Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Szanowni!

Lampa TMA 40, przez noc (brak rozbioru wody) grzeje się jak cholera.

Jest sens to wyłączać (automatycznie) np. na 6h nocnych?

Co to znaczy jak cholera. Ja mam wersje 20, i obudowa metalowa jest po prostu zima.

Po drugie, wlaczanie/wylaczanie zarnika mocno skraca jego zywotnosc.

Po trzecie. Wylaczysz, bakterie sobie poplyna.

marcin

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak na dotyk z 35-40stC ma spokojnie - pierwsze mycie rąk/twarzy/zębów z rana robię zimną:)

No to dziwne. Zadzown do TMA i spytaj czy tak powinno byc. U mnie ustrojstwo wisi w garazu wiec ma tam duzo chlodniej. Ale latem tez nie zauwazylem zeby sie jakos bardzo grzalo.

NIe zmienia to jednak faktu ze wylaczanie zarnikowi nie sluzy, oraz ze zarnik chyba potrzebuje dluzszej chwili zeby sie w pelni rozgrzac i byc skutecznym.

marcin

No i jeszcze kwestia tego, czy masz szambo czy POŚ. Qbek17, sądzisz, że Birm lub Defeman będzie lepszy?

Mam instalację uzdatniania wody, trzy kolumny, sterowniki firmy clack, zmiekczac, cały komplet. Woda gorąca wali jajkami, wyczytałem w wątkach, iż dobór całego sprzętu odbywa się na podstawie badania wody. Co w przypadku kiedy fachowiec robił dobór sprzętu na podstawie parametrów wody teściów oddalonych o 50 metrów, twierdząc że nie ma to wpływu na parametry wody. I powiem tak u nich woda jest spoko u nas ciągle problem.

Bardzo wdzięczny będę

za pomoc

Co w przypadku kiedy fachowiec robił dobór sprzętu na podstawie parametrów wody teściów oddalonych o 50 metrów, twierdząc że nie ma to wpływu na parametry wody.

O ile nie jest to woda z tego samego wodociągu to taki z niego fachowiec, że teraz macie problem. Woda nie jest zawsze taka sama i często może się różnić w sąsiednich studniach.

"Walenie jajkami" zazwyczaj oznacza siarkowodór. Jeśli jest to tylko w przypadku ciepłej wody to może pomóc wyciągnięcie/wymiana anody w zbiorniku ciepłej wody. Jeśli jedną z tych kolumn jest filtr ze złożem CR to jest to w miarę często spotykane. Są złoża, które nie powodują takich efektów albo usuwają siarkowodór ale takie tematy decyduje się właśnie na etapie doboru (na podstawie badań tej konkretnej wody).

Całe urządzenie (w tym głowica i jonit) jest "made in China" (a konkretnie z Tajwanu). Głowice robi im firma Canature - są to te same głowice co dostępne np w Alamo głowice BNT.

Te modele to tzw. kompakty czyli wszystko zamknięte w jednej obudowie (będącej też zbiornikiem soli). Jeśli chcesz mieć większy zapas soli (żeby nie dosypywać jej co miesiąc- dwa, tylko np. co trzy-cztery miesiące) to musisz poszukać oddzielnego zbiornika na sól.

W obecnych czasach 90% rzeczy robionych jest w Chinach więc chyba to żaden argument o miejscu produkcji, pytanie czy jest to dobre. Czy możesz zaproponować coś alternatywnego wraz z cenami?

I jeszcze jedno pytanie bo kier-bud mnie zaskoczył. Jak to w końcu jest z tym odbiorem własnej studni, musi być wg aktualnego prawa badanie wody przez sanepid czy nie? I z jakich przepisów to wynika, czy one się od ostatniego poruszania tutaj tego tematu (z 1,5 roku temu) nie zmieniły?

Przepisy to jedno, praktyka to drugie. Idz do swojego nadzowu budowlanego i spytaj jakie sa dokumenty potrzebne do zgloszenia zakonczenia budowy.

marcin

W obecnych czasach 90% rzeczy robionych jest w Chinach więc chyba to żaden argument o miejscu produkcji, pytanie czy jest to dobre. Czy możesz zaproponować coś alternatywnego wraz z cenami?

Nie mówię, że to źle działa :) Masz gwarancję na całe urządzenie i to powinno zapewnić Ci spokój.

