filtry nie powinny kosztowac wiecej niz 5-6 tysiecy. Niestety musiabys wymienic zbiornik na spory i bez worka gumowego w srodku i na 99% pompe.

Prawdopodobnie masz slabiutenka ta pompe - 40L na godzine to pewnie wydajnosc maksymlna, w rzeczywistych warunkach duzo mniejsza.

marcin

jedna z kalkulacji

Dla podanych wyników analizy wody, należałoby zastosować następujący układ:

1. inżektor napowietrzający - 300 zł netto

2. hydrofor bezprzeponowy

lub zbiornik kontaktowy 13" - 680 zł netto

3. Odżelaziacz IR-70-LT na złożu BIRM - 3420 zł netto

4. Odżelaziaczo-odmanganiacz IR-70-FA na złożu MTM - 3810 zł netto

5. zmiękczacz wody WS-30-kom (doczyszczanie manganu) - 2210 zł netto

Podziekuj juz tej firmie.

1. MTM jest regenerowany nadmanganianem potasu, czyli silnym utleniaczem. Wysterylizowaloby Ci oczyszczalnie.

2. Twoja pompa nie wyplucze takiego duzego filtra nawet z lekkim zlozem Birm.

3. Cena: 4200 za Birm w zbiorniku 13x54 to delikatnie mowiac drogo.

4. I jeden stopien za duzo (choc ich rozumiem, chca zarobic)

marcin

Wymienia sie zloze. PRzy czym pewnie tez nie bedzie tak, ze po 2 latach, czy jakimkolwiek innym okresie po prostu przestanie dzialac. RAczej powoli, stopniowo, efekt sie moze pogarszac: przebijac zelazo (lub mangan), albo zloze sie zacznie szybciej wyczerpywac, czyli trzeba bedzie czesciej je regenerowac.

12 tys to lekka przesada. To o czym pisal qbek, to pewnie filtracja 2-stopniowa. Jako ze glowny problem to zelazo, wiec najpierw spory odzelaziacz, a potem taki filtr jak pokazalas (zeby usunal ewentualne resztki), tylko ze juz moglby byc mniejszy/tanszy pracujacy z mniejszymi zanieczyszczeniami wiec bardziej zywotny. Same takie 2 filtry nie powinny kosztowac wiecej niz 5-6 tysiecy. Niestety musiabys wymienic zbiornik na spory i bez worka gumowego w srodku i na 99% pompe.

Prawdopodobnie masz slabiutenka ta pompe - 40L na godzine to pewnie wydajnosc maksymlna, w rzeczywistych warunkach duzo mniejsza.

marcin

wielkie dzięki za pomoc... i małe podsumowanie

1. to zbiornik hydroforowy powiedzmy 300l

2. odzelaziacz

3. pompa

4. i to urządzenie 5 w 1

i moje pytanie, wydatek dość spory więc czy mogę go podzielić na etapy powiedzmy trzy i ewentualnie w jakiej kolejności zaczynać

wielkie dzięki za pomoc... i małe podsumowanie

1. to zbiornik hydroforowy powiedzmy 300l

2. odzelaziacz

3. pompa

4. i to urządzenie 5 w 1

i moje pytanie, wydatek dość spory więc czy mogę go podzielić na etapy powiedzmy trzy i ewentualnie w jakiej kolejności zaczynać

Odzelaziacz nie zadziala bez napowietrzenia wody (czyli zbiornik) i nie zadziala bez solidnego wyplukania, czyli mocniejsza pompa. Jedyne co teoretycznie mozna podzielic to 1,2,3 razem, a 4 pozniej. Nie ma prostej reguly. Odzelaziacz moze usunac cale zelazo lub tyle ze przestanie byc problematycznr, lub zostawic go jednak sporo.

marcin

W końcu mam badania. Proszę o zaproponowanie filtra dla 4 osób najlepiej jakiś jak najmniej obsługowy. Proszę też o propozycję filtra mechanicznego.

WSKAŹNIK JEDNOSTKA WYNIK

BARWA mg Pt/l 12

MĘTNOŚĆ NTU <0,5

pH - 6,9

TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 310

ŻELAZO mg Fe/l <0,1

MANGAN mg Mn/l <0,03

AZOTANY mg NO3-/l <20

AZOT AMONOWY mg NH4+/l <0,2

CHLORKI mg Cl-/l 20

SIARCZKI mg S2-/l - -

PRZEWODNOŚĆ μS/cm 740

Z góry dzięki!

Rozumiem, że chodzi Ci o zmiękczacz? Reszta parametrów jest w porządku. Filtr mechaniczny wystarczy zwykły 10" (jeśli wolisz rzadziej zmieniać wkłady to możesz zainwestować w filtr BigBlue, albo coś z automatycznym płukaniem wstecznym - ale to już większe koszty).

Dobrze byłoby określić średnie (np. miesięczne) i chwilowe (maksymalne) zużycie wody.

Jeśli ma być jak najmniej obsługowy (i masz na to miejsce) to weź zmiękczacz z oddzielnym (dużym) zbiornikiem na sól - będziesz rzadziej dosypywał sól. Poza tym to w zasadzie wszystkie solidne głowice mają podobne funkcje - jak zwykle polecam Clack CI.

Edytowane przez qbek17

Obecnie nie mam pojęcia jakie będzie zużycie wody. jak mam to sprawdzić? Dostałem ofertę na WaterMark30 oraz Denver 30 czy to są sprzęty godne uwagi?
Na dlugowiecznosc i sprawnosc urzadzenia niebagatelny wplyw beda mialy 2 czynniki: marka glowicy sterujacej oraz typ/producent jonitu. Niech sie oferent oboma rzeczami pochwali, wtedy Ci tu ludzie podpowiedza. Google na temat tych 2 produktow niczego konkretnego w tym wzgledzie nie mowi niestety.

A zuzycie wody. Sprawdz jesli mozesz ile zuzywasz wody obecnie. Napisz czy wylegujesz codziennie w wannie czy bierzesz szybki prysznic. Itd, itp.

marcin

Dostałem odpowiedź iż jest to:

Głowica sterująca PURICOM.

Żywica kationitowa PUROLITE C100E.

Całe urządzenie (w tym głowica i jonit) jest "made in China" (a konkretnie z Tajwanu). Głowice robi im firma Canature - są to te same głowice co dostępne np w Alamo głowice BNT.

Te modele to tzw. kompakty czyli wszystko zamknięte w jednej obudowie (będącej też zbiornikiem soli). Jeśli chcesz mieć większy zapas soli (żeby nie dosypywać jej co miesiąc- dwa, tylko np. co trzy-cztery miesiące) to musisz poszukać oddzielnego zbiornika na sól.