Alternatywnie możesz zapytać w najbliższej firmie o "składaka" z konkretnych części (głównie głowica i jonit). Przykłady takich urządzeń:

http://prowater.com.pl/zmiekczacz-wody-pws30-prestige.php

http://aqua-soft.com.pl/zmiekczanie-wody.html?cat=70

http://uzdatniamywode.pl/klienci-indywidualni/zmiekczanie-wody-zmiekczacze-do-wody/econet-fzm/

Każde z nich może być dopasowane wielkością do Twoich potrzeb więc najlepiej zadzwonić i dopytać o cenę.

bardzo dziękuję za info,

właśnie wczoraj wymontowaliśmy anodę magnezową ( zużyła się całkowicie ), napuściliśmy do zasobnika kila litrów acze i wpuściliśmy do obiegu, wypłukując badziewie które się osadziło. Po przekukaniu trzykrotnym, woda jak na razie nie śmierdzi, czuć za to taki zapach metaliczny. Postanowiłem zagłębić wiedzę z tej dziedziny bo problem ten doprowadza mnie do pasji. I dziękuj losowi, że są takie osoby które chcą się dzielić swoją wiedzą. Pozwolę się podzielić swoimi problemami z kolumnami, które też przysparza problem.

Pozdrawiam serdecznie

Witajcie, czy ktoś mógłby rzucić okiem na moje wyniki.

Byłem dziś w sanepidzie, odebrałem wyniki, miła pani tak się rozgadała że miałem wrażenie, że po łyku tej wody będę już trupem. Woda ze studni głębinowej zrobionej w tym roku, trochę już z niej wypompowałem ale nie było to ciągle, raz na jakiś czas po 1000 L. a zaraz po wierceniu woda lała się prawie cały dzień.

Nie mam przy sobie wszystkich wyników ale z tego co pamiętam przekroczony był:

jon amonowy norma podana to 0.5 u mnie 0.95

żelazo norma podana 200 u mnie 360

mangan norma podana 50 u mnie 86

twardość 346

bakteriologia czysta

ph, zapachu i klarowności nie miałem badanych nie wiedzieć czemu. Woda jest czyściutka i przejrzysta ale ma wyczuwalny taki jajczany aromat.

Czy takie wyniki mogą już powiedzieć coś o jakości tej wody? , czy jest aż tak źle ? jestem jeszcze na etapie gdzie mogę podpiąć się do wodociągu, ale na studnie i doprowadzenie do domu już swoje wydałem...

Witajcie, czy ktoś mógłby rzucić okiem na moje wyniki.

Byłem dziś w sanepidzie, odebrałem wyniki, miła pani tak się rozgadała że miałem wrażenie, że po łyku tej wody będę już trupem. Woda ze studni głębinowej zrobionej w tym roku, trochę już z niej wypompowałem ale nie było to ciągle, raz na jakiś czas po 1000 L. a zaraz po wierceniu woda lała się prawie cały dzień.

Nie mam przy sobie wszystkich wyników ale z tego co pamiętam przekroczony był:

jon amonowy norma podana to 0.5 u mnie 0.95

żelazo norma podana 200 u mnie 360

mangan norma podana 50 u mnie 86

twardość 346

bakteriologia czysta

ph, zapachu i klarowności nie miałem badanych nie wiedzieć czemu. Woda jest czyściutka i przejrzysta ale ma wyczuwalny taki jajczany aromat.

Czy takie wyniki mogą już powiedzieć coś o jakości tej wody? , czy jest aż tak źle ? jestem jeszcze na etapie gdzie mogę podpiąć się do wodociągu, ale na studnie i doprowadzenie do domu już swoje wydałem...

Nie jest tak tragicznie. Ale na pewno jakaś filtracja do tego się przyda. Szkoda, że nie ma wyniku pH (swoją drogą to podstawowe badanie - powinno być). Opcji filtrowania takiej wody masz sporo (odżelaziacz, zmiękczacz, napowietrzanie, zeolity, multijonity). Pytanie jakie masz ograniczenia - pompa, hydrofor, szambo, POŚ, ilość miejsca, wymagania, itp?

Na razie mam tylko pompę w studni (ma takie parametry Qmax 35l/min, Ps max 15 bar- jeśli o to w ogóle chodzi) będzie kanalizacja miejska, a kotłownia bez przepychu 3 x 2,15 bedzie w niej kocioł z zasobnikiem i rekuperator, reszta do zagospodarownia. Dlatego wziąłem się teraz za wodę, żeby to jakoś z głową wszytko zaprojektować.

Czy powinienem zrobić jeszcze badanie PH ?

witam, woda z wodociagów.

wodociągi twierdzą, ze woda jest sredni otwarda cokolwiek to dla nich znaczy.

Mysle o zastosowaniu uzdatniacza.

Zawsze to miększa woda, łatwiej utrzymać czystosć kabiny, mniej kamienia na bateriach etc.

Co sądzicie o uzdatniaczu Keller??

koszt około 1500zł

witam, woda z wodociagów.

wodociągi twierdzą, ze woda jest sredni otwarda cokolwiek to dla nich znaczy.

Mysle o zastosowaniu uzdatniacza.

Zawsze to miększa woda, łatwiej utrzymać czystosć kabiny, mniej kamienia na bateriach etc.

Co sądzicie o uzdatniaczu Keller??

koszt około 1500zł

Kellera już przerabialiśmy na forum - najtańsza chińszczyzna, ale o ile nie zamierzasz pić tej wody bez przegotowania to pewnie wystarczy.

Żeby dobrać/ustawić zmiękczacz wypadałoby znać konkretną twardość, a nie tylko, że jest średnio twarda - wystarczy zwykły test kropelkowy (często jest w zestawie ze zmiękczaczem).

Na razie mam tylko pompę w studni (ma takie parametry Qmax 35l/min, Ps max 15 bar- jeśli o to w ogóle chodzi) będzie kanalizacja miejska, a kotłownia bez przepychu 3 x 2,15 bedzie w niej kocioł z zasobnikiem i rekuperator, reszta do zagospodarownia. Dlatego wziąłem się teraz za wodę, żeby to jakoś z głową wszytko zaprojektować.

Czy powinienem zrobić jeszcze badanie PH ?

Najprostsze rozwiązanie (wcale nie najtańsze) to jeden filtr z multijonitem - zmiękczy wodę, usunie amoniak, żelazo i mangan. Regeneracja solanką, prosta instalacja, nie wymaga solidnego płukania. Żywotność złoża to według producenta 5-10 lat, ale raczej bym obstawiał 3-5.

Jeśli nie chcesz zmiękczać wody to wystarczy hydrofor, napowietrzenie i duży filtr mechaniczny (np. Big Blue), ale to wymaga sporo miejsca na hydrofor i może generować spore straty ciśnienia. No i wymiana wkładów z czasem może sporo kosztować.

Witam

Skoro pojawiłem się na forum, to potrzebuje fachowej porady.

Chciałbym zakupić urządzenie do usuwania żelaza i manganu, które zmieści się między hydroforem a termą, wolne miejsce wysokość 145 cm, szerokość 40 cm, głębokość 60 cm.

Urządzenie chcę zainstalować w domu jednorodzinnym 4 osoby.

Zbiornik odpływowy szambo, w planach oczyszczalnia biologiczna.

Posiadam własne ujęcie wody, hydrofor z pompą wirnikową SM4.02, ciśnienie robocze 0.15 do 0.3 MPa. Zbiornik hydroforowy 200L.Filtr za hydroforem 10”, Ujęcie wody filtr studzienny 1 1/4" (obawa przed zapchaniem)

Podstawowe wyniki badań wody

Analiza%20wody.jpg

Po wymianie anody magnezowej w termie pojawił się zapach jaj. Anoda produkcji rzemieślniczej do wymiany na inną.

Zależy mi na usunięciu żelaza i manganu!

Po wstępnym rozpoznaniu dostałem ofertę na Econet FGr 12 złoże Greensand Plus, głowica Clak, zbiornik na nadmanganian potasu. Moje obawy, mało miejsca do zainstalowania tego urządzenia, obawa czy da radę hydrofor i nie zapcha mi się filtr na ujęciu wody. Duże ilości wody do płukania.

Skłaniam się teraz na urządzenie kompaktowe z solanką np: Crystal-ESP 25/OEC-A na złożu Ecomix A, głowica Logix 255/760 lub Viessmann Aquamix-N , nie mam danych o głowicy i złożu, może ktoś zna bliżej to urządzenie.

Bardzo proszę o sugestie na temat wyboru urządzenia, moje preferencje to raczej kompaktowe urządzenie z płukaniem solnym, mam mało miejsca, mniej wody do regeneracji. Głowica z możliwością ustawienia objętościowego niż czasowego.

Witaj qbek17, dzięki za wskazówki. Czy możesz podlinkować takie urządzenie z multijonitem, jakoś google nie chce mi dziś pomóc, tak żebym coś mógł o tym przeczytać jak to działa itd, (dobrej marki ;))

Ok, trochę poczytałem, poznałem trochę nowych pojęć :)

Widzę że rzeczywiście takie urządzenie kompaktowe na złożu CR było by dla mojej wody wystarczające, aż z naddatkiem.

Teraz mam kolejne pytania laika: czy taką stację montuję przed czy za hydroforem (i czy jest to wszystko jedno, czy będzie to zbiornik przeponowy czy hydrofor ) ? ?

Czy wydajność 0,5m3/h , 1m3/h jest wystarczająca na potrzeby 2 lub 3 osobowej rodziny ? (teraz w bloku wychodzi ok 10 kubików na miesiąc)

Co to jest głowica sterująca w wersji czasowej lub objętościowej ?

I dalej prosił bym o podpowiedź jakiejś porządnej firmy, bo widzę że są dość duże rozbieżności cenowe

Teraz mam kolejne pytania laika: czy taką stację montuję przed czy za hydroforem (i czy jest to wszystko jedno, czy będzie to zbiornik przeponowy czy hydrofor ) ? ?

Za hydroforem. W przypadku CR lub multijonitów nie ma znaczenia napowietrzanie więc może być zbiornik z przeponą.

Czy wydajność 0,5m3/h , 1m3/h jest wystarczająca na potrzeby 2 lub 3 osobowej rodziny ? (teraz w bloku wychodzi ok 10 kubików na miesiąc)
1 m3/h to wydajność chwilowa. To daje ok 16 l/min czyli spokojnie 2 krany jednocześnie możesz używać.Jak weźmiesz więcej to też przez chwilę da radę (w samym filtrze jest zapas wody). 10 m3 miesięcznie to zużycie średnie - to ci jest potrzebne, żeby dobrać wielkość filtra (tzn jego zdolność pomiędzy regeneracjami). Przykładowo jak chcesz mieć jedną regenerację na tydzień, to dobierasz filtr tak żeby przepuścił ok 2,5 m3 zanim się wyczerpie.

Co to jest głowica sterująca w wersji czasowej lub objętościowej ?

Wersja czasowa nie ma wodomierza i włącza regenerację co stałą liczbę dni (np. co tydzień). Wersja objętościowa - co stałą objętość wody (czyli np. co 2,5 m3). W Twoim przypadku lepsza będzie objętościowa.

I dalej prosił bym o podpowiedź jakiejś porządnej firmy, bo widzę że są dość duże rozbieżności cenowe

Masz spory wybór - możesz kupić sam filtr (np. w sklepie internetowym) ale musisz mieć kogoś do zamontowania i uruchomienia. Możesz wybrać lokalną firmę, która dobierze, zamontuje, uruchomi i da jakąś formę gwarancji na efekty (u Ciebie jest dość prosty przypadek więc nie powinno być to krytyczne).

Witam

Skoro pojawiłem się na forum, to potrzebuje fachowej porady.

Chciałbym zakupić urządzenie do usuwania żelaza i manganu, które zmieści się między hydroforem a termą, wolne miejsce wysokość 145 cm, szerokość 40 cm, głębokość 60 cm.

Urządzenie chcę zainstalować w domu jednorodzinnym 4 osoby.

Zbiornik odpływowy szambo, w planach oczyszczalnia biologiczna.

Posiadam własne ujęcie wody, hydrofor z pompą wirnikową SM4.02, ciśnienie robocze 0.15 do 0.3 MPa. Zbiornik hydroforowy 200L.Filtr za hydroforem 10”, Ujęcie wody filtr studzienny 1 1/4" (obawa przed zapchaniem)

Podstawowe wyniki badań wody

Po wymianie anody magnezowej w termie pojawił się zapach jaj. Anoda produkcji rzemieślniczej do wymiany na inną.

Zależy mi na usunięciu żelaza i manganu!

Po wstępnym rozpoznaniu dostałem ofertę na Econet FGr 12 złoże Greensand Plus, głowica Clak, zbiornik na nadmanganian potasu. Moje obawy, mało miejsca do zainstalowania tego urządzenia, obawa czy da radę hydrofor i nie zapcha mi się filtr na ujęciu wody. Duże ilości wody do płukania.

Skłaniam się teraz na urządzenie kompaktowe z solanką np: Crystal-ESP 25/OEC-A na złożu Ecomix A, głowica Logix 255/760 lub Viessmann Aquamix-N , nie mam danych o głowicy i złożu, może ktoś zna bliżej to urządzenie.

Bardzo proszę o sugestie na temat wyboru urządzenia, moje preferencje to raczej kompaktowe urządzenie z płukaniem solnym, mam mało miejsca, mniej wody do regeneracji. Głowica z możliwością ustawienia objętościowego niż czasowego.

Filtr z Greensandem wyklucza oczyszczalnię biologiczną.

Jeśli masz zapach jaj to raczej daruj sobie filtry z CR (nie ruszają siarkowodoru, a często zapach jest jeszcze silniejszy). Pozostają filtry z multijonitami (np. Ecomix, AquaMulti).

Moim zdaniem nie warto dopłacać za filtry z logo Viessmana bo w środku to ten sam towar co w innych, a kosztuje dużo więcej.

Możesz też pomyśleć o samym odżelaziaczu (tylko z płukaniem wstecznym, bez regeneracji chemicznej) - byłaby to najzdrowsza opcja pod kątem oczyszczalni biologicznej, ale wymaga sporo wody do płukania (i silnej pompy).

Edytowane przez qbek